29.2 klo 9
Hih!
1. allas taitaa juuri nyt kypsähtää! 
Se on saanut viime vaiheessa kolmessa vuorokaudessa 7 mg/l ammoniumkuorman ja nitriitti vääntää alas vauhdilla. Sikäli hauskaa, että tämä myös tukee hyvää kypsymistä taktiikalla, jossa ammoniumia annostellaan pitäen nitriittiä muutamassa asteessa, mitä olen
ohjeeksi useimmin neuvonut. Altaassa on ollut nitriittiä siitä asti kun se ylös kipusi, alimmillaan 3 mg/l ja ylimmillään 8 mg/l.
1. allas
nitriitti 1 mg/l (1+10)
2. allas
nitriitti 0,6 mg/l (1+2)
lisätty 0,5 mg/l ammoniumia
-----------------------------------------------------------------------------------
Toivottavasti en nuolaise ennen kuin tipahtaa, vaan samalla kun tipahtaa.

:
Todettiin että talvimulta voi toimia
hyvin ymppinä.
Saatiin pientä viitettä hyvin alhaisen KH:n huonosta vaikutuksesta ja suhteessa koejärjestelyyn voitaneen varovasti arvioida kyseessä olevan typpibakteerien hiilentarve. pH:n vaikutus on toinen mahdollinen tekijä. Katso kokeen osa välillä 24.2 klo 00.30 - 26.2 klo 9.
Aikaa kypsytykseen kului seuraavasti - olettaen että illalla on nitriitti nollilla.
11.2 pantiin koe alulle ja illalla lisättiin ammoniumia - 29-11= 18 vrk =
2,6 viikkoa.
15.2 alkoi muodostua nitriittiä - 29-15= 14 vrk = 2 viikkoa.
-----------------------------------------------------------------------------------
klo 12.30
1. allas
nitriitti 0,4 - 0,6 mg/l (1+1)
klo 22
1. allas
nitriitti 0,2 - 0,3 mg/l (:)
melkein!)
KH 5-6
lisätty 2 mg/l ammoniumia (1 mg/l klo 22 ja 1mg/l klo 24) - summa 24 mg/l
2. allas
nitriitti 0,6 mg/l (1+1)
KH 3-4
lisätty ruokasoodaa
KH 5-6
lisätty 2 mg/l ammoniumia (1 mg/l klo 22 ja 1mg/l klo 24) - summa 10 mg/l
1.3 klo 9
1. allas nitriitti 0,6 mg/l (1+1)
2. allas nitriitti 1,2 mg/l (1+1)
klo 12
1. allas nitriitti 0,4 mg/l (1+1)
2. allas nitriitti 1,2 mg/l (1+1)
klo 15
1. allas nitriitti 0,3 mg/l
2. allas lisätty ammoniumia 2 mg/l - summa 12 mg/l
klo 19
1. allas nitriitti 0,2 mg/l
2. allas nitriitti 1,6 mg/l (1+1)
klo 21.30
2. allas - koe keskeytetty ja sen matonpalat ja liete siirretty 1. altaaseen
Kunhan nitriitti laskee, kokeilen 1 ml ammoniumin annostelua vuorokaudessa testiksi typenkierron riittävyydestä kaloille. Tästä lopusta - sen jälkeen kun jo laskeskelin paljonko aikaa kului - oppi vielä sen, ettei kannata hötkyillä vaikka nitriitti näyttäisi laskevan vauhdilla. Varmaankin olisi kannattanut lisätä vielä reilu annos ammoniumia, niin nitriitin luulisin laskeneen aivan nollille nopeammin ja typpibakteerien lukumäärä hyvin mahdollisesti olleen kaksinkertainen. Kun nitriittiä on vain vähän, tuskinpa jakaantuminen on tehokasta. Jälleen tulee myös mieleen että ehkäpä mattosuodatin laskisi nitriitin aivan nollille nopeammin.
klo 24
1. allas nitriitti 0 mg/l
lisätty 0,5 mg/l ammoniumia
2.3 klo 8.30
lämpötila 19 astetta (siirsin lämmittimen uuteen kokeeseen illalla)
1. allas nitriitti 0 mg/l
lisätty 0,5 mg/l ammoniumia
2.3 klo 10.15
lämpötila 19
nitriitti 0,3 mg/l
Lämpötilan vaikutus olisi yksi hyvä koe. Kuinka paljon se vaikuttaa.
Nähdään kuitenkin että
kevyesti kypsä allas vielä on ja kuten sanottu,
tehokasta kypsytystä olisi ollut syytä jatkaa päivä pari eikä jäädä odottamaan pikkuhiljaa nollaa lähestyvää nitriittiä. Jälleen jää spekuloitavaksi, olisiko nitriittiä ilmaantunut mitattavaa määrää jos ammoniumia laitettaisiin nyt tipoittain vuorokauden aikana.
111na kirjoitti:
11.2 pantiin koe alulle ja illalla lisättiin ammoniumia - 29-11= 18 vrk = 2,6 viikkoa.
Kului siis 19 vrk, 2,7 viikkoa.

Tämä aika ei ole kuitenkaan kovin mielenkiintoinen mihinkään vertailuihin - siksi erilaisia eri altaat aina ovat ja tässä kokeessa oli myös varsin muuntelevat olosuhteet eri vaiheissa.
Seuraava koe on paremmin identtinen ja muutenkin selkeämpi. Se on jo käynnistetty. Tässäpä tuo:
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=124494