Sukarapujen joukkokuolema

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
Törökala
Member
Member
Viestit: 391
Liittynyt: 22:08, 01.06.2003
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Tuusula

Sukarapujen joukkokuolema

Viesti Kirjoittaja Törökala »

Mulla on ollut akvaarioharrastus vähän sivussa. Eli ruokin päivittäin ja vaihdan vedet viikottain, mutta en sen enempää ole kummastellut mitä akvaarioissa tapahtuu. Tässä yksi päivä sitten lapsi sanoi, että rapulassa ei ole enää rapuja. Vähän ihmettelein, että mitäs höpäjät kunnes katselin rapulaa pitkään ja hartaasti. Koko populaatio muutamaa yksilöä lukuunottamatta oli kadonnut (huomattava määrä). Sen sijaan että olisin tehnyt vesitestit vaihdoin 75% vedestä, joku paniikkiratkaisu kai. Akvaariossa on myös kierteissarvikotiloita ja nuori partamonni. Ne on ihan ok, mutta mitä ihmettä? Ainoa muutos mitä olen tehnyt on toisen sisäsuodattimen pois ottaminen joku aika takaperin kun tarvitsin sen poikasaltaaseen käyttöön. Muuten sitä pirun kippoa on hoidetu kuten ennenkin. Tosin huomasin, että kasveista melalehdet ja cyperus helferi oli kärsineet. Melalehtien lehdet olivat alkaneet sulaamaan pois vaikka hienosti tähän asti ovat kukoistaneet ja helferi on kellastunut. Eipä kai tähän kukaan osaa mitään sanoa, mutta olen aika pihalla siitä mitä on edes voinnut tapahtua kaikille sukaravuille (sinisiä ja vihreitä sekä risteytymiä). Vähän harmittaa kun rapujen piti muuttaa uuteen tulevaan 250 l altaaseen ja nyt niitä on jäljellä viisi.
Järjetöntä elää niin järkevästi että kaduttaa.
siika-2kg
Starting Member
Starting Member
Viestit: 47
Liittynyt: 18:36, 08.10.2009
Sukupuoli: Mies

Re: Sukarapujen joukkokuolema

Viesti Kirjoittaja siika-2kg »

Ei ole ihme, jos sukaravut kuolevat, mutta partis ja kierteiset eivät, koska nuo jälkimmäiset ovat todella kestäviä kun taas sukaravut ovat kuitenkin melkko heikkoja ja vaativia. Melalehdillä mahdollisesti melalehtirutto ja se keltainen väri on raudan tai mangaanin puutetta eli mangaanin puutetta, jos lehdet keltaisia. Yleensä sukaravuilla tulisi olla suht voimakas virtaus(ei kaikilla lajeilla) eli sisäsuodatinta olisi hyvä putsailla säännöllisesti ja tarkistella, että toimii. Kasvit saisivat tarjota tiheitä piilopaikkoja(esim. jaavansammal, karvalehti pöheiköt ja pintaan halutessaan esim. amerikan kilpukkaa pitkine juurineen tai kellustähtisammalta) kunnon kasvillisuuden seassa eivät ainakaan kuolisi kaikkein pienimmistä syistä johtuen kun ei tarvitsisi pelon ja stressin keskellä elää. Tässä olisi vaihtoehtoja mihin sukarapusi ovat voineet kuolla:

Todennäköisimmät syyt:
- Jos kyse pienestä/nuoresta lapsesta, niin olisiko voinut kaataa akvaarioon jotain? Pienet lapset voivat esim. suihkia dödöjä akvaarioon jos ajattelevat, että siellä on paha haju tai sitten kaataa maitoa akvaarioon jos ajattelevat, että kaloilla on jano jne jne.
- Melalehdet ja anubiaat vapauttavat akvaarioon myrkkyjä, jos niitä trimmailee(lehtiä, varsia ja erityisesti juuria). Sukaravut yleensä sitten kuolevat noihin myrkkyihin (riippuen suodatuksesta, altaan koosta yms.). Jos melalehtiesi lehdet sulavat niin tuota myrkkyä varmasti vapautuu silloinkin.
- Altaassa nitriittiä tai liikaa nitraattia -> bakteerikanta kuollut tai suurin osa bakteereista mennyt toisen sisäsuodattimen mukana altaasta pois = ammoniakkia/ammoniumia ja/tai nitriittiä. Tai sitten kasvien lukumäärä suhteessa "ulostajiin" väärä = liikaa nitraattia kun kuolleet kasvit eivät ainakaan sitä enää käytä/poista altaasta
- Huonot vesiarvot ja/tai likainen jopa pilaantunut vesi -> liian vähälle jäänyt akvaarion hoitaminen

Muita mahdollisia syitä:
- Monet lannoitteet sisältävät ainakin kuparia, lannoitteesta riippuen ehkä muitakin sukaravuille myrkyllisiä aineita
- Monet kalalääkkeet ovat selkärangattomille(kotilot,ravut) myrkyllisiä esim. Jungle Anti-Parasite Medicated Fish Food
- Vesijohtovesi tai oman kaivon vesi saattaa sisältää itsessään jo kuparia yms. haitallista -> syytä käyttää aina vedenvaihdon yhteydessä veden parannusaineitta (..ja/tai seisottaa vettä sangossa, ennenkuin laittaa sitä akvaarioon)
Törökala
Member
Member
Viestit: 391
Liittynyt: 22:08, 01.06.2003
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Tuusula

Re: Sukarapujen joukkokuolema

Viesti Kirjoittaja Törökala »

Akvaario on hoidettu asiallisesti niin kuin ennenkin, 50% vettä vaihtuu joka viikko vaikka en kiireiltäni ole sitä sen kummemmin seuraillut. Rapula on ollut toiminnassa useita vuosia, kasvisto on viidakkomainen eli niitä on paljon erityisesti jaavansaniaisia, rusolehteä, C.helferi, tiikerivallisneriaa, karttulehteä, intianvesitähdikkiä, argentiinan -ja kanadanvesiruttoa . Anubiaita akvaariossa ei ole, mutta melalehtiä kylläkin reilummin ja ne voi surkeasti. Tämä on aika uusi juttu, että kasveista lähtee myrkkyä. Vedenvaihtojen vuoksi minun on vaikea niellä, että akvaariossa olisi ollut nitriittimyrkytys tai korkea nitraatti paitsi jos sinne on sitten laitettu jotain mikä on ko. tilanteen aiheuttanut. Pohjamateriaali on hiekka jota on lannoitettu saviturvepalleroilla akvaarion perustamisen yhteydessä. Nestemäisiä lannotteita en käytä tässä altaassa. Sitä en voi pois sulkea, etteikö akvaarioon olisi jotain ylimääräistä laitettu mutta mitä sitten niin en tiedä. Tämä on näitä kun voi lähinnä arvailla kun en tehnyt vesitestejä ensin. Rapulan olen kuitenkin kohta laittamassa pois enkä meinaa laittaa sinne uusia asukkaita enää. Muissa altaissa on onneksi ravut hengissä joten saan koottua jonkunlaisen porukan vielä uuteen altaaseen. Yksi juttu kylllä tuli vielä mieleen, silloin kun otin sisäsuodattimen pois käytöstä otin myös lähes kaiken vesiruton (paljon) pois. Se on kyllä saattanut heilauttaa tasapainoa kun on pieni kippokin.
Järjetöntä elää niin järkevästi että kaduttaa.
KalaH
Senior Member
Senior Member
Viestit: 929
Liittynyt: 16:30, 31.01.2010
Akvaarioseurat: OAS, TAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Haukipudas

Re: Sukarapujen joukkokuolema

Viesti Kirjoittaja KalaH »

Eipä mulla kyllä vaikuttanut melelehtirutto sukarapuihin.
siika-2kg
Starting Member
Starting Member
Viestit: 47
Liittynyt: 18:36, 08.10.2009
Sukupuoli: Mies

Re: Sukarapujen joukkokuolema

Viesti Kirjoittaja siika-2kg »

kala_fani kirjoitti:Eipä mulla kyllä vaikuttanut melelehtirutto sukarapuihin.
Kirjoitin tuon "(riippuen suodatuksesta, altaan koosta yms.)" hyvästä syystä. Todennäköisempää olisikin, että se myrkky tulisi juurista ja varmasti anubiaan kanssa tuo olisi todennäköisempi syy kuolemiin, mutta on hyvä tietää, että akvaariostakin löytyy myrkyllisiä kasveja joita nimenomaan on joissain tapauksissa epäilty sukarapujen kuolinsyyksi. Kyllähän jotkut sanovat esim. laittaneensa Junglen Fish Food:iakin akvaarioon antaen vajota pohjalle asti monena päivänä ja ettei yksikään sukarapu ole kuollut. Valmistaja kylläkin suoraan ilmoittaa, että on melkoista myrkkyä myös sukaravuille, jolloin "..musta tuntuu.." tai "..mulla ei ainakaan.." ei vaikuta asiaan, vaan eloonjääneetkin sukaravut ovat todennäköisesti saaneet myrkytyksen josta kärsivät tai sitten eivät ole sattuneet syömään lääkettä lainkaan tai juuri lainkaan.

Melalehdistä varmaan monet sanoisivat, että vaativat sorapohjan ja vieläpä erittäin hyvin lannoitetun sellaisen, mutta itsekkin kasvattelen punamelalehtiä hienossa hiekkapohjassa ja kyllä se mahdollista on kun pitää pohjan ilmavana(toisaalta melalehtien juuria, ja sitä kautta kasvua, ei saisi häiritä esim. lappoimurilla sorapohjassa tai siirtelemällä kasveja eri paikkaan eli olisi hyvä päättää lopullinen sijainti yhdellä kertaa). Melalehtien muutenkin hidas kasvu usein kerjää leväongelmaa, joka sitten tuhoaa kasvin lopulta, mutta niitä lehtiä kyllä kasvaa uusia tilalle niinkuin sinunkin tapauksessasi varmaan tulee käymään. Itse olen sijoitellut punamelalehdet niin, että jäisivät amerikan kilpukkojen alapuolelle sisäsuodattimesta päinvastaiseen reunaan. Nuo partamonnit muuten tykkäävät syödä melalehtien lehtiä, minkä vuoksi meillä yritetään antaa muuta kasvisruokaa tilalle :D. Ehdottomasti ei saa työntää melalehtien juuria hienossa hiekkapohjassa syvälle ja jos jossain melalehti taimessa on erityisen pienet juuret ja valtavasti lehtiä, niin kannattaa silloin ottaa huonoimman pään kautta osa lehdistä pois ja kasvu paranee. Sukaravuistasi ei valitettavasti pysty kuin arvailemaan ja vieläpä aika summittaisesti :(, vesiarvot ennen vedenvaihtoa olisivat olleet hyvää faktaa.
jossula
Junior Member
Junior Member
Viestit: 194
Liittynyt: 21:00, 06.04.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kokkola

Re: Sukarapujen joukkokuolema

Viesti Kirjoittaja jossula »

Hei!
hätätapaus, mamma akvojen kaa(ite lomalla saksassa), ilmoitti et aurinkorapu ja sukarapuja kuollu..
akva 60litranen, ei täynnä vaan noin 10cm pinnasta pois vettä. siellä on milliksiä, 5aikuista ja parisenkymmentä poikasta(kesähoidossa) ja omenakotiloita PALJON(tullut poikasia juuri pari päivää sitten alkanut porukka kuoriutumaan), mitä teen(sanen siis et mamma tekee)?
myös 300 litranen, ajattelin että millikset ainakin sinne, sitten kymmenisen litranen jossa 2petokotiloa(väliaikaisesti)
pitäiskö pelastaa ravut sinne? vai omput 300 litraseen? (rapuja ei sinne, kun menevät parempiin suihin..)
vesiarvot liusketestillä..
samanlainen tilanne, paniikissa vaan noin puolet vesistä vaihtoon, testi otettu vedenvaihdon jälkeen..
ph 7,2
kh3
gh>7
no2 0
no3 0

vajaa 2viikkoo sitte mitattu
ph 6,6
kh 6
gh >16
no2 100
no3 0
miltä kuulostaa?
kiitos paljon jos joku voi auttaa!
60l kasviallas tulossa
Kissa ja kaksi koiraa, uusi Jyväskyläläinen opiskelija Pohjanmaalta
-matokani-
Senior Member
Senior Member
Viestit: 964
Liittynyt: 21:35, 08.04.2009
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Sukarapujen joukkokuolema

Viesti Kirjoittaja -matokani- »

Millä tuo nitriitti 100 on mitattu? Nitriittiä ei pitäisi olla yhtään ja nitraattia jonkin verran (siis terveessä/kypsässä akvaariossa).
Minizoohon kuuluu: maakonnat Heppu ja Pepsi, chilen tarantula Vauva, jättijauhis Ytyvä ja altaat 42l (sukarapula), 160l (sekalaista) ja 317l (sekalaista).
jossula
Junior Member
Junior Member
Viestit: 194
Liittynyt: 21:00, 06.04.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kokkola

Re: Sukarapujen joukkokuolema

Viesti Kirjoittaja jossula »

tetra 5 in 1 liusketestillä (kunhan rahaa niin tippatestihankintaan..)
60l kasviallas tulossa
Kissa ja kaksi koiraa, uusi Jyväskyläläinen opiskelija Pohjanmaalta
siika-2kg
Starting Member
Starting Member
Viestit: 47
Liittynyt: 18:36, 08.10.2009
Sukupuoli: Mies

Re: Sukarapujen joukkokuolema

Viesti Kirjoittaja siika-2kg »

Jos akvaario ei ole kypsynyt taikka syystä tai toisesta on lähtenyt kypsymään uudestaan niin silloinhan kuolin syy voisi olla nitriitti piikki, mutta vesiarvojen raju muutos voisi myös olla syynä.

Tässä nyt pari juttua mietittäväksi, toivottavasti saatte ongelman kuntoon:
- Vesiarvot eivät saa heilahdella esim. pH: 7,2:sesta -> 6,6:seen ja KH: 3:sesta 6:seen pienessä ajassa, riittää tappamaan
- Vedenvaihdoissa vedenparannusainetta -> kupari pois vedestä
- Liuskatestit valehtelee -> tippatestit hankintaan
- Jos tippatestit näyttää että NO2:sta on, mutta NO3:sta ei ole, niin Seran Nitrivecciä kypsyttämiseen
- Omenakotilot ulostavat(ulosteista->nitraatti, nitriitti, ammoniakki/ammonium) valtavasti varsinkin jos niitä on monta, suositus = 1omppu / 10l.
jossula
Junior Member
Junior Member
Viestit: 194
Liittynyt: 21:00, 06.04.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kokkola

Re: Sukarapujen joukkokuolema

Viesti Kirjoittaja jossula »

juu, eiköhän se siitä, nyt ei uusia kuolintapauksia, ja kaikki näyttävät voivan hyvin :D
ylikansoituksen pelossa nyt viikonlopun aikana laitan käynnistymään toisen, hieman pienemmän altaan, johon siirrän millikset sekä osa ompuista, ehkä sitte helpompi pitää vesiarvotkin kunnossa :)
60l kasviallas tulossa
Kissa ja kaksi koiraa, uusi Jyväskyläläinen opiskelija Pohjanmaalta
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”