
Mietin olisiko tässä apua Platyn kasvatuksessa?: https://www.youtube.com/watch?v=ldLHQIy ... FN-kmll5HL
Tästä videosta voisi olla suuri apu poikasten kiinni ottamiseen: https://www.youtube.com/watch?v=tVwX_kE6dCA
Valvoja: Moderaattorit
Onko eri satseja tullut hammaskarppeja? Ja millaiset vesiarvot? Nämä klassiset kysymykset.mbk kirjoitti:Minkähän takia osa Platyn poikasistani on melkein puolet pienempia ja hoikempia kuin toiset? Ovat noin 2kk;n ikäisiä.
Gh >6 Kh 6 Ph 7 NO3 25 ja NO2 0. Aikuiset kalat minkä poikasia nämä on niin ovat olleet noin vuoden. Poikaset noin 2kk ikäisiä. Ilmeisesti pehmeän veden kantaa. Joskus kyllä tuota hinkkausta tapahtuu mutta eivät pinnalla happea hauko. Ei ne mitenkään siis kuihtuneilta näytä ja syövätkin hyvin. Ihmettelin vaan tuota koko eroa voisiko johtua sukupuolista tai jostain? Nuo vanhemmatkin odottavat uusia poikasia jatkuvasti mutta intiaaninsulat pitävät huolen ettei poikasia selviydy. Nykyisiäkin poikasia kasvattelin ensin poikasaltaassa ennen kuin uskalsi tuonne muiden sekaan laittaa.Fisutar10 kirjoitti:Onko eri satseja tullut hammaskarppeja? Ja millaiset vesiarvot? Nämä klassiset kysymykset.mbk kirjoitti:Minkähän takia osa Platyn poikasistani on melkein puolet pienempia ja hoikempia kuin toiset? Ovat noin 2kk;n ikäisiä.
Hammaskarpit ovat nykyisin hyvin herkkiä. Mutta ovat kyllä kauniita ja nopeasti lisääntyviä kun voivat hyvin. Mutta kuin jokin alkaa riivata, ne voi nopeasti tippua pois päiviltään kuihtuen nopeasti.
Itse epäisin sisä- tai kidusloisia näin mutuna. Mutta pitäisi tietää olosuhteet ja hoitorutiinit. Jokin lipsahdus voi sitten saada nopeasti esim. loisvallan laumaan.
Onko kidukset raollaan ja turvoksissa? Haukkovat pinnalla happea? Vaalea rihmamainen uloste? Ei kunnon jöötiä persuuksista? Hinkkaileeko itseään?
Mikä on veden kovuus? Kovan vain pehmeänmmän veden kantaa jne...auttaisi pohdintaan. Ja kuinka kauan sinulla ollut?
Mielestäni tuo on ihan normaalia. Toiset vaan kasvavat nopeammin kuin toiset. Rohkeimmat ja röyhkeimmät kalat saavat enemmän ruokaa. Mulla ainakin Platyn poikaset ja aikuiset ovat eri kokoisia. Tämä pätee muihinkin kaloihin ei siis pelkästään Platyihin. Itse kasvatan Platyt 18l altaassa josta ne siirrän pääaltaaseen. Koskaan en siirrä kaikkia poikasia kerralla vaan siirrän vaikka kala kerrallaan kun kala on mielestäni tarpeeksi iso pärjätäkseen pääaltaassa. Kasvu tahdissa on isoja eroja.mbk kirjoitti:Minkähän takia osa Platyn poikasistani on melkein puolet pienempia ja hoikempia kuin toiset? Ovat noin 2kk;n ikäisiä.
Itse kasvatin noita noin 3 viikkoa sellaisessa kelluvassa altaassa jonka jälkeen pistin muiden sekaan. Huomasin kyllä alussa kun olin siirtänyt ne niin osa vaan näykki jotain kasveja kun ruokin niitä ja osa tuli ihan ruokaakin syömään.Koomikko kirjoitti:Mielestäni tuo on ihan normaalia. Toiset vaan kasvavat nopeammin kuin toiset. Rohkeimmat ja röyhkeimmät kalat saavat enemmän ruokaa. Mulla ainakin Platyn poikaset ja aikuiset ovat eri kokoisia. Tämä pätee muihinkin kaloihin ei siis pelkästään Platyihin. Itse kasvatan Platyt 18l altaassa josta ne siirrän pääaltaaseen. Koskaan en siirrä kaikkia poikasia kerralla vaan siirrän vaikka kala kerrallaan kun kala on mielestäni tarpeeksi iso pärjätäkseen pääaltaassa. Kasvu tahdissa on isoja eroja.mbk kirjoitti:Minkähän takia osa Platyn poikasistani on melkein puolet pienempia ja hoikempia kuin toiset? Ovat noin 2kk;n ikäisiä.
Sama koskee kaikkia kaloja. Tärkein syy lienee siinä, että luonnossa rohkeat poikaset saavat paremmin ruokaa, mutta riski tulla itse syödyksi on suurempi, kuin aroilla poikasilla, jotka kasvavat hitaasti, mutta joiden todennäköisyys on joutua saalistajan kitaan on pienempi.Koomikko kirjoitti:Mielestäni tuo on ihan normaalia. Toiset vaan kasvavat nopeammin kuin toiset. Rohkeimmat ja röyhkeimmät kalat saavat enemmän ruokaa. Mulla ainakin Platyn poikaset ja aikuiset ovat eri kokoisia. Tämä pätee muihinkin kaloihin ei siis pelkästään Platyihin.mbk kirjoitti:Minkähän takia osa Platyn poikasistani on melkein puolet pienempia ja hoikempia kuin toiset? Ovat noin 2kk;n ikäisiä.
Akvaario on 96L joku valmispaketti eheimin suodattimella. Vettä vaihdan 40l/viikossa. Ihan terveiltä kyllä vaikuttaa tulevat lasin eteen heti kerjään ruokaa kun menee siihen ja poikasiakin putkahtelee jatkuvasti mutta tulevat vaan syödyksi heti mikä toisaalta on ihan hyvä kun ei noita paljon enempää voi ottaa jos meinaa pitää itse.Fisutar10 kirjoitti:Vedenvaihdon jälkeen voi hyvinkin jokin ärsyttää tovin luonnollisesti, mutta jos hommaa seuraa ja jatkuu, niin sitten huolestuisin kidusloisista. Pentue kasvaa epätasaisesti ja hävikkiäkin on lajista riippuen tietysti vähän joka lajilla. Joillakin tipukkaita on enempi, joillakin vähempi. Plekotkin ihan eri tahtia kasvaa, vaikka samaa pentuetta. Ja näyttäisi olevan ihan terve. Toki voihan jollakin poikasella olla esim. loinen tai sitä vaivaavan se enempi kuin toista. Mutta ei toki hysteerinen kannata olla ...muuten alkaa näkyä loisen merkkejä joka paikassa.
Naarasplatythan ovat taas aikuisena ihan eri kalimberia urosten kanssa kooltaan. Naaras usein iso tankki. Lienee elinikä pari kolme vuotta.
Mutta jos hammaskarpit uivat vaisusti, lisääntymisteho laskee tai poikasia vain katoaa isoja määriä, niin ainakin huolestuisin jonkun verran. Taustalla voi olla vaikka mikä, joten täällähän vain spekuloidaan. Ja kalasi voivat olla täysin terveitäkin, kun ei näe. Hyvä kuva tai video jo jotain kertoisi. Mutta kalan käyttäytyminen ja ulkoinen olemus kyllä tärkeitä.
Kun seurailee fisuja paljon, niin jos näyttää sille, ettei ihan kaikki kondiksessa, uskon, ettei ole. Toki paras apu aina on hyvät vesiarvot ja hoitorutiinit. Itse lisäilen vedenvaihtoja ja mittailen vesiarvoja tiuhempaan, jos havaitsen ongelman. Nitraattisi on 25, joka ei paha vielä ja nitriittiä on 0. Kuitenkin huolehtisin riittävistä vedenvaihdoista ja hyvästä suodatuksesta.
Kuinkas usein ja paljon vaihdat vedet? Akvan koko ja suodatus?
Itse annoin duunin kipolle "sisäloismadotuksen", koska en ollut sitä koskaan niille tehnyt ja fisuja jokin vaivasi. Lisääntymisteho ei ollut milliksillä entisensä ja poikasia tippui hämärästi tai hävisi. Myös milliskanta ei ollut niin kaunis kuin ennen vaan enempi "rikkaruohomillismäinen". Kuurin jälkeen kanta on moninkertaistunut nopeasti, laihoja ei näy ja pulleita aikuisia uiskentelee paljon. Urosten värit hehkuvat. Kidusloislääkitykset olin antanut, mutta taustalla lienee sisäloisia, vaikka niitä en mikroskoopilla pystynyt todistamaan enkä montaa kuollutta löytänyt mikroskopoitavaksi. Eläviä en taas hennonut uhrata helposti muille.
Ja noita loissairauksiakin (jos virukset, bakut lasketaan loisiin laajasti) on montaa tyyppiä: virus, baku, alkueläin, kidus- ja sisämadot. Joten sinäänsä lääkearpominenkin on huonosta. Ja koskaan ei ole tarvinnut pääallusta esim. bakulääkitä, valkopilkuttaa yms. ikävää.
Mutta tuo ongelma pitäisi nähdä paikanpäällä, että näkisi onko se pienikokoinen satsi terveen tuntuisia vai ei...tämähän on ihan arpapeliä tässä arpoa asiaa. Ja tietysti se mikroskooppi auttaisi ainakin osaksi.