Nitriitin ja nitraatin outo suhde
Valvoja: Moderaattorit
Nitriitin ja nitraatin outo suhde
Kypsytys on lähtenyt hieman oudosti käyntiin. Ammonium on koholla, kuten myös Nitraatti, mutta Nitriitistä ei ole tietoakaan. Olen mitannut tunnollisesti kaikki tarvittavat arvot kahdesti päivässä, eikä Nitriitistä ole tietoakaan. Itse kypsytyksessä olen käyttänyt ymppinä bactozymiä ja ymppiampulleja ( en muista merkkiä, mutta olivat lasisissa ampulleissa), sekä lisännyt tarvittavan määrän Hirvensarvisuolaa. Missä kohtaa on mennyt mönkään ja miten tuo Nitriitti saadaan nousemaan?
-
- Advanced Member
- Viestit: 2618
- Liittynyt: 13:07, 14.08.2010
- Akvaarioseurat: TAY
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Lieto
Re: Nitriitin ja Nitraatin outo suhde
Bactozym on huono, se ei sisällä oikeita bakuja, eli akvassasi ei ole bakukantaa. Nitraatti on tuloisin hanavedestä ja ammoniakki hss:ssästä. Osta uusi ymppi, joka sisältää oikeasti bakuja.
Re: Nitriitin ja Nitraatin outo suhde
Eipä hätäillä They2.. Nuo lasiset ampullit kuulostavat kovasti Prodibion käynnistysvermeiltä, startup tai biodigest setit? Altaassa voi hyvinkin olla bakteerikanta, mutta epätasainen. Tässä tapauksessa on mahdollista, että ammonium -> nitriitti bakut toimivat laiskasti ja siksi ammonium on koholla. Nitriitti-> nitraatti bakteerit ehtivät muuttaa kaiken syntyvän nitriitin nitraatiksi. Rauhassa vain eteenpäin kypsyttelyssä.
Eiköhän tämä ollut tässä..
Re: Nitriitin ja Nitraatin outo suhde
Tarkistin ampullit, ja ne tosiaan olivatkin noita biodigest ymppejä. Kauanko kannattaa odottaa bakteerian heräämistä ja jatkanko hirvensuolan lisäämistä vai hankinko uuden ympin ( olisi jo kolmas ) ? Taidan olla melkoinen tunari kypsytyksen suhteen.
-
- Advanced Member
- Viestit: 2618
- Liittynyt: 13:07, 14.08.2010
- Akvaarioseurat: TAY
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Lieto
Re: Nitriitin ja Nitraatin outo suhde
Jos ammonium on koholla paljon, voit lopettaa hetkeksi hss lisäämisen. Jos lisäät liikaa ammoniakkia eli hss, voi tulla myrkytys jos ei ole bakuja muuttamassa sitä nitriitiksi. Kun ammonium on laskenut, jatka lisäämistä. Mulla kesti ton 120 kypsyttämisessä 3 päivää, ennen kun nitriitti alkoi nousta. Uutta ymppiä et varmaan tarvitse, onhan siellä jo toimintaa (siis nitriitti -> nitraatti)
Re: Nitriitin ja nitraatin outo suhde
Tässä ollaan nyt odoteltu tovi tuota kysymistä, mutta outoja on alkanut tapahtua. Vesiarvot eivät ole muuttuneet miksikään, mutta levää on alkanut esiintyä. On kai sekin jotain elämää. Mitä tässä nyt pitäisi tehdä ?
Re: Nitriitin ja nitraatin outo suhde
Otetaan muutama tarkentava kysymys tähän väliin. Milloin aloitit kypsytyksen? Kypsymiseen menee näppärästi noin kolmesta kuuteen viikkoa, jos hirvensarvisuolan kanssa pelaa. Yhdellä ympillä kyllä pääsee alkuun ja saa altaan kypsäksi, kunhan antaa bakteereille ruokaa (vaikka vähän hienonnettua kalanruokaa) ja tekemistä (hirvensarvisuola). Levä on tavallaan edistystä, sillä kaikenlainen elämä altaassa on hyvää alkutaipaleella. Levien tuloa ei voi ensimmäisen vuoden aikana todennäköisesti estää mitenkään, sillä allas etsii tasapainoaan. Varsinkaan leväntappoaineisiin ei pidä sortua, niistä ei ole mitään iloa koskaan (myöhemmin pitää selvittää levien syntymisen syyt ja korjata ne).
Alustavasti sanon, että jatka hirvensarvisuolan käyttöä ja kalanruoan lisäämistä altaaseen. Näin bakteeri eivät ainakaan kuole. Jos testit sanovat ammoniakin olevan jo nyt hyvin korkealla, voi olla tarpeen vaihtaa vettä, ettei ammoniakkipitoisuus tapa altaan elämää. Millaiset testit on muuten käytössä, tipat vai liuskat? Jos haluat turvallisesti lisätä altaan kypsymispotentiaalia, hanki altaaseesi kourallinen kierteisiä tai muita ilmaiseksi annettavia kotiloita. Ne tuottavat altaaseen pienen ulostelisän ja samalla syövät hieman leviä altaasta pois. Näin ravinnekierto pääsee käyntiin. Jos kotilot kuolevat, on se merkki sinulle että jokin vedessä ei ole elinkelpoista. Jos olet kypsytellyt jo pidemmän aikaa, on odotettavaa ettei nitriitti tai nitraatti enää tee piikkiä, eikä kierteisten elämä vaarannu turhaan.
Tietenkin voit tehdä lisäympin myös kotikonstein kukkamullalla. Haulla löytyy siitä lisää tietoa. Ei ainakaan tarvitse laittaa lisää rahaa harrastuksen aloittamiseen. Samoin kavereilta tai lähiseudun tutuilta voi kysellä suodattimesta huuhtelujätteet. Niissäkin on runstaasti bakteereja ja niille ravintoa. Voit vaikkapa vaihtaa tuttavan tai toisen harrastajan kypsää suodatusmassaa uuteen kaupasta ostettuun. Näin sinä saat toimivaa bakteerikantaa ja tuttava saa vaihdettua osan suodatusmassasta uuteen.
Alustavasti sanon, että jatka hirvensarvisuolan käyttöä ja kalanruoan lisäämistä altaaseen. Näin bakteeri eivät ainakaan kuole. Jos testit sanovat ammoniakin olevan jo nyt hyvin korkealla, voi olla tarpeen vaihtaa vettä, ettei ammoniakkipitoisuus tapa altaan elämää. Millaiset testit on muuten käytössä, tipat vai liuskat? Jos haluat turvallisesti lisätä altaan kypsymispotentiaalia, hanki altaaseesi kourallinen kierteisiä tai muita ilmaiseksi annettavia kotiloita. Ne tuottavat altaaseen pienen ulostelisän ja samalla syövät hieman leviä altaasta pois. Näin ravinnekierto pääsee käyntiin. Jos kotilot kuolevat, on se merkki sinulle että jokin vedessä ei ole elinkelpoista. Jos olet kypsytellyt jo pidemmän aikaa, on odotettavaa ettei nitriitti tai nitraatti enää tee piikkiä, eikä kierteisten elämä vaarannu turhaan.
Tietenkin voit tehdä lisäympin myös kotikonstein kukkamullalla. Haulla löytyy siitä lisää tietoa. Ei ainakaan tarvitse laittaa lisää rahaa harrastuksen aloittamiseen. Samoin kavereilta tai lähiseudun tutuilta voi kysellä suodattimesta huuhtelujätteet. Niissäkin on runstaasti bakteereja ja niille ravintoa. Voit vaikkapa vaihtaa tuttavan tai toisen harrastajan kypsää suodatusmassaa uuteen kaupasta ostettuun. Näin sinä saat toimivaa bakteerikantaa ja tuttava saa vaihdettua osan suodatusmassasta uuteen.
Eiköhän tämä ollut tässä..