240 litraisen suunnittelua

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Olawi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 47
Liittynyt: 15:50, 07.10.2010
Akvaarioseurat: Jyväskylän akvaarioseura
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jyväskylä

240 litraisen suunnittelua

Viesti Kirjoittaja Olawi »

Hei!

Täällä on 140 litrainen vaihtumassa isompaan 240l altaaseen ja tarvitsisin vähän vinkkejä kalaston ja altaan 'pystytyksen' kanssa. :)

Akvaarion mitat: 150*40*40
Vesiarvot: pH 7, pehmeä vesi, lämpö 24

Vanhasta altaasta siirrän hiekat, kasvit, 2 albiinopartamonnia ja 3 leopardimonnista uudempaan.
Suodatuksessa aikomuksena siirtyä ulkosuodattimeen mutta, pitääkö sisäsuodatinkin laittaa altaaseen väliaikaisesti jotta bakteerikanta säilyy hyvänä?
Paljonko vanhasta akvaariosta vettä uuteen?
Olisiko järkevää ottaa vedenparannusaine tässä vaiheessa käyttöön, vaikka aikaisemmin ei ole käytetty?

Sitten mietin että olisi kiva lähteä rakentamaan akvaariota E-Amerikka teemalla, kun nuo leopardimonniset sinne tulevat.
Nyt siis ehdotuksia kalojen suhteen.

POHJALLE
2x Albiinopartamonni
Leopardimonnisia, kuinka ison parven voisi pistää?
Meneekö liian täyteen tupatuksi jos jotain muutakin pohjalla eliää harkitsisi?
PÄÄKALA
Joku kiva ahven, itse ihastuin avainkirjoahveneen niin kovasti 8-)
KESKIVETEEN
Joku parvi tetroja tms.? Akvaarioliikkeissä käynyt ihastelemassa kaikenmoisia mutta kun ei vaan keksi mitään :(

Avoimin mielin otan ehdotuksia vastaan ja myös sisustukseen saa antaa vinkkejä! :)

- Tiia -
240l. about 15 leopardimonnista, sateenkaariahven pariskunta ja 2x albiinopartis.
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: 240 litraisen suunnittelua

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Kuulostaa ihan hyvältä tuo suunnitelmasi.

Avainkirjoahven on oikein hyvä valinta. Se on rauhallinen eikä heitä lusikkaa kehään jos vesi on vaihtamatta vielä tunnin normaalia myöhemmin. Oman kokemukseni mukaan niissä on luonteissa eroja. Joskus 20 vuotta sitten, kun mulla oli niitä ekan kerran, ne oli eloisia ja aina esillä, mutta keväällä niitä tuli kolmikko pojan 250-litrasen mukana, ne oli tosi piilottelevaisia. Ei niitä saanut edes ruoalla esille, ne söi siellä puskissa. Täältä luetun perusteella niitä löytyy luonteeltaan ujoja ja vähemmän ujoja, mutta kilttejä ne on aina. En tiedä, oliko meillä yksi naaras ja kaksi urosta vai toisin päin, mutta selvästi siinä oli pariskunta ja yksi sai olla kolmas pyörä. Ihan vierestä varma ukko hääti sen pois, mutta muutoin sai olla ihan rauhassa.

Hyvä valinta noiden lisäksi voi olla jokin Etelä-Amerikkalainen tetra ja niissähän on mistä valita! Voisit ajatella yhtä isoa parvea (oma valintani) tai sitten kahta pienempää. Niitä on niin monen kokoista ja luonteista, että paha tässä lähteä mitään ehdottamaan, kun ei tiedä millaisesta pidät. Ehkä avainten kanssa jättäisin pois kaikkein vilkkaimmat lajit. Toisaalta jos avaimet onkin luonteeltaan muutenkin piilottelevia, niitä ei ehkä vilkkaatkaan tetrat häiritse ja tetrat toisivat eloa akvaan. Hmm... Kardinaalitetrat on oikein kauniita ja melko rauhallisia sekä pysyvät joten kuten parvessakin, mutta ovat sieltä herkimmästä päästä ja neonitkin tuppaa olemaan vähän herkkähipiäisiä, mutta onhan noita muitakin kauniita, joskaan ei ihan niin värikkäitä. Kuparitetrat on todella vilkkaita, mutta esim. keisaritetrat jo piirun rauhallisempia ja ne välkkyvät hienosti kun valo on sopiva. Samantyyppinen, mutta hiukan pienempi kerri näpsii joskus eviä. Tuolta Tetrat-osastolta löytyy paljon tietoa ja kokekmusia eri tetralajeista. Tulisi pitkä vastaus jos tässä kävisi kaikki läpi! Mitkä tetrat ovat itseäsi siellä kaupassa ihastuttaneet?

Itse lisäsin leopardimonnisten määrän ainakin kuuteen, sen lisäksi, leopardien määrästä riippuen, ottaisin vielä jonkin toisen monnislajin parven, minimissään sen kuusi ainakin. Monniset tykkää kun on paaaaaljon kavereita! Meillä on pohja-ala 150x50, tavoitteena on 3 lajia parvia, joissa kussakin n. 10-20 kalaa ko. lajia.

Tuohon teemaan sopisi hyvin kannot ja kasvia voit laittaa niin paljon kuin itse haluat. Tai jättää karun kauniiksi "amazonasiksi", siellähän ei kasva kasveja oikeastaan lainkaan. Mielestäni plekot, monnit ja monniset kuuluvat yhteen kantojen kanssa. Näyttää hyvältä yhdessä ja yleensä nämä kalat tykkäävät kannoista suuresti ja osaavat hyödyntää niitä kukin tavallaan.

Laita vanha sisäsuodatin ainakin kuukaudeksi uuden ulkosuodattimen kaveriksi, muuten sulla ei ole missään kunnolla bakuja. Sitten voit ottaa sen pois. Lisää kaloja hiljaksiin, koska bakukanta on vielä vanhan akvan "tasolla" ja iso lisäys kalamäärään yhtäkkiä saa taatusti nitriitin pompsahtamaan plus akvan vaihto järkyttää muutenkin tasapainoa. Seuraa kuitenkin nitriittiä vaikka päivittäin muutaman ekan viikon ja tarvittaessa vaihda vettä ja lisää bakteeritiivisteitä. Siis jos nitriittä kertyy hälyttävä määrä, pieni nousu ei haittaa, mutta tällöin seuraa tilannetta vielä tarkemmin. Nitriitti reagoi hyvin herkästi kaikenlaisiin muutoksiin ja viisari voi silloin värähtää, vaikkei välttämättä edes hälyttävän puolelle. Älä panikoidu jos näin käy. Tiedät, että bakutoiminta on herännyt uuten tilanteeseen ja sehän on hyvä juttu, mutta jos menee selvästi oranssin/punaisen puolelle, vaihda vettä heti. Älä pese vanhaa suodatinta juuri ennen muuttoa ja tällöinkin vain pahimmat pois. Itse pesisin sen vain jos on jo niin tukossa ettei enää puhalla kunnolla ja pesisin sen uuden akvan vedessä. Turha vetää viemäristä alas hyvää tavaraa! Meillä on vaihdettu montaa akvaa lennosta, jossain vaihdossa ei ole näkynyt vilaustakaan nitriitistä, viimeksi sitä ilmestyi mittariin noin viikko uuden akvan perustamisen jälkeen (mutta uusiksi menikin koko sisustus suodattimia myöten ja tein BioDigest-käynnistyksen) ja kerran nitriittiä ilmestyi hiukan kaksi viikkoa uuteen vaihdon jälkeen, vaikka mukaan otettiin ihan kaikki vanhasta. Jos haluat, voi lisätä jotain bakteeritiivistettä pullosta, siitä ei ole haittaakaan. BioDigest-ampullit on varmimmin toimivat, voin suositella. Itse olen tehnyt näin aina kun akvaa on vaihdettu.

Jos et ole tarvinnut tähän asti vedenparannusaineita, et tarvitse niitä välttämättä nytkään. Teillä ei ole hanavedessä klooria, kloramiinia, kuparia tai raskasmetalleja?

Vanhasta akvasta ei tarvitse ottaa vettä lainkaan, siinä ei ole mitään muuta kuin jaskaa muodossa tai toisessa. Ota talteen vanhasta akvasta päällimmäinen hiekkakerros, 1-2cm, vanhaa hiekkaa. Vain siinä kerroksessa elää bakteereja. Levitä tämä erilleen ottamasi hiekka sitten uuteen akvaan päälimmäiseksi. Lopuille voit tehdä niin kuin parhaaksi näet.

Onnea uuden akvan suunnitteluun, se on hauskaa vaikka joskus voi hetkittäin tuskastuttaakin! Tarjontaa on niin valtavasti.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Olawi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 47
Liittynyt: 15:50, 07.10.2010
Akvaarioseurat: Jyväskylän akvaarioseura
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: 240 litraisen suunnittelua

Viesti Kirjoittaja Olawi »

Kiitos Sisso neuvoistasi!
Täytyypä siis lähteä katselemaan ja kyselemään liikkeistä tetraa joka sopii affenen kanssa ja noihin vesiarvoihin.
Ajatuksena oli laittaa vain yksi iso parvi, jokin suht rauhallinen eikä kovin suureksi kasvava tetra, joka mitoitukseltaan kuitenki ettei ahvenen suuhun mahdu!
Poislukien ainakin kupari-, kardinaali- ja neontetra.
Luulempa että tuo pelkkä lämpötila jo tiputtaa monta tetralajia pois listalta, vai kuvittelenko vain?

Menisikö altaaseen jopa parisenkymmentä leopardimonnista?
Jos pohjalle mahtuu suurikin parvi niin täytyy pistää harkintaan jos vaikka lisäisi toistakin monnislajia.
Pitääkö ahvenia olla 1u+1n vai parempi 1u+2n?

Sisustukseksi ostan suht isoja kantoja, joista väsäilen mukavia piiloja kaloille.
Kasvilajeja vanhasta akvaariosta löytyy ja ilokseni huomasin että suurinosa lajeista on E-Amerikasta! :D

Sunnuntaina saapuu akvaario, riippuen ajankohdasta niin hyvällä mahollisuudella pääsen laittamaan vedet, osan hiekoista, kannot ja ulkosuodattimen paikoilleen jo silloin.
Eiköhän nämä suunnitelmat vielä jossain vaiheessa selkiydy :D
Kyllä tätä intoa taas kerrassaan riittää! :)
240l. about 15 leopardimonnista, sateenkaariahven pariskunta ja 2x albiinopartis.
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: 240 litraisen suunnittelua

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Avaimet eivät ole luonteeltaan erityisen petomaisia, eivätkä edes kooltaan kovin suuria, joten uskallat ottaa halutessasi jotain kuparin kokoluokkaa olevan tetralajinkin, jos vain haluat. Mutta noitahan on niin paljon mistä valita.Valitset siis tetran, joka sopii vesiarvoihisi ja mikä itseäsi miellyttää.

Avaimet menee porukassakin, eikä ukotkaan nahistele keskenään, mitä nyt kutuaikaan voi tulla Isoja Liikkeitä toista kohtaan. Eli voit ottaa hyvin esim. tuon 1+2. Toki täytyy aina muistaa, että ahveten luonteet on melko yksilöllisiä ja voi siellä joku riesakin olla joukossa, mutta tuolla kokoonpanolla ongelmien todennäköisyys on pieni.

En osaa ottaa suoraan kantaa monnisten määrään, kun itse katson tilannetta aina siltä, miltä näyttää ja tykkään, ettei akva ole pakattu täyteen, vaikka "laillisuusrajaan" vielä olisikin matkaa. Tähän vaikuttaa myös kasvillisuus ja koska meillä on aika paljon kantoja, nekin vievät osaltaan pohja-alaa, vaikka toki monniset elelee siellä kantojen allakin. Meillä on nyt tuolla 150x50-pohja-alaisessa 11+5+12 monnista ja kovin on tyhjää. Monnehajan ei tosiaan itseään tungos häiritse yhtään, mutta joku tolkku tässäkin oltava. Monnisten lisäksi meillä on kaksi juovanokkamonnia, mutta ne elelee puolestaan kannoilla. Eli osta vaikka ensin satsi monnisia, esin niin että parvi käsittää kymmenen kalaa, ja sitten lisää kun näet, miltä näyttää ja haluatko lisää samaa lajia vai kenties jotain toista. Tetrojakin voit ostaa samalla periaatteella, ensin pikkuparvi (esim. 10kpl) yhtä lajia ja sitten katsot, miltä näyttää, jätätkö siihen, kasvatako ko. lajin parvikokoa vai olisiko joku toinen laji sopiva sakkiin.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Olawi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 47
Liittynyt: 15:50, 07.10.2010
Akvaarioseurat: Jyväskylän akvaarioseura
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: 240 litraisen suunnittelua

Viesti Kirjoittaja Olawi »

Tämänhetkinen kalasto:
2x Sateenkaariahven
2x Albiinopartis
9x Leopardimonninen

Tetroista päädyin lasitetraan koska hakusessa oli jokin parvikala mikä viihtyisi veden yläosassa, täytyy vain pistää tilaukseen. Leopardimonnisia tulee lisää, kunhan vauvvamonniset kasvavat niin vaihdan niitä uusiin ettei "sukurutsausta" pääse tapahtumaan. Tosin vielä mietin josko olisikin jokin toinen värikäs monnislaji joka sopisi tuohon altaaseen. Saa ehdottaa? :)
Jotain muutakin olen pohjalle ajatellut, mutta sitten varmaan pitäisi luopua ainakin toisesta albiinopartiksesta?

Nyt sitten olisi mietinnässä uusi valaistus altaaseen koska tuo Giantin kokopitkä valaisin on jotenkin niin kömpelö siivouksen yhteydessä ja muutenkin melko ruma.
Hakusessa semmoiset katosta roikkuvat (en muista millä nimellä puhutaan näistä), kaksi kappaletta sen takia ettei keskituen ansiosta tule rumaa varjoa altaaseen. Olen lueskellut täältä noista eri valoista, mutta nyt joku voisi ehdottaa merkkiä, kannattaako netistä tilata (jos, niin mistä) ja omia kokemuksia.
Värisävyistä tiedän sen verran että en mitään kellertävää halua, elikkä riippuuko se sitten niiden kelvinien määrästä?
Tämä valoasia on mulle aikamoista hepreaa silti vaikka olen yrittänyt netistä opiskella joten, neuvot ovat tervetulleita! :)
240l. about 15 leopardimonnista, sateenkaariahven pariskunta ja 2x albiinopartis.
Tankero
Senior Member
Senior Member
Viestit: 579
Liittynyt: 16:59, 29.06.2010
Akvaarioseurat: CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Re: 240 litraisen suunnittelua

Viesti Kirjoittaja Tankero »

Sisson jälkeen tähän tuskin on mitään lisättävää :D Mutta avaimista oma kokemukseni on aivan ihastuttavia otuksia, meillä ei ollut arkoja yksilöitä,s uosittelen lämpimästi.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”