Taistolle kavereita

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
mc82
Senior Member
Senior Member
Viestit: 769
Liittynyt: 19:23, 18.02.2010
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Taistolle kavereita

Viesti Kirjoittaja mc82 »

Tiedän, tästä on kysytty jo miljoona kertaa, mutta kun ei järki päätä paina, niin... :mrgreen:

Eli meille tuli 60-litrainen tankki, jossa asustelee yksi crowntail-taistouros + 1 tappajakotilo. Mietteissä olisi hankkia taistolle pari kaveria, kun toinen näyttää jotenkin niin yksinäiseltä omaan silmään... Vaikka todellisuudessa kaveri on tosi vilkas, vetää vauhdikasta lenkkiä päädystä toiseen ja on utelias kuin mikä! Koko ajan jöllöttää siinä reunassa, mikä on lähinnä tapahtumia :mrgreen:

Niin, ensiksi ajatuksena oli hommata taistolle 3 naaraan haaremi, ei muuta. Faunattaressa sanoivat, että 1u+3n voi mennä hyvinkin 60-litraisessa. Foorumia lukiessa huomasin, että voipi olla liian ahdas haaremille. Itse olen myös kallistumassa jälkimmäiseen vaihtoehtoon...

Toinen vaihtoehto: kääpiörihmakalapariskunta. Tuleeko kääpiörihmat miten juttuun taistojen kanssa? Kun kummankin lajin urokset taitavat olla jossain määrin reviirikaloja... Ja edelleen, mahtuuko 60-litraiseen taisto + 2 kääpiörihmaa, vai tuleeko seinät vastaan?

Kolmas vaihtoehto: taisto saa olla ainut pintakala ja kaveriksi tulisi 2-3 kpl juovaperhosnuoliaisia (juovaimunuoliaisia) pitämään mahd. levät kurissa. Mites näiden kemiat? Voiko juovaperhosnuoliaisia ottaa tämän kokoiseen tankkiin? Toisekseen mietityttää se, että perhoset vaativat ilmeisesti erittäin hapekasta (no, tämä ei ole ongelma) ja virtaavaa vettä, kun taas taistot viihtyvät seisovassa vedessä. Ja mites se lämpötila, kun perhosista on aika ristiriitaista tietoa lämpötilavaatimusten suhteen...

Vai mitä te muut ehdottaisitte taistolle kaveriksi?

Mies haluaa akvaarioon Aasia-teeman, joten muiden mantereiden kalat on poissuljettu. Aasialaisia kaloja siis etsiskellään...

Meillä on akvaariossa tumma hiekka (1-3 mm), yksi juurakko, kivi ja kasveina intianvesitähdikkiä, jaavansaniaista, karvalehteä sekä "kaupan päällisinä" tullut pätkä vedensuosikkia. Suodattimena Eheimin biologinen sisäsuodatin (en muista juuri nyt numeroa), joka passaa jopa 200-litraiselle tankille, ilmastus samassa syssyssä, sekä Eheim 75 W lämmitin.
450 l Etelä-Amerikkaa:
Biotodoma wavrini, Biotodoma cupido, Pterophyllum leopoldi, Hypancistrus sp. L-66, Peckoltia sp. L-134
kalasoppaa
Starting Member
Starting Member
Viestit: 7
Liittynyt: 23:19, 12.02.2010

Re: Taistolle kavereita

Viesti Kirjoittaja kalasoppaa »

Mun kokemuksen mukaan taistouros ei varsinaisesti kaipaa kaveria, se nimittäin on oikeasti yksinään kulkeva uhmakas reviirinsä puolustaja. Vaikka se vaikuttaa ihmisiä kohtaan uteliaalta ja yksinäiseltä, niin se tosiasiassa valvoo reviiriään ja käy heti tutkimassa kaiken akvaarioon työnnettävän sillä mielellä, että voiko se voittaa uhan. Yksi taistoni aina napsi kiinni kynsiini, kun kynnet olivat hieman pidemmät. Se ei ole leikkiä, vaan puolustamista, vaikka se ihmiselle näyttääkin kivalta kommunikoinnilta.

Meillä taistot ovat aina olleet toisten kalojen kanssa samassa akvassa, ja kyllä ne suurinta osaa muista kaloista sietävät, kunhan toiset kalat tajuavat lähteä alta pois. Ei taisto vaivaudu jahtaamaan ketään, paitsi naikkosiaan se pöllytti välillä urakalla (ja sukaravut se haluaa syödä). Naikkoset taas kestävät sen, koska niidenkin luonne on aika pahansisuinen. Se pöllyttely vaatii kuitenkin tilaa, en laittaisi 60-litraiseen. Meillä oli 128-litraisessa uros ja kolme naarasta, ja just just riitti tila perheriitojen selvittelyyn (naikkosillakin on nokkimisjärjestys, ja kun johtava naaras saa turpiinsa urokselta, se käy höykyttämässä ketjusta seuraavan, joka höykyttää puolestaan ketjusta seuraavaa - ja jos sillä kastin alimmalla ei ole tilaa mennä pois, se stressaantuu valtavasti).
millia
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5666
Liittynyt: 16:10, 10.11.2001
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hämeenlinna
Viesti:

Re: Taistolle kavereita

Viesti Kirjoittaja millia »

Tässä linkki muutamaan aiempaan keskusteluun.

Ja sitten oma mielipide "muutaman" taiston omistaneena mc82:lle, älä ota 60-litraiseen muita kaloja taiston seuraan. Se ei halua muita kaloja reviirilleen. Riippuu taiston luonteesta haluaako se tappaa "seuralaisensa" vai masentuuko se siitä että ei saa "seuralaisiaan" hengiltä. Kumpikaan ei ole hyvä vaihtoehto. Ota vaikka sukarapuja mieluummin. Esim. viher- tai kirsikkasukaravut lisääntyvät kivasti ja siinä on taistolla hommaa kun harventaa sukarapujen kantaa parempiin suihin.
mc82
Senior Member
Senior Member
Viestit: 769
Liittynyt: 19:23, 18.02.2010
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Taistolle kavereita

Viesti Kirjoittaja mc82 »

Okei, vähän epäilinkin, että tuo allas saattaa olla liian pieni taistolle + "kavereille"... Petokotilot riittänee sitten kaveriksi, niistä taisto ei juurikaan piittaa.

Hei, kiitos Millia ja Kalasoppa, avusta! Näin vanhaa harrastusta uudelleen verestäneenä tarvitsee vähän ammattilaisten kokemuksia vahvistamaan omia päätelmiä :D
450 l Etelä-Amerikkaa:
Biotodoma wavrini, Biotodoma cupido, Pterophyllum leopoldi, Hypancistrus sp. L-66, Peckoltia sp. L-134
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”