Päätön säntäily

Kiekkokalojen hoito, ongelmat ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
alini
Junior Member
Junior Member
Viestit: 150
Liittynyt: 21:47, 31.08.2003
Paikkakunta: helsinki

Päätön säntäily

Viesti Kirjoittaja alini »

Kiekkoakvaariossani on siis ongelmana kalojen jumalaton arkuus. Ongelma on ollut aina olemassa jossain määrin, kiekot siis olleet minulla noin puolivuotta. Nyt, kun akvaario muutettiin isommaksi, kiekot ovat entistä vauhkompia. Kun huoneessa liikahtaakin, kalat uivat päin seiniä. Akvaariossa on ollut dactylogyrus ongelmia, nyt uuteen akvaarioon muuttamisen jälkeen olen nähnyt kiekkojen muutaman kerran hinkkaavan itseään. Junglen lääkekuurin kävin jo ostamassa, mutten ole aloittanut vielä.

Tietoja akvaariosta:
- 500 l
- lämpötila 29 astetta
- pH 6.8
- GH 2
- KH2
- nitriitti 0
- nitraatti 20
- hiilidioksidi + kasvilannoite
Kaloina 5 kiekkoa, 2 tähtipartista ja 6 helmimonnista.

Mitä noille voisi tehdä? Ongelma alkaa jo uuvuttaa. Kauniita kalojani ei koskaan näe. Pian alan tappaa niitä yksitellen nähdäkseni kuka ryntäilyn aloittaa :twisted: Voisiko suurempi parvi auttaa? Voisiko vesiarvoille tehdä jotakin? Turveuutetta olen ajatellut kokeilla, näin akvaariokaupassa neuvottiin. Olisin hyvin kiitollinen avusta.
Tuukkis
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1519
Liittynyt: 20:45, 24.06.2003
Akvaarioseurat: Ciklidistit
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Tuukkis »

Vesiarvoissa ei näyttäisi olevan vikaa,yksi on tietysti se että kiekkoja on aika vähän tuon kokoiseen altaaseen ehkä kannattaisi hankkia muutama lisää niin tulisi ns.joukon tuomaa turvaa.Toinen juttu sitten onko altaassa jonkin näköistä suojaa esim. pintakasvien luomaa varjopaikkaa.
Kokeileppa peittää altaan päädyt siten että vain etulasista kalat näkevät ulkopuolisen hälinän.Loppuun vielä ovatko muutkin kalat yhtä säikkyjä?
Ehkä kannattaisi myös kokeilla vedenparannusaineita jos et ole käyttänyt niitä, sillä vedessäsi voi olla jotain mikä niitä ärsyttää(klooria) tai jotain muuta sopimatonta.Kokeile ensin noita toimenpiteitä ennekuin laitat loismyrkkyjä kaloillesi.
Liiallinen kasvilannotteiden käyttökin voi olla syynä tuommoiseen käytökseen,kuinka paljon akvaariosi vedestä vaihdat viikottain, itse vaihtaisin tuolla kuormituksella vain 20% kerran viikossa samalla mitaten ennen jokaista vedenvaihtoa nitraattiarvon.Akvaariosi ei ole stabiilissa tilassa jos vaihdat yli 50% viikon aikana tuolla kuormituksella.
In numbers of ten the power is in one.
KatjaN
Senior Member
Senior Member
Viestit: 918
Liittynyt: 20:52, 04.12.2001
Paikkakunta: Kerava
Viesti:

Viesti Kirjoittaja KatjaN »

Tuukkis kirjoitti:kuinka paljon akvaariosi vedestä vaihdat viikottain, itse vaihtaisin tuolla kuormituksella vain 20% kerran viikossa samalla mitaten ennen jokaista vedenvaihtoa nitraattiarvon.Akvaariosi ei ole stabiilissa tilassa jos vaihdat yli 50% viikon aikana tuolla kuormituksella.
Hmm.. ei ole stabiilissa tilassa? Mitähän tällä mahdat tarkalleen ottaen tarkoittaa. Pienellä kuormituksella ja runsailla vedenvaihdoilla altaan vesi pysyy kokoajan puhtaana -> pH ja nitraatti yms. arvot pysyvät tasaisina säännöllisillä riittävän usein tapahtuvilla vedanvaihdoilla. Mikäli hanavesi on kiekoille sopivaa, kuten täällä Helsingin/Espoon suunnalla, niin usein epämääräisiin stressireaktioihin (esim. säntäily hermostuneisuus) vedenvaihtotahdin lisääminen auttaa.
Alini: Kiekkosi ovat siis selvästi stressaantuneet jostain. Aiheuttajan löytäminen voi olla hankalaa.
Kauanko kiekot ovat asuneet uudessa altaassa? Altaa vaihdos saattaa stressata.
Onko piiloja? Parilla isolla juurakolla saa kivoja suojapaikkoja kiekoille.
Myös loiset aiheuttavat stressiä. Ovatko kalat väritykseltään normaaleja, vai ovatko 'raitapaitoja'? Mutta turhaa lääkintää tuleee tietysti välttää, ettei vaan stressaa kaloja lisää turhantakia.
Liian kova (tai pistemäinen) virtaus saa kiekot myös joskus hermostuneiksi.
Oletko huomannut että partikset imuttaisivat kiekkojen kylkiä? Jotkin 'imumonnit' tätä mielellään harrastavat ja se varmasti saa kiekot kauhun valtaan.
Myös muutama kiekko lisää saattaisi auttaa, kunhan vaan pitää huolen kunnollisesta karanteenauksesta ja ostaa terveitä kaloja, ettei tule vaan lisäharmia.
Turveuuttesta ei välttämättä ole apua, ja 500l altaassa se voi tulla äkkiä kalliksi. Edullisempi vaihtohto on ihan puutarhaliikkeestä saatava luonnonturve (lannoittamaton!) esim. sukkahousujen sisällä pieneen sisäsuodattimeen.
Miten/miten usein vaihdat vettä?
Tässä nyt joitain asioita mitä tuli näin äkkiseltään mieleen.
ansku1
Junior Member
Junior Member
Viestit: 173
Liittynyt: 16:57, 21.10.2002
Paikkakunta: Kuusankoski

Viesti Kirjoittaja ansku1 »

Mitä tarkalleen ottaen tarkottaa tuo pistemäinen virtaus? :roll:
alini
Junior Member
Junior Member
Viestit: 150
Liittynyt: 21:47, 31.08.2003
Paikkakunta: helsinki

Viesti Kirjoittaja alini »

Tähän asti olen vaihtanut noin puolet akvaarion vedestä viikoittain.
Veden parannusainetta olen käytellyt sillointällöin, nyt voisin kokeilla sen jatkuvaa käyttöä.
Akvaariossa on kaksi kertaa 2028 suodattimina. Tuota virtausta olen mietiskellyt, että pitäisikö sitä pienentää. Jos esim toisen suihkuputken kääntää seinää vasten, niin veden liike toisessa päässä akvaariota loppuu. Vesi siis seisoo, onko se huono homma?
Täytynee käydä ostamassa etolasta putkea ja porailla siihen reikiä.
Piiloja on, kasveja paljon.En hirveästi kasvilannotteita käytä, PMDD:tä alle annostusohjeen. Nuo päädyt voisin kokeilla peittää.
Kiekoilla ei ole raidoitusta, siis jos kukaan ei niitä häiritse. Pientä väristelyä joka noihin loisiin viittaisi on kuitenkin näkynyt. Muutama kasviin hankaus myös.Onko se riittävä syy Parasite Clear kuurin aloittamiseen?
Hirveästi noita kiekkoja ei kyllä voi seurailla, kun ne säntäävät heti piiloon. jos siis liikahtaa. Muut kalat eivät säiky.
Partisten en ole koskaan nähnyt kiinnittävän mitään huomiota kiekkoihin.
Turvesäkin voisin koittaa viikonloppuna löytää jostain, samoin uusia kiekkoja voisin katsella.
Ainiin, tuo pistemäinen virtaus. Yhdestä, tai muutamasta kohdasta tuleva kova virtaus, jonka voi hajottaa vaikkapa suihkuputkella useaksi pienemmäksi. Tulipa sekava selitys.
Tuukkis
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1519
Liittynyt: 20:45, 24.06.2003
Akvaarioseurat: Ciklidistit
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Tuukkis »

Koska altaassasi on hyvä suodatusjärjestelmä ja paljon kasveja niin sinuna kyllä vähentäisin vedenvaihdon määrää tuohon 20 prosenttiin koska kala kuormituksesi on niin pieni,tai sitten nyt vaihtamasi määrä kannattaa tehdä kahdessa osassa.Ei se helsingin vesi aina niin hyvää välttämättä ole,muistaakseni itse helsingin veden asiantuntijakin sanoi että ei välttämättä kannata vaihtaa aina sitä 50%altaan määrästä vaan paras olisi sitten 10%joka päivä niin ei tule suuria eroavaisuuksia veden laadussa.
Pieni hierominen ei välttämättä tarkoita sitä että kiekoillasi olisi kidusloisia,vaan ehkä se on vaan tuosta kerralla tehdystä suuresta vedenvaihdosta johtuvaa hieromista.
Vielä kerran, vähennä kerralla tehdyn vedenvaihdon määrää.
Laita turvetta varoen, koska sinulla on jo helsingin vettä joka on valmiiksi jo pehmeää ja ph arvosi on jo hyvä,eikä sitä juurikaaan kannata tuosta kovinkaan paljon pudottaa.
In numbers of ten the power is in one.
L.A.
Junior Member
Junior Member
Viestit: 67
Liittynyt: 16:46, 20.11.2003
Paikkakunta: Lohja

Viesti Kirjoittaja L.A. »

kiekkojen lisäys saattaa auttaa?
Myöskin jos mahdollista niin valaistustehon pienennys saattaa myös auttaa ?
Jos mahdollista myös altaan sijoittaminen/säätäminen korkeammalle saattaa auttaa ?
Mari Kurki
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6450
Liittynyt: 23:09, 10.01.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo, HAS

Viesti Kirjoittaja Mari Kurki »

Kaupallinen, mutta kohtuuhintainen ja helpompi vaihtoehto turpeelle voisi olla JBL: n valikoimista löytyvä Humolon. Se on lammikkokäyttöön tarkoitettu poretabletti, joka hapattaa vettä ja värjää sen rusehtavaksi (eli kuten turveuutekin tekee). Itse olen käyttänyt sitä omille kiekoilleni ja lippulehtikaloilleni kerran viikossa vedenvaihdon yhteydessä. 1 tabletti / 250 l vettä, paketissa on 24 tablettia (eli riittää 6000 l vettä) ja hintaa muistaakseni jotain kympin luokkaa / paketti.
En käy enää juurikaan foorumilla. Yhteydenotot tärkeissä asioissa: riesale@hotmail.com En vastaile yksityisesti tuleviin kalasto-, tauti- ymv. kyselyihin.
alini
Junior Member
Junior Member
Viestit: 150
Liittynyt: 21:47, 31.08.2003
Paikkakunta: helsinki

Viesti Kirjoittaja alini »

Tjoop, voisin varmasti jakaa tuon veden vaihtamisen kahdelle kerralle viikossa.
Tuo poretabletti oli loisto idea, sillä tämä kerrostalo kämppä ei enää välttämättä kaipaa turvesäkkiä :roll: Mistä Mari olet sitä ostanut?
Taidan vielä hieman siirtää sitä uusien kiekkojen hankintaa, sillä jos akvaariossa on jotain vialla, se olisi hyvä selvittää ensin.
Kiitos muuten kaikista vinkeistä!
amino
Starting Member
Starting Member
Viestit: 23
Liittynyt: 07:38, 24.02.2004
Paikkakunta: Savonlinna

Viesti Kirjoittaja amino »

Tuolla jo aiemminkin kysyttiin tätä, eli millä korkeudella altaasi on lattiasta? Itselläni on kokemuksia matallalle sijoitetusta altaasta, jossa kiekot hyppivät seinille. Sama huone, mutta korkeampi sijoitus ja pieni paikan vaihto teki ihmeitä ;)
alini
Junior Member
Junior Member
Viestit: 150
Liittynyt: 21:47, 31.08.2003
Paikkakunta: helsinki

Viesti Kirjoittaja alini »

Akvaario on kyllä melko matalalla, mutta olosuhteiden pakosta. Jalusta on siis noin 50cm korkea. Akvaario taas 60cm, eli käsi ylettyy vielä juuri ja juuri takanurkkaan :roll:
En ymmärrä, miksi korkeaus vaikuttaa tuolla tavalla?
Tuukkis
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1519
Liittynyt: 20:45, 24.06.2003
Akvaarioseurat: Ciklidistit
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Tuukkis »

Onko tilanne yhtään rauhoittunut.Normaalilla korkeudella tuo akvaariosi on,saattavat pelätä varjoja (hahmoja)jotka tulevat yläviistosta.
In numbers of ten the power is in one.
alini
Junior Member
Junior Member
Viestit: 150
Liittynyt: 21:47, 31.08.2003
Paikkakunta: helsinki

Viesti Kirjoittaja alini »

Eipä ole tilanne rauhoittunut, ainakaan merkittävästi. Aamuisin on ilmeisesti sen verran nälkä, että saattavat tulla syömään vaikka ruokkija olisi vielä akvaarion edessä. Hyvin helposti aamuisinkin kuitenkin säikähtävät.
Olen vähentänyt virtausta uusilla suihkuputkilla, vaihtanut vähemmän vettä kerrallaan ja laittanut aina vedenparannusainetta.
Ne turvenappulat pitäisi vielä jostain keretä etsimään.
Akvaariokaupasta minulle ehdotettiin pikkukalaparvea suojakaloiksi kiekoille. Onkohan tästä kellään kokemusta, mahtaisikohan toimia?
TiHe
Rekihurja
Rekihurja
Viestit: 1926
Liittynyt: 13:00, 02.09.2002
Paikkakunta: Kuopio Finland

Viesti Kirjoittaja TiHe »

alini kirjoitti: Akvaariokaupasta minulle ehdotettiin pikkukalaparvea suojakaloiksi kiekoille. Onkohan tästä kellään kokemusta, mahtaisikohan toimia?
Tuo suojakalaparvi voi toimiakkin mutta mitään takeita asialle ei ole ei voi muuta kuin kokeilla jos haluaa.

Sitten eräs huomioni kiekkokaloista ja suoranaisesta auringonvalosta kiekkokala-akvaarioon. Kiekkokalat ovat arkoja suoralle auringon valolle akvaarioon ja olenkin huomioinnut että tällöin kiekkokalat tulevat juuri tälläisiksi hötkyiksi jokaista liikettäkin akvaarion ympärillä säikähdetään. Kevättä kohti ollaan menossa ja auringon valo kotisuomessa lisääntyy. Eli jos akvaarioosi pääsee ikkunasta paistamaan aurinko suosittelen rullaverhoa siihen ikkunaan tai sälekaihtimia.


Toinen asia jonka olen pannut kiekkokalojen kohdalla merkille on se että yksi säikky kala säikähtäessään vie koko parven mukanaan. Eli säikähdyksestä ja ryntäilystä tulee silloin ketjureaktio. Jos asia on näin tuo ryntäily asettuu pikkuhiljaa ajan kanssa tämä yksi panikoiva kala akvaariosta poistamalla.

Jos kaikki muut seikat vesiarvoja myöten ovat kohdallaan voisiko näistä olla kumpikaan syynä kalojesi panikointiin.

Timppa
Markku
Junior Member
Junior Member
Viestit: 116
Liittynyt: 17:56, 14.10.2001
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Markku »

Turvenappuloita on ollut myynnissä ainakin NL-Aquassa Herttoniemessä


T Markku
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kiekkokalat”