Sisso kirjoitti:joppe: tottakai on hyvä miettiä rauhassa eri vaihtoehtoja, siinä olet oikeassa ja säkin toit esille joitain. Mutta meikäläisen, joka lienee tekijätyyppinä Krissen (sori, jos olen väärässä, Krisse) kanssa samoilla viivoilla, sun ratkaisusi kuulosti erittäin hankalalta, etenkin kun........
Niin no mikä on kullekin hankalaa. Jos ei itse osaa/kautta halua rakentaa niin ei liene ylivoimaisen vaikeaa soittaa esim. tunnetulle maakunnassa vaikuttavalle akvaariovalmistajalle ja pyytää tekemään kunnon kansi. Käytännössä se menee niin että ottaa luurin käteen ilmoittaa akvaarion koon,halutun kannen koon ja toivotun tekniikan. Lepo. Toimikaa ja lasku toimituksen yhteydessä.... Lienee joillekin valtaisa yllätys että suomessa myytävät parhaat akvaariot tehdään "Ihan itse" jonkun toimesta eikä ne tule akvaariotehtaasta robottien hitsaamana. Vielä vähemmän mainitussa tonnin kokoluokassa jossa kaikki mahdolliset lienee mittatilauskamaa. Kysyntä on ainakin suomessa niin pientä ettei kannata varastoon..
Jos on sitä mieltä että 4x150w tonniseen on passeli kannattaa ottaa huomioon mikä on halogeenien hyötysuhde eli paljonko kulutetusta sähköstä muuttuu valoksi paljonko lämmöksi? Ja varsinkin mihin se lämpö menee,esim. kerrostalossa ja mitä haittoja siitä voi olla? Ei ole kivaa jos yksi laite lämmittää ja toinen laite pitää hankkia jäähdyttämiseen. Varsinkin jos se ensimmäinen ei ole ihan tarpeellista. Kuten tunnettua akvaarion bodaaminen valoilla aiheuttaa muutakin boostaamistarvetta jos valoista halutaan hyödyt irti. Eli massiivista lannoitusta,jatkuva olosuhteiden seurantaa plus kasvien nyppimistä ja karsimista. Jos ei jaksa nyppiä tai rehuille ei ole markkinoita maksaako vaivaa ottaa koneesta kaikki irti että voi heittää kilon kaksi enemmän rehuja taloyhtiön biojäteastiaan?
Kovin suurella mielenkiinnolla odotan esimerkkejä niistä esitetyistä skenaarioista joilla suuritehoisten riippuvalojen haittoja pystytään HELPOSTI hoitamaa. Ei ole vielä tullut vastaan yhtään. Läpät vain hieman rajoittavat suoraa valoa mutta eivät vaikuta juuri yhtään häiritsevään hajavaloon. Ainoat tietämäni tavat on koteloida valot joko akvaarion yläpuolisella kotelolla tai upottamalla seinään. Yläpuolisessa kannessa ongelmana on jälleen halogeenien jäähdytys mikä vaatii suuren ja ruman tötsän akvaarion yläpuolelle tai koneellisen jäähdytyksen.
Eri asia on tietenkin jos se hajavalo ei häiritse... Yleensä se kyllä alkaa jossakin vaiheessa häiritsemän jos allashuoneessa on muutakin kodin toimintaa..
Vielä kommentti noihin esittämiisi valotehoihin. KAsvattelin takavuosina kasveja n.0.2W/L ja möin niitä siinä kolmesataa kappaletta kuukaudessa.