Kalastomuutoksia 128L

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
-Kubla-
Junior Member
Junior Member
Viestit: 53
Liittynyt: 18:12, 14.05.2011
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jyväskylä

Kalastomuutoksia 128L

Viesti Kirjoittaja -Kubla- »

Moi!

Minulla on 128 litrainen viime kesänä perustettu akvaario, jossa on tällä hetkellä platyjä, viisi miljoonakalaa + pari poikasta, kaksi partamonnia ja viisi täplämonnista ja petokotiloita. Akvaario on toiminut aika huonosti, joten ollaan mietitty, että vaihdettaisiin kalalajia.

Aluksi akvaariossa oli ongelmana miljoonakalojen kuoleminen, vaikka akva oli kypsytetty hyvin. No päätettiin sitten, että niitä ei enää hankita, kun kaikki yksitellen kuolivat pois. Joka kuukausi ainakin yksi kala kuoli. Platyjä kuoli aina silloin tällöin, mutta harvemmin. Nyt ostettiin kuitenkin taas miljoonakaloja ja kaikki ovat vielä ainakin hengissä. :)

Sitten tuli ongelmaksi roskakotilot, joista kuitenkin päästiin eroon petokotiloiden avulla. :) Inhoan kotiloita! Yök!

Seuraavaksi ongelmaksi tuli akvaarion levääntyminen. Siellä kasvoi tupsulevää ja jotain muutakin. Sitten ostettiin leväntorjuntaainetta ja tupsulevä katosi, mutta nykyään vieläkin kasveihin ja lasiin tulee levää. Tänään siivosin akvaarion perusteellisesti, pesin kaikki kasvit ja karsin niitä ja lapposin pohjan todella hyvin. Toivottavasti levät nyt katoaisivat kokonaan! Auttaisikohan koko kasviston uusiminen, jos levä alkaa taas kasvaa?


Tällä viikolla on kuollut kaksi platyä ja niitä kuolee muutenkin aika usein. Ollaan alettu miettiä, että jos ei enää hankittaisi platyjä tai miliksiä ja odotettaisiin kunnes melkein kaikki ovat kuolleet ja hankittaisiin joku helpompi ja pidempiikäisempi parvikala. En ilmeisesti oikein osaa hoitaa niitä :(

PERUSTIETOJA:
Siivoan akvaarion (lapolla) reilun viikon välein ja putsaan suodattimen (eheim 2010) kerran viikossa. Käytän vedenparannusainetta, veden kovetusainetta ja kasvilannoitetta. Nitriittiä on 0, nitraattia on 5 (ei ole koskaan ollut enempää :o ) ja gh on noin 12. Lämpötila on 24.

Haluaisin akvaariooni jonkun vähän suuremman parvikalan, kuin platy, mutta en mitään hirveän suurta. :) Tämä siis vasta sitten, kun minulla ei ole enää miljoonakaloja ja platyjä. Eli kalastoksi tulisi viisi täplistä (pitäisikö olla enemmän?), kaksi partista ja joku parvi tai jotain... :? Lämpötila pitäisi ilmeisesti olla alle 25 vai paljonko nuo täplämonniset kestää? Niin ja kalat olisivat mielellään aika pitkäikäisiä ja helppohoitoisia!! :)
-Kubla-
Junior Member
Junior Member
Viestit: 53
Liittynyt: 18:12, 14.05.2011
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Kalastomuutoksia 128L

Viesti Kirjoittaja -Kubla- »

Osaako kukaan auttaa? :) Ehdotuksia?
7330
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5990
Liittynyt: 16:45, 25.08.2002
Akvaarioseurat: JAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Kalastomuutoksia 128L

Viesti Kirjoittaja 7330 »

Harmi kyllä platyt ja miljoonakalat tuntuvat menestyvän perin harvoin, vaikka olosuhteiden pitäisi olla ihanteelliset. :| Ehkä kalatuberkuloosi tarttuu sisäsiittoisuuttaan herkkiin kaloihin, tai ostamasi kalat on kasvatettu murtovedessä ja ne kärsivät suolan puuttumisesta. Vaikea arvata, kun kalat tulevat toiselta puolen maailmaa.

Vesiarvot ovat kyllä kohdallaan ja kaiken pitäisi olla kunnossa, joten näkisin, että vian on oltava kaloissa. Ainoa, mitä hoitorutiineissasi muuttaisin, on suodattimen puhdistustahti. Se kannattaa puhdistaa mahdollisimman harvoin, eli vasta kun virtaus on selvästi heikentynyt. Jos se tukkeutuu viikossa, se on altaaseen liian tehoton. Suodattimen puhdistuksen en kuitenkaan usko mitenkään voivan olla syyllinen kalakuolemiin.

Oikeastaan ehdottaisin, että odottelisit, kunnes näet, päättääkö viimeinenkin platy ja miljoonakala kuolla. Sitten annat kovuuden laskea vähitellen vesijohtoveden lukemiin ja vaihdat kaloihin, jotka pärjäävät Jyväskylän pehmeässä vedessä sellaisenaan. Niiden kanssa kun miljoonakalakuolemien kaltaisia ongelmia on harvemmin, ja lajivalikoima on parempi. Täplämonniset ja partamonni pärjäävät myös näissä oloissa mainiosti.
520- ja 110-litraiset, erinäisiä projekteja tulilla ja paljon kasveja.
Pieni akvaariotietopankki.
Kirjoitan Erään planeetan ihmeitä -tiedeblogia ja Viidakkokirjeet-huonekasviblogia. Tervetuloa lukemaan!
-Kubla-
Junior Member
Junior Member
Viestit: 53
Liittynyt: 18:12, 14.05.2011
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Kalastomuutoksia 128L

Viesti Kirjoittaja -Kubla- »

7330 kirjoitti:Oikeastaan ehdottaisin, että odottelisit, kunnes näet, päättääkö viimeinenkin platy ja miljoonakala kuolla. Sitten annat kovuuden laskea vähitellen vesijohtoveden lukemiin ja vaihdat kaloihin, jotka pärjäävät Jyväskylän pehmeässä vedessä sellaisenaan. Niiden kanssa kun miljoonakalakuolemien kaltaisia ongelmia on harvemmin, ja lajivalikoima on parempi. Täplämonniset ja partamonni pärjäävät myös näissä oloissa mainiosti.
Kiitos taas avustasi ! =)

Taitaa toi suodatin ehkä olla hiukan tehoton.. Putsaan sen kyllä useimmiten vähän yli viikon välein ja silloin se on kyllä aika täynnä. :?

Jep, itekin oon tolla odottelu kannalla. :) Tänään kuoli taas yksi kala... Tosin se oli kyllä ollutkin mulla alusta asti, eli melkein vuoden jo. Tällä hetkellä mulla on enää noiden täplisten ja partisten lisäksi 11 muuta kalaa. Noistakin aika monet on vielä keskenkasvuisia.


Mikäköhän ois mulle sitten se hyvä kalalaji? Tahtoisin, että se uisi kauniisti parvessa ja siinä olisi edes jotain väriä. En halua mitään hirveän hitaasti uivaa taistelukalaa tai muuta sellaista. Enkä myöskään mitään kahden sentin kokoisia pikkusinttejä. :mrgreen: Niin ja tärkeintä HELPPOHOITOINEN! :) Pitäisi varmaan taas poiketa kirjastoon lainaamaan Markku Varjon kalakirjoja... :)
7330
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5990
Liittynyt: 16:45, 25.08.2002
Akvaarioseurat: JAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Kalastomuutoksia 128L

Viesti Kirjoittaja 7330 »

-Kubla- kirjoitti: Taitaa toi suodatin ehkä olla hiukan tehoton.. Putsaan sen kyllä useimmiten vähän yli viikon välein ja silloin se on kyllä aika täynnä. :?
Tuskin kuitenkaan ruokit kaloja aivan ylettömästi? En ole tuttu juuri tuon suodatinmallin kanssa, joten en osaa sanoa sen tehokkuudesta, mutta kannattaa harkita toista suodatinta nykyisen kaveriksi, tai nykyisen vaihtamista tehokkaampaan.
-Kubla- kirjoitti:Tänään kuoli taas yksi kala... Tosin se oli kyllä ollutkin mulla alusta asti, eli melkein vuoden jo.
Kyllä miljoonakalan tai platyn pitäisi useampi vuosi elää, mutta toki kala on varmaan ollut aikuinen ja jonkin ikäinen jo ostettaessa.
-Kubla- kirjoitti: Mikäköhän ois mulle sitten se hyvä kalalaji? Tahtoisin, että se uisi kauniisti parvessa ja siinä olisi edes jotain väriä. En halua mitään hirveän hitaasti uivaa taistelukalaa tai muuta sellaista. Enkä myöskään mitään kahden sentin kokoisia pikkusinttejä. :mrgreen: Niin ja tärkeintä HELPPOHOITOINEN! :) Pitäisi varmaan taas poiketa kirjastoon lainaamaan Markku Varjon kalakirjoja... :)
Kannattaa tosiaan rauhassa odotella, kuinka synnyttävien kalojen käy, ja laskea kovuus hitaasti takaisin normaalilukemiin, jotta monnit eivät rasitu muutoksesta liikaa.

Kalavaihtoehtoja on kyllä reilusti. Täplämonniset viihtyvät verraten viileässä, joten katsellaan sellaisia lajeja, jotka tulevat toimeen korkeintaan tuossa 24 asteessa. Seeprakalat tulevat ensimmäisinä mieleen, niissä ainakin vauhtia riittää. Erikoisemmat lajit, kuten ruso-, oselotti- ja rubiiniseeprakala ovat komean värisiäkin. Tetrapuolelta puna-aavetetra on komea, eikä ihan pieni laji. Ja tietenkin vanha kunnon neontetra käy. Se on toki aika pieni, mutta vaikkapa 25 kalan parvi kompensoi komeasti yksittäisen kalan pienuuden. Kuusiraitabarbi ja kirsikkabarbi ovat kauniin värisiä ja vilkkaita barbeja, mutta eivät vielä liian isoja altaaseesi. Yksittäistä paratiisikalaa voisi myös harkita pintaan lemmikkikalaksi.
520- ja 110-litraiset, erinäisiä projekteja tulilla ja paljon kasveja.
Pieni akvaariotietopankki.
Kirjoitan Erään planeetan ihmeitä -tiedeblogia ja Viidakkokirjeet-huonekasviblogia. Tervetuloa lukemaan!
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”