Tupsulevä

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Nightfish
Junior Member
Junior Member
Viestit: 221
Liittynyt: 10:50, 30.10.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Tupsulevä

Viesti Kirjoittaja Nightfish »

Moi! Halusin kertoa hyvät uutiset :) Ostin n. kk sitten leväsukarapuja 10 kpl ja kesti 3 vko niin allas oli täysin puhdas tupsulevästä! Ainoa laji joka syö tupsulevää. Kannattaa hankkia jos vain sopii kalaston kanssa. Itselläni on esim klovninuoliaisia mutta ovat jättäneet sukaravut rauhaan. Leväsukarapu ei lisäänny tavallisessa seura-akvaariossa (tarvitsee murtovettä siihen).
128 l altaassa ui 1 kardinaalitetraa, 9 kiilakylkeä, 3 klovninuoliaista, 1 partamonni ja 4 piikkisilmää. Altaassa asuu myös 10 leväsukarapua :)
Tankero
Senior Member
Senior Member
Viestit: 579
Liittynyt: 16:59, 29.06.2010
Akvaarioseurat: CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Re: Tupsulevä

Viesti Kirjoittaja Tankero »

Nightfish kirjoitti:Moi! Halusin kertoa hyvät uutiset :) Ostin n. kk sitten leväsukarapuja 10 kpl ja kesti 3 vko niin allas oli täysin puhdas tupsulevästä! Ainoa laji joka syö tupsulevää. Kannattaa hankkia jos vain sopii kalaston kanssa. Itselläni on esim klovninuoliaisia mutta ovat jättäneet sukaravut rauhaan. Leväsukarapu ei lisäänny tavallisessa seura-akvaariossa (tarvitsee murtovettä siihen).
Noita nuoliaisia mietin itsekkin että pärjäävätkö niiden kanssa, kiva kuulla että ei joudu ruokalistalle :) Mitkä kalat mahtavat syödä? sinileukakirjoahvenet?
malawi
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1269
Liittynyt: 14:59, 22.09.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki

Re: Tupsulevä

Viesti Kirjoittaja malawi »

Tupsulevää tykkää kovasti virtauksesta ja kasvaa helposti vanhoissa kasveissä jossa ei ole juurikaan uutta kasvua. Jos sulla tähänkään asti ei ole ollut tupsulevää, se saattaa hävitä ajan kanssa. Nyppi tupsut pois ja vaihda useasti vettä. 10h valaistus päivässä. Ei kannata pimennyksiä tehdä, ei tehoa ja kasvit vaan siitä kärsii. Löytyykö sulta co2 lisäystä? Suosittelen jos ei ole!
jenniliini82
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1138
Liittynyt: 21:49, 15.10.2009
Akvaarioseurat: Tampereen akvaarioseura
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Nokia

Re: Tupsulevä

Viesti Kirjoittaja jenniliini82 »

aloin käyttää hiilidioksidi levitintä ja tuntui että tupsulevää alkoi tulla juuri sen ansiosta virtauspaikkoihin, mutta kyllä sitten kasvitkin taas kasvaa. Onhan se hiilari varmaan ravinnetta myös leville yhtälailla kuin kasveille. Kunhan ei pääse voiton puolelle...
500l Pikkulehtikalojen Amazon ja 300l Helmirihmojen viidakko

https://www.youtube.com/watch?v=E3z1mJgJx-s
stompy
Junior Member
Junior Member
Viestit: 204
Liittynyt: 20:50, 23.08.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Pirkanmaa

Tupsulevä, saisko pikaisesti jelppiä

Viesti Kirjoittaja stompy »

No niin, nyt lähtee sitten tupsulevä.
Olen putsannut akvaariota 4 tuntia, joka on suht hyvin, kun on kyseessä vain 160litran allas.
Putsasin jokaisen kiven, koristeen yms juuriharjalla, ajattelin vielä näyttää niille kattilaa tai saunaa ja laittaa nämä altaaseen vasta parin päivän päästä.
Lasit putsasin luottokortilla ja ihmesienellä. Pohjan mylläsin ja lapposin kahteen kertaan. Otin kaikki kasvit ylös altaasta, ruoppasin karvaisimmat lehdet pois ja lopuista nypin tupot irti vahingoittamatta kasvia (hieman hermoja vaativaa puuhaa). Nyt on altaassa kalat, vesi ja pohjahiekka, joka näyttää suht puhtaalta. Kasvit ovat ämpärissä ja rojut keittiössä kattilassa. Miehen lähetin kauppaan ostamaan Easy carboa.
Ja nyt sitten se kysymys:
Kannattaisiko pitää nuo kasvit tuolla ämpärissä (vedessä) ja laittaa easy carboa sinne, vai onko parempi laittaa ne altaaseen ja myrkyttää sinne? Entä jos laittaisi sekä altaaseen, että ämpäriin?

Ja juu, nyt on kaikki arvot varmasti aivan sekaisin, mutta niin ne olivat ennen tätäkin. Eniten kuitenkin heitti omistajan mielenterveys, joten hormoonihuuruissani lähdin tällain "pikkasen" isommalla kädellä riuhtomaan. Kun saan nuo partakarvat kuriin (mielestäni aiemmin vaivannut sinilevä on nyt by gones), niin ehkä nuo pikkukotilotkin lakkaavat nakertamasta. Jatkossa en ehkä ole "hyvä ihminen" ja pelasta kaverin kaloja ja kasveja altaan myynnin alta. Todella väärä veto!
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Tupsulevä

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Käsittelisin kasvit ämpärissä jos ne kerta on siellä nyt. Ole tarkka annostelun ja käsittelyajan kanssa! Jos otit kaverilta kasveja, joissa oli levää, ei sillä ole mitään tekoa ongelman sun akvassa kanssa. Levä katoaa, kun olosuhteet ovat sille epäedulliset. Joka akvasta löytyy kaikkien levien "siemeniä", aina, ja kun olosuhteet jostain syystä muuttuvat niille otolliseksi, ne alkavat lisääntymään. Sun täytyisi nyt siis muuttaa akvasi olosuhteet sellaisiksi, ettei siellä levät viihdy, muutoin saat tupsun takaisin, ei se myrkyttämällä katoa. Hyvä aikalisä myrkyttäminen toki voi olla taistelussa sitä vastaan. Kun muutat akvan olosuhteet antilevämyönteisiksi eli keskityt kasvien hyvään kasvuun ja riittävään määrään, tupsulevä saataa hyvinkin kadota "itsekseen" tai ainakin sen kasvu voi jäädä niin vähäiseksi ettei se häiritse. Kasvien hyvä kasvu taas turvataan lyhyesti esitettynä valo-ravinteet-hiilidioksidi-akselin tasapainolla, joka on saavutettavissa jokaisessa akvassa.

Tupsulevää vastaan ei ole yhtäkään yksittäistä konstia, sen esiintyminen on pikemminkin monen asian summa ("oireyhtymä") eikä sen syihin ole esitetty mitään päteviä teorioita esim ravinteiden tai valon osalta. Yleisin teoria on hiilidioksidin puute (hyvin valaistussa akvassa) tai vedenvaihtojen myötä jatkuvasti vaihetelevat hiilidioksiditasot (tämä lähinnä vähemmän valaistuissa). Tällähän ei ole suoranaisesti tekoa itse levän kanssa vaan hiilidoksidin tarkoitus on parantaa kasvien kasvua ja sitä kautta tarjota levälle vastusta. Joskus hiilarinkaan lisääminen ei auta, silloin ei myrkkyjen lisäksi ole muuta keinoa kuin sitä syövät kalat, lähinnä leväbarbit, ja leväsukaravut plus jotkin kotilot, esim Neritinat (mistähän näitä saa?). Oman kokemukseni mukaan tupslulevää ei ole lainkaan kun kasvit kasvavat riittävällä teholla ja kasvimassaa on paljon. Heti kun tupsulevä yrittelee, tiedän että jokin asia (valo-ravinteet-Co2) ei ole balanssissa (meillä se tarkoittaa satavarmasti hiilarin puutetta) mutta koska akvat ovat erilaisia, tässä on paha spekuloida mikä on syynä kenelläkin.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
stompy
Junior Member
Junior Member
Viestit: 204
Liittynyt: 20:50, 23.08.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Pirkanmaa

Re: Tupsulevä

Viesti Kirjoittaja stompy »

Kiitos Sisso vastauksestasi, olet todella avuksi :)
Tämä puunaus oli sen verran suuritöinen, että nyt katson kyllä, meneekö nuo kaikki asiat kohdilleen. Tiedän, että noin kuukausi sitten altaassa räjähti nitraatit, lomailuonnettomuuden takia. Tuolloin räjähti myös tupsulevän määrä. Nyt siis ei ole enää tuota ongelmaa. Voisiko muuten olla, että myös liian vähäinen valo voi olla ongelma? Meillä kun on valot altaassa vain 7tuntia päivässä.
Itse en tykkää niin kovin kasvivoittoisesta altaasta, mutta ehkä tuonne voisi ostaa vielä lisää miekkakasveja, mahtuu kyllä vielä.

Mutta tästä on hyvä jatkaa, kiitti.
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Tupsulevä

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Itse asiassa olisi mukavampaa jos voisi sanoa että kun näin teet, niin levä on tiessään, mutta kun ei voi. Joo, 7 tuntia on aika vähän, tosin se toimii samalla myös levien kasvua rajoittavana tekijänä. Tupsulevään ei niinkään toimi valohoidot eikä se ole valosta niin riippuvainen kuin moet muut levät, joten sinuna nostaisin valaistusaikaa kasvien takia aluksi esim kymmeneen tuntiin ja siitä sitten kahteentoista. Tämä jos valaisin on "perinteinen paksuputkinen" eli T8. Stydimmillä valaisimilla riittää vähempikin ja esim hyvin voimakkailla monimetalleilla käytetään jopa vain kuutta tuntia. Toisaalta leviä voi kiusata keskipäivän valopaastolla eli valot pois päältä keskipäivällä muutamaksi tunniksi. Tämä ei häiritse versokasveja mutta levät ei tykkää valojaksojen äkillisistä muutoksista. Toisaalta en ole varma onko tästä juurikaan iloa jos valoa on entuudestaan vähän ja tupsulevä kun ei juuri valon määrästä piittaa. Tämä on vähän kaksiteräinen juttu: kasvit ei kasva kunnolla ilman valoa mutta kun lisäät valoa, kasvaa myös ravinteiden tarve, myös hiilidioksidin. Kun valoa nyt kuitenkin lisätään vain kohtuullisesti, ei hiilarin tarve välttämättä kohoa niin paljoa että sitä pitäisi alkaa lisäämään jotenkin. Kokeilemalla tuo selviää. Jokainen akva on erillainen, se mikä pätee toiseen ei välttämättä päde toiseen.

Jos kasveja mielit, niin kannattaisi hommata tässä kohtaa nopeasti kasvavia köynnöstäviä mahdollisimman paljon ja hommata miekat myöhemmin. Kasvien hyvä (lue: voimakas) kasvu on, kuten jo totesin, hyvä lisä taistelussa leviä vastaan. Tarkalleen ottaen syytä tähän ei tiedetä tai syitä lienee useita. Syy ei, kuten yleensä sanotaan, ole se että kasvit käyttäisivät vedestä ravinteet koska löytyy useita esimerkkejä akvoista, joissa on runsaasti ravinteita, myös nitraattia ja fosforia, mutta ei lainkaan leviä. Kyse on ravinteiden tasapainosta suhteessa toisiinsa ja koko akvaan sekä kasvien riittävästä yhteyttävästä lehtimassasta. Myös muita syitä miksi kasvit pitävät levät loitolla, tiedetään, joten kyse lienee kokonaisuudesta enemmän kuin yksittäisestä tekijästä. Yleisimmät syyt kasvien huonoon kasvuun (ja samalla leväongelmaan) on joko liian vähäinen valaistus, alle kaikkien minimien, tai mikä tavallisempaa, puute hiilidioksidista, jonka tarve on aina suhteessa valon määrään. On kuitenkin mahdollista saada jokainen akva balanssiin kun tehdään oikeat siirrot. Vaan sitäpä on joskus vaikea tietää, mikä olisi se oikea siirto juuri kyseisessä akvassa, etenkin kun ongelmia voi olla useammallakin rintamalla.

Tsemppiä taisteluun, toivottavasti sitkeytesi palkitaan!
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
pelusa
Junior Member
Junior Member
Viestit: 69
Liittynyt: 15:55, 26.10.2009
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Tupsulevä

Viesti Kirjoittaja pelusa »

Noita nuoliaisia mietin itsekkin että pärjäävätkö niiden kanssa, kiva kuulla että ei joudu ruokalistalle :) Mitkä kalat mahtavat syödä? sinileukakirjoahvenet?[/quote]

Ainakin perhoskirjot veti mun kaaaaikki sukarapuset viimoseen asti. Kun hommasin kalat, eivät sitten maininneet asiasta, vaikka kertosin kyllä mitä kaikkea lätäkössä on...noh, toisaalta niitä alkoikin olemaan jokseenkin reippaasti, mutta ei ois ihan kaikkia tarvinnu popsia... :cry:
We can judge the heart of a man by his treatment of animals.
Immanual Kant
kalmar
Junior Member
Junior Member
Viestit: 127
Liittynyt: 14:06, 30.11.2011
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Re: Tupsulevä

Viesti Kirjoittaja kalmar »

Minulle neuvottiin tänään tuohon tupsulevään, että ainoa hyvä keino on Leväbarbi ja meikäläisen 250 L 5 - 7 kpl? Tiedä sitten onko oikea neuvo? 8O
Ei koskaan ole liian myöhäistä opetella hymyilemään myös itselleen.

http://www.fotopiironki.fi/palsta/index.php
http://www.malmilandia.fi/kuvagalleria/main.php
Kuvagalleria Fotopiirongin jäsenille valmis
Kana +-yksipantteri
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1693
Liittynyt: 10:41, 31.12.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kuopio

Re: Tupsulevä

Viesti Kirjoittaja Kana +-yksipantteri »

Jos altaalla on pituutta vähintään 140cm niin sitten leväbarbit sopivat siihen. minusta neljä on kyllä sopiva määrä tuon kokoiseen altaaseen kun on kuitenkin kyse aika suuresta kalasta. Jos muuta asutusta on hyvin vähän niin siinä tapauksessa saattaa kyllä kuusikin levistä mahtua.
100, 235 ja 525 litraiset seuralat + 50 litrainen rasbora-allas.
kalmar
Junior Member
Junior Member
Viestit: 127
Liittynyt: 14:06, 30.11.2011
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Re: Tupsulevä

Viesti Kirjoittaja kalmar »

Kana +-yksipantteri kirjoitti:Jos altaalla on pituutta vähintään 140cm niin sitten leväbarbit sopivat siihen. minusta neljä on kyllä sopiva määrä tuon kokoiseen altaaseen kun on kuitenkin kyse aika suuresta kalasta. Jos muuta asutusta on hyvin vähän niin siinä tapauksessa saattaa kyllä kuusikin levistä mahtua.
Kasvaa 12 - 15 cm joten on se aikamoinen veijari.
Ei koskaan ole liian myöhäistä opetella hymyilemään myös itselleen.

http://www.fotopiironki.fi/palsta/index.php
http://www.malmilandia.fi/kuvagalleria/main.php
Kuvagalleria Fotopiirongin jäsenille valmis
Kana +-yksipantteri
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1693
Liittynyt: 10:41, 31.12.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kuopio

Re: Tupsulevä

Viesti Kirjoittaja Kana +-yksipantteri »

No jos se noin pitkäksi kasvaa, niin sitten vaikuttaisi rihmalevältä
100, 235 ja 525 litraiset seuralat + 50 litrainen rasbora-allas.
punapipo
Junior Member
Junior Member
Viestit: 93
Liittynyt: 14:35, 28.11.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki

Re: Tupsulevä

Viesti Kirjoittaja punapipo »

Kana +-yksipantteri kirjoitti:No jos se noin pitkäksi kasvaa, niin sitten vaikuttaisi rihmalevältä
Ei, kyllä se edelleen leväbarbi on. Rihmaleväkin voi kieltämättä olla jonkinlainen veijari.
Kana +-yksipantteri
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1693
Liittynyt: 10:41, 31.12.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kuopio

Re: Tupsulevä

Viesti Kirjoittaja Kana +-yksipantteri »

punapipo kirjoitti: Ei, kyllä se edelleen leväbarbi on.
Leväbarbi? 8O
100, 235 ja 525 litraiset seuralat + 50 litrainen rasbora-allas.
kalmar
Junior Member
Junior Member
Viestit: 127
Liittynyt: 14:06, 30.11.2011
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Re: Tupsulevä

Viesti Kirjoittaja kalmar »

Kana +-yksipantteri kirjoitti:
punapipo kirjoitti: Ei, kyllä se edelleen leväbarbi on.
Leväbarbi? 8O
KUn jutussa oli puhe levänsyöjästä, niin minulle ehdotettiin leväbarbi http://millia.aqua-web.org/tekstit/kala ... abarbi.htm ja määräksi jopa 7 kpl. Sen jälkeen tuli ilmi, että se kasvaa 12 - 15 cm j ajopa isommaksi ja tämä oli nyt sitten tämä tarina pituudesta ;)
Ei koskaan ole liian myöhäistä opetella hymyilemään myös itselleen.

http://www.fotopiironki.fi/palsta/index.php
http://www.malmilandia.fi/kuvagalleria/main.php
Kuvagalleria Fotopiirongin jäsenille valmis
Kana +-yksipantteri
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1693
Liittynyt: 10:41, 31.12.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kuopio

Re: Tupsulevä

Viesti Kirjoittaja Kana +-yksipantteri »

Ahaa.
100, 235 ja 525 litraiset seuralat + 50 litrainen rasbora-allas.
punapipo
Junior Member
Junior Member
Viestit: 93
Liittynyt: 14:35, 28.11.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki

Re: Tupsulevä

Viesti Kirjoittaja punapipo »

punapipo kirjoitti:Ei, kyllä se edelleen leväbarbi on.
Niin, tässä oli näsäviisas asialla.
monniomistaja
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1695
Liittynyt: 21:07, 20.12.2004
Paikkakunta: Helsinki

Re: Tupsulevä

Viesti Kirjoittaja monniomistaja »

Osaisko joku sanoa miten tupsuölevän sais irti silikoneista? Tupsuja on vain pari mutta todella sitkeästi kiinni, sienen kanssa ne ei irtoa ja hanskojen kanssa on hankala nyppiä.
kalmar
Junior Member
Junior Member
Viestit: 127
Liittynyt: 14:06, 30.11.2011
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Re: Tupsulevä

Viesti Kirjoittaja kalmar »

kalmar kirjoitti:
Kana +-yksipantteri kirjoitti:
punapipo kirjoitti: Ei, kyllä se edelleen leväbarbi on.
Leväbarbi? 8O
Kun jutussa oli puhe levänsyöjästä, niin minulle ehdotettiin leväbarbi http://millia.aqua-web.org/tekstit/kala ... abarbi.htm ja määräksi jopa 7 kpl. Sen jälkeen tuli ilmi, että se kasvaa 12 - 15 cm ja jopa isommaksi ja tämä oli nyt sitten tämä tarina pituudesta ;)

Itse itselleni vastaten. Tupsulevä mitä minulla on, niin tässä vaiheessa saa jäädä kivien pintaan ja seuraan miten se kasvaa ja jos ei kasva, niin olkoon niissä pehmikkeenä. Jos se häviää, niin sitten se häviää? Mutta jos se leviää paljon, niin silloin pitää hoitaa asia jotenkin? Mieluusti en ota enää yhtään "isoa" kalaa akvaarioon, vaan tyydyn pienempiin, mutta parviin. Tänään taas imuroin altaan plekon jäljiltä ja vaihtoon meni ehkä 30 % maksimissaan veden määrästä? Sitten totesin, että hupss Turku vaihtoi tänään tuon vesilähteen, joten pieni tärinä tuli, mutta ei ainakaan vielä ole mitään hälyttävää tullut esiin?
Ei koskaan ole liian myöhäistä opetella hymyilemään myös itselleen.

http://www.fotopiironki.fi/palsta/index.php
http://www.malmilandia.fi/kuvagalleria/main.php
Kuvagalleria Fotopiirongin jäsenille valmis
jleppako
Junior Member
Junior Member
Viestit: 119
Liittynyt: 16:25, 23.07.2011
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Piikkiö

Re: Tupsulevä

Viesti Kirjoittaja jleppako »

Sen voi varmaan poistaa Easy carbolla tai vastaavalla silikoonista. Ruiskuun vaikka laimentamattomana ja ruiskutat suoraan kohteeseen. Kasvien lehdille ruiskutettuna pitää laimentaa vedellä. Varotuksen sanasena, ei yötä vasten carboa tankkiin. Aamulla vasta ja annostus purkin ohjeiden mukaan.
monniomistaja
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1695
Liittynyt: 21:07, 20.12.2004
Paikkakunta: Helsinki

Re: Tupsulevä

Viesti Kirjoittaja monniomistaja »

E.carbon käytöstä on luovuttu, onko muita keinoja?
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”