Tuore ravinto

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
Maippi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 8
Liittynyt: 10:48, 11.02.2004
Paikkakunta: Pori

Tuore ravinto

Viesti Kirjoittaja Maippi »

Olen monesta eri lähteestä lukenut, että kaloille voi antaa myös tuoretta ravintoa, esim. kurkkua, paprikaa, salaattia. Varsinkin partamonnien suurta herkkua on kuulemani mukaan kesäkurpitsa. Millaisessa muodossa tuore ravinto, esim. kesäkurpitsa, kaloille annetaan? Annetaanko se ihan raakana, vai pitääkö se käsitellä jotenkin?
Tapio Martimo
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1040
Liittynyt: 14:48, 02.11.2001
Paikkakunta: Vaasa / OAS

Re: Tuore ravinto

Viesti Kirjoittaja Tapio Martimo »

Maippi kirjoitti:Olen monesta eri lähteestä lukenut, että kaloille voi antaa myös tuoretta ravintoa, esim. kurkkua, paprikaa, salaattia. Varsinkin partamonnien suurta herkkua on kuulemani mukaan kesäkurpitsa. Millaisessa muodossa tuore ravinto, esim. kesäkurpitsa, kaloille annetaan? Annetaanko se ihan raakana, vai pitääkö se käsitellä jotenkin?
Raaka kelpaa hyvin. Raa'at kurkut, paprikat, kesäkurpitsat jne kelluvat, joten jotain lisäpainoa niihin pitää laittaa. Paljon käytetty keino lävistää vihannes pikkulusikalla ja pudottaa eines lusikkoineen päivineen altaasee. Kiehautettu (tai mikrossa vesikupissa minuutin tms hauduttettu kesäkurpitsa uppoaa paremmin.

Liiallisuuksiin ei kannata mennä: varsinkin kurkku vetisenä voi pilata vettä liian kauan vedessä lilluessaan. Partikselle sopiva annoskoko on mielestäni noin sokeripalan kokoinen viipale. Partikselle kelpaavat myös pakasteherneet mainiosti (pakasteherneet uppoavat itsestään).
Maippi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 8
Liittynyt: 10:48, 11.02.2004
Paikkakunta: Pori

Viesti Kirjoittaja Maippi »

Suuret kiitokset tiedoistasi!! :mrgreen:
Nyt heti jännityksellä kokeilemaan, miten uudet herkut kaloille maistuvat...
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Millainen kalastosi on. Josko ne seuraavanlaista tuoreruokaa söisivät:
http://www.aquahoito.info/suomi/ohjeita/rakmix.php
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
jartzu65
Koi-Jari
Koi-Jari
Viestit: 3790
Liittynyt: 14:50, 09.11.2001
Paikkakunta: Suonenjoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jartzu65 »

Onko joku kokeillut noihin mixeihin tuoretta kotimaista nokkosen lehteä? Keväällähän niitä kannattaisi poimia ja pakastella.
" Silikonirinnat ovat kuin jalopuuratti Ladassa: Kiva hivellä mutta kyyti ei parane"

http://koiruuksiajakissankujeita.kotisivukone.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
ronsu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 205
Liittynyt: 15:10, 31.01.2003
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja ronsu »

jartzu65 kirjoitti:Onko joku kokeillut noihin mixeihin tuoretta kotimaista nokkosen lehteä? Keväällähän niitä kannattaisi poimia ja pakastella.
Syksyllä seuran kanssa tehtiin räkmixiä, johon laitettiin tavanomaisten ainesten lisäksi nokkosta. Hyvin tuo on ainakin meillä maistunut, en tiedä sitten mitenkä muilla.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Kuivaus on varsin hyvä ja luonnollinen nokkosen säilytyskeino. Pimeässä tai vähintään varjossa pienissä nipuissa ilmavasti riippuen kuivavat sisällä ihan itsestään. Kun varretkin ovat kuivia tai lähes kuivia, siirretään paperipussiin.

En ole ihan varma, mutta ehkäpä C-vitamiini ei säily niin hyvin kuin pakastettaessa kuitenkaan, mutta sitä on runsaasti nokkosessa.
jartzu65
Koi-Jari
Koi-Jari
Viestit: 3790
Liittynyt: 14:50, 09.11.2001
Paikkakunta: Suonenjoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jartzu65 »

liina kirjoitti:Kuivaus on varsin hyvä ja luonnollinen nokkosen säilytyskeino
Tuossa mietin vaan että kummassakohan säilytysmenetelmässä, kuivatus/pakastus tuo vitamiinipitoisuus on paremmin taattu?
" Silikonirinnat ovat kuin jalopuuratti Ladassa: Kiva hivellä mutta kyyti ei parane"

http://koiruuksiajakissankujeita.kotisivukone.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Kasvin tilavuus pienenee ja se vahvistuu kuivattaessa tilavuuteensa nähden. Esimerkiksi acerolakirsikkatabletissa on hirmuinen määrä c-vitamiinia yhdessä tabletissa ja se on kuivattua kirsikkaa. (Ainakin tuo pilleri mitä olen tavannut käyttää. Ei Xylisweet, vaan se puhdas.)

Ja eikö C-vitamiini ole niitä herkimmin säilyviä vitamiineja? Siis helposti pilkkoutuvaa sorttia. Liika lämpökin sitä tuhoaa.
sera1
Member
Member
Viestit: 281
Liittynyt: 14:54, 21.02.2003
Paikkakunta: Savo

Viesti Kirjoittaja sera1 »

Olen kaloille kuivaillut nokkosen- ja voikukanlehtiä.
Niitä syö ja nyppii melkein kaikki kalat ahneesti.

Kuivatus senvuoksi, että pakastin on jo pullollaan kaikkia kalanruokia, ettei ihmisruuat tahdo sekaan sopia.
Ihan perheriitoja välttääkseni pitää ainakin osa kalanmuonista siis säilöä muuten kuin pakastamalla [;)]
turska
Junior Member
Junior Member
Viestit: 201
Liittynyt: 20:36, 03.01.2004
Paikkakunta: Länsi-Uudenmaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja turska »

Alkuperäiselle kysyjälle: Kurkku kelpaa mainiosti nuorille partamonneille täällä.

Teen niin että otan kaksi ronskia viipaletta kuoritusta kurkusta, lankaan on sidottu kivi päähän, ja neulalla pujotan langan sopivasti näiden kurkkujen läpi niin että kurkut ovat langassa pystyssä kuin autossa renkaat.

Tämän lasken pohjalle ja sitten lanka kiinni lasia vasten akvaarion yläreunaan vaikka teipinpalalla.

Monnit hyökkäävät heti syömään, ja imevät niin kauan että kurkusta on kovat reunat vain jäljellä, ja monnit pystyvät uimaan kurkun läpi, johon ovat imeneet reiän. 8O

Sitten vaan nostan langan ylös ja kurkut roskiin, lanka hyllyyn kiven ympärille kelattuna - näin on monnit ruokittu.

Annan usein muutamia tunteja kurkun olla altaassa, kyllä ne sen siinä ajassa syövät.

3 partamonnia on parhaimmillaan parissa tunnissa 3 kurkunviipaletta imeskellyt puhki.
RPekka
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1313
Liittynyt: 21:53, 23.09.2003
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja RPekka »

jartzu65 kirjoitti:Onko joku kokeillut noihin mixeihin tuoretta kotimaista nokkosen lehteä? Keväällähän niitä kannattaisi poimia ja pakastella.
Nokkosia ei sitten kannata kerätä sieltä missä ne parhaiten kasvavat eli lantalan vierestä. Sellaisissa paikoissa kasvaneissa nokkosissa on ihmisellekin liikaa nitraattia joten vaikutus akvaariossa saattaisi olla huima.
Jos vain tilat sallivat niin kyllähän toki kuivattaminen on taloudellisempi vaihtoehto kuin pakastaminen ja taitavat nuo vitamiinitkin säilyä vielä vähän paremmin. Voisihan nokkosenlehtimurskaa ehkä tarjota hiutaleruokanakin niitä syöville kaloille.
Hän joka sanoo ettei koskaan pidä antaa periksi, ei hyväksy elämän realiteetteja.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”