Allas epäkunnossa

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
ejr
Starting Member
Starting Member
Viestit: 43
Liittynyt: 16:22, 15.10.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Allas epäkunnossa

Viesti Kirjoittaja ejr »

(Tunnun kirjoittelevan tänne vain ongelmatilanteissa, mutta ei nyt piitata siitä.)

Löytyypä 160 -litrainen allas, jossa vielä eilen majaili seeprakalaparvi (~15 pyrstöä), neljä nuolimonnia (tarkempi lajintunnistus hiukan hakusessa), taistelukalaherra ja partamonnirouva (kymmenvuotias).

Partamonnirouva siirtyi tänään autuaammille vesille sairastettuaan jotakin, jota epäilin reikätaudiksi; näytti siltä kuin rouvan panssarista olisi irtoillut paloja, ja aukkoihin olisi tullut tilalle valkeaa homeenkaltaista asiaa. Kokeilin kaikki löytämäni hoitokeinot, turhaan. Rouva oli tänään kangistunut kannonkoloon, pää harmaantuneena.

Ja aivan kuin tämä ei riittäisi, on taistonikin osoittanut huonovointisuuden merkkejä. Herra on hirvittävän vaisu, pysyttelee piilossa ja syö tuskin lainkaan.

Kuluneiden kahden kuukauden aikana kahdeksanpäinen kuparimonnisparveni on kirjaimellisesti kadonnut. En ole löytänyt ruumiita, mutta kalojakaan ei enää ole missään. (Osoitan tehokkaita kierteisiä.)

Loput asukit eivät kyllä näy huolehtivan yhtään mistään ja heiluvat tyytyväisinä pitkin allasta.

Mikäpä sitten voisi olla pielessä? Mittasin nitriitin, se oli 0,05mg/l. Olen vaihtanut partista hoitaessani noin 15% vedestä joka päivä kuluneen viikon ajan; tätä ennen vaihtotiheys on ollut 1/3 viikossa.
Vesi on aina vaihdettaessa vihertävää (johon haku näyttää ehdottavan vihresamennusta; kenties laitan altaan pimeäksi).

Allas on toiminut aivan mukisematta puolisentoista vuotta, mutta nyt viimeisten parin kuukauden aikana joku on ollut pahasti pielessä. Ainoa muutos, joka altaassa on tapahtunut, on ollut taistelukalan saapuminen helmikuussa, mutta jotenkin epäilen, ettei yksi kala saa systeemejä sekaisin.

Olen tosiaan ottanut tuon kalasopan alunperin pelastusoperaationa, joten allasta ei minun käsittelyssäni ole missään vaiheessa kypsytetty; olen saanut laatikon sisältöineen valmiina pakettina. Tästäkin huolimatta kaikki on toistaiseksi sujunut vallan jouhevasti ja ongelmia on ilmennyt vasta nyt, melkein kaksi vuotta sen jälkeen, kun tuo lasiloota asuntooni tuli.

Joten, kaiken tämän selostuksen jälkeen, osaako kukaan heittää vinkkejä suuntaan tai toiseen? Kuinka vältyn enemmiltä ruumiilta?
cichlid
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1084
Liittynyt: 17:04, 08.10.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kajaani / Oulu

Viesti Kirjoittaja cichlid »

Lämpötila ja muutkin vesiarvot kuin nitriitti pitäisi ennen arvailuja.
720 + 125 litraa (ja tyhjillään 240 + 40 litraa)
ejr
Starting Member
Starting Member
Viestit: 43
Liittynyt: 16:22, 15.10.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja ejr »

Niinjoo. Lämpötila ~25, pH ~7. Nitraattitesti yhä hankkimatta, joten kaiken logiikan mukaan ongelma johtuu jostakin nitraattilähtöisestä. Pääasiallisesti vedelle ei siis hanan ja altaan välillä tehdä mitään/se on oletusarvoisesti yhtä kuin Helsingin hanavesi.
cichlid
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1084
Liittynyt: 17:04, 08.10.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kajaani / Oulu

Viesti Kirjoittaja cichlid »

Ehkä vähän vilpoisaa tuo vesi taistelukalalle, olisiko siinä syy vaisuuteen? Toisaalta taistot eivät juuri paria vuotta pidempään elä, paljonko kaverilla on ikää? Usein tulevat juuri vaisuiksi ja lymyileviksi vanhuuttaan. Monnisten häviämisestä syyttäisin partamonnivainaata. Olisiko monnisilla ollut joku tauti, partamonni on syönyt vähitellen kuolleet monniset ja sairastunut itse? (Arvailua [;)] ). Reikätautia partamonnin sairaus ei ollut. Partamonnit ovat myös innokkaimpia raadonsyöjiä mitä tiedän.
720 + 125 litraa (ja tyhjillään 240 + 40 litraa)
Taavetti
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1808
Liittynyt: 15:07, 13.09.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Taavetti »

Nuo nuolimonnit ovat mielestäni akvaariosi herkimmät asukit veden laadun suhteen, joten jokin taudinaiheuttaja on ilmeisesti tehnyt tuhojaan.

Mulla on käytössä pikkuinen karanteeni/sairaala-akvaario, jonne voin siirtää tarvittaessa selkeästi sairaan kalan. Uskoakseni näin voin hieman suojata terveitä kaloja sairaassa kalassa jyllääviltä (ja lisääntyviltä) taudinaiheuttajilta.


Altaan hyvä hoito (riittävät vedenvaihdot ym.) on paras ja yksinkertaisin tapa estää kalojen sairastuminen (joskaan aina nekään eivät riitä).
Mikäli huomaat erehtyneesi, olet jo varmaankin oppinut jotain uutta. (oma ajatelma)
ejr
Starting Member
Starting Member
Viestit: 43
Liittynyt: 16:22, 15.10.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja ejr »

Sinne meni sitten taistokin, löytyi aamulla henkensä heittäneenä altaan pohjalta. Minulla kyseinen yksilö ehti nelisen kuukautta, mutta sain sen toiselta harrastajalta, enkä tietenkään tullut kysyneeksi otuksen ikää. Kyseisellä tyypillä oli "taistelukalaongelma", eli kalansa olivat innostuneet lisääntymään aika iloisesti ja uroksia oli vähän liikaa yleisen hyvinvoinnin kannalta. Niinpä siis olettaisin tuon olleen aika nuori kaveri.

Muissa kaloissa ei edelleenkään näy mitään pahoinvoinnin merkkejä (toisin kuin emännässään Viisuvalvojaisten jäljiltä), allas on nyt ollut pimeänä pari päivää ja vesi on yhä vihertävää.

Ei tässä voi varmaan tehdä muuta kuin vaihtaa taas vaihteeksi vettä ja katsoa, mitä tapahtuu.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”