...tai ehkä mittauta arvot ennemmin kuitenkin kertaalleen jossain ja käytä GH ja KH testeistä säästyneet rahat johonkin hyödyllisempään. Oikeastaan et tarvia (minusta) akvaarion perustamisvaiheessa muuta kuin ammoniakki ja nitriittitestin - ja ehkä nitraattitestin jos haluat vetää varman päälle. Tippatesteinä. Jos akvaariossa on ammoniakkia tai nitriittiä, niin se ei ole kypsä.
GH ja KH harvemmin heittää mihinkään merkittävästi akvaarion perustamisen jälkeen. Jos ne ovat kovin erillaisia siitä mitä tulee hanasta, ja arvoja ei muuteta tarkoituksella, niin yleensä silloin akvaariossa on jotain mitä sinne ei kuulu. Esim. jotain kalkkikivipohjaista pohjamateriaalia. Toinen vaihtoehto on, että hoitorutiineissa (vedenvaihdot) on luistettu. Pienet asteen erot eivät merkitse yhtään mitään yhtään millekään.
pH voi muuttua myöskin esim. juurakoiden tai vastaavien happamoittaessa akvaa, mutta nämä muutokset on yleensä marginaalisia. En ole pH:sta jaksanut enää murehtia pitkään aikaan. Missään tapauksessa älä käy sitä mihinkään veivaamaan esim. sen takia, että kalan optimiarvo on vaikka 6,8 ja akvan vesi sattuu nyt olemaan 7,4. Toki kypsyvä akva on aina turvallisempi paikka kaloille jos vesi on hieman happamamman puolella ja viileää (esim. 25 astetta vs 28 astetta), kun silloin akvassa on enemmän ammoniumia (ei kovin myrkyllinen) kuin ammoniakkia (myrkyllinen).
Käytä testeistä säästyneet rahat vaikka seachemin paraguardiin. Sillä ei ole varsinaista vanhenemispäivää ja onpahan varalla jos pilkkutauti tai muut ulkoloiset pääsee iskemään kaloihin. Ettei käy niin kuin minulle aikoinaan.
![Evil or Very Mad [}:)]](./images/smilies/icon_evil.gif)
2x 240-litraa (seurala), 1x 180-litraa (evakkoallas), 1x 140-litraa (monnila), 1x 110 litraa (karanteeni), 1x 60 litraa (mysteerikuutio), 1x 60-litraa (taistoevakkola) ja aivan liikaa sekalaisia muovikippoja poikasille. Lue
akvaariopäiväkirjaani.