Meriakvaarion perustaminen Tampereelle

Meri- ja murtoveden akvaariot, kalat, tekniikka ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Lantti
Starting Member
Starting Member
Viestit: 8
Liittynyt: 23:17, 19.01.2006

Meriakvaarion perustaminen Tampereelle

Viesti Kirjoittaja Lantti »

Moi,

Tässä on jo pyörinyt päässä jo vuoden verran meriakvaarion perustaminen ja nyt alkaa olemaan aika hyvä käsitys mitä se vaatisi ja mitä itse suunnilleen haluan altaalta.

Pari kysymystä on vielä mietinnässä joihin todella mielelläni kuulisin mielipiteitä ja kommentteja:

1. Itse akvaario ja tekniikkanhan nyt liikkuvat helposti postin välityksellä, mutta entä sitten elävät? Tempereelta kun ei tietääkseni missään myydä suolaisen veden asukkeje. Onko ainoa vaihtoehto autoilla pääkaupunkiseudulle silloin kun on tarvetta eläville asukeille?

2. Akvaarion hiljaisuus. Tai siis kuinka paljon äänekkäämpi tuollainen merivesi purkki on kuin tavallinen allas? Ymmärrän että äänekkyys riippuu varmasti tekniikasta, mutta saako edes euroja pöytään latomalla merivesialtaasta todella hiljasta vai onko se vain niin että vaahdottaja ja pumput ja se että on erillienn ala-allas sellainen yhtälö että hiljaisuudesta ei kannata haaveilla? (Tarkoitus olisi todennäköisesti laittaa allas olohuoneeseen.)
Merihemmo
Junior Member
Junior Member
Viestit: 229
Liittynyt: 17:05, 18.08.2008
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Meriakvaarion perustaminen Tampereelle

Viesti Kirjoittaja Merihemmo »

Useat pääkaupunkiseudulla olevat toimijat pystyvät järjestämään elävän kuljetuksia myymälästään myös Tampereelle. Paras tapa on kuitenkin mennä paikan päälle katsastamaan elävät ennen kuin ostaa ne.

Elävää saa tänä päivänä aika monelta toimijalta ja sanoisin, että kirjo on aika laaja esimerkiksi karanteenauksen suhteen. Jonkin verran näkee sitäkin, että elukat koitetaan saada eteenpäin suoraan tukusta tulleissa pussukoissa. Varsinkin kalojen kanssa mielestäni kunnon karanteeraus on erittäin tärkeää. Olen ostanut elävää tosi monelta toimijalta Suomessa. Oman kokemukseni mukaan varsinkin kalat ovat keskimäärin paremmassa kondiksessa Siniriutasta ostettuna. Myös laadukkain Suomessa näkemäni elävä kivi on Siniriutasta. Toki muiltakin olen saanut ihan kuranttia tavaraa.

Uuteen altaaseen saa mahtumaan paljon koralleja ja yksi varteenotettava vaihtoehto on tilata alkuun täysi laatikko / laatikoita niitä ulkomailta. Myöhemmin, kun et saa enää mahtumaan koko laatikollista altaaseen, kannattaa käyttää suomalaisia toimijoita, jolloin postikulut eivät mene poskettomiksi muutaman korallin takia. Korallit ovat oman kokemuksen mukaan kestäneet hyvin, vaikka tilaisi itse suoraan ulkomailta. Kannattaa ajoittaa nämä tilaukset lämpimään aikaan.

Euroilla saa altaasta pumppujen ja vaahdottimen puolesta äärimmäisen hiljaisen, sanoisin jopa täysin äänettömän jos asentaa kaapistoon ääneneristyslevyt, poislukien akvaariokäyttöön myytävät doserit, jotka pitää aina vähän ääntä. Laadukkaissa (ja kalliissa) valoissakin on käytännössä nykyään äänettömät tuulettimet. Isoimmat lotinat ja äänet saat aikaiseksi huonosti suunnitellulla ylivuodolla ja ala-altaalla, mutta nämäkin on mahdollista toteuttaa erittäin hiljaisina hyvällä suunnittelulla. Hyvä suunnittelu tarkoittaa näiden osalta käytännössä sitä, että et aja liikaa vettä esimerkiksi ylivuodon reunan yli tai ala-altaan väliseinän yli, jolloin vesi altaa herkästi loiskumaan. Ylivuodon putkituksille on kaksi hyvää vaihtoehtoa: Herbie = täysin äänetön, Bean animal = oikein tehtynä ja säädettynä äänetön
https://blog.marinedepot.com/education- ... l-overflow

Ylivuodon kammankin voi asentaa monella tapaa, joka vaikuttaa myös noihin lotinoihin.
SKMake
Junior Member
Junior Member
Viestit: 239
Liittynyt: 21:33, 04.05.2012
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: New York

Re: Meriakvaarion perustaminen Tampereelle

Viesti Kirjoittaja SKMake »

All-in-one ratkaisuissa saat tekniikan piiloon, ei lorise ja vältät muutenkin riskejä kun ei tarvitse siirtää vettä kahden altaan välillä. Red Sealla on aika lyömättömät setit. Ei juurikaan edes surissut, kun liikkeessä koitin kuunnella.
Fluval Sea 20L
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Meri- ja murtovesi”