Ammoniakkipitoisuudet kypsytyksessä

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Lintta
Starting Member
Starting Member
Viestit: 22
Liittynyt: 15:49, 26.08.2011
Sukupuoli: Nainen

Ammoniakkipitoisuudet kypsytyksessä

Viesti Kirjoittaja Lintta »

Minulla on 450l allas kypsymässä, hiukan jännittää, et onnistuukohan homma kun olen ensi kertaa tätä tekemässä.
Alkuperäinen ajatus oli, että teen kypsytyksen multa-ympillä ja lisään ammoniakkia vain yhden kerran.

Kypsytyksen aloitin 1.10. Lisäsin laariin ulkonta haetun multa-ympin, 25ml 10% ammoniakkiliuosta ja kalanruokaa. Käytössä minulla on Seran tippatestit. En tiedä miten hyvin osaan tuloksia lukea, joten tuloksien luotettavuudesta en tiedä. Sain ammonikkipitoisuudeksi 10mg/l.
Oon lisäillyt kalanruokaa melkein joka päivä. Aluksi taisin laittaa sitä liikaa joten pidin taukoa välillä.
6.10 Nitriitti ilmestyi (0.5mg/l), nitraatti 10 ja ammo 10.
9.10 Nitriitti 10, nitraatti 100, ammo 0,5. Ajattelin että ei kai ammo saa nollille mennä joten lisäsin sitä 5ml.
10.-12.10 Nitriittiä en viitsinyt alkaa laimentaa tarkemman tuloksen saamiseksi joten tulos 5 tai yli, ammo 1, nitraattia ei mitattu.
13.10 nitriitti sama, ammo 0,5, nitraatti 100. Lisäsin taas ammoa 5ml.
Tänään nitriitti sama, ammo 5 (?!)

Nyt mietityttää, et oonko mokannut koko homman. Olisiko nuo ammon lisäykset pitänyt jättää tekemättä, ajattelin että ei kai se nollille saa mennä nyt kun vielä nitriittiä on, vai saako? Miten tuo yhden lisäyksen kypsytys toimii? Miten tästä nyt eteenpäin, jatkanko samaan malliin vai miten? Mikä olisi sopiva ammopitoisuus tässä vaiheessa?
Altaassa on olleet kasvit koko ajan, vettä olen lisännyt haihtuneen tilalle 2-3 ämpärillistä.
450 litraa: Lehtiksiä, haarniskoja, monnisia, partiksia, leviksiä, punatetroja, omppuja ja sinirapu.
Kiksu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1301
Liittynyt: 21:38, 02.07.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo

Re: Ammoniakki pitoisuudet kypsytyksessä

Viesti Kirjoittaja Kiksu »

Ammoniumia ei ole hyvä päästää pitkäksi aikaa nollille, koska bakteerit tarvitsevat sitä ravinnokseen. Kun kypsytys on edennyt nitriittipiikkiin ja siitä eteenpäin, ammonium muuttuu nopeasti nitriitiksi eli käy kyllä siellä nollilla välillä. Ammoniakkilähdettä olisi hyvä lisätä joka päivä tai joka toinen päivä silloin kun on todettu sen vähenevän nopeasti. 1 mg/l ammoniumlisäys on varmasti ok. Yksi ammoniumlisäys alussa saattaa riittää bakteerivalmisteilla kypsyttämiseen, multaympillä todennäköisesti ei. Kaikki riippuu siitä mitä testit näyttävät eli ammoniumia on tarpeen mukaan lisättävä kunnes akvaario on kypsä ja senkin jälkeen, jos kaloja ei heti tule sinne.

Hapettomissa oloissa typpikierto kääntyy toisinpäin eli nitraatti muuttuu nitriitiksi. Luultavasti nitriittikin muuttuu silloin takaisin ammoniumiksi. Olisiko sinulla sellainen tilanne? Tarkasta suodattimen virtaus ja katso ettei suodatinmateriaalit ole tukkiintuneet. Jos on paljon mömmöjä pohjalla, jotka mätänevät, ehkä silloinkin voi tapahtua noin. Kevyt imurointi voisi auttaa. Jos ei tästä ole kysymys, niin kyllä se ammonium laskee kun bakteerit sitä syövät. Lisäile sitten kun on lähellä nollaa.
Kultakalat
Lintta
Starting Member
Starting Member
Viestit: 22
Liittynyt: 15:49, 26.08.2011
Sukupuoli: Nainen

Re: Ammoniakki pitoisuudet kypsytyksessä

Viesti Kirjoittaja Lintta »

Kiitoksia vastauksesta :) Kiva tietää, että oikealla tiellä mennään. On vaan niin epävarma olo, pelottaa et sössin koko homman ja joudun aloittaan kaiken alusta uudelleen.
Jatkan edelleen ammon tarkkailua ja lisäilen sitä tarvittaessa.
Mömmöjä ei hirveästi pohjalla ole ollut ja oon allasta tässä vähän sisustellutkin niin sitä tullut tuossa vähän mylläiltyä. Sisäsuodattimen patruunat pesin viime viikonloppuna, sen pitäisi olla ok. Toisena suodattimena on päätymatto. Molemmat suodattimet kierrättää pintavettä aika hyvin ja kannet on ollut koko ajan auki ja onhan siel nuo kasvitkin tuottamasa happea, joten en usko et happivajetta olis.
450 litraa: Lehtiksiä, haarniskoja, monnisia, partiksia, leviksiä, punatetroja, omppuja ja sinirapu.
Kiksu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1301
Liittynyt: 21:38, 02.07.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo

Re: Ammoniakki pitoisuudet kypsytyksessä

Viesti Kirjoittaja Kiksu »

Ei tosiaan ole pelkoa että joutuisit aloittamaan alusta. Sulla on kypsytys hyvin käynnissä ja näyttää muutkin jutut olevan kunnossa. Toi ammo-mysteeri tuli vain siihen väliin ja saattaa vähän pidentää nitriittipiikin kestoa. Kun nitriitti alkaa laskea, pian sen jälkeen onkin valmista. Keksi nyt viikonlopuksi jotain kivaa tekemistä niin et mieti tuota asiaa liian paljon, siellähän ne bakut muhii ja kehittyy. :)
Kultakalat
Lintta
Starting Member
Starting Member
Viestit: 22
Liittynyt: 15:49, 26.08.2011
Sukupuoli: Nainen

Re: Ammoniakki pitoisuudet kypsytyksessä

Viesti Kirjoittaja Lintta »

Kiitoksia vielä kerran et vaivauduit vastaamaan :) Nyt pitää vaan malttaa odotella. Olis niin kiva päästä jo ostamaan kaloja :mrgreen:
450 litraa: Lehtiksiä, haarniskoja, monnisia, partiksia, leviksiä, punatetroja, omppuja ja sinirapu.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”