Minun akvaarioni

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Trinity
Starting Member
Starting Member
Viestit: 8
Liittynyt: 16:57, 14.09.2003

Minun akvaarioni

Viesti Kirjoittaja Trinity »

Eksyin tänne foorumille jokin aika sitten, onneksi, huomaan nyt. On tullut tehtyä jonkin sortin virheostoja kalojeni suhteen, huomaan. Olen kyllä lukenut ahkerasti akvaariokirjoja ja kysellyt lemmikkieläinkaupassa, mutta...

Eilen kalani muuttivat väliaikaisesti 60 litran akvaarioon remontin takia. Aiemmin ne elelivät 128 litraisessa. Kalastona on tällä hetkellä:

6 Tiikeribarbia
2 Kuparimonnista
1 Partamonni (naaras, koska ei omista partaa?)
4 Kirsikkatetraa
1 Leväbarbi

Nyt huomasin, että tiikeribarbit nyppivät kuparimonnisten selkäeviä. Olin yllättynyt, kun ne myytiin ihan säyseinä ja hyvin muiden kanssa toimeen tulevina. Luin nyt täältä, että ovat agressiivisia ja tuo 128 litrainenkin on liian pieni niille?

Kun remontti valmistuu parin kuukauden päästä, voin jakaa kalat noihin kahteen akvaarioon, jos se jotenkin auttaa? Ja minkälainen kalasto noihin sopisi, jos käytetään pohjana vanhaa kalastoa?
kendau
Senior Member
Senior Member
Viestit: 838
Liittynyt: 11:34, 12.02.2003
Paikkakunta: Häme

nyppivät tiikeribarbit

Viesti Kirjoittaja kendau »

En vastaa nyt kysymyksiisi tulevaisuutta koskien vaan kommentoin kalaston tämän hetkistä tilaa:
Se 60 litraa on aivan liian vähän tälle kalastolle (vaikka kyse onkin väliaikaisratkaisusta). Itse en odottelisi ja katselisi kahta kuukautta sitä nyppimistä. Eli kalastoa pienemmäksi tai allas suuremmaksi hetimmiten. Jos ei onnistu, suosittelisin luopumaan osasta tiikeribarbeja ja/tai monnisista. Tossa porukassa ei noin pienessä altaassa tule kuin pahoja ongelmia ja pahimmillaan raatoja :( .
Ja muistathan, että nyt kun allaskin on yli puolet pienempi, kannattaisi vettä vaihtaa enemmän kuin aiemmin.
naumante
Starting Member
Starting Member
Viestit: 20
Liittynyt: 21:14, 03.09.2003
Paikkakunta: Porvoo

Viesti Kirjoittaja naumante »

Suosittelen kyllä vaihtamaan akvaariokauppiasta. Tiikeribarbien myyminen säyseinä ja toisten kanssa hyvin toimeentulevina kaloina ei kerro kovinkaan suuresta ammattitaidosta...
Trinity
Starting Member
Starting Member
Viestit: 8
Liittynyt: 16:57, 14.09.2003

Viesti Kirjoittaja Trinity »

Tässä tapauksessa se kalojen vähentäminen tarkoittaa joka tapauksessa raatoja. Tosin voisi olla armeliaampaa.

Vedenvaihdot muistan kyllä, ja jopa testata aina veden arvoja muutenkin ;).
kendau
Senior Member
Senior Member
Viestit: 838
Liittynyt: 11:34, 12.02.2003
Paikkakunta: Häme

Viesti Kirjoittaja kendau »

Ylimääräisistä kaloista voi koettaa hankkiutua eroon esim. Aqua-webin lahjoitetaan tai myydään palstalla, näin ei tarvitse tehdä raatoja.
VilleJ
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4745
Liittynyt: 19:55, 17.02.2002
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja VilleJ »

Tikrut ja ja levis pois (ne eivät mahdu siihen 120 litraiseenkaan). Lahjotetaan/myydään palstalle vaan viestejä.

Sen jälkeen kasvattamaan monnisparvea isommaksi. Kirsikat voi jättää siihen 60 litraiseen. Partis siihen isompaan. Isompaa voi hommata sitten jotain muitakin kaloja partiksen ja monnisten seuraksi. Pieneen kirsikoitten kanssa vaikka piikkisilmiä pari tai jotain pienempää monnislajia.

Vinkki: Nyt kun se isompi allas on rempassa, niin voit vaihtaa samalla pohjamateriaalinkin eli hiekka on varsin suotavaa - ellei jo ole sellaista.
Trinity
Starting Member
Starting Member
Viestit: 8
Liittynyt: 16:57, 14.09.2003

Viesti Kirjoittaja Trinity »

Minkä kokoisia kaloja 128 litraiseen oikein voi ottaa? Ymmärrän että jokaisella kalalla on omat vaatimuksensa, mutta varmaan joku nyrkkisääntö on esim. pituuden suhteen?Tikrujen kohdalla tuon isomman akvaarin tarpeen tekee varmaankin luonne, sillä nehän ovat ihan pieniä? Kuinka suuri akvaario niille pitäisi sitten olla? *suunnittelee jo ;)*

Pohjamateriaalista vielä. Siis hiekkaa suositellaan, ei enää soraa? Miten hienoa hiekkaa? Nyt siellä on soraa, jonka raekoko on noin 3-4mm halkaisijaltaan.

Lisäksi on pari graniittikiveä, juurakko, ruukun puolikas luolana ja miekkakasveja, isoja ja pieniä. Iso kasvaa noin 40 cm pitkäksi ja pienet noin 10 cm. Sitten on jotain jossa on hieman punertavat lehdet, olisiko joku melalehti voinut olla nimeltään? Lehdet on noin 2cm kapeita, kasvavat ruusukkeissa myös ja pituutta niille kertyy noin 20-25cm.

Suodatin on sisäsuodatin, hieman suurikokoinen 60l altaaseen, ja suurempaan on nyt hankintalistalla ulkosuodatin.

p.s Leväbarbi saa uuden kodin sukulaisilta, joilla on niitä jo ennestään :). Tikruille kysyin kotia, mutta vastaus tulee vasta parin päivän päästä.
Liisa S
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1129
Liittynyt: 11:39, 02.11.2001
Paikkakunta: Espoo HAS, Monniklubi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Liisa S »

Pääosin samoilla linjoilla kuin muutkin eli jos kyse olisi aivan tilapäisestä säilytyksestä, max. viikko, kalat voisivat asua porukassa tässä 60-litraisessakin mutta eivät kahta kuukautta vaan nyt tarttis tehdä jotain. Levis ainakin pois, ja koska tikrut ja monniset eivät pärjää täällä keskenään, jommatkummat pois - mielummin tikrut.

Tuleva jako: Mielestäni tiikeribarbien parvi menisi ihan hyvin 128-litraisessa, kunhan niille ei yritä tyrkyttää muita kavereita kuin 1-2 partista tai jokunen piikkisilmä.

60-litrainen on vähän alakanttiin kuparimonnisten parvelle, suosittelisin niitä isompaan jos tiikereitä ei ole.

Kirsikkatetra on niin isoksi kasvava kala, että ei missään tapauksessa pysyvästi 60-litraiseen ja 128 litraakin on aika vähän. (Huomasithan aqua että kyse oli kirsikkatetroista, ei -barbeista?)

Siis vaikka näin:
128 L - 6-8 tiikeribarbia, 1-2 partista, 3-5 piikkisilmää
60 L - 5 kuparimonnista, parvi pieniä tetroja

tai

128 L - 8 kuparimonnista, pari parvea kivoja pikkukaloja, partis
60 L - jotain muuta pientä, vaikka kirsikkabarbeja + piikkisilmiä
Kajsa
Junior Member
Junior Member
Viestit: 141
Liittynyt: 08:43, 03.09.2003
Paikkakunta: Valkeakoski - TAS

Viesti Kirjoittaja Kajsa »

Välilä tuntuu, että laskentakaava: kalasentti per vesilitra ei pidäkään paikkansa. Omat pasmat meni ainakin sekaisin, kun "siivosin" kalasoppani yksinkertaisemmaksi ja pienemmäksi ja silti väitetään, että jäljelle jäävät kalani ovat liian isoja akvaariooni...

Vaadin, että perustietojen lisäksi pitäisi olla jokaisen kalalajin kohdalla minimivaatimus akvaarion koosta. :roll:
Uskon, että ystävät ovat kuin hiljaisia enkeleitä, jotka nostavat meidät jaloilleen silloin, kun siipemme unohtavat, miten lennetään.
Behemot
Senior Member
Senior Member
Viestit: 761
Liittynyt: 11:27, 23.08.2002
Paikkakunta: Järvenpää/HAS

Viesti Kirjoittaja Behemot »

Jotta elämä ei olisi liian helppoa, 1 kalasentti/litra vettä ei tosiaankaan päde läheskään aina. Paitsi kalan pituus, tilantarpeeseen vaikuttavat sen ruumiinrakenne ja käyttäytyminen. Tukeva kultakala vaatii enemmän tilaa kuin samanpituinen hoikka kala, samoin vilkkaat kalat kuten seeprakalat tarvitsevat enemmän tilaa kuin samankokoiset, mutta rauhalliset rubiinitetrat. Lisäksi tuo 1 cm/litra pätee vain pienehköille kaloille: suuret kalat tarvitsevat jo lähtökohtaisesti tilaa paljon enemmän.

Toinen juttu sitten on, että "minimivaatimus" ei mielestäni ole paras tapa lähestyä kysymystä. Tärkeintähän ei ole saada selville, mikä on pienin tila jossa jokin kala viihtyy, vaan mikä on se tila, jossa se viihtyy hyvin, eikö? Yleispäteviä minimivaatimuksia on vaikea antaa.

Lopuksi pari huomiota, joita aiemmissa viesteissä ei ole käsitelty. Monnisesi viihtyisivät paljon paremmin jos vaihtaisit sorapohjan hiekkaan. Sora vahingoittaa niiden viiksiä ja altistaa ne bakteeritulehdukselle, jonka seurauksena on viiksien syöpyminen kokonaan pois. Ei erityisen mukavan tuntuista, kun viikset ovat tuntoherkkiä elimiä. Lisäksi hieno hiekka näyttää luonnollisemmalta kuin sora, ja on kaiken lisäksi helpompi siivota kun roskat jäävät sen pinnalle.

Toiseksi, kuten olet jo huomannut, akvaariokauppiasta ei kannata uskoa (ainakaan sitä, jolta olet ostanut nykyisen kalavalikoimasi). Nykyään akvaariokauppiaat ovat enemmän kiinnostuneita rahastamisesta kuin myymiensä eläinten hyvinvoinnista. Tietoa kannattaa etsiä etukäteen kirjoista ja kokeneemmilta harrastajilta- näin välttää ikävät yllätykset.
Kell' monni on, se monnin kätkeköön
Trinity
Starting Member
Starting Member
Viestit: 8
Liittynyt: 16:57, 14.09.2003

Viesti Kirjoittaja Trinity »

Totta, että nuo laskentakaavat ja suositukset mitä luin, olivat epätarkkoja, ja parempa tietoa pitää saada. Olen siis kyllä lukenut useammankin akvaariokirjan, mutta ilmeisesti tieto oli osittain väärää tai puutteellista. Onneksi nyt löysin kuitenkin tämän foorumin, mistä voi kysellä toisten akvaarion omistajien kokemuksia :).

Kalakauppaani on muuten tullut uusi myyjä. Kun menin ostamaan tikruille ruokaa, sain käsiini entisen yhden purkin ja "olisi hyvä syöttää välillä toukkia"-opastuksen sijaan kolme purkkia ja ison liudan tietoa :). Eli ehkä en vielä vaihda kalakauppaa, vaan seuraan tilannetta ja kyselen teiltä ;). Seuraavaan kalakauppaan olisikin matkaa 100km :(.
Trinity
Starting Member
Starting Member
Viestit: 8
Liittynyt: 16:57, 14.09.2003

Viesti Kirjoittaja Trinity »

Huomasin täältä, että on olemassa myös pikkukirsikkatetroja. Mittailin omia kalojani, ja luulen, että omat kirsikkani ovat juuri noita. Niiden pituus on nimittäin noin 4-5cm, ei missään nimessä 7cm. Mikä on pikkukirsikoiden tilan tarve? Ja onko kirsikoilla ja pikkukirsikoilla muita eroja ja tuntomerkkejä kuin koko?
Lisa
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 7365
Liittynyt: 17:01, 03.10.2001
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Minun akvaarioni

Viesti Kirjoittaja Lisa »

Trinity kirjoitti:Eilen kalani muuttivat väliaikaisesti 60 litran akvaarioon remontin takia. Aiemmin ne elelivät 128 litraisessa. Kalastona on tällä hetkellä:

6 Tiikeribarbia
2 Kuparimonnista
1 Partamonni (naaras, koska ei omista partaa?)
4 Kirsikkatetraa
1 Leväbarbi
Kun remontti valmistuu parin kuukauden päästä, voin jakaa kalat noihin kahteen akvaarioon, jos se jotenkin auttaa? Ja minkälainen kalasto noihin sopisi, jos käytetään pohjana vanhaa kalastoa?
Tiikeribarbeille, kirsikkatetroille sekä leväbarbille nämä molemmat kaksi allasta = liian pieniä, joten näistä kalasista olisi suotavaa luopua. Levis on parvikala ja tarvitsee vähintään 100 cm pituisen altaan (n. 200 litrainen asunto), mutta tuplasti isompikaan asumus ei ole pahitteeksi. Tiikeribarbiparvelle sopiva asunto olisi sellainen 150 litrainen tai isompi pönttö - sen verran vilkas kala kuitenkin on ja saattaa olla yllättävän häijy liian ahtaassa kolosessa. Kirsikkatetra on isoksi kasvava tetralaji, jolle ei riitä 4 yksilöä muodostamaan tyydyttävää parvea. Tosin, eipä edes kooltaan 128 litrainen allas riitä kirsikoiden kodiksi.

Partis ja monniset ovat ok ja niiden paikka on 128 litraisessa, sillä monniset kaipaavat tilaa mellastaa eikä partiskaan ole sopivaa "asentaa" alle 100 litraiseen tankkiin. Monnisia täytyy tosin hankkia ainakin 4 kpl lisää, sillä monniset ovat parvikaloja ja kaipaavat siis lajitoveriensa seuraa.

128 litraiseen mahtuu partiksen + monnisten lisäksi vaikkapa jokin pienten fisujen parvi (mustaneontetroja esim.) sekä rihmakalapariskunta.

ps. jos kirsikkatetrat ovatkin pikkukirsikkatetroja, ei niistä tarvitse luopua ja voit jättää ne 128 litraiseen pyttyyn sekä hankkia muutaman lajitoverin paikkaamaan tynkäparvea :)
Kun syö kylliksensä, ajattelee sivistyneesti ja ihmeen hienosti monesta asiasta.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”