Ongelmat syövät akvaarioni

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
tima
Starting Member
Starting Member
Viestit: 30
Liittynyt: 14:32, 04.08.2005
Paikkakunta: Tampere

Ongelmat syövät akvaarioni

Viesti Kirjoittaja tima »

Hei!

Akvaariossani on nyt niin paljon kaikenlaista ongelmaa, että tekisi mieli melkein huitaista koko roska pihalle. Olen koettanut kahlata foorumia läpi, mutta minusta tuntuu että parempi kysyä ihan omassa viestissä. Laitan ensin perustietoa.

- 200-litrainen seura-akvaario, mitat 100*40*50 cm.
- Perustettu vuonna 2003-2004. Noin vuosi sitten teimme suursiivouksen kun vaihdoimme sorapohjan Bilteman hienoon hiekkaan.
- Valaistus: 2*30W putkea; Arcadia Plantgrow ja Sera Daylight. Valaistus on vasta uusittu, ennen oli vain yksipaikkainen lamppu.
- Suodatus: sisäsuodatin Eheim Aquaball 2212, hankittu myös vastikään kun edellinen oli niin vanha ja tehoton.
- Hoitotoimet + aineet: 30-40% vedenvaihto n. kerran viikossa, vedenparannusaineena Sera Aqutan. InitialSticks-pötkylä / kasvi kerran kk, ja nestemäistä Easy Life (ProFito)-lannoitetta pari kertaa kuussa. Kalojen ruokinta 2krt päivässä; leseitä, joskus rakeita ja pohjatabletti, silloin tällöin kurkkua tai salaattia.
- Akvaarion asukit: lehtikala, 8 neontetraa, 4 odessabarbia, 3 kuparimonnista, 3 nuolimonnia, 3 piikkisilmää, partamonni, sinirihmakala ja iso lauma kierteisiä. Kasveina vedensuosikki, melalehti, miekkakasvi ja jokin pieni pohjakasvi.
- Veden pH 6,5-7,0. Lämpötila 25-26 astetta. Muita arvoja ei valitettavasti juuri nyt ole tiedossa.

Ja itse ongelmaan, tai ongelmiin. Kaikki alkoi, mistäs muustakaan, kuin tuosta vuosi sitten tehdystä mylläyksestä. Pikkuhiljaa alkoi ilmestymään levää, ja nyt niitä on varmaan 3-4 eri lajia peitoten kasvien lehtiä ja muutakin akvaariota. Ruskea helposti lähtevä levä on kyllä kasveista lähtenyt, kun hankin nuo nuolimonnit. Kaikki kasvit ovat alkaneet kitua, eivätkä kasva millään, kun ennen esim. melalehti oli tulossa lähes tulkoon ulos akvaariosta. Pari kertaa pukkasi ihan kukkaa, voi niitä aikoja. Melalehtipensaat ovat kutistuneet puoleen alkuperäisestä, ja lehdet aivan käprityneet. Ostin muutosaikana myös heinämäistä pohjakasvia, mutta se on kuollut jo aikoja sitten pois, kun tupsulevä (?) valtasi sen lehdet ihan kokonaan. Jäljelle jäänyt pyöreälehtinen pohjakasvi tekee hiljalleen myös kuolemaansa, vaikka ihan pikkuisen meinaa uutta lehteä tulla. Miekkalehdet kasvoivat alussa ihan mukavasti, nyt nekin ovat pienentyneet. Melalehti on kyllä yllättänyt ihan täysin, koska ennen se kesti ihan mitä vain, ja jatkoi silti kasvuaan. Olenkin miettinyt, että olisiko yksi syy se, kun monnit tonkivat näiden kasvien juuripaakut aina hiekasta? Vedensuosikki mustenee jostain levästä (?) pikkuhiljaa pohjan tuntumasta, ja pian kasvien varret haurastuvat täysin. Pari päivää akvaarion vedenvaihdosta, niin suodattimessa ym. on jo levää. Vesi on joskus vaalean sameaa, joskus taas ihan moiteettoman kirkasta. Pinnalla on aika usein joko ns. pölyinen- tai rasvainen kerros, joka on kyllä hieman talttunut uuden suodattimen myötä.

Kalakuolemiltakaan ei ole vältytty. Neontetrat sairastuivat joku aika sitten pilkkutautiin, joka verottikin parvea jonkin verran. Lisäksi yhden neontetran maha turposi mielettömäksi, ja kuoli pian. Kutu jäänyt jumiin? Yksi odessabarbi oli saanut pahan näköisen haavan kylkeen, ja kuoli pian. Viimeisin menetys oli toinen lehtikalamme. Lähdimme parin päivän matkalle, ja palattuamme kala oli kuollut, vaikka mitään vikaa ei näyttänyt olevan lähtiessämme. En tiedä onko toinen näykkinyt sitä sitten niin rankasti. Toisaalta en kyllä usko…

Mitäköhän muuta mukavaa. Tuossa kait ne tärkeimmät. Ilmeisesti vesiarvot ovat nyt jotenkin ihan päälaellaan, pitäisi ne kyllä tarkemmin testata. Mutta onko nuo hoitojutut ym. mielestänne ok? Mistä nuo levät ovat nyt noin innostuneet, kun niitä oli tosiaan jo silloin, kun oli huonompi valaistus ja suodatus? Olen lukenut palstalta kaikenlaisia levätoimenpiteitä, pitäisikö niitä kokeilla? Entä se hiilarilannoite, pitäisikö kokeilla? Tahtoo nyt eroon tuosta levästä, mutta kun lisää vaan tulee, vaikka kuinka koettaa hoitaa.

Nyt laitan vielä kuvia tuosta kaikesta selostamastani, jos auttaisivat.

Muutos tehty, kaikki vielä hyvin
Jokin aika mennyt, putki vaihdettu
Akvaario tänään, uusine laitteineen

Ja itse leviä.

Miekkalehteä (ihan kuin joku olisi maistellut sitä?)
Samainen kasvi
Melalehti (jossa myös reikä)
Pohjakasvin riekale
Kaunis vedensuosikki
Suodattiesta tykkäävää levää

Huhhuh, ja nyt hävettää kun viestistä tuli näin pitkä. Kiitos että jaksoitte kuitenkin lukea!
f_isu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1775
Liittynyt: 23:59, 23.01.2004

Viesti Kirjoittaja f_isu »

Ainakin, jos Helsingin akvaariokeskuksen sivuja on uskominen, niin tuo suodatin olisi liian tehoton 200-litran altaaseen: http://www.akvaariokeskus.com/ab2005/ta ... odatus.htm

Kasvien reikiintymiseen voi olla syynä partis, saako se tarpeeksi viherravintoa?

Kuinka kauan sinulla on päivällä nuo putket päällä?
marinum
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3804
Liittynyt: 15:06, 29.01.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Raisio/Turku

Viesti Kirjoittaja marinum »

Hiilidioksidin puute voi olla hyvinkin todennäköinen, koska sinulla näyttää olevan tuo ilmastinkin, joka ajaa entisestään hiilidioksidia pois.
Altaan KH ja pH arvot yhdessä kertoisivat tuon hiilidioksidin määrän:
http://www.akvaarioseura.net/hiilidioksidi.pdf
Nuo lannoite määrätkin ovat aikas vähäisiä, tosin valoa ja hiilidioksidi pitäisí kaikki kolmea olla sopivassa suhteessa keskenään, jotta niitä voisi hyödyntää optimaalisesti.
Nuo levät näyttävät piilevältä, jota tulee uuteen akvaarioon ja myös heikon valaistuksen takia.
Ruokinnasta vielä, mitä tarkoitat leseillä?
MYYDÄÄN LEHTIKALOJA JA 80x50x50 eli 200 L KULTAKEHYSAKVAARIO
tima
Starting Member
Starting Member
Viestit: 30
Liittynyt: 14:32, 04.08.2005
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja tima »

Kiitos vastauksistanne!

Mitähän sanoihin tuohon valon päällä oloaikaan... Epäsäännöllisen säännöllinen. :) Jos on tiedossa työpäivä, on valo päällä ehkä 14 tuntia, ja jos vapaa, niin lähemmäs sitä 10 tuntia. Eli työviikolla reilusti yli 10h.

Aika kiva juttu tuo suodatin, minulle nimeomaan tarjottiin tuota 200-litraiseen. Toisaalta tuolla toisella sivuilla olisi maininta 100-200-litraiseen. http://www.amazon.fi/eheimsisasuodattimet.htm

Niin leseillä tarkoitin juuri näitä peruskalanruokia, Seraa ja Tetraa lähinnä olen käyttänyt. Annan aina joka toinen ruokintakerta "peruspohjatabletin", ja taas toisella kerralla kasvispitoisen tabletin. En sitten tiedä kuinka Siru-monni saa noita kevyitä kasvistabletteja syötyä, kun näyttää siltä että odessat varastavat sen heti, jos en kerkeä houkuttelemaan niitä ensin tavallisella ruualla. Sellaisia vintiöitä... Mutta mielestäni tuoretta kasvista voisin enemmänkin tarjota, kun tuntuu menevän kuin kuumille kiville (myös kierteisille). Kun vain muistaisi, talvella kun ei oikein tule itsellekään ostettua kasviksia niin paljoa. [:I]

En saanut tuota marinumin laittamaa linkkiä nyt auki, pitää koettaa myöhemmin. Tosiaan vesiarvot olisi nyt tärkeä testata tarkemmin, mutta onkos niin että akvaarioliikkeessä pystyisi testauttamaan jotain arvoja, vai pitääkö ostaa kaikki testit omaksi?
skare
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1784
Liittynyt: 13:26, 08.10.2001
Akvaarioseurat: Tampereen Akvaarioseura ry
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Pirkkala / TAS

Viesti Kirjoittaja skare »

tima kirjoitti:Tosiaan vesiarvot olisi nyt tärkeä testata tarkemmin, mutta onkos niin että akvaarioliikkeessä pystyisi testauttamaan jotain arvoja, vai pitääkö ostaa kaikki testit omaksi?
Jos olet Tampereen Akvaarioseuran jäsen niin voit seuran kerhohuoneella testata akvaariosi veden ilmaiseksi. Seuralta löytyvät seuraavat testit: pH, gH (kokonaiskovuus), kH (karbonaattikovuus), NO2- (nitriitti), NO3- (nitraatti), Fe2+ (rauta), NH3 + NH4+ (ammoniakki + ammonium), PO43- (fosfaatti) sekä Cu2+ (kupari).

Lisätietoa ja ohjeita testattavan veden mukaan ottamisesta TAS:n sivuilta
memma
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2151
Liittynyt: 21:11, 25.03.2004
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja memma »

tima kirjoitti:Mitähän sanoihin tuohon valon päällä oloaikaan... Epäsäännöllisen säännöllinen. :) Jos on tiedossa työpäivä, on valo päällä ehkä 14 tuntia, ja jos vapaa, niin lähemmäs sitä 10 tuntia. Eli työviikolla reilusti yli 10h.
14 tuntia valoa vuorokaudessa on aika paljon. Kasvit eivät voi hyödyntää sitä koko aikaa, ja osa menee sitten levien hyväksi. Jos valaistuksen tuntimäärä tuppaa heittelemään noinkin paljon, kannattaa hankkia ajastin (kellokytkin) hoitamaan valaistuksen syttymisen ja sammumisen. Maksavat muutaman eurosen kaupassa. Valaistusajaksi tuommoinen 10-11 tuntia lienee sopiva. Säännöllisyys on kasveille hyväksi :)
tima kirjoitti:Melalehti on kyllä yllättänyt ihan täysin, koska ennen se kesti ihan mitä vain, ja jatkoi silti kasvuaan. Olenkin miettinyt, että olisiko yksi syy se, kun monnit tonkivat näiden kasvien juuripaakut aina hiekasta?
Itselläni on vastaavan kokoisessa altaassa punamelalehtipusikko, jonka koko on noin 75x40x40 cm [:I] Tämä vaatii aikalailla lannoitusta ja onpa tukahduttanut aika monet muut kasvilajit altaasta pois. Punamela on kestävä kasvi, muttei tykkää nopeista muutoksista. Meidän melalehti huomaa heti, jos nestemäisen lannoitteen merkkiä vaihdetaan. Joskus yritän tyrkkiä sitä vähän kasaan, että muutamalle kalalle olisi uintitilaa, ja melalehti kiittää tästä sulattamalla lehtiään.
528 l: Corydoras sterbai, L-134, Liosomadoras oncinus, Platydoras costatus, Megalechis thoracata, Moenkhausia pittieri
125 l: Corydoras pygmaeus, Neocaridina davidi var. red, Poecilia wingei
120l: L. oncinus, P. wingei
tima
Starting Member
Starting Member
Viestit: 30
Liittynyt: 14:32, 04.08.2005
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja tima »

En ole valitettavasti TASin jäsen, suuntaus siis kalakauppaan. Tahtovat vain olla aika hintavia nuo paketit, missä on monia testejä samassa.

Tuo valon päälläoloaika heittelee just sen takia, että jos lähden töihin esim. ennen klo 7 aamulla, pitää valo tietty laittaa päälle jotta pääsee laittamaan kalojen aamuruuat. Sitten jotenkin tuntuu tyhmältä laittaa kalat yöpuulle jo viideltä illalla, niin sen takia aika sitten taitaa venyä liian pitkäksi... Mutta taidankin tehdä niin, että laitan ajastimen avaamaan valot esim. klo 10 aamulla, ja sitten illalla pois yhdeksän maissa. Eihän niiden kalojen tarvitse välttämäti saada aamulla ruokaa ollenkaan, antaa vaikka kotiin tullessa pikkuisen jos ovat kovin ärhäkkäänä. Se olisi varmaan ok?
scareface
Junior Member
Junior Member
Viestit: 111
Liittynyt: 07:54, 27.09.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: vantaa

Viesti Kirjoittaja scareface »

Valo ongelmaan yksinkertainen ja edullinen ratkaisu: ajastin.

On helppo asentaa ja käyttää. Ei tarvitse enään miettiä onko valot ollut päällä minkä aikaa. Itselläni kahdessa altaassa ajastimet.

Oletko vaihtanut akvaarion lamput milloin?

Itselläni kasvi ongelmaan auttoi kovasti lamppujen vaihto. Kasvilamppu uusiksi.

Suodattimen tehosta, on nippa nappa liian pieni altaaseesi. Tuon suodatinta suositellaan max 200l.

Oletko kokeillut levän estäjää? ( tai millä nimellä onkaan)

Onko pilkkutauti lääkitty?

Kannattaa ihmeessä ostaa vaikkapa ihan kotiin vesitestit.
Itselläni tippatesti salkku. En muista nimeä. Hintaa oli n 50€ mutta on ollut hintasa väärti!
tima
Starting Member
Starting Member
Viestit: 30
Liittynyt: 14:32, 04.08.2005
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja tima »

Juu, lamput on vasta uusittu. Tuon kasviputken ostin uuden lampun kanssa, se on siis ihan tuliterä. Leväaineita en ole koskaan käyttänyt, mutta voisin kyllä kokeilla, jos ei näillä keinoin lähde.

Pilkkutauti todellakin lääkittiin, muistaakseni kahdella Seran Costapur-kuurilla, ja viimeisenä piti käyttää vielä Seran todella vahva lääkekuuri. Oli poikkeuksellisen ärhäkkä pilkkutauti, eikä nuo Costapur-kuurit siis vaikuttaneet ollenkaan! Ihan pakko oli sitten ostaa tuo myrkky, kun kaloja kuukahteli toisensa jälkeen. Se hävittikin taudin, mutta enpä ihmettele jos olisi jättänyt jälkensä noihin kaloihin, tai muuhunkin akvaarioon, sen verran tujua ainetta on.
Mabo
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1120
Liittynyt: 15:28, 21.03.2007
Akvaarioseurat: Ciklidistit
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Mabo »

Yleensä valaistustauko keskellä päivää saattaa auttaa leväongelmaan. Meillä on ajastettu valot aamulla päälle klo 06.30-11.00, sitten on tauko klo 11-14 ja valot taas päällä 21.30 asti. Kasvit voivat hyvin, eikä altaissa ole levää juuri lainkaan.
Kannattaa kokeilla auttaako, ennen kuin ostaa mitään levämyrkkyjä.
Tsekkaa Ciklidistien uudistuneet nettisivut!
www.ciklidistit.fi
7330
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5990
Liittynyt: 16:45, 25.08.2002
Akvaarioseurat: JAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja 7330 »

Jonkinlainen hiilidioksidisysteemi kannattaa myös laittaa, ja mielestäni myös jättää tuo ilmapumppu pois käytöstä. Ainakin omassa altaassani puhalsi pois kaiken hiilidioksidin ja aiheutti levänkasvua. Kannattaa myös alkaa lisätä nestemäistä lannoitetta joka kerta vedenvaihdon jälkeen - lannoitteen määrän heittelykin voi haitata kasveja.

Uskoisin, että näillä sekä tuolla valaistuksen aikojen muuttamisella tilanteen pitäisi lähteä parempaan suuntaan. :) Jos ei vieläkään, suosittelen ottamaan käyttöön EasyCarbo-hiililisän, joka on samalla sekä hiilenlähde kasveille että myrkyllinen levälle.
520- ja 110-litraiset, erinäisiä projekteja tulilla ja paljon kasveja.
Pieni akvaariotietopankki.
Kirjoitan Erään planeetan ihmeitä -tiedeblogia ja Viidakkokirjeet-huonekasviblogia. Tervetuloa lukemaan!
tima
Starting Member
Starting Member
Viestit: 30
Liittynyt: 14:32, 04.08.2005
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja tima »

Selvä pyy. Laitan nyt valaistusajan kohdilleen, pakotan itseni muistamaan lannoittamaan nestemäisellä enemmän, annan enemmän vihannesta kaloille ja pidän taukoa hapettimen käytöstä. Jospa näillä kokeillaan nyt ensin, ja sitten lisätään toimia jos ei auta. Kiitos vielä tuhannesti teille! :)
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”