
Olenko oikealla tiellä, jos lähtisin tätä apteekista ostamaan?
Turun veden ph on normaalisti noin 7,5.
Valvoja: Moderaattorit
Joo onhan se, silloin on kuitenkin pieni riski, ettei välttämättä tapa kaloja pienen laskuvirheen sattuessa.wiidu kirjoitti:Muffe, eikö se ole sitten ihan sama käyttää pelkkää rikkihappoa?
Itse käytän 54 litrasen altaan pHn laskuun 10% rikkihappoa, paljon halvempaa kuin kaupan pHn miinukset.
Tosin aineen käytössä pitää olla varovainen ja sitä ei todellakaan saa laittaa suoraan akvaarioon.
N. 2 tipalla saan pHn laskettua riittävän alas, riippuen tietenkin veden vaihdon määrästä..
Rikin "luonnottomuudesta" voidaan toki olla montaa mieltä. Itse en alenna pH:ta kuin hiilidioksidilla. En ole hiilihappoa kummoisempaa siis käytellyt, mutta en kyllä kokeilisi kahvia tai sitruunamehuakaan.. Lähinnä sen takia, että niiden vaikutuksista, esimerkiksi bakteerien lisääntymisestä, ei ole mitään kokemuksia.miljoonakala84 kirjoitti:Tuli vaan mieleen että, eikö olisi turvallisempaa käyttää tuossa ph:n laskussa ns. luonnollisia aineita esim. tuota turvetta, tai jos ei halua turpeella laskea veden ph:ta niin miten olisi sitruunamehu tai muu turvallinen aine. Eikös täällä joku ole kokeillukäyttää kahviakin tuossa ph:n laskussa. Nuo kuulostaa paljon turvallisimilta aineelta kun esim. rikkihappo huh.Tietysti jos osaa annostella noita happoja silleen että ei tule yliannostusta niin mikäs siinä, mutta noissa mainitsemissani aineissa ei vissiin ole hirveetä vaaraa jos niitä sattuu laittamaan liikaa.
Viimeisen suhteen tulee muistaa myös se, että vahvaa happoa lisättäessä vapautuu hiilidioksidia yhtäkkisesti veteen.memma kirjoitti:Totta on, että väkevä rikkihappo on aika tujua tavaraa. Käytön helpottamiseksi happo varmaankin laimennetaan (toivottavasti jo siellä apteekissa). Ja annostelussa saa silti olla tarkka ja varovainen.
Etikka Wikipedia
Etikka on hapan neste, joka syntyy viinin tai väkiviinan alkoholin hapettuessa etikkahapoksi. Etikan etikkahappopitoisuus on tyypillisesti 3-5 prosenttia.
Etikkaa tehdään istuttamalla alkoholiin sopiva bakteerikanta. Etikoituminen alkaa yleensä myös spontaanisti liian pitkäksi aikaa auki jätetyssä alkoholipullossa.
Etikkalajeja:
* väkiviinaetikka, valmistetaan käymismetelmällä
* valkoviinietikka
* punaviinietikka
* omenaviinietikka
* riisiviinaetikka (Japanissa)
* balsamiviinietikka (Italiassa)
* mallasviinietikka (Englannissa)
* synteettinen etikka, valmistetaan laimentamalla etikkahappoa
Etikkaa voidaan käyttää esimerkiksi säilönnässä ja salaatinkastikkeissa. Väkiviinaetikkaa käytetään myös puhdistusaineena, jolla voi poistaa muun muassa kalkkitahroja.
Etikkahappo Wikipedia
Etikkahappo (metaanikarboksyylihappo) eli etaanihappo on karboksyylihappo, jossa on yksi karboksyyliryhmä. Se on kirkasta, pistävän hajuista, syövyttävää veteen sekoittuvaa nestettä. Etikkahapon rakennekaava on CH3COOH ja kemiallinen kaava C2H4O2. Kotitaloudessa käytettävä etikka on etikkahapon laimea liuos.[1]. Vedetöntä tai yli 80-massaprosenttista etikkahappoliuosta sanotaan jääetikaksi. Vedetön etikkahappo kiteytyy jo 16,7 °C:ssa eli vain vähän alle huoneenlämpötilan. Etikkahapon moolimassa on 60,1 g/mol, sulamispiste 16,7 °C, kiehumispiste 118 °C, tiheys (20 °C:ssa) 1,05 g/cm3 (vesi = 1,0 g/cm3), leimahduspiste 39 °C c.c., itsesyttymislämpötila 427 °C ja CAS-numero 64–19–7.[2] Etikkahapon suoloja ja estereitä nimitetään asetaateiksi.
Etikkahappo on tärkeimpiä kemianteollisuuden raaka-aineita. Sitä käytetään muun muassa elintarvikkeiden lisäaineena (E260), monien lääkeaineiden (kuten aspiriinin), hajuaineiden, painovärien, muovien, selluloosa-asetaatin, pehmitinaineiden ja asetaattikuitujen valmistukseen.[1] Suomessa etikkahappoa käytetään muun muassa seuraavien kemikaalien valmistukseen: karboksimetyyliselluloosa (CMC), peretikkahappo (C2H4O3) ja kloorietikkahappo (C2H3ClO2).
Etikkahappoa valmistetaan hapettamalla etanolia. Tämän reaktion saavat aikaan etikkahappobakteerit[3], ja sen reaktioyhtälö on
CH3CH2OH + O2 → CH3COOH + H2O.
Nykyisin etikkahappoa valmistetaan myös hiilivetyjä, esimerkiksi butaania hapettamalla, sekä kalsiumkarbidista.[1] Puun kuivatislaustuote sisältää etikkahappoa noin 50 %.
Etikkahappopitoisuutta mitataan asetometrillä.
Eli ei ehkä etikkahappoa?!?Muistaakseni on VilleK:n tekstiä?!?
Joskus saattaa törmätä harrastajien suunnitelmiin muuttaa akvaarioveden pH-arvoa heikoilla hapoilla ja heikoilla emäksillä. Esimerkiksi pH-arvon laskeminen ei ole suositeltavaa heikoilla hapoilla, vaan tarkoitukseen on syytä käyttää vahvoja happoja (happoja, joiden happovakio on suuri).
Otetaan tässä esimerkiksi heikkona happona etikkahappo (CH3COOH).
Heikko happo dissosioituu veteen heikosti. Tämä tarkoittaa sitä, että veteen joutuessaan happo hajoaa vain osittain happamuutta aiheuttaviksi oksoniumioneiksi – osa aineesta säilyy vesiliuoksessa siis happomolekyyleinä, jotka sinänsä eivät ole happamia. Etikkahapon happovakioiden mukaan etikkahappopitoisessa vedessä, jonka pH-arvo on 4,74, puolet etikkahaposta on protolysoituneena oksoniumioneiksi ja puolet esiintyvät etikkahappomolekyyleinä. Jos tällaista happoa lisätään akvaarioveteen, laskee ensin veden pH-arvo. On kuitenkin huomioitava, että hapon joutuessa tekemisiin kalan solujen kanssa, protolyysireaktio alkaa edetä myös niiden sisällä laskien pH-arvon tässä esimerkissä arvoon 4,74. Tämä on luonnollisesti kalalle kohtalokasta.
Jos puolestaan pH-arvon laskemiseen käytetään vahvaa happoa, jonka protolysoitumisaste on suuri, voidaan olla varmoja siitä, että lisätty happo on vapauttanut itsestään kaikki happamuutta aiheuttavat oksoniumionit jo vesiliuokseen, eikä protolyysi enää jatku kalan ja tietenkin akvaarion muiden eliöiden soluissa enää tästä pidemmälle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että vahvoja happoja käsiteltäessä harrastajan ei tarvitsisi olla huolellinen. Yliannostelulla voi helposti tappaa kaikki akvaarion eliöt kaloja myöten. Täytyy siis tietää, mitä on tekemässä.