Mitä teen - löysin perhoskirjoahvenen kutua !

Akvaariokalojen ja muiden akvaarioasukkien viljely.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
tttiia
Junior Member
Junior Member
Viestit: 57
Liittynyt: 15:41, 20.01.2012
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Mitä teen - löysin perhoskirjoahvenen kutua !

Viesti Kirjoittaja tttiia »

Huono otsikointi, pyydän anteeksi.

Bongasin siis akvaariostani perhoskirjoahvenen kutua (oletan, että se on ahvenen kun toinen osapuoli niin hanakasti kököttää kasan päällä). Nyt vaan pahoin pelkään, että ennen kuoriutumista, tuo kasa on hotkittu parempiin suihin (näin kävi viimeksikin kun huomasin ahventen kuteneen). Mitä siis teen? Keräänkö nuo talteen, ovat kätevästi lehden päällä, että jos nappaisi kasvin mukaan, saisi varmasti myös kudun.

Minulla olisi toinen akvaario tyhjillään, käytännössä lähes valmis (lämpötila pari kolme astetta alhaisempi, en omista toista lämmitintä). Voisiko kudun laittaa sinne kasvineen päivineen? Vai säilyykö jossain kipossa altaan reunalla? Tai poikasakvaariossa (siellä on kyllä muutama asukki tällähetkellä). Vai unohdanko koko jutun ja kokeilen, säilyisikö kutu akvaariossa - epäilen kyllä vahvasti että ei säily ...

Kiitoksia jo etukäteen jos joku vaivautuu vastaamaan! :)
Ruma mies
Senior Member
Senior Member
Viestit: 746
Liittynyt: 13:44, 23.02.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki

Re: Mitä teen - löysin perhoskirjoahvenen kutua !

Viesti Kirjoittaja Ruma mies »

Mahdollisuuksia on neljä:
1. Voit siirtää kudun.
2. Voit siirtää poikaset siinä vaiheessa, kun ne ovat kuoriutuneet, mutta eivät vielä ui vapaasti.
3. Voit siirtää poikaset siinä vaiheessa, kun alkavat uida vapaasti, mutta ovat vielä kaikki tiheässä parvessa.
4. Voit antaa vanhempien hoitaa poikasia.

Kudun siirtämisessä on se ongelma, että se homehtuu helposti. Vanhemmat osaavat estää homehtumisen poistamalla kuolleet munat. Ihmiseltä se ei onnistu, mistä seuraa, että kuolleisiin muniin tullut home tarttuu naapurimuniin ja leviää nopeasti.

Itse olen huomannut tehokkaimmaksi odottaa niin kauan, että poikaset ovat kuoriutuneet, mutta eivät vielä ui. Vanhemmat (tai uros yksin) siirtävät ne siinä vaiheessa hiekkakuoppaan tai kannonkoloon, mistä ne on mahdollista imaista lapolla. Imaisu täytyy tehdä hellävaraisesti. Älä anna poikasten valua lapon läpi, vaan kun olet saanut ne letkuun siirrä ne letkussa uuteen akvaarioon ja valuta varovasti sinne. Käytä uudessa akvaariossa vain vanhasta otettua vettä ja huolehdi siitä, että lämpötilat ovat samat.

Perhoskirjoahven ei ole erityisen tunnollinen poikastenhoitaja, mutta vanhemmiten nekin oppivat hoitamisen. Vanha ja kokenut pariskunta voi huolehtia poikasista hyvin vielä siinä vaiheessa, kun poikaset uivat vapaasti. Kun ne ovat kerran kuteneet, ne kutevat helposti uudestaan ja oppivat huolehtimisen jossain vaiheessa. Voit siis huoleti koettaa tätäkin keinoa. Valitettavasti perhoskirjoahvenen elinikä on kovin lyhyt.

Muokkaus vielä: Riippumatta siitä, missä vaiheessa siirrät ne, niitä ei saa koskaan nostaa vedestä hetkeksikään. Jos käytät poikasten siirtoon haavia (ei kovin hyvä, koska poikaset vahingoittuvat helposti), ota poikaset veden alla haavista kuppiin.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Viljely”