bluefish1 kirjoitti:Millainen muuten pitää tuon alaaltaan olla? Olen miettinyt pienikokoista, mutta onko koolla ja materiaaleilla väliä? Joku Nanokokoinen olisi kiva, mutta tiedustelen teiltä ensin

.
Ala-allas voi olla minkä muotoinen ja kokoinen tahansa ja tehty mistä tahansa vedenpitävästä materiaalista, mistä ei liukene mitään veteen. Muovilaatikko tms. käy siis lasialtaan lisäksi myös varsin hyvin ala-altaaksi. Pääasia on että se palvelee tarkoitustaan ja ala-altaan käyttötapa kannattaa suunnitella ennen sen rakentamista: aikooko siinä pitää pelkästään teknisiä laitteita, kasvattaa myös makroleviä, pitää syvää hiekkapetiä tai tehdä siitä kasvatusaltaan koralleille ja/tai kaloille. Kaikenlaisilla ratkaisuilla on saavutettu loistavia lopputuloksia, joten kannattaa tutustua erilaisiin ala-altaisiin ennen sellaisen tekemistä. Itselläni on ala-altaassa teknisten laitteiden lisäksi reilu nippu
chaetomorpha - suvun makrolevää 70W monimetallivalaisimen alla, mikä on päällä ainoastaan öisin.
Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että ala-altaassa sijaitsevan nostopumpun sammuessa pääaltaasta lapon avulla valuva, sekä kaatokulman reunan yläpuolella oleva vesi mahtuu valumaan ala-altaaseen ilman että se tulvii yli. Ala-allasta ei siis saa pitää "liian täynnä".
Mikaelin manuaalissa on tästä havainnollisia esimerkkejä.
bluefish1 kirjoitti:
Tässä kun mietin, niin voiko tuota elävää kiveä ja korallia lisäksi kasvattaa eri altaassa? Mietin vain kun olisi tuo 30-litrainen allas ja siihen valaistus, niin onko tästä mitään hyötyä, kun joskus mielestäni olen kuullut ettö olisi erillisessä altaassa "viljelty koralleja ym.".
Erillisessä altaassa, joka on systeemin kanssa samassa kierrossa, voi pitää käytännössä mitä vain kunhan eliöstön vaatimukset täytetään (valo, virtaus, tila). Moni kasvattelee esimerkiksi frageja erillisessä kasvatusaltaassa, kunnes ne ovat tarpeeksi suuria pääaltaaseen tai myytäväksi. Voihan siitä tehdä myös refugiumin, missä voi kasvattaa makroleviä ja pieneliöstöä.
bluefish1 kirjoitti:
Onko suodattimilla väliä, eli käyvätkö melkein kaikki suodattimet myös meriveteen?
Aqualung kerkesikin tähän jo kirjoitellessani vastaamaan (taas)..

Jos altaan perustamisvaiheessa tai hiekkojen lisäyksen jälkeen vesi on oikein harmaata tai täynnä jotain "putua", suodattimessa voi pitää hetken aikaa esim. vanua tai muuta vastaavaa joka poistaa vedestä nämä pienhiukkaset. Normaalitilanteissa tällaisten suodatinlevyjen ja vanun käyttö ei ole suotavaa, ellei sitä ole vaihtamassa tai puhdistamassa paria kertaa viikossa. Yleensä mekaaniselle suodatukselle ei kuitenkaan ole tarvetta, joten suodattimia voi käyttää hiilen ja fosfaatinpoistajan pyörittämiseen.
Edit: Näyttikin olleen tuhannes viesti Alsshonilla, sytytänpä itselleni sädetikun tämän kunniaksi
