Käytettynä ostettu akvaario

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Sannukka
Starting Member
Starting Member
Viestit: 16
Liittynyt: 16:58, 21.11.2004

Käytettynä ostettu akvaario

Viesti Kirjoittaja Sannukka »

Kokemuksia kaivataan!
Olen hankkimassa käytettyä akvaariota (300l), mukaan tulee kaikki tarvikkeet, myös kalat. Mikä olisi paras tapa kotiuttaa kalat? Otanko "vanhaa" vettä mukaan tai missä suhteessa voin käyttää uutta vettä? Tarvitsenko vedenparannusainetta? Hiekkaa täytyy lisätä, mutta tuskin kannattaa vaihtaa kaikkea uuteen :roll: Kalat tuskin kauan ämpäreissä pärjää, joten kauaa ei kerkeä kypsytellä?
Kalasto tällä hetkellä: 6 kpl kardinaalikala, 5 kpl kiilakylki, 3 kpl leväbarbia, 2 kpl mustatetra, 2 kpl partaimumonni, 1 kpl kultarihmakala, 1 kpl sateenkaarikala. Muutto matka n.10km. Kaikki vinkit otetaan vastaan :mrgreen:
kuppiapuh
Starting Member
Starting Member
Viestit: 16
Liittynyt: 20:31, 14.11.2007

Viesti Kirjoittaja kuppiapuh »

Tuttu tilanne :) Ostettiin käytettynä alkuvuodesta 375l akvaario ja mukana oli kaloja ja kasveja+tarvikkeet (mm.mustatetroja,punatimanttikirjoahvenia ja partamonneja). Akvaario painoi niin paljon että se oli pakko tyhjentää kokonaan. Kalat, kasvit ja hiekat laitettiin ämpäreihin niiden vanhaan veteen. Meillä asiaa helpotti se että meillä on ennestään 180l akvaario joten kalat pistettiin sinne väliaikaisesti. Kun uusi allas oli täytetty (kokonaan uudella vedellä) käsittelin sen vedenparannusaineella ja sen jälkeen Seran nitrivec:llä ohjeiden mukaan. 24h kuluttua käsittelystä kalat saa lisätä uuteen veteen. Asiaa helpottaisi jos kalat voisi tuoda jälkikäteen JOS edellisellä omistajalla on esim. toinen akvaario kun matkaakaan ei ole tuon enempää. Mutta jos joudut pitämään ne vuorokauden esim.ämpärissä, sinne tarvisi asentaa joku pikku suodatin ja lämmitin. Joku isompi muovisaavi olisi parempi kun se 10l ämpäri. Meillä yksikään kala ei kuollut muutossa ja tällä hetkellä se toimii jo ihan hyvin. Alussa oli ongelmia levän kanssa kun ei kerennyt kunnolla kypsyttämään. Vedenparannusaine vähentää kalojen stressiä joten kannattaa käyttää muutossa!

Edit: lisätty välilyönnit välimerkkien jälkeen -Ylläpito
marinum
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3804
Liittynyt: 15:06, 29.01.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Raisio/Turku

Viesti Kirjoittaja marinum »

MYYDÄÄN LEHTIKALOJA JA 80x50x50 eli 200 L KULTAKEHYSAKVAARIO
Muffe
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1216
Liittynyt: 20:12, 12.06.2005
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja Muffe »

Itse olen muuttanut akvaariot tyhjentämällä hiekat ämpäreihin, kalat pusseihin akvaarion veteen. Akvaario jalustoineen uudelle paikalle, hiekat altaaseen, suodattimet paikalleen, akvaarion täyttyessä vedestä heitetään kannot, kasvit ja muut somisteet akvaarioon, tyhjennetään kalapussit ämpäreihin, joka lajille oma ämpäri. Kolminkertainen annos Easy-Lifen FFM:ää, puolikas annos Tetran SafeStarttia, antaa veden kiertää n. 1,5 h, laitetaan ilmaletkuilla valumaan vettä (solmitaan ilmaletku, jotta saadaan vettä tulemaan ihan ohuena norona) ämpäreihin, ämpäreiden ollessa täynnä haavitaan kalat akvaarioon ja tyhjennetään ämpärit viemäriin. Näin muutin viiden akvaarion kanssa Keravalta Turkuun ilman kuolonuhreja (no okei, tulievä hyppäsi altaasta ulos muutonjälkeisenä yönä). Hyvin se menee. ;)
marDH
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1004
Liittynyt: 11:26, 15.12.2003
Paikkakunta: No Parka

Viesti Kirjoittaja marDH »

Onko hiekka soraa vai hienompaa santaa/puhallushiekkaa?

Mielestäni hiekan voit vaihtaa kokonaankin jos haluat. Muista pestä uusi hiekka hyvin huolella ettei vesi samennu heti alkuun, tästä ei tosin ole haittaa kaloillekaan mutta muuten voit joutua turhaan paniikkiin jos en siitä mainitse. Sameus voi kestää päiviä jopa viikkojakin jos suodatin ei jaksa kaikkea mooschnaa kerätä.

Vanhaa vettä et tarvitse mukaan muuta kuin sen mitä kalat ja kasvit vaativat. Lisää vain raanasta vettä niin paljon että akvaarion kolmannes on vielä laittamatta. Koristele akvaario ja istuta kasvit.
Kotiuta kalat normaalisti kun olet akvan kalustanut uudestaan.
Ota ämpäristä vanhaa vettä pois niin että ämpäriin jää n. kolmannes täydestä määrästä.
Uutta vettä vanhan veden sekaan kolmannes lisää, odota puolisen tuntia.
Toista tämä pari kertaa ja voit lisäillä veden parantajaa hieman lisänä ettei kalat ressaa tilannetta niin paljoa.
Sitten haavit kalat ämpäristä ja laitat ne varovaisesti uuteen kotiinsa.

Tarkkaile pH pitoisuutta sekä NO3 nitraattia muutaman päivän välein ettei se nouse tarpeettoman korkeaksi, pH pysyttelee 7 paikkeilla ja NO3 alle 40mg/l pitoisuuksissa. Mittaa miel. tippamitta laitteella. (Tetran tuote on paras)

Suodatinta ei kannata peseskellä samaan syssyyn (toivottavasti on hyvä ja riittävä tehoinen ulkosuodatin).
Kerrotko sen mallin ja merkin?

Kalasto on aikas kirjava... Kalasto tällä hetkellä: 6 kpl kardinaalikala, 5 kpl kiilakylki, 3 kpl leväbarbia, 2 kpl mustatetra, 2 kpl partaimumonni, 1 kpl kultarihmakala, 1 kpl sateenkaarikala.

Mikähän on sateenkaarikalan tiet.nimi (neonsateenkaarikala M. praecox)?

Minkä ikäisiä kalat mahtaa olla?
Oletko ajatellut rakentaa näiden lajien ympärille jatkoksi lisäparvia?

Parvikalojen vähäsen määrän syyksi voisi maalailla piruja seinille ja epäillä joko sairauden tai pelkästään jo iän vieneen kaloja aikanaan... miten on, otitko selvää edelliseltä omistajalta?
Alias; Nätti Jussi aka hayrimar/kuvablogi+steamster/feisbuuk: maan suurimman kruunaamattoman partamonni koiraan sekä kahden akvan omistaja (240l + 988l omavalmiste)
keijusto
Junior Member
Junior Member
Viestit: 97
Liittynyt: 09:44, 17.08.2006
Paikkakunta: Pohjois-Hki

Viesti Kirjoittaja keijusto »

Jos suodatin/hiekka on valmiiksi kypsä on akvaariokin kypsä. Itse olen muuttanut 7 akvaariota ihan simppelisti uudet vedet ja vanha suodatin ja kalat ämpäristä vaan haavinut uuteen kotiin. Eikä ole ikinä tullut nitriittiä eikä yksikään kala muuttoon kuollut.
Sannukka
Starting Member
Starting Member
Viestit: 16
Liittynyt: 16:58, 21.11.2004

Viesti Kirjoittaja Sannukka »

Nyt on akvaario ollut toiminnassa pari päivää, eikä kalatappioita ole ollut :mrgreen: Ainoastaa kultarihmakala ei selvinnyt edes akvaarioon, oli kyllä jo iäkäs n.3-4 vuotias.
Pohjalla on soraa. Otin vanhat hiekat mukaan, mutta lisäsin 20kg:a uutta, koska alkuperäistä hiekkaa oli aika vähän.
Vettä vanhasta otin n. 50l ja loput uutta. En tiedä oliko mitään hyötyä, mutta tuskin haittaakaan. AquaSafea laitoin aika reippaasti.
Suodatin on Project 1001.
Kalasto on kieltämättä aika kirjava, mutta en viitsinyt hävittääkään niitä. Saavat viettää vanhuuden päiviä meillä. Kalat on n.3-4 vuotta vanhoja, olleet edellisellä omistajalla alusta asti. Tauteja ei ole ollut.
Sateenkaarikala on kulta/tulipyrstösateenkaarikala. Aika vähän minulla on tietoa kyseisetä lajista, mutta enpä netistäkään kamalasti löytänyt.
Paikallisesta eläinkaupasta oli nitriitti testit loppuneet, joten tällä hetkellä en tiedä arvoja. Vein kyllä purkissa vettä liikkeeseen, jotta katsovat siellä. Mutta ainakin kalat ovat virkeitä ja hyvinvoivan näköisiä :mrgreen:
7330
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5990
Liittynyt: 16:45, 25.08.2002
Akvaarioseurat: JAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja 7330 »

3-4-vuotias akvaariokala on vasta parhaassa iässään, ei missään nimessä vanha. Kardinaalikalat ja tetrat voivat elää sellaiset kuutisen vuotta, leväbarbit ja partamonnit (ja keltarihmakala) hyvinkin kymmenen. Ei siis varmaan kannata jäädä odottelemaan, että vanhuuteen kuolisivat.
520- ja 110-litraiset, erinäisiä projekteja tulilla ja paljon kasveja.
Pieni akvaariotietopankki.
Kirjoitan Erään planeetan ihmeitä -tiedeblogia ja Viidakkokirjeet-huonekasviblogia. Tervetuloa lukemaan!
Sannukka
Starting Member
Starting Member
Viestit: 16
Liittynyt: 16:58, 21.11.2004

Viesti Kirjoittaja Sannukka »

Nyt sain vesitestit:
KH 4
GH 1
NO2 0,3mg/l, eli vähän koholla
PH 7-7,5
Täytyisi saada nyt nitriitti laskuun 8O Bactozymiä tuli mukana, mutta käyttöohje kadoksissa. Elikä käytänkö sitä ja miten vai onko muita ehdotuksia? Pikaisia vastauksia, kiitos!
Malys
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1413
Liittynyt: 12:02, 23.06.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kuusamo

Viesti Kirjoittaja Malys »

Kyllä nuo tetratkin sinne lähemmäs 10 vuoteen elävät (minulla kuoli viime vuonna kolme viimeistä kardinaalitetraa, ostin ne vuonna 1998 aikuisina ja samoiten kuoli vuonna 1998 ostettu kiilakylki, monnisilla ja partamonnillakin tulee 10 vuotta täyteen tänä vuonna ja puolella leväbarbeista).

Mutta kerta nitriittiä on, niin vettä vaihtoon.
112 ja 312 litraiset altaat sekä keskikokoiset villakoira-urokset. Läträystä vuodesta 1994 lähtien.
Sannukka
Starting Member
Starting Member
Viestit: 16
Liittynyt: 16:58, 21.11.2004

Viesti Kirjoittaja Sannukka »

Kuinkahan paljon vettä pitäisi vaihtaa? Mitenkä se vaikuttaa muuten? Tosiaankin sunnutaina sain akvan ja laitoin uudet vedet.
Malys
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1413
Liittynyt: 12:02, 23.06.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kuusamo

Viesti Kirjoittaja Malys »

Puolet ainakin vaihtoon. Vedenvaihto vähentää sitä kaloille myrkyllisen nitriitin määrää vedessä.
112 ja 312 litraiset altaat sekä keskikokoiset villakoira-urokset. Läträystä vuodesta 1994 lähtien.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”