Nyt on ollut oma
maa-akvaario pystyssä pari vuotta, ja edelleen toimii varsin hyvin. Hoitoa tuo vaatii tosiaan aika minimaalisesti, ehkä parin-neljän viikon välein lisään tuonne vettä ja karsin kasveja. Vedenvaihtoja (20-30%) olen alkun jälkeen tehnyt ehkä yhteensä viisi kertaa. Tekniikka on edelleen yhtä minimalistinen kuin ennen, eli on ajastetut valot, automaattinen ruokkija ja sisäsuodatin eikä mitään muuta. Alkuun tuo oli aikamoinen viidakko kun hankin sinne sekalaisesti vähän kaikkea, kala- ja kasvilajeja on tullut karsittua ja muokattua ajan kanssa jonkin verran niin että tilanne pysyy suht staattisena ja siten vähähoitoisena.
Kaloista piti karsia täplämonniset melkein heti alkuun kun tonkivat multaa liikaa ja tuppasivat lisääntymään, töyhtökääpiöahvenet lähti myös kun en jaksanut niiden jälkikasvua enään pyydystää. Kaloja siellä on nyt muutaman kymmenen yksilön parvet kirsikkabarbeja ja keltabarbeja, joku määrä nuolimonneja (varmaan noin 20) ja muutama partamonni. Kotiloita ja sukarapuja tietenkin myös; jostain syystä osa jälkimmäisistä on ihan sinisiä, joka ei liene ihan tavallista.
Kasveista on nyt lähtenyt pois melkein kaikki nopeammin kasvavat, eli ainakin Hygrophila difformis (liuskavesitähdikki), Ludwigia palustris x repens (rusolehti), Limnophila aromatica (tuoksuvedensuosikki), Ceratophyllum demersum (karvalehti), Vallisneria americana (jättiläisvallisneria), Vallisneria spiralis 'Tiger' (tiikerivallisneria), Eichhornia diversifolia (suippovesihyasintti), Hygrophila polysperma (intianvesitähdikki) ja Microsorum pteropus (jaavansaniainen). Blyxa japonica piti karsia pois kun keltabarbit kaivoi niitä jatkuvasti irti pohjasta, taisivat yrittää syödä sukarapuja jotka tykkäsivät siellä lisääntyä.
Jäljellä on muutamia eri anubiaita ja melalehtiä, jokin lumme joka tuuppaa peittämään puolet pinnasta jos antaa yhdenkään lehden löytää pintaa (sen kukat on valkoisia), isohko puska jotain ruohoa jonka nimeä en koskaan muista ja pohjaa peittää aika kattavasti kääpiömiekkakasvi (Echinodorus tenellus). En noiden kaikkien nimiä tiedä kun ei ole ollut erityistä syytä selvittää. Vielä vähän väliä sieltä jostain raosta pukkaa edelleen esiin tiikerivallisneriaa ja suippovesihyasinttia, vaikka kuinka luulee että on kaikki saanut kerättyä.
Työpaikalle tuli suunnilleen samoihin aikoihin perustettua pienempi maa-akvaario, noin 120-litrainen. Toimii oikeastaan ihan yhtä hyvin kuin kotiakvaariokin kun systeemit on lähestulkoon täsmälleen samat. Sielläkin on kasvi- ja kalakantaa vähän väliä tullut karsittua, kaloista nykyään on kääpiöseepranuoliaisten ja nuolimonnien valtakuntaa; töyhtökääpiöahvenia yritän tuolta juuri siirtää pois kun tankki on niille jatkuvasti joko liian pieni tai juuri sopiva paritteluun. Kasvikuntaa ei ole muuta kuin jaavansammalta, jotain rusolehteä ja kotiakvaariosta pelastettua blyxa japonicaa.
540 litraa kasveja, joiden välissä muutama kala. Hiekan alla piilossa multaa.