kysymyksiä viisaammille

Meri- ja murtoveden akvaariot, kalat, tekniikka ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
juppiesko
Starting Member
Starting Member
Viestit: 24
Liittynyt: 21:36, 03.08.2011
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: oulu

kysymyksiä viisaammille

Viesti Kirjoittaja juppiesko »

elikkäs ongelmani ovat tässä:
olen lukenut aqua webin antamat manuaalit ja netistä lukenut ohjeita miten koota ja perustaa merivesiakvaario silti ei asiat mene jakeluun,
ainoa asia joka meni jakeluun oli se, että kannattaa ostaa iso akvaario kerralla kuin se, että pikkuhiljaa suurempaa.
elikkäs olen katsonut näitä tavaroita niin kertokaa ihmeessä jos tarvitsen vielä jotain tai muita hyviä vinkkejä tietämättömälle.

akvaariopaketti 320l sisälsi lämmittimen ja muistaakseni joku ulkosuodatin, lamppu jossa on paikka kahdelle putkelle koko paketti

elikkäs hommaanko vielä mitä? valkuaisainevaahdottimen ja sen käänteisosmoosivehkeen? kalkkivesihärveltimen(en muista minkään laitteen oikeaa nimeä anteeksi)?
mitä kaikkea minulta vielä puuttuu?

kiitoksia todella paljon jo etukäteen
Kalakaverit
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2102
Liittynyt: 11:59, 01.09.2006
Akvaarioseurat: HAS, SMAS, @#merivesi.fi
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo

Re: kysymyksiä viisaammille

Viesti Kirjoittaja Kalakaverit »

Onko tuo paketti käytetty vai uusi, ja minkämerkkinen? Altaan mitat? Tuleeko altaasta yhden altaan järjestelmä vai mahdollisesti ala-altaallinen?
Tuo kahden putken valaisin tuon kokoisessa altaassa ei riitä juuri alkua pidemmälle, joten kannattaisi varmistaa onko settiin mahdollisuutta lisätä valaistusta.

Altaan, jalustan, valaisimen, (lämmittimen) ja ulkosuodattimen lisäksi tarvitset pari erillistä ja riittävän tehoista kiertovesipumppua (streamit). Vaahdotin ei ole pakollinen laite, mutta erittäin suositeltava. Samoin RO-laite (käänteisosmoosilaite) ei ole täysin pakollinen, jos alueesi vesi on riittävän puhdasta.
Laitteistosta korvausvesiautomaatti tulee mielestäni listassa ensimmäisten hankittavien joukossa, jotta harrastaminen ei kävisi liian päivittäiseksi heti alkuun. Veden haihtuminen avonaisessa altaassa on suurta (itselläni haihtuu vettä n. 6,5 litraa /pvässä). Tuon "kalkkivesihärveltimen" (kalkkivesisekoitin) jättäisin pois nyt alkuun kokonaan. Mietit sitä sitten myöhemmin, sillä kalkkiveden lisäykseen on monia muitakin keinoja.

Muita tarvikkeita tulet tarvitsemaan: ominaispainomittari, lämpömittari ja muutama vesitesti (riippuen miten meinaat altaan kypsytellä ja minkälainen allas tulee olemaan; pehmyt-, vai kivikoralliallas..kala-allas?). Altaan tyyppi myös määrittelee tuota sinun tekniikkaa aika paljon. Vedenvaihtosaavi ja mahdollisesti suolansekoitus pumppu, sekä huoltotarvikkeet; pihdit, haavit, leväscrabat.
Kun laitteet on hankittu ja allas on asetettu paikoilleen vesineen, tarvitset elävistä ensimmäisenä elävät kivet ja korallihiekan, jos haluat sen heti alkuun laittaa.

Tervetuloa vain harrastuksen pariin, äläkä hätkähdä näiden laitteiden hankintalistaa :D kaikkea ei tarvitse olla heti alkuun ja kerralla hankittuna, mutta ne on hyvä ottaa huomioon allaskokoonpanoa miettiessä. Jälkikäteen laitteiden lisääminen on huomattavasti vaikeampaa, jos niitä ei ole huomioitu ollenkaan alussa.
juppiesko
Starting Member
Starting Member
Viestit: 24
Liittynyt: 21:36, 03.08.2011
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: oulu

Re: kysymyksiä viisaammille

Viesti Kirjoittaja juppiesko »

allas on uusi, mitoista ei mitään tietoa, mutta ei ollut kovin syvä ehkä 50cm< ja merkistäkään ei muistikuvaa, on toki mahdollisuus laittaa ala-asllaskin, mutta kun en ymmärrä miten sellainen kasataan, miten päin mitäkin laitetaan ja näin poispäin, että pitäisi olla joku näyttämässä tai laittamassa alkuun :D
akvaariossa ei ole valokantta eli kyllä uskoisin, että saisin siihen hommattua toisen samanlaisen kaksiputkisen tai muun lisälampun.
Ajattelin vuokkotyyppistä allasta alkaa yrittään onko se sitten pehmyt+kala? allas?
korvausvesiautomaatti? miten minä sellaisen väkerryksen saan kasattua? ainoa asia tästäkin joka on tullut vastaan on vekotin joka huutaa kun vettä haihtunu..
onko väliä minkä kokoisen RO- laitteen ostan? suolansekoituspumppu? luulin, että sen voi sekoittee kauhalla.....tarvitsenko sitten muita aineita kuin hiekan, kiven+muuta elävää ja suolaa? totta kai tuleehan sitten kalkki, mutta entä muita?
puhdistusvehkeitä ja haaveja on mitä ei tullut käytettyä makeanveden akvaarioon ja joitain testejä on jäljellä. ominaispainomittari on matkalla ja lämpömittari vanhasta akvasta.
kysyin elävistä eläinkaupan myyjältä niin hän sanoi, että voi olla mahdollista, että heidän kautta voi tulevaisuudessa tilata jos saavat laajentaa meriveteen elikkäs lähin paikka mistä hakea elävää on tällä hetkellä ruotsi?
oulussa ei ole tuttujakaan jotka harrastavat merivettä niin ei voi keltään kysyä apua..onneksi täältä saa aina kysyä :)

hanavesi mitattuna liuskalla:
no3: 0
no2: 0
gh: 16
kh: 0
ph: 6.4
cl2: >3
Kalakaverit
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2102
Liittynyt: 11:59, 01.09.2006
Akvaarioseurat: HAS, SMAS, @#merivesi.fi
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo

Re: kysymyksiä viisaammille

Viesti Kirjoittaja Kalakaverit »

Oulun seudulla asustelee kyllä jokunen harrastaja, ja olisi sinulle todella antoisaa päästä käymään heidän luonaan vilkuilemassa erilaisia järjestelmiä. Tai muutenkin jos liikut Suomen aluella muilla paikkakunnilla, niin rohkaisen laittamaan ilmoitusta asiasta ja suorastaan kutsumaan itsensä harrastajille kylään jos tämänlainen tyyli ei sinua hirveästi ahdista. Helpottaa huomattavasti tuollainen konkreettinen opastus, kun mitä nyt tekstin muodossa voi neuvoa.
Vuokko-tyyppinen allas kuulostaisi aikalailla ihan riutta-altaalta (jossa on elävää kiveä, koralleja, sekärangattomia ja kaloja). Se, että tuleeko sinne kivikoralleja vai pehmytkoralleja, määrittelee sitten tarvitsemasi valaistuksen ja lisäaineet. Merivuokko ei ole näistä kumpikaan, vaan kuuluu selkärangattomiin polttiaiseläimiin, ja vaatii myös hyvän valaistuksen ja puhtaat, vakaat vesiolosuhteet. Tämän hankinta ei ole ensimmäisten elävien joukossa.

Korvausvesiautomatiikan voi toki rakentaa itsekin, mutta niitä löytyy valmiina laitteina liikkeistä / tilattuna. Kyseessä on siis laite, joka anturin avulla "haistelee" veden pinnan muutoksia ja kun vettä haihtuu, pumppaa se erillisestä astiasta makeaa vettä altaaseen. Tämän avulla suolapitoisuus ei pääse heittelemään. Veden haihtuessa kun ei suola haihdu, ja silloin suolapitoisuus nousee. Tämä on korvattava makealla vedellä.

RO-laitteissa on eroa niiden puhtaanvedentuotto kyvyssä. Tämä on ilmoitettu yleensä X litraa / päivä. Hyvin pärjäisit esim. 150-200l / päivä tuottavalla laitteella.

Suolaveden voit toki sekoitella kauhallakin, mutta näppärämpää se on pumpun avulla. Tähän tarkoitukseen nyt käy melkein mikä vain veden alle upotettava pumppu joka pyörittää vettä.

Alkuun et juuri suolan lisäksi muita aineita tarvitse. Ajan kanssa näet sitten kuinka paljon altaasi ja sen eliöstö alkaa kuluttamaan mitäkin lisäaineita (karbonaatit, kalsium, magnesium jne..) sekä eliöstösi (korallit) määrittelevat muiden hivenaineiden lisäyksen (raskasmetallit, koralliruuat jne..). Osan noista aineista voit korvata vaihtelemalla vettä tiuhempaan, sillä suolaseokseen on lisätty monia aineita.

Liuskatestit ovat suuntaa-antavia ja toimivat jokseenkin paremmin vielä makeassa vedessä kuin merivesijutuissa. Suosittelen siis hankkimaan tippatestit meriveden mittaamiseen. Kaiken merkkiset liuskatestit kun eivät edes sovellu tähän tarkoitukseen.

Kukaan ei ole tätä asiaa syntyessään osannut, vaan kaikki olemme aloittaneet kyselemällä ja itseopiskelulla. On parempi kysyä kuin katua.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Meri- ja murtovesi”