Kalastoa 140 litraiseen

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Zansku
Senior Member
Senior Member
Viestit: 702
Liittynyt: 15:47, 14.12.2011
Akvaarioseurat: HAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kalasto 160l: suunnitteluapua

Viesti Kirjoittaja Zansku »

Hienoa! :)

Kasveissa on kovan veden suhteen se kiva puoli, että viihtyvät helpommin ja paremmin kuin hyvin pehmeässä vedessä. Tietty hieman lajista riippuen, mutta meillä ainakin kasvien kannalta kaikkein ongelmattomin on ollut elävänä synnyttävien hammaskarppien allas, jossa GH 8 KH 4-5 ja pH 7,5. Suosittelen hankkimaan / lainaamaan Markku Varjon Akvaariokasvit -kirjan, jos haluat kasveista enemmän lukea ja perehtyä lajeihin.
salla_ketola
Junior Member
Junior Member
Viestit: 163
Liittynyt: 15:18, 12.11.2005
Paikkakunta: Turku

Kalastoa 140 litraiseen

Viesti Kirjoittaja salla_ketola »

Heippa! Mulla on projektina perheen vanha akvaario, jota olen nyt kesän aikana myllännyt oikein urakalla. Nyt ollaan pikku hiljaa siinä vaiheessa että aletaan päästä pohtimaan jo tuota tulevaa kalastoakin ja kaipailisin hiukan apua. Lähinnä siksi että oma mielikuvitus ei tunnu riittävän ja ainahan se on kiva kuulla myös toisten mielipiteitä.

Akvaariossa litroja tosiaan tuo 140 ja vesiarvot näyttävät tällä hetkellä tältä
pH: 7,2
GH: 5
KH: 4
Lämpöä tällä hetkellä 23 astetta, mutta koska akvaariossa ei tällä hetkellä uiskentele kuin partamonni ja kaksi verkkonuoliaista (tiedän että nämä ovat liian pienissä litroissa ja näistä on tarkoitus luopua ennen uuden kalaston paikalle saapumista) lämpötilaakin voidaan säädellä.

Itse olin pohjalle kaavaillut piikkisilmiä sekä jotain isompaa parvea monnisia tuon siellä jo olevan partamonnin lisäksi, mutta koska tuo vesi on nyt melkoisen pehmeää niin sitä tarttisi varmaan monnisia ja piikkisilmiä varten hiukan kovettaa? Jos nostelisin tuota GH:ta vaikka sinne 8, niin viihtyisivätkö monniset ja piikkisilmät paremmin? Monnisista kiehtoo esim. kulmajuovamonninen ja pandamonninen.

Rihmakaloista tykkään ja olenkin harkinnut sellaisia tuonne "pääkalaksi". Murisijarihmakalaan olen törmäillyt tässä muutaman päivän lueskelujen aikana, mutta ilmeisesti ovat melko harvinaisia, kun ei ainakaan itselleni ole vastaan sattunut ja aika vähän löytyy täältäkään keskustelua? Tuleeko mieleen jotain kivaa, kohtuullisen rauhallista rihmakalaa jonka tonne voisi sijoittaa? Rihmakalan tms. lisäksi olin ajatellut isoa parvea jotain tetroja. Kerritetra on mielestäni ainakin nätti, mutta sopiiko veteen enää jos nostan GH:ta? Vesiarvoista löysin kerritetran osalta hiukan ristiriitaista tietoa kun toisaalla lukee että tarvitsee pehmeää vettä ja toisaalla puhutaan GH vaatimuksesta 12 (tosin euro kerritetran kohdalla).

Toivoisin että kalasto olisi muutenkin kohtuullisen liikkuvaista ja "esiintyvää" (ei aina jossain kasvillisuudessa piilossa) sillä akvaariolla on faneina liuta sisarusteni lapsia, jotka rakastavat tuijotella kalojen touhuja :)

Sana on vapaa, ideoikaa mulle kiva ja värikäs kalasto! :)
7330
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5990
Liittynyt: 16:45, 25.08.2002
Akvaarioseurat: JAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Kalastoa 140 litraiseen

Viesti Kirjoittaja 7330 »

salla_ketola kirjoitti: Itse olin pohjalle kaavaillut piikkisilmiä sekä jotain isompaa parvea monnisia tuon siellä jo olevan partamonnin lisäksi, mutta koska tuo vesi on nyt melkoisen pehmeää niin sitä tarttisi varmaan monnisia ja piikkisilmiä varten hiukan kovettaa? Jos nostelisin tuota GH:ta vaikka sinne 8, niin viihtyisivätkö monniset ja piikkisilmät paremmin? Monnisista kiehtoo esim. kulmajuovamonninen ja pandamonninen.
Ei kovuutta tarvitse nostaa sen paremmin monnisia kuin piikkisilmiäkään varten. Molemmat ovat pehmeän veden kaloja, joiden kotiseuduilla veden kovuus on pääsääntöisesti samoissa lukemissa kuin akvaarioissasi nyt, tai sen allekin. Suomalaisessa akvaariokirjallisuudessa mainitaan yleensä näille pehmeän veden otuksille vain maksimikovuus eli sietokyvyn yläraja, oletkohan katsonut sen suositukseksi? Ulkomaisissa lähteissä saattaa olla minimikin: yleensä luotettava Seriouslyfish listaa pandamonnisen gH-minimiksi 1 dH, kulmajuovamonniselle ja piikkisilmälle nollan. Hyvin siis sopivat sekä nykyisiin vesioloihin että tetrojen ja rihmakalojen seuraan. :)

Mitä muuhun kalastosuunnitelmaan tulee, yhdistäisin kerritetroja pienten, rauhallisten rihmakalojen kanssa suurella varauksella. Kerritetrat ovat tetroista sieltä aggressiivisimmasta päästä ja näykkivät herkästi sekä toisiaan että muita kaloja. Oma parveni lähti aikanaan parissa päivässä takaisin liikkeeseen, koska ne repivät lasimonnien viikset irti.

Pienet rihmakalat ovat myös usein aika arkaa ja vetäytyväistä porukkaa, joten jos tarkoitus on saada lapsia viehättävä allas, ehkä jokin vähän rohkeampi ja liikkuvaisempi olisi toimivampi ratkaisu. Äkkiseltään ehdottaisin paratiisikalaa. Akvaariolla on sen verran kokoa, että sisustamalla siihen vähän näkösuojaa, paratiisikaloja sopisi vaikka haaremi. Ne kasvavat vähän isommiksi (8-9 cm) ja ovat todella rohkeita, älykkään oloisia lemmikkikaloja. Ne myös viihtyvät vähän viileämmässä vedessä, kuten toivelistallasi olevat monnisetkin.

Parveksi voisi sopia vaikka kerritetra, sillä paratiisikalat ovat riittävän kovapäisiä pitääkseen itsestään huolta. Erilaiset seeprakalat sopisivat myös hyvin, ja ovat vilkkaita vipeltäjiä.
520- ja 110-litraiset, erinäisiä projekteja tulilla ja paljon kasveja.
Pieni akvaariotietopankki.
Kirjoitan Erään planeetan ihmeitä -tiedeblogia ja Viidakkokirjeet-huonekasviblogia. Tervetuloa lukemaan!
siniusva
Starting Member
Starting Member
Viestit: 36
Liittynyt: 10:17, 07.08.2012
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalasto 160l: suunnitteluapua

Viesti Kirjoittaja siniusva »

Nyt altaassani onkin seuraava ongelma: Seeprat ovat alkaneet kinastelemaan keskenään. Hurjaa takaa-ajoa, hieman toisen näykkimistä ym. Kaksikossa on siis kiusaaja ja kiusattu. Kiusatulta on nyt lähtenyt pieni pala pyrstöevästä, luultavasti nahistelun seurauksena. Piilopaikkoja on runsaasti, kiusattu piilottelee paljon miekkakasvin suojissa. Ruoka-aikaan taas ei näytä olevan mitään ongelmaa, yhdessä ruokailevat ja ovat taas parhaat kaverit, tunnin päästä homma on taas toinen. Näyttää hurjalta, ei varmaan ole normaalia?

Auttaisiko kolmannen seepran hankkiminen altaaseen, vai pitäisikö toisesta seeprasta luopua ja hankkia tilalle toinen yksilö? Monnien antavat olla rauhassa, eivät välitä niistä lainkaan.
Seeprakirjoahventen ja parin partamonnin 160-litrainen vesivaltakunta. 54 litrainen vara/poikasallas/vailla vakituista asukasta. Akvaariovahtina chihuahua.
salla_ketola
Junior Member
Junior Member
Viestit: 163
Liittynyt: 15:18, 12.11.2005
Paikkakunta: Turku

Re: Kalastoa 140 litraiseen

Viesti Kirjoittaja salla_ketola »

Kiitos paljon, olimpas mä hassu kun kuvittelin että toi kovuussuositus on juuri se arvo joka ilmoitetaan. Aivojen käyttö sallittua :roll:

Paratiisikala näyttää kyllä kivalta, miten harvinaisia nuo ovat kun en ainakaan heti löytänyt lähimmän akvaariokauppani listoilta?

Lisääkin listauksia otetaan mielellään vastaan :)
Jarexi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 8
Liittynyt: 20:01, 11.01.2012
Sukupuoli: Mies

Ehdotuksia 150-litraisen akvaarion kalastoksi?

Viesti Kirjoittaja Jarexi »

Olen perustamassa vanhan pikkualtaan tilalle vähän isompaa.
Melko kokemattomana uusvanhana harrastajana neuvot kalaston/eliöstön valinnasta olisivat arvokkaita.

Uusi akvaario on mitoiltaan 100x40x40. Suodattimeksi tulee Classic 2215 ulkosuodatin. Lisäksi täysautomaattinen hiilidioksidilaitteisto 2 kilon painepullolla. Valaisimena T-5 100 cm 2x39 W.
Pohjaksi levitän luonnonrantahiekkaa ja alle Tropica plant substrate 2,5 kg.

Muuttavia kaloja ovat 10 sinineontetraa, 5 kuparimonnista, 2 koirasta ja 1 naaras ruutukirjoahven sekä hohtomiljoonakaloja.
Sinineontetroja ja monnisia ajattelin hankkia lisää. Vesiarvoja en muista mutta mittausten mukaan ne ovat olleet kyseisille kaloille kokolailla sopivat.

Mitkä kalat täydentäisivät kokonaisuutta parhaiten?
Tavoitteenani on runsaskasvinen akvaario. Tehokkaita levänsyöjiä ja puhdistajia haluaisin hankkia. Mitkä olisivat sopivia lajeja?
Nuolimonnit ja noitamonnit kiinnostavat. Millaisia kokemuksia on sukaravuista tai leväsukaravuista?

Nuoruusiän akvaariossa oli sorapohja. Nykyisessä pienempirakeinen tumma basalttisora.
Kuinka hienon hiekkapohjan hoitaminen tapahtuu?
Onko syytä hankkia kierteisiä tai jotain kaloja möyhentämään pohjaa?
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Ehdotuksia 150-litraisen akvaarion kalastoksi?

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Olen vähän huono kalastoideoinnissa mutta itse laittaisin hohtomillikset pois, lisäisin ruutuakaroiden määrää (valtavan hienoja kaloja vaikka lisääntyminen kotiakvassa ei onnistukaan ilman erityistoimepiteitä) esim 1+2-3 ja kasvattaisin niin sinineon- kuin monnisparviakin, jos tykkäät niin vaikka toinekin monnislaji sekaan. Ehkä joku kiva pieneksi jäävä pleko, esim salamanteri, jos lämmöt antaa myöten? Sinineonit on tosi kauniita etenkin isoina parvina ja ihan piste iin päälle kasviakvaan, en sotkisi enää muuta keskiveteen. Akva ei kuitenkaan ole mahottoman iso ja koska harva "parvikala" pysyy parvessa, menee helposti sekavaksi. Mutta mahtuisihan tonne toinenkin parvi, jos tykkäät. Tossahan on valmis Etelä-Amerikkala, mutta ehkä kasviston suhteen pääsee helpommalla kun ei pitäydy biotoopissa...Noille pehmeä hiukan hapan vesi, lämpö +26-27 niin pitäisi olla kissanpäivät.

Pidähän sitten varasi, ettei hiekka ole liian hienoa, saat sillä nimittäin pohjan tukkoon satavarmasti pohjalannoitteen kanssa. Suosittelisin 1-2 millistä. Itse en enää ikinä laita pohjan alle ravinnekerrosta yhden huonon kokemuksen jälkeen, suosittelen täsmälannoitusta juuritabuilla monestakin syystä ennemmin. Toiset lappoavat pohjan säännöllisesti, itse en koskaan ja ainakin toistaiseksi homma on toiminut ongelmitta kun pohjalla on hyvä virtaus (myös monnisten, plekojen ja kasvien mieleen), pidän runsaan populan pohjaa nuuskuttavia kalasia jotka touhuillaan estävät lietteen kertymistä pohjalle virtauksen lisäksi sekä kierteisiä, joita kyllä inhoan. Sinänsä en näe sulla tarvetta "tehokkaille levänsyöjille" jos asetat tavoitteeksesi runsaan ja hyvin voivan kasviston ja tähänhän sulla on kaikki edellytykset kun tulee kunnon hiilari ja vielä laitat lannoitukset kuntoon, koska tolla valo/hiilarimäärällä niitä, niin mikroja kun makroja, kuluu. Toisekseen juuri mikään kala ei pidä leviä kurissa, joten sen varaan kannata muutenkan mitään laskea. Toki niitä voi mutoin hommata jos tykkää. Otot ainakin on ihan yhtä tyhjän kanssa mitä tulee levän syöntiin, useimmat plekot ei leviä edes vilkase.

Mä fanitan ruutuakaroita ihan täysillä. Meillä on niitä ukkovaltainen sakki 4+3 isossa pytyssä ja niiden hiukan liskomaista tapaa liikkua on varsin hauska seurailla plus että niillä on todella vilkas sosiaalinen elämä ja värejä välkytellään eri lailla eri tilanteissa ja eri yksilöiden välillä. Ukoilla älyttömän hienot kimallukset kyljissään! Tarkoitus hommata lisääkin jahka taas jostain reitin varrelta löytyy.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Ehdotuksia 150-litraisen akvaarion kalastoksi?

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Muoks. Sori, huomasin vasta nyt että akaroita olikin jo tuo ehdottomani määrä. Luin ekaksi vaan yhden naaraan.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Tia-Teresia
Senior Member
Senior Member
Viestit: 508
Liittynyt: 22:49, 19.03.2011
Akvaarioseurat: CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Loimaa

Re: Ehdotuksia 150-litraisen akvaarion kalastoksi?

Viesti Kirjoittaja Tia-Teresia »

Sisso kirjoitti:Muoks. Sori, huomasin vasta nyt että akaroita olikin jo tuo ehdottomani määrä. Luin ekaksi vaan yhden naaraan.
No mutta eiks siin alussa lukenutkin et 1n ja 2u. Noista taisikin olla FB:n palstalla puhetta noista monnisista, että maltillinen lisäys, mikäli sattuvatkin innostumaan itsekseen lisääntymään. Paljon kasvillisuutta sisältävässä altaassa kun poikaset tuppaavat selviytymään vähän turhankin hyvin :) Ruutujen lämpövaatimuksista ei mulla ole hajuakaan, näin äkkiseltään, mutta plekoistakin oli sen verran muistaakseni jo puhetta, ettei lämmöt ehkä kuitenkaan olisi plekoille soveltuvia.

Ja tosiaan, Sisson vinkit kasvien kasvatuksessa kannattaa ottaa vakavasti vastaan :) Mulla ei olis ilman sisson vinkkejä ja raualankamalleja yhtään kasvia altaissa varmaan elossa ;)
...Kalasoppakeitoksia jo yli 20v ajan...

Akvarismi on hulluus johon ei ole lääkettä ja se pahenee aikaa myöden.
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Ehdotuksia 150-litraisen akvaarion kalastoksi?

Viesti Kirjoittaja Sisso »

En tiedä kuinka luotettavana tietolähteenä PlenetCatfishia pidetään, mutta sen mukaan salamanderi menisi +24-28c ja muistini mukaan muutkin tietolähteet antaa sille ei-ihan-niin-korkeita suosituksia kuin monille muille plekoille, mutta en kyllä tosiaan ole mikään plekoasiantuntija. +27c pitäisi olla ok jo monille plekoille mutta tän po pytyn kohdalla tulee koko äkkiä vastaan. Plekot tietysti arvoistavat edes lievää virtausta alavesissäkin, mikä voi olla hiukan hankala järjestää kun akva ei ole tuon isompi ilman että se häiritsee jo muita kaloja (ainakaan ruutikset ei pidä kovasta virtauksesta) mutta puhallusta toki voi yrittää rajoittaa kannoilla ja kasveilla vain tietylle alueelle. Sinineoneille annetaan maksimiksi +27-28c lähteestä riippuen ja oma kokemukseni on, ettei kaloja, ainakaan herkkiä lajeja (joiksi sinineonit itse lasken) yleensä kannata viedä sinne ihan ylärajoille mutta tässäkin asiassa lienee lajikohtaisi eroja.

Kiva kuulla, Tia-Teresia, että akvat kukoistaa! Nostan aina hattua niille ketkä jaksaa käydä läpi sen rumban että saa homman haltuun, ei ole aina ihan yksinkertaista ja tupakkia voi kulua...
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Tia-Teresia
Senior Member
Senior Member
Viestit: 508
Liittynyt: 22:49, 19.03.2011
Akvaarioseurat: CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Loimaa

Re: Ehdotuksia 150-litraisen akvaarion kalastoksi?

Viesti Kirjoittaja Tia-Teresia »

Empä tosiaan ajatellut että joillekin pikkuplekoille jopa noinkin alas saattaa lämpösuositukset mennä. Mutta tosiaan, saako virtausta tuonne toteutettua kuitenkaan riittävästi niin ettei kasvit siitä kärsi? Se onkin jo mun mielestä ainakin astetta haastavampi.

...Enkä nyt sanois altaiden kukoistavan, mutta saan sentään jo hengissä pysymään muutakin kuin anubiaan ja jaavansaniaisen :D Ja jopa kasvamaankin :) Pikkuhiljaa.
...Kalasoppakeitoksia jo yli 20v ajan...

Akvarismi on hulluus johon ei ole lääkettä ja se pahenee aikaa myöden.
siniusva
Starting Member
Starting Member
Viestit: 36
Liittynyt: 10:17, 07.08.2012
Sukupuoli: Nainen

Re: Kalasto 160l: suunnitteluapua

Viesti Kirjoittaja siniusva »

Jatkan monologiani tähän perään:

Tosiaan kinastelu helpottui kun viikko sitten hankin kolmannen seepran altaaseen. Tämä kolmas oli hieman isompi kuin nuo kaksi muuta, sukupuolesta en ollut varma. Nyt kun kala on viikon verran uiskennellut altaassa niin on mielestäni vahvistanut urosmaisia piirteitään selvästi.. ja eilen sitten vielä kävi seeprat kutemaan :D Eli taitaa altaassa olla sittenkin kumpaakin sukupuolta. Toinen pienemmista on ainakin naaras, ja tämä uusi tulokas uros. Kolmannesta en osaa varmaksi sanoa.

Taitaa siis pian vilistä useampi affen altaassa, vaikka tarkoitus oli hankkia 2-3 naarasta. Täytyykin alkaa miettimään mitä tehdä, sillä nämä 2 aluksi ollutta kalaa eivät tule keskenään toimeen ja pariskuntaa en halua jättää poikastulvan vuoksi.


Suodattimen vaihdon jälkeen altaan soraan on tullut runsaasti ruskeaa levää. Kenties piilevä kyseessä?
Seeprakirjoahventen ja parin partamonnin 160-litrainen vesivaltakunta. 54 litrainen vara/poikasallas/vailla vakituista asukasta. Akvaariovahtina chihuahua.
lithi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 173
Liittynyt: 19:35, 07.08.2012
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Ulvila
Viesti:

Re: Kalastoa 140 litraiseen

Viesti Kirjoittaja lithi »

Kaloista en niinkään osaa sanoa, kun itsekkin vasta aloittelen, mutta hieman pisti silmään tuo akvaariosi lämpötila. 23 astetta kuulostaa vähän alhaiselta, mutta taisitkin jo mainita että tankissa ei vielä muita asukkeja ole :) Mihin lämpöön tähtäilet?
7330
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5990
Liittynyt: 16:45, 25.08.2002
Akvaarioseurat: JAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Kalastoa 140 litraiseen

Viesti Kirjoittaja 7330 »

salla_ketola kirjoitti: Paratiisikala näyttää kyllä kivalta, miten harvinaisia nuo ovat kun en ainakaan heti löytänyt lähimmän akvaariokauppani listoilta?
Aika tavallinen veikko se on. Paratiisikala taitaa olla Suomen vanhimpia akvaariokaloja ja varsinainen perinnelaji. Omassa paikallisessani näytti tänään olevan koko altaallinen, tosin jotakin ikävän kalpean oloista värimuotoa.
lithi kirjoitti:Kaloista en niinkään osaa sanoa, kun itsekkin vasta aloittelen, mutta hieman pisti silmään tuo akvaariosi lämpötila. 23 astetta kuulostaa vähän alhaiselta, mutta taisitkin jo mainita että tankissa ei vielä muita asukkeja ole :) Mihin lämpöön tähtäilet?
Sallalla suunnitelmissa olevista kaloista ainakin useimmat monniset pitävät nimenomaan viileämmistä vesistä, samoin ehdottamani paratiisikalat. Lämpötila on nyt niille aika lailla optimilukemissa. Tietenkin, jos kalastoksi kaavaillaan jotain lämpöisen veden lajia, vaikka rihmakaloja tai kardinaalitetroja, täytyy lämpötilaakin nostaa vastaavasti. :)
520- ja 110-litraiset, erinäisiä projekteja tulilla ja paljon kasveja.
Pieni akvaariotietopankki.
Kirjoitan Erään planeetan ihmeitä -tiedeblogia ja Viidakkokirjeet-huonekasviblogia. Tervetuloa lukemaan!
kerttu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1270
Liittynyt: 20:05, 13.04.2003
Paikkakunta: Otava

Re: Kalastoa 140 litraiseen

Viesti Kirjoittaja kerttu »

Jos päädyt lämpimämmän veden lajeihin niin älä lasten takia hylkää ajatusta piikkisilmistä. Ne ovat usein piilottelevia, mutta mun kokemuksen mukaan osin juuri siksi lasten lemppari - niitä kun jää tuijottamaan hievahtamatta lasin eteen ensin ruokaa laitettuaan on valtavan palkitsevaa nähdä luikeroiden esiinmarssi.
Debugger
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 610
Liittynyt: 18:36, 20.11.2008
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lahti

Re: Kalastoa 140 litraiseen

Viesti Kirjoittaja Debugger »

Näin pienissä litraeroissa kannattaa pistää viisaat päät yhteen ja miettiä porukalla. Eikös niin?
Minä kerkiän portille 0,8 sekunnissa, entä sinä?
My love: Chiclidae
kerttu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1270
Liittynyt: 20:05, 13.04.2003
Paikkakunta: Otava

Re: Kalastoa 140 litraiseen

Viesti Kirjoittaja kerttu »

Debugger kirjoitti:Näin pienissä litraeroissa kannattaa pistää viisaat päät yhteen ja miettiä porukalla. Eikös niin?
Sikäli kun altaiden malli ja vesiarvotoiveet jokseenkin täsmää, niin joo. Toivoisin itse kuitenkin, ettei jokaista 80-140 litran kalastopohdintaa lykättäisi samaan - siinä on valtava ero pelkässä koossa, tuo 60 litraa, ja litrat kertoo vain osan altaasta!
Debugger
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 610
Liittynyt: 18:36, 20.11.2008
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lahti

Re: Kalastoa 140 litraiseen

Viesti Kirjoittaja Debugger »

Kun on makiaa vettä ja kysellään perusasioita niin lienee helppoa pohtia yhdessä. Altaan muodolla ei ole merkitystä, jos nyt ei mennä ihan hardcore juttuihin. Kaikki 140-160 perusaltaat ovat suorakaiteita ja vesi ominaisuuksineen aika lailla samalla viivalla. Jos on emästä, niin sekin on hyvä kokemuspinta kaikille, jos hapanta, sama juttu.

Keskitetty pohtiminen alkeissa on paljon tuloksekkaampaa kuin jos jokainen rustaa oman säikeen ja vastausprosenteissa tulee voimakasta hajontaa eri säikeisiin. Keskitetyssä kaikki näkevät jokaisen kysymyksen ja vastauksen ja näin se palvelee aloittelijaa sekä kokeneempaakin paljon paremmin kuin yksinäinen vajoava ketju jonka vastauksia saa odottaa. Näkökulmaerotkin nostavat keskustelua joten siitä tulee monipuolisempaa.
Minä kerkiän portille 0,8 sekunnissa, entä sinä?
My love: Chiclidae
salla_ketola
Junior Member
Junior Member
Viestit: 163
Liittynyt: 15:18, 12.11.2005
Paikkakunta: Turku

Re: Kalastoa 140 litraiseen

Viesti Kirjoittaja salla_ketola »

Dodii, nyt on suunnitelmiin tullut sen verran muutosta, että pääkalaksi meidän lootaan on tulossa taistelukalahaaremi ( tällä hetkellä tulossa 1u + 3n, mahdollisesti naaraita lisään myöhemmin jos tarve vaatii). Lämpötilaa siis täytyy jonkun verran hilata ylöspäin, ajattelin johonkin tuohon 25 asteen tietämille? Pohjalle suunnittelen edelleen monnisparvea, mutta tosiaan toi lämpötila on jo aika kova useimmille lajeille. Kulmamonninen ja naamiomonninen olisi haaveissa ja ainakin jossain niile mainitaan tuo 25 lämpötilaksi. Kokemuksia miten viihtyvät noin lämpimässä? Piikkisilmiä meinaan kanssa edelleen ja sitten olisi pohdinnassa se seura noille taistelukaloille tuonne keskiveteen. Ruusutetra, kerritera, sinitetra? Täytyy myöntää, että en noihin tetroihin oo kamalasti perehtynyt tai tykästynyt, ne on mulle aina ollut hiukan enemmänkin sellaista akvaarion täytettä [:I] Nyt olisikin kivaa löytää joku sellainen laji jolla olisi vähän persoonaa ja josta jaksaisi innostua.
MrBrett
Senior Member
Senior Member
Viestit: 765
Liittynyt: 21:21, 22.08.2009
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kalastoa 140 litraiseen

Viesti Kirjoittaja MrBrett »

Moikka!

Taistelukalat kyllä elävät 25C asteessakin, mutta jos haluat että ne oikeasti viihtyvät, niin mielummin lämpö lähemmäksi 27C astetta. Noihin lämpöihin monnisista menisivät hyvin upeat helmimonniset. Piikkisilmät menevät myös hyvin tuossa lämmössä.

Itsellä on ruusutetroja, ja olen niihin kovin tykästynyt, niiltä löytyy asennetta "perus-tetraa" enemmän. Nahistelevat harmittomasti keskenään ja urokset mahtailevat toisilleen. Eivät tosin pysy kovin hyvin parvessa, vaan levittäytyvät välillä koko akvaarion alueelle. Ovat minulla olleen jo pari vuotta 26-27C asteen lämmössä ja tuntuvat siitä pitävän.

Yksi kalastoehdotus voisi olla:

- Taistelukala-haaremi (kannattaa kyllä varautua että tappelua voi tulla ja vara-allas alakynteen jäävälle voi olla tarpeen!)
- 8 Ruusutetraa
- 8 Helmimonnista
- 5 piikkisilmää
(- 3 katinkultamonnia syömään levää)

Pohjalle hienoa hiekkaa ja lämpö 26-27C. Taistot pitävät ehdottomasti tyvenestä vedestä, mutta pohjalle johonkin kohtaan voisi järjestää vähän virtausta monnisten iloksi.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”