Ninnu75 kirjoitti:
Altaan lämpötilasta kaverini oli myös ihan samaa mieltä että 25 on kelpo lämpötila useimmille akvaariokaloille. En sitten tiedä kuinka tropiikin kaloja 7330 altaassaan pitää kun kuulosti ettei 25 astetta riitä alkuunkaan?
Enhän minä niin sanonut. Arvelit, että 27 asteen lämpötila olisi tappanut kalojasi, ja minä huomautin, ettei se ole kaloillesi lainkaan liikaa, vaan aivan sopiva lämpötila. Kalakuolemien syitä on siis etsittävä ihan muualta. Sitten korjasin, että korkea lämpötila yhdistettynä puutteelliseen suodatukseen (pintaveden kiertoon, tarkemmin sanoen) voi kyllä olla rasite hapekasta vettä vaativille lajeille, vaikka ne muuten lämpimässä vedessä paremmin viihtyisivätkin.
En myöskään millään muotoa viitannut siihen, ettei 25 astetta
riittäisi tämänhetkisille kaloillesi. Rihmakalaharrastajien keskuudessa tosin saatettaisiin olla sitä mieltä hunajarihmakalojen suhteen, mutta niistä ei itselläni ole kokemusta.
Niitä samoja päiväntasaajan vesien kaloja minullakin purkeissani on, ja lämpötila siinä 26-27 asteen paikkeilla.
Akvaariokalojen kotivesien lämpötiloja voi katsella vaikka Mongabaysta:
http://fish.mongabay.com/biotope.htm
Tietenkään akvaarioveden ei tarvitse olla eikä se voikaan olla täysin identtistä kalojen kotiveden kanssa, enkä edelleenkään sano, että 25 astetta olisi vaikkapa nyt niille kiilakyljille tai sinitetroille liian vähän. Tämä vain yleisenä huomiona siitä, että 27 asteen lämpötila ei todellakaan tapa trooppisia kaloja. Viileiden vuoristovesien tai lauhkean vyöhykkeen kalojen kohdalla se kyllä on mahdollista.
Ninnu75 kirjoitti:
Sain tuossa yhdeltä konkarilta kanssa vahvistusta että ihan hyvin voin laittaa likimain 10 kpl parven monnisia altaaseen eikä näyttänyt punaista valoa myöskään partiksesta

. Joten voi olla että albiinopartiksen hankin ja sitten jotakin noista monnisista joista mainitsinkin.
Pienikokoinen partamonniyksilö voisi kyllä mennä, mutta 15-senttiselle normikokoiselle aikuiselle 84 litraa kuulostaa aika tiukalta. Se on ihan oikeasti iso kala. Vanhastaan partamonnille on suositeltu minimiksi sataa litraa, mutta Markku Varjo uusimmassa kirjassaan nosti luvun 128:n. Partamonni on aikuiskooltaan niin vaihteleva kala, että yhtä akvaarion minimikokoa on vaikea antaa, joten jos löydät pienikokoisen, tiettävästi aikuisen yksilön, mikäpä ettei. Minulla vuosia sitten ollut 7-senttiseksi jäänyt koiras olisi sopinut mainiosti, mutta sen jälkeen tullut 13-senttinen, massaltaan ehkä nelinkertainen naaras ei mitenkään.
Monnisista: Marin ehdottama korumonninen jää sen verran pieneksi, että se voisi sopiakin ihan nätisti. Kuparimonniselle tulee massaa hyvinkin tuplasti enemmän kuin korulle, ja lisäksi se käyttää vain akvaarion pohjaa siinä, missä korumonninen liikkuu ylempänäkin, joten säästäisin ne mielellään tilavampiin purkkeihin. Monniset myydään akvaarioliikkeissä sen verran keskenkasvuisina sintteinä, että oikeasti aikuisen ison monnisen nähdessään sitä aina yllättyy ja korjailee mielessään akvaariokokoja ylöspäin.
Albiinokalojen pidon eettisistä ongelmista en taida aloittaakaan.