
Altaalla on pituutta noin 7 metriä ja levein kohta on noin 5 metriä. Suurin osa altaasta on 160-210cm syvää. Kasvillisuutta on melko niukasti, noin 10kpl koristelumpeita. Lammen taustalla oleva puro on rakennettu liuskekivistä ja sinne on pumpannut jo yhdeksän vuotta Oasen Aquamax pumppu (8000l/h).

Suodatinjärjestelmänä on 9-vuotta toiminut Oasen Biosystem 10, joka koostuu 24 watin UV-suodattimesta ja 6-osaisesta vaahtomuovi suodattimesta (mekaaninen/biologinen -suodatus). Melko hyvin on järjestelmä riittänyt pitämään veden laadun hyvänä. Altaassa on reilut 20kpl karppeja. Kesäkuun alussa UV-suodattimen kvartsilasi rikkoutui ja vesi pääsi tuhoamaan laitteen elektroniikan. Lähes 10 vuotta palvelleen suodattimen on siis aika päästä eläkkeelle.

Suodattimen valinta on itse asiassa vaikeaa. Asiantuntijoita ja mielipiteitä riittää. Itse päätin valita uuden suodattimen omien kokemusteni perusteella. Koska vanha puron yhteyteen kytketty mekaaninen suodatin oli edelleen olemassa, päätin käyttää sen hyväksi. Poistin suodatinpatruunat ja lisäsin tilalle Kaldnes -biomateriaalia, joka nyt vapaasti pyörii suodatinlaatikossa tehokkaan tuuletuksen avustamana. Sieltä biologisesti suodatettu vesi valuu puron kautta takaisin altaaseen.

Uudeksi työjuhdaksi valitsin Oasen Biotec 32-suodattimen. Sinne veden pumppaa uusi Aquamax (16 000 litraa/h) pumppu 72W Bitron UV-suodattimen läpi. UV-suodatin on nykyaikainen itsepuhdistuva malli. Jo vajaassa viikossa UV-suodattimen teho näkyi selvästi. Vesi on nyt kristallin kirkasta.

Screenmatic suodatin on varustettu mekaanisella esiuodatuskankaalla, joka automaattisesti puolen tunnin välein hitaasti pyörii telineessä ja työntää irtonaisen jätteen keruuastiaan. Tällä hetkellä sinne kertyy noin 3-4 desilitraa vuorokaudessa. Jäte on helppo tyhjentää astiasta. Toistaiseksi ainakin tämä esisuodatus tuntuu toimivan oikein hyvin


Esisuodattimen alla on 36-osainen vaahtomuovi-suodatin (mekaaninen/biolooginen), jonka jälkeen vesi vielä kulkee 12-osaisen zeoliitti -suodattimen läpi takaisin lampeen. Suodattimen puhdistus on erittäin helppoa ja jätteet huuhdellaan ulos suodattimesta vain kahvaa vetämällä.

Veden pintaan pudonneet roskat poistuvat nyt lammesta kelluvan skimmerin avulla. Skimmerin pumppu (2500 litraa/h) imee tehokkaasti kaikki kelluvat roskat keräyskoriin. Samalle se ilmastoi allaan olevaa vettä. Laite kelluu kolmen ponttoonin varassa veden pinnassa ja ajelehtii hitaasti altaan pintaa edes takaisin.

Altaan matalaan päähän olen sijoittanut kaksi OxyTex CSV -ilmastuskiveä. Niiden pitäisi ilmastuksen lisäksi tarjota hyvä pinta bakteereille ja bioloogiseen suodatukseen. Ilmastus ja pintaimuri on kytketty radio-ohjattavaan pistorasiaan, josta ne voi helposti sammuttaa kauko-ohjaimella kalojen ruokinnan ajaksi.

Kaikki tuntuu nyt toimivan oikein mainiosti. Jopa viime kesinä ilmennyt lievä rihmalevä-ongelma näyttää kadonneen kokonaan. Toivottavasti taas tällä setupilla päästään seuraavat 10 -vuotta eteenpäin. Jos oma harrastus alkaa hiipua, niin täältä löytyy ainakin hyvät oltavat kaloille jatkossa.
Hyvää kesää!
