Nyt verrataan kypsymistä kahdella erilaisella ammoniumin annostelutavalla.
Ensimmäiseen lisätään ammoniumia jo alussa niin paljon, että se tulee nostamaan nitriitin hyvin korkeaan piikkiin, minkä jälkeen jatketaan 1,25 mg/l päivittäisellä lisäyksellä tai 1,25 mg/l vuorokautta kohden lisäyksin. Samalla siten että kokonaistypen määrä on selkeästi korkeampi kuin toisessa.
Toisessa ammoniumin annostelu seuraa nitriitin pitoisuutta siten että sitä pyritään pitämään 5-8 mg/l pitoisuudessa. Toisin sanoen kun nitriitti on nousussa tai korkealla, ei lisätä - ja kun se laskee, lisätään. Samalla tämä merkitsee käytännössä ammoniumin annostelun kasvamista loppua kohti eli on tässä suhteessa päinvastainen tapa ensimmäiseen verraten.
Hyvinkin identtinen järjestely.

Uudet ämpärit
Hienoa seulottua luonnonsoraa 1 litra, raekoko 1,5-2,5 mm
Vettä 7 litraa
Hohkakivet
Lämmittimet
Tarpeellisin osin kaikki pesty tai desinfioitu kalatautien ja ylimääräisen ympin poissulkemiseksi.
Ymppi edellisestä kokeesta: sekoitettu hyvin, otettu vettä 400ml, siivilöity kahvinsuodattimella ja laitettu liete ympiksi (noin 1 ml). Lisäksi kolme matonpalaa (noin 1*3*3cm) samasta kokeesta.
1.3. klo 20 koe alkaa - molemmat ämpärit:
lämpötila 17 astetta
lisätty ruokasoodaa
lisätty 7,5 mg/l ammoniumia
KH 5-6 dH°
nitriitti 0 mg/l
nitraatti 3 mg/l
ripaus kalanruokaa
klo 22
lämpötilat 28 astetta
2.3 klo 11
1. ämpäri
lämpötila 26 astetta
nitriitti 0,3 mg/l
lisätty 7,5 mg/l ammoniumia - summa 15 mg/l
2. ämpäri
lämpötila 26 astetta
nitriitti 0,3 mg/l
klo 14.15
1. ämpäri
lämpö 28 astetta
nitriitti 0,4 mg/l
lisätty 5 mg/l ammoniumia - summa 20 mg/l
lisätty ripaus kalanruokaa
2. ämpäri
lämpö 28 astetta
nitriitti 0,4 mg/l
lisätty ripaus kalanruokaa
kuva tästä

2.3 klo 20
nitriitti kumpikin 0,9 mg/l (mittauslaimennos 1+2 )
lämpö 28 astetta (mainitsen jatkossa vain muutokset)
3.3 klo 10
nitriitti 1,5 mg/l kumpikin (1+9)
1. ämpäriin lisätty 2,5 mg/l ammoniumia (kahden vuorokauden annos - tästä alkaen siis tasatahtia) summa 22,5 mg/l
3.3 klo 19.30
1. ämpäri
nitriitti 3 mg/l (1+9)
nitraatti 14 - 16 mg/l
2. ämpäri
nitriitti 3 mg/l (1+9)
nitraatti 12,5 mg/l
-----------------------------------------------------------------------------
Hakuindeksi. kypsytys nitrifikaatio multaymppi typenkierto safestart akvaarion kalaton kalallinen aloittaminen aloitus käynnistäminen käynnistys kypsyttäminen kypsyminen kypsyyden siirtäminen sessiili typpibakteerit nitrosomonas nitrobacter nitrospira ammoniakki ammonium nitriitti nitraatti hirvensarvensuola ammoniumbikarbonaatti ammoniumvetykarbonaatti ruokasooda natriumbikarbonaatti natriumvetykarbonaatti mustamulta aktiiviliete ymppi typpibakteeriymppi takuuymppi