Lehtikalan lääkitys

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
Serafia
Member
Member
Viestit: 364
Liittynyt: 15:40, 28.07.2006

Lehtikalan lääkitys

Viesti Kirjoittaja Serafia »

Hei!

Ongelmana on n. puolitoistavuotiaan lehtikalanaaraan tila.

1. akvaarion tilavuus ja mitat
300 litraa, 125X45X55
2. valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
4x36W, 2xSylvania Aquastar, 1xPhilips jotain ja 1xjoku kasvivalo, valot ovat päällä 10tuntia päivässä
3. suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
Ulkosuodatin Eheim 2217 ja sisällä Fluval 4 plus
4. akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
Vedenvaihto 1/3 tai 1/2 viikottain, ruokinta 1-2 kertaa päivässä, joskus paastopäivä, ruokana hiutaleruokia, kuivattuja ötököitä, räkmiksiä, tabletteja lihansyöjille sekä kasvissyöjille. nestemäistä lannoitetta viikottain, nestemäistä hiiltä sillointällöin ohjeen mukaan, juurilla erilaisia ravinnepalleroita, vedenparannusaine Seachem jotakin (haisee rikille) viikottain, kirjoahvenille tarkoitettu ravinneliuos viikottain (otettu pari viikkoa sitten käyttöön) nimeltään Seachem Chiclid Trace. Hiilidioksidihiivatteet aina joskus laitan kun jaksan, mutta hyvin ovat kasvit voineet, vaikkei se aina tauotta porise, pulloja kaksi 1,5litran, levittimenä sellainen "kierukka" homma josta kuplat liukenevat veteen, nyt en ole pariin kuukauteen laittanut uutta kiljua.
5. akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
Helmirihmakalanaaras viettää meillä vanhuuden päiviään, lehtikalapariskunta, perhoskirjoahvennaaras, parvi timanttitetroja, parvi ruusutetroja, parvi kuparimonnisia, 3 katinkultamonnia, partamonnikoiras, isoseeprapleko
6. vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
pH 6.5; vesi erittäin pehmeää, nitraattiarvot pysyvät kurissa vedenvaihdoilla ja nitriittiä ei esiinny, lämpötila 26-27 astetta celsiusta
7. mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
8. milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?
Ongelmana on lehtikalanaaraan syömättömyys, laihuus ja pienikokoisuus. Se on aina ollut melko pieni ja kasvanut hitaasti. Aina se on ollut suht hoikka, mutta sentään aina ajoittain on pullistunut mukavasti ennen kutua. Lehtikala on syönyt tähän asti normaalisti. Aina välillä sillä on ollut nauhamaista ulostetta, mutta aina välillä taas ei. Olen ajatellut sen johtuvan ruuasta, stressistä tms seikasta, joka on sitten itsestään korjautunut. välillä olen antanut suolistoloisia ehkäisevää ruokaa. Nyt kala ei syö joten siitäkään ei ole avuksi. Kalalla on rihmat (tai miksi niitä lehtikaloilla kutsutaan) aina välillä jotenkin "sulaneet" päistä ja sellaista untuvaista hahtuvaa on roikkunut evästä. Päässä kalalla on ollut ihan poikasesta kummallakin puolella päätä kidusten kohdalla kaksi kuin neulalla pistettyä reikää symmetrisesti. Ne eivät ole koskaan muuttuneet suuremmiksi, eikä niistä ole koskaan vuotanut mitään, eikä kalalla ole ollut pattia tai finnimäistä kyhmyä päässä. Kuitenkin olen aina epäillyt reikätautia tällä yksilöllä. Nyt kala alkaa olla niin laiha, että jotain on tehtävä. Vedenvaihdoista olen pitänyt ja pidän huolen, ruoka on vaihtelevaa ja monipuolista. Jostain syystä tämä kala ei ole koskaan innostunut räkmiksistä, johon olin laittanut valkosipuliakin sekaan, lieko sitten emäntä huono kalanruokakokki(?). Joitakin viikoja sitten lopetin perhoskirjoahvenkoiraan, koska se lakkasi myös syömästä ja laihtui ja kyhjötti vain. Tilasin tälläistä lääkettä: http://www.akvaariokauppa.fi/new/produc ... .php?p=450" onclick="window.open(this.href);return false; Olisikohan siitä apua? Miten kalan lääkitys kannattaisi tehdä? Minulla ei ole karanteeniallasta. Voinko ostaa jonkin ison muovisen laatikon, laittaa sinne pienen suodattimen ja lämmittimen ja vaikka ilmastimenkin ja lääkitä kalan siellä? Vai pitäisikö koko iso allas lääkitä? En haluaisi menettää plekoa lääkkeen vuoksi. Pienemmästä akvaariostani liikenisi suodatin (olen sinne jo asentanut uuden ja vanhan voi poistaa piakkoin), joten se on valmiiksi kypsä, ongelmana vaan mahdolliset vieraat pöpöt tästä altaasta... Mitäs nyt tekisitte?
Serafia
Member
Member
Viestit: 364
Liittynyt: 15:40, 28.07.2006

Re: Lehtikalan lääkitys

Viesti Kirjoittaja Serafia »

Hei!

Nyt vasta tuli se lääke postista. Mitä tarkoittaa käyttöohjeessa maininta "poista biologiset suodattimet lääkinnän ajaksi"?
cichlid
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1084
Liittynyt: 17:04, 08.10.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kajaani / Oulu

Re: Lehtikalan lääkitys

Viesti Kirjoittaja cichlid »

Eli poistat altaasta sisä/ulkosuodattimen, mikä sinulla siinä sitten onkaan, ja annat sen käydä esim. sankoon asennettuna lääkekuurin ajan. Lääke tuhoaa suodattimen bakteerikantaa, siksi sitä ei saa käyttää altaassa lääkityksen aikana. Laita akvaarioon vaikka kiertovesipumppu vettä kierrättämään/hapettamaan.
720 + 125 litraa (ja tyhjillään 240 + 40 litraa)
Serafia
Member
Member
Viestit: 364
Liittynyt: 15:40, 28.07.2006

Re: Lehtikalan lääkitys

Viesti Kirjoittaja Serafia »

Okei. Uskaltaisikohan tuon sisäsuodattimen jättää kierrättämään vettä ilman suodatinmatskuja? Ja laittaisi ilmastimen myös. Litroja on kuitenkin aika paljon ja pintavesi saisi kiertää kunnolla. Vai pitäisikö se lehtikala ottaa mielummin eri astiaan lääkitykseen? Miten muilla on plekot kestäneet tuon lääkkeen? Kun olen lukenut, että se saattaa aiheuttaa niille jotain. Tänään aattelin aloittaa kuurin, joten olisin kiitollinen pikaisista vastauksista. :)
cichlid
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1084
Liittynyt: 17:04, 08.10.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kajaani / Oulu

Re: Lehtikalan lääkitys

Viesti Kirjoittaja cichlid »

Jos on mahdollista lääkitä lehtikala erikseen, niin ilman muuta sitten niin. Jos muuta kalat ovat oireettomia, niin turhaan niitä altistaa lääkityksen riskeille. Lyhythän tuo lääkekuuri oli, käsittääkseni.
720 + 125 litraa (ja tyhjillään 240 + 40 litraa)
Serafia
Member
Member
Viestit: 364
Liittynyt: 15:40, 28.07.2006

Re: Lehtikalan lääkitys

Viesti Kirjoittaja Serafia »

Mulla on sellanen 50x39x26 muovinen laatikko. Kala on evineen ehkä 8-9cm korkea. Voiko sen lääkitä siinä, jos sinne laittaa lämmittimen ja ilmastimen ja jotain kasvia pinnalle suojaksi? Lääkekuuri kestää käsittääkseni kolme vuorokautta, sen jälkeen 80% vedenvaihto. Mutta sitten voi kai kalan jo siirtää altaaseen? Muodostuuko veteen tässä ajassa myrkkyjä, kun ei ole suodatinta? Toisaalta en anna ruokaa kun se ei tulisi syödyksi kuitenkaan...
Serafia
Member
Member
Viestit: 364
Liittynyt: 15:40, 28.07.2006

Re: Lehtikalan lääkitys

Viesti Kirjoittaja Serafia »

No niin, tein nyt niin että laitoin sen lehtikalan sinne laatikkoon yksinään. Siellä on lämmitin, ilmastin, vedensuosikkia ja karttulehtä puskat, pari kiveä ja ohjeenmukainen annos lääkettä. Veden otin altaasta (toissapäivänä vaihdettu puolet, joten oli varmaan suht tuoretta vettä vielä). Toivotaan että se siitä piristyy, eikä tarvi alkaa etsiä poitsulle uutta naista. :roll:
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”