Ongelmia ongelmien perään (kypsyvä allas)

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
jossu_84
Junior Member
Junior Member
Viestit: 74
Liittynyt: 10:01, 11.01.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vaasa

Ongelmia ongelmien perään (kypsyvä allas)

Viesti Kirjoittaja jossu_84 »

Ei ollutkaan niin mukava paluu harrastuksen pariin kuin olin hartaasti odottanut :(. Harkitsen jo leikin lopettamista kun tuntuu että kaikissa kohdissa nyt vastustaa. Aloitetaanpa alusta.

Allas 60 litraa perustettu kaksi viikkoa sitten, jolloin laitoin sinne hiekat, omenapuun+tammenoksat, suodattimen toimintaan, vedenparannusaine+turveuuteyhdistelmän ja Nitrivec-bakteerivalmistetta (tästä ennestään hyviä kokemuksia). Joka päivä olen laittanut hieman kalanruokaa ja Nitriveciä lisäsin ohjeen mukaan uudestaan viikon päästä perustamisesta, mutta mitään ei tapahdu. Hankin tässä matkan varrella myös kierteissarvikotiloita ja muutaman nopeakasvuisen kasvin, kaloja ei ole eikä tule ennenkuin allas on kypsä.

Sitten niitä ongelmia... Oksiin kasvaa kokoajan ällöä limaa, jota olen pessyt pois. Suodattimen (aquaball) jouduin jo eilen avaamaan (ollut siis 2 vkoa toiminnassa) ja putsaamaan, luultavasti suurin osa ruuasta oli sen tukkinut (tarkemmin ottaen pienen rasiassa olevan vanun). Nyt on taas kunnolla virtausta (vaihdoin patruunan karkeampaan), mutta näyttäisi että tuo vaalea, virtauksessa "huojuva" lima on nyt sitten levinnyt yhdessä yössä myös osaan kasveista, seiniin ja pohjahiekkaankin, oksissa kasvanut korkeutta. Mitä tuo lima/home/mikälie on ja onko nyt tuo virtauksen lisääntyminen syypää sen leviämiseen? Millähän sen saisi pois, mietin jo että otan oksat kokonaan pois kun en jaksaisi niitä jatkuvasti jynssätäkään...

Vesitesteinä on JBL:n liuskat ja Seran tippatestit pH, nitriitti ja nitraatti. Tähän mennessä olen mitannut noilla testiliuskoilla (ja kerran pH:n tippatestillä), mutta huomenna ajattelin testata kaikki, sekä akvaariosta että pH:n ja nitraatin hanavedestä (laitan ne tiedot sitten tänne). Testiliuska on kokoajan näyttänyt että nitraattia olisi alle 10, nitriittiä 0, GH olisi jotakin 7-14 väliltä, KH 0 (!!) ja pH 6,4 (alin mahd. arvo). Myös tippa-pH:n mukaan tuli matalin arvo (6,5). Huolestuin tietenkin tuosta karbonaattikovuudesta ja ostin korallimurskaa, joka ei vaikuttanut muuta kuin nosti kokonaiskovuutta tuohon 14... Otin heti sukkahousupussin pois, en tosin tiennyt että tuo murska voisi vaikuttaa kokonaiskovuuteen...? Sen verran netistä sain selville että ei siitä ole apua karbonaattikovuudenkaan kanssa (vaikka usein niin väitetään).

Myös pH askarruttaa, kun en oikeasti voi tietää vaikka se olisi 5 tai allekin, kun testien arvot loppuu kesken. Kun saisi tuon karbonaattikovuuden kohdilleen niin nousisi pH:kin. Mikähän olisi nyt helpoin ratkaisu? Sitä vaan ihmettelen että mikä tuota vettä niin kovin hapattaa, kun turveuutteen ohjeessa sanottiin ettei vaikuta pH:n ja ei ole mitään mangrovejuurakoita tms. happamoittamassa. No, huomenna katson sen hanaveden pH:n vielä tippatestillä, tosin liuska näytti hanavedestä kaikki samat lukemat kuin akvaariostakin…

Myös tuo kokonaiskovuus hirvittää, kun olin aikonut kaloiksi pehmeähkön ja happaman veden kaloja. Ihmettelen kyllä sitäkin miten vesi muka voi olla noin kovaa, voisiko hiekkapuhallushiekka olla syypää? Tai sitten mulla tuo testi näyttää aivan mitä sattuu, pitäisi kai hommata myös nuo kovuudet tippana, mutta ei kyllä huvittaisi enää uhrata senttiäkään kun on vielä kalatkin ostamatta. Jos niitä nyt koskaan tällä tahdilla tuleekaan :(.

Mitä nyt seuraavaksi tekisin? Ajattelin huomenna testauksen jälkeen vaihtaa vettä puolet, vaikka periaatteessa kypsytyksen aikana ei kai saisi? Tosin musta tuntuu että koko allas on mätänemässä kypsymisen sijaan, se nimittäin haisee aavistuksen epämiellyttävälle, mätää ruokaa ei ole kylläkään näkyvissä.
...Pyrstökkäistä pitävä...
R_R
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1463
Liittynyt: 19:36, 27.05.2009

Re: Ongelmia ongelmien perään (kypsyvä allas)

Viesti Kirjoittaja R_R »

Miksi putsaat akvaariota kypsytyksen aikana, jos et ole lisännyt liikaa ammoniakkia? Miksi säädät vesiarvoja, kun akvaario ei ole vielä kypsä eikä siellä ole kaloja? Hiekkapuhallukseen käytettävä hiekka on yleensä teräväsärmäistä. Oliko pussissa maininta, että sopii akvaariokäyttöön?
Tässä muutama mieleen tullut kysymys.
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Ongelmia ongelmien perään (kypsyvä allas)

Viesti Kirjoittaja Sisso »

En sekaannu tuohon kypsytyksen aikaiseen vesiarvo-ongelmaan, kun en sellaisen päälle mitään ymmärrä, sori. Onko mahdollista, että Nitrivec olisi ollut kuollut? Nuo nestemäiset ovat melko herkkiä esim. jäätymiselle. Onko päivämäärää jäljellä?

Se löllö omanapuussa on ihan normaalia. Meillä tuli sitä uuteen moorapuuhun. Pesin sen pois muutaman kerran muutaman päivän välein ja sitten se lakkasi kasvamasta. Huomionarvoista on se, että sitä tuli vain tuohon uuteen puuhun, vanhoihin (= toisesta akvasta siirrettyihin) ei tullut vaikka allas oli muuten ihan tuore. EIkä kyllä muuallekaan akvaan.

Vastaisuudessa, kun akva on jo kypsä, voit nostaa Kh/Ph-arvoja ruokakaupan ruokasoodalla, jos tarvetta. Kaikki puuaines laskee Phta, osa hyvinkin nopeasti (jopa vuorokaudessa), osa hitaammin, osa enemmän, osa vähemmän.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Mari Kurki
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6450
Liittynyt: 23:09, 10.01.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo, HAS

Re: Ongelmia ongelmien perään (kypsyvä allas)

Viesti Kirjoittaja Mari Kurki »

Nitrivec ei todennäköisesti ole toiminut. Helpota elämääsi ja hommaa Prodibion Start up paketti. Ei tarvitse leikkiä kalanruuan kanssa, vaan voit laittaa osan kaloista heti ja lisäillä niitä sitten pikkuhiljaa. Lima omenapuun oksissa on normaalia, se lähtee itsekseen pois ajan myötä. Älä kuitenkaan pese sitä puuta nyt kypsytysvaiheessa, sillä se lima ei ällöttävyydestään huolimatta ole vaarallista ellei sitä ole todella paljon (tarkoittaa monen sentin paksuista kerrosta koko puussa) jolloin on riskinä että se aiheutta happikatoa. Suodattimen limaisuuskaan ei haittaa, ellei suodatin ole selkeästi tukkeutunut. Näin tuoreessa akvassa, putsaile suodinta varovaisesti.
Älä säädä vesiarvoja vielä, odota että kypsyminen on tapahtunut ja allas asettuu. Jotkut hiekkapuhallushiekat saattavat nostaa pH:ta ja kovuutta hieman, mutta tämä ei ole vaarallista ja tasoittuu yleensä sekin ajan myötä.
En käy enää juurikaan foorumilla. Yhteydenotot tärkeissä asioissa: riesale@hotmail.com En vastaile yksityisesti tuleviin kalasto-, tauti- ymv. kyselyihin.
memma
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2151
Liittynyt: 21:11, 25.03.2004
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ongelmia ongelmien perään (kypsyvä allas)

Viesti Kirjoittaja memma »

Vesiarvoilla ei tuossa vaiheessa ole tosiaan kovinkaan paljon merkitystä, mutta jos pH on oikeasti kovin alhainen, se voinee hidastaa kypsymistä. Ripauksesta ruokasoodaa ei siksi olisi haittaakaan.
528 l: Corydoras sterbai, L-134, Liosomadoras oncinus, Platydoras costatus, Megalechis thoracata, Moenkhausia pittieri
125 l: Corydoras pygmaeus, Neocaridina davidi var. red, Poecilia wingei
120l: L. oncinus, P. wingei
jossu_84
Junior Member
Junior Member
Viestit: 74
Liittynyt: 10:01, 11.01.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vaasa

Re: Ongelmia ongelmien perään (kypsyvä allas)

Viesti Kirjoittaja jossu_84 »

Kiva että olette vaivautuneet vastaamaan :). Testasin tänään arvot sekä hanavedestä että akvaariosta.

Hanavesi liuskalla:
NO3 10, NO2 0, GH >7d, KH 0-3d, pH 6,4-6,8 (väri epäselvä)

Tipalla:
pH 7, NO3 0

Akvaariovesi liuskalla:
NO3 0, NO2 0, GH 14-21d (alin neliö osittain violetti, osittain vihreä joten ota tästä nyt selvä), KH 0, pH 6,4

Tipalla:
pH 6,5-7 (huomasin nyt että onhan sitä asteikkoa paljon matalammallekin, eli tämä arvo onkin ihan ok :) ), NO2 ja NO3 molemmat 0

Illalla päätin, että jos yön aikana löllö valtaa koko altaan niin luovutan, mutta näyttäisi tilanne samalta kuin eilenkin. Kierteiset muuten näyttävät syövän tuota löllöä, onneksi. Harmittaa vaan kasvien puolesta löllöhyökkäys että selviävätkö hengissä, kaduttaa että menin ne kypsyvään hankkimaan vaikka alkuun en aikonut... Nitraattiakaan niille ei ole tarjolla.

Jos nyt sitten maltan mieleni enkä vaihda vettä, toivottavasti bakteereja ei haittaa tuo korkea kokonaiskovuus ja matala karbonaattikovuus (bakut ilmeisesti "syövät" sitä?). Siksi näitä kovuuksia jo nyt mietin kun niitä on kuitenkin pakko muokata ennen minkään kalojen tuontia. Entä jos en onnistukaan ja/tai muokkaus vaatii hirveästi rahaa ja vaivaa? Koko kypsytys menisi harakoille, sillä en haluaisi ottaa mitä tahansa kaloja... Jo altaan kokokin rajoittaa valikoimia.

Suodatinta en putsannut muuten kuin sen tukkeutuneen pikkurasian, koska virtaus oli mennyt huomattavan heikoksi. Moduuleissa on sintrattuja lasipalloja, joten niiden ei pitäisi niin äkkiä tukkeutuakaan. Annan myös oksien nyt olla jos löllö pysyy aisoissa. Oksat olivat muuten kohtuu tuoreita enkä liotellut niitä etukäteen (kuorin ja pesin vaan hyvin) joten varmaan siksi ne nyt noin rajusti mömmöilee (luin tietenkin vasta jälkikäteen että ne olisi hyvä liottaa). Jossain luki muuten että omenapuun oksista voi irrota sokeria, vaarallista? Vesi ei ole mitenkään värjäytynyt.

Mitäs nyt tekisin sitten seuraavaksi? Nitriveciä varmaan on turha lisätä jos se on ”kuoleentunut”? Onko laitosta haittaa jos se sisältää vain kuolleita bakuja? Ehkä pitäisi hommata jotain muuta ymppiä (ennen on aina ollut soraa toisesta akvaariosta Nitrivecin kaverina, mutta nyt ei ole muita altaita toiminnassa)? Tuota Prodibion Start upia mietin, mutta kaloja en senkään laiton jälkeen voi heti tuoda noilla vesiarvoilla. Se on myös aika kallista jos sattuu ettei toimikaan. Oon jo uhrannut niin monta sataa tähän alkutaipaleeseen että enää ei viitsisi kokeilumielellä hankkia, jos sekin on sitten mun tuurilla kuoleentunut.
...Pyrstökkäistä pitävä...
Mari Kurki
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6450
Liittynyt: 23:09, 10.01.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo, HAS

Re: Ongelmia ongelmien perään (kypsyvä allas)

Viesti Kirjoittaja Mari Kurki »

Itse asiassa kasvit käyttävät mieluiten typen lähteenään ammoniumia, sitten nitriittiä ja nitraattia vasta jos ensinmainittuja ei ole tarjolla. Eli hyvä että on niitä kasveja siellä kypsyvässä akvassa.
Prodibion aine on melko varma nakki. Se on pakattu puhtaaseen typpeen ampulleihin, jolloin ei pääse pilaantumaan eikä jäätymään.
En käy enää juurikaan foorumilla. Yhteydenotot tärkeissä asioissa: riesale@hotmail.com En vastaile yksityisesti tuleviin kalasto-, tauti- ymv. kyselyihin.
jossu_84
Junior Member
Junior Member
Viestit: 74
Liittynyt: 10:01, 11.01.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vaasa

Re: Ongelmia ongelmien perään (kypsyvä allas)

Viesti Kirjoittaja jossu_84 »

No niin, päivitänpä tänne tilannetta, joka ei enää näytä ihan niin epätoivoiselta. :)

Löllö hävisi loppujen lopuksi alle viikossa, luulen että saan kiittää siitä yksinomaan ahkeria kierteisiäni. Joissakin oksissa löllöä on vielä jonkin verran tai oikeastaan se on muuttunut homeeksi, mutta näyttäisi että tämän vaiheen jälkeen se katoaa (kierteisten suihin?!). Kasvit eivät ole kasvaneet kohisten mutta eivät näytä erityisen huonovointisiltakaan.

Päädyin sitten kuitenkin hommaamaan myös kovuustestit tippana. Kokonaiskovuus on 10 ja karbonaatti 1-2. Ruokasoodaa en ole vielä lisännyt, koska haluaisin säilyttää pH:n nykyisellään (6,5-7). Lisäksi arveluttaa se määrä minkä verran uskaltaisi lisätä, ehkä ripaus kerrallaan ettei tule katastrofia..

Ainoastaan kypsytys tökkii edelleen. Nitriittiä ei ole näkynyt koko tänä aikana, nitraattiakin on koko ajan hädin tuskin mitattava määrä. Laitoin silloin viimeksi tuskaillessani altaaseen kukkamultaympin (ruukusta), mutta ei mitään vaikutusta. Viime tiistaina lisäsin Probidio Bio Digestin (1 ampulli, eli oikeastaan "yliannos" 60 litraan), eikä vieläkään mitään muutosta. Kalanruokaa olen lisännyt joka päivä arviolta puoli teelusikallista / teelusikallisen, vesiarvoja olen mittaillut myös joka aamu liuskatestillä ja noin viikon välein tippatesteillä. Voisiko allas mahdollisesti olla jo kypsä (pienen kalamäärän kuormitukselle)? Vai eikö bakteereille riitä ruokaa (kierteisten jätökset, kalanruoka, mätänevät puunoksat ja kasvien lehdet...)? Hidas kypsyttäminen ei sinänsä haittaa, hiljaa hyvä tulee jne. Voisi kai jo silti tässä ajassa jotain tapahtua, kun kohta kuukausi kulunut perustamisesta...
...Pyrstökkäistä pitävä...
jossu_84
Junior Member
Junior Member
Viestit: 74
Liittynyt: 10:01, 11.01.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vaasa

Re: Ongelmia ongelmien perään (kypsyvä allas)

Viesti Kirjoittaja jossu_84 »

Kappas vaan, allas ilmeisesti kuuli manailuni ja nitriitti tänä aamuna tippatestillä 0,5 mg, JES! (varmaan ainoita hetkiä kun tuosta lukemasta saa olla iloinen :D) Josko se nyt vihdoin lähtisi tuosta kohti piikkiä.
...Pyrstökkäistä pitävä...
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”