a) 100*50*50 (P*L*K)
b) 100*60*50
c) tai pituus em. tapauksissa 80-90cm.
Joka tapausessa puhutaan 200 litraisesta tai suuremmasta, kuitenkin max. 300, kun leveys on 60cm. Valaistus huomioiden voi olla järkevää tiputtaa akvaarion pituutte tuo 10-20cm, mutta...
Vaahdottimelle vaihtoehtoja on kaksi (ainakin kohtuuhintaisia), sisäinen ja ulkoinen. Ajattelin alustavasti ulkoista seisomaan siihen akvan rinnalle, jos ei hirveän kalliimpi sisäistä mallia ole. Mutta mitä katselin niitä saksalaisissa verkkokaupoissa, en ymmärtänyt niitten toimintaa lainkaan. Tuleeko se vesi jonkun pumpun kautta vaahdottimeen vai miten? Millainen vaahdotin olisi tuonkokoiseen riittävä, mutta kohtuuhintainen. Ei noista ymmärrä, kun on mm. mini, midi ja turboflotoreita.
Akvaario tulisi siis olemaan "ehjä" lasikippo, jonne ei tule reikiä pohjaan eikä muuallekaan, koska ala-altaat yms. on liian teknisiä ja vedet olisi takuuvarmana alakerran picassoissa sen jälkeen. Viitaten tähän keskusteluun olen päässyt jo niin pitkälle, että sain tilaukseen juuri äsken Shimekin The coral reef aquarium -kirjan (suomalaisesta). Hiljaa hyvä tulee

Jos oikein oon käsittänyt, niin toi stream on sellainen vekotin, joka heittää silloin tällöin kovemman "aallon", ei siis puske vettä koko ajan samalla teholla - vai? Sen hankintaa puoltaa idea siitä, että mahdollisesti irrottaa leijailevat hituset ötököitten päältä ja luo enemmän riutan tuntua. Jos nyt oikein oon käsittänyt.
Yritin lueskella vanhoja juttuja käänteisosmoosin tarpeesta, mutta ei mennyt jakeluun. Luonnollisesti olisi hyvä omistaa, mutta sitten niitä vastaanpuhujia oli enemmänkin kuin vain yksi. Eli ovatten pärjänneet ihan hanavedelläkin. Periaatteessa jos vettä vain lisäillään uuden tilalle, niin mites ne haitalliset komponentin siinä hanavedessä? Kerääntyykö ne veteen vai kuluuko ne esim. levien kasvaessa?
Tuollainen sedimentti/hiili systeemi maksaa kuitenkin pitkälle toista sataa euroa (ja tuotto 30-40 l/vrk, suhde 3 : 1) ja paremmat kolmatta sataa euroa, joten ei sellaista viitsi turhaankaan miettiä hankkivansa. Toisaalta se korvausvesi olisi sitten lähes puhdasta eikä ainakaan kuormittaisi akvaarion vettä jatkuvasti.
Mitä vanhoja keskusteluja luin, pitäisi valaistus tuon kokoisessa altaassa hoittaa 250W monimetallilla, 150W ei ilmeisestikään riittäne. Esim. "Giesemann System 230 plus 1x 250 W + 2x 9 W" hinta ~450e, mikä on ihan sairaan paljon, jostain lamppuhärdellistä! Mitä noi 9W putket on tuossa valaisimessa ovat? Yritin etsiä nettikaupoista 9W loisteputkia, mutta ei yhtä ensimmäistäkään osunut silmiin. Onko tuo valaisin muuten riittävä hoitamaan valaistuksen, vai tarvitaanko vielä lisäksi joku kuutamovalo?
Tarkoitus olisi suunnitella systeemi, jonka max hinta olisi 2k eemelin paikkeilla. Akvaario tulisi olemaan todennäköisesti alumiinilistasta (sen voi ainakin sisäosista suojata silikonilla), koska Suomessa yksinkertaisesti akvaarioalan ammattilaiset eivät osaa tehdä kokolasialtaita kohtuuhintaisina. Kun verrataan ulkomaille, siellä altaat ovat enemmän tai vähemmän kokolasisia eikä mitään alumiinilistaa tunnetakaan
![Wink [;)]](./images/smilies/icon_wink.gif)
Eiköhän tossa ollut tarpeeksi jo jotain, jahka saan sen kirjan luettavaksi, herää varmaan kysymyksiä enemmänkin.