GH:ta tarvis nostaa, mutta ph ei saisi nousta. Aineet sotii

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
haaveilija
Starting Member
Starting Member
Viestit: 39
Liittynyt: 15:33, 11.04.2015
Sukupuoli: Nainen

GH:ta tarvis nostaa, mutta ph ei saisi nousta. Aineet sotii

Viesti Kirjoittaja haaveilija »

Kiitos jo etukäteen, jos joku ensinnäkin jaksaa lukea läpi, saati sitten osaa ratkaista ongelmani. Ite en löytäny tän palstan keskusteluista vastausta.

Pohjatietoja:  
180 litrainen akvaario
Siellä on 2 partaimumonnia,
4 leväsukarapua,
1 juovaharjarapu
noin 30-40 miljoonakalaa
Poikaset on niin vikkeliä, että vaikea pysyä perässä,mutta aikuisia max 20.

Kalat on ollu aiemmin pehmeässä vedessä. Miljoonakaloista suurin osa syntynyt siellä. Vihdoin selvisi, että miljoonakalat on kovanveden kaloja, joten ostin JBL Aquaduria (myyjä suositteli)
Laitoin ohjeiden mukaan (sen mitä englannista ja taulukosta ymmärsin). GH nousi kertaheitolla pilviin. Väh. 21°d Samoin KH ja PH nousi paljon. Ei tullu sillon mieleen nostaa vähän kerrallaan...Vettä vaihtamalla yritin saada arvoja alemmas. Hiukka helpotti.

Onni onnettomuudessa löysin tän paikan ja samalla selvis että kalojen kummallinen käytös ja laihtuminen johtui mitä todennäköisimmin loisista.
Eilen annoin lääkkeen (Sera med Tremazol). Viikon päästä se toinen kerta. Ohjeiden mukaisesti vaihdoin 80% vedestä 6 tunnin jälestä. Sehän sai vesiarvot taas ihan sekasin.
Vedenvaihdon jälkeen lisäsin Easy-life vedenparannusainetta.

Olin suunnitellut nostavani GH:ta korkeammaksi. Koska PH nousis samalla, hommasin ainetta(HS aqua ph/KH minus), jolla sitä saisi alemmaksi. Nyt ilmeni netissä, että ph:n alennusainetta ei saisi käyttää yhdessä vedenkovennusaineen kanssa.

Tämän hetkiset vesiarvot:
JBL:n Liuskatestien mukaan
NO3 10
NO2 0
GH 6°d
KH 3°d
ph 7.6

KH ja ph on niin haljuja, joten tulos ei ole täysin varma.
JBL:n Tippatestin mukaan PH on 7.5-8.0. En osaa sanoa kumpi, sillä miun silmään ne näyttää ihan saman väriseltä siinä taulukossa.

Kumpi on tärkeämpää akvaarion asukkeja aatellen? Kovettaa vettä, vaikka ph nousisi pilviin vai pitää arvot tuollaisenaan, ettei ph nouse liikaa?
Yksi vaihtoehto on myös, että vedenkovennusainetta saa sittenkin käyttää ph:n alennusaineen kanssa. Oon vaan ymmärtäny nettiohjeet väärin.
Tällä hetkellä 180 litranen mielenlepuuttaja. Pian jokusen verran isompi :)
KatjaB
Junior Member
Junior Member
Viestit: 226
Liittynyt: 20:34, 03.09.2013
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vantaa

Re: GH:ta tarvis nostaa, mutta ph ei saisi nousta. Aineet so

Viesti Kirjoittaja KatjaB »

Ensinnäkin ottaisin nyt ne loiset käsittelyyn. Sen jälkeen vasta muut toimenpiteet. Äkkinäiset liikkeet eli yhtäkkiset suuret muutokset ei yleensä ole hyväksi vaan tuo mukanaan lisää ongelmia. Kovuutta suositellaan nostettavan ihan pikkuhiljaa esim puoli astetta viikossa vedenvaihdon yhteydessä. Ph: hon taas vaikuttaa aika moni tekijä ja tuon kirjoituksen perusteella en menisi tekemään johtopäätöksiä siitä, mihin se tulisi asettumaan.
Rockhill
Senior Member
Senior Member
Viestit: 797
Liittynyt: 08:51, 26.08.2013
Akvaarioseurat: -
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: pk-seutu

Re: GH:ta tarvis nostaa, mutta ph ei saisi nousta. Aineet so

Viesti Kirjoittaja Rockhill »

Mäkin ryssin tuon Aquadurin kanssa ensin, menee helposti överiksi. Nyt otin käyttöön GH nesteen http://www.akvaarioon.fi/epages/TP.sf/f ... iewProduct

Ja sillä homma on helpommin hallussa. Tosin hintavaa verrattuna Aquaduriin. Ei oo Ph ongelmia ollut tuon kanssa
Then the truth it hit me, got me off my knees. It's my life I'm living, I'll live it as I please. /Twisted Sister
Mlatvala
Junior Member
Junior Member
Viestit: 128
Liittynyt: 15:07, 17.01.2005
Paikkakunta: Kalakukkokaupunki

Re: GH:ta tarvis nostaa, mutta ph ei saisi nousta. Aineet so

Viesti Kirjoittaja Mlatvala »

Jbö aquadur = malawisuola?

Jos näin en ihmettele noita kohoumia arvoissa.
haaveilija
Starting Member
Starting Member
Viestit: 39
Liittynyt: 15:33, 11.04.2015
Sukupuoli: Nainen

Re: GH:ta tarvis nostaa, mutta ph ei saisi nousta. Aineet so

Viesti Kirjoittaja haaveilija »

Kovuutta suositellaan nostettavan ihan pikkuhiljaa esim puoli astetta viikossa vedenvaihdon yhteydessä.
Hoksasin iteki sen, ettei suoriltaan ylös, mutta liian myöhään. Uus juttu ja englanninkieliset ohjeet ja sellain häslä kuin minä, niin ois ollu ihme, jos ois kerralla menny oikein. Tietty ihan maalaisjärjen käyttökin on sallittua. Sitä kyllä ihmettelin, miten se myyjä meinas että toi ois miulle iäisyys purkki.
 Ph: hon taas vaikuttaa aika moni tekijä ja tuon kirjoituksen perusteella en menisi tekemää
n johtopäätöksiä siitä, mihin se tulisi asettumaan.
Mittasin tuossa hanasta tulevan veden. Ihmettelin,että näytti samaa kuin akvaarion vesi. Ei sinänsä, kun just 80% vedestä meni vaihtoon, niin ainaski melkein samahan sen pitäiski olla. Olin vaan aatellu, että mein vesi ois aikalailla 7 paikkeilla, kun kunnanvesi tulee lähteestä. Mutta joo, kattellaan kunhan loiset on hoideltu, että mihin se asettuu. On se nytten jo alempana kuin aiemmin. Ainakin liuskatestin mukaan.
Mäkin ryssin tuon Aquadurin kanssa ensin, menee helposti överiksi. Nyt otin käyttöön GH nesteen
Vaikuttaa paljon helppokäyttöisemmältä. Harmittaa vaan kun just ostin ton purnukan niin ei kehtais poiskaan heittää.

Jauhetta vielä aatellen, kannattaisko ensin sekottaa se pieneen määrään vettä ja sitten vasta laittaa.
Jbö aquadur = malawisuola?
En tossa kyljessä nää malawi-sanaa, mutta kun en tiiä mitä malawisuola on niin voihan se olla. Ostin vaan sitä mitä myyjä suositteli ja sanoi olevan helppo käyttää.
Tällä hetkellä 180 litranen mielenlepuuttaja. Pian jokusen verran isompi :)
Taju
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1225
Liittynyt: 16:42, 20.05.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Re: GH:ta tarvis nostaa, mutta ph ei saisi nousta. Aineet so

Viesti Kirjoittaja Taju »

Aqua-duria on kahta laatua. Malawi ja normi. Molemmat kovettavat vettä, nostavat kh- ja pH-arvoa. Kun saat loisasiat ensin hoidettua, kokeileppa nostaa sitä gh-arvoa ihan vaikka askartelukipsillä. Akvaarioon saatavia kalkkivalmisteita on olemassa myöskin, kipsin kanssa pitää olla tarkkana, että se tosiaan on pelkkää kipsiä sitten. Yleensä mitä halvempaa, sen varmemmin puhdasta tavaraa. Joistain liikkeistä saa Satekin akvaariokipsiäkin varmaan vielä.

Gh-arvo kertoo veden kalkkipitoisuudesta, kh-mineraalipitoisuuksista. JBL:n suoloissa on sekä kalsiumia, että muita mineraaleja > kaikki arvot nousee. Jos haluat nostaa pelkkää gh-arvoa, lisää pelkästään kalsiumia.
Se mikä ei tapa, traumatisoi.
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: GH:ta tarvis nostaa, mutta ph ei saisi nousta. Aineet so

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

http://www.akvaarioon.fi/epages/TP.sf/f ... iewProduct
Itse käytän Seachem equilibrumia. Mielestäni se ei pahemmin nosta ph:ta, hieman vain ja GH:ta saan näin nostettua, että ph nousee pilviin. Aquadur nosti minulla liikaa samalla ph:ta, että olisin saanut sopivan GH:n. Joskus lisäsin ruokasoodaa ph/kh nostaakseni, mutta olen luopunut siitä täysin. Ph on ihan hyvä hammaskarpeille, kun lisään vain Seahem equilibrumia. Näyttää olevan saatavuusongelmaa nyt tuotteella. Saksassakin oli finitto, mutta hamsterina onneksi itselläni on varasto.

Tippatesteihin vain luottaisin. Liuskat näyttää mitä sattuu. Yksi malawisti mittasi hanaveden GH:n 20:ksi liuskatesteillä.... :P Kuulostikin GH "hiven" korkealle :).

Hammaskarpeissa on paljon kidusloisia ja tekee nopeasti sileää jälkeä kaloista. Osa lajeista on spesifejä ja lajikohtaisia eikä muut lajit edes kärsi. Mutten toki siihen luottaisi. Hyvä, että loiset hoidossa.

Huomattavaa on se, että Trema on todella tehokas, mutta vain kidusloisiin ja heisimatoihin. Jos sisäloisia olisi riivaamassa hoidon jälkeen, milleille sopii hyvin Nematolkin (2 päivän kuuri). Se nistii pyöreämuotoiset sisäloismadot (Nematodit). Lapamatotyylisiin trema tehoaa hyvin ja pahamaineisiin kidusloisiin. Viikon päästä uusi kuuri, että munatkin joista kuoriutunut toukkia lakoaa.

Jos tosiaan riivaa vielä loiset, Camacell (akvaarioon.fi) laajakirjoisempi ja tappaa sekä kidus- että sisäloiset. Kidusloisille vain joutuu laittamaan kaksi 5 päivän kuuria. Tremahan on nopea ja vaikutus on supernopea (6h). Muista hyvä ilmastus...vaihda vettä kahdessa osassa 40 %, näin ei mene kipon vesi uusiksi liian nopeasti. Odota vaihtojen välissä tovi. FMM sopii hyvin lääkityksen jälkeen, mutta ihan lääkkeen yhteydessä varoisin sitä, koska se sitoo lääkettä.

Nematol myös sisäloisiin (muttei heisimatoihin). Monneille ja nuoliaisille sitä ei suositella.

Mutta jos Trema jo auttoi, niin hyvä. Seuraile myös kalojen ulosteita. Hiusmadoista uloste tulee vaaleaa luirua....muttei milleillä sitä ehkä havaitse edes.

Eli hyvä, jos Tremazol hoisi homman täysin. Mutta jos ei, laajakirjoisempi lääke vielä poikaa, vaikka Tremazol on huippu hyvä kidusloisille ja heisimadoille. Pahasta kidusloisepidemiasta voi olla hankala päästä eroon, voi joutua toistamaan hoitoja useammakin kerran. Mutta tolkku toki toistoissa ja pari kertaa varmasti ok.

Camacell ja Nematol tappaa sitten kotilot ja sukikset, joten se huomioitava. Trema ei sitä tee.
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Mlatvala
Junior Member
Junior Member
Viestit: 128
Liittynyt: 15:07, 17.01.2005
Paikkakunta: Kalakukkokaupunki

Re: GH:ta tarvis nostaa, mutta ph ei saisi nousta. Aineet so

Viesti Kirjoittaja Mlatvala »

Fisutar10 kirjoitti: Tippatesteihin vain luottaisin. Liuskat näyttää mitä sattuu. Yksi malawisti mittasi hanaveden GH:n 20:ksi liuskatesteillä.... :P Kuulostikin GH "hiven" korkealle :).
Kuulen haasteen mitata illalla uudelleen. Ei se voi samaa enää näyttää kun eri liuskakin :D
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: GH:ta tarvis nostaa, mutta ph ei saisi nousta. Aineet so

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

^^ Odotan innolla uusia murskakovuuksia.... :P :mrgreen:
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
haaveilija
Starting Member
Starting Member
Viestit: 39
Liittynyt: 15:33, 11.04.2015
Sukupuoli: Nainen

Re: GH:ta tarvis nostaa, mutta ph ei saisi nousta. Aineet so

Viesti Kirjoittaja haaveilija »

jos Trema jo auttoi, niin hyvä.
En vielä osaa sanoa, mutta hengissä ovat edelleen ja syövät hyvin. Paitti heikoin niistä, joka varmaan otti nokkiinsa myös vedenvaihdosta.
Toivon mukaan auttoi. 15 vuotta ollu akvaario eikä suurempia epidemioita ei oo näkyny. Silloin tällöin joku kuollu, muttei joukkokuolemaa. Nyt kevään aikana ensin tul pilkkutauti, joka vei ison osan asukeista (kiitos faunatar. toisaalta ei tullu mieleen pitää itellä karanteenissa, kun ennenkään ei oo mitään tullu, joten omaa ajattelemattomuutta) ja sit loiset perään. Toivon mukaan tähän jää joukkosairaudet. Saipa epidemiat tutkimaan vesiarvojen tärkeyttä, että hyvä puoli näissäkin.
Hiusmadoista uloste tulee vaaleaa luirua
Tuollaista näkyi vielä muutama viikko sitten. Sen jälkeen annoin ison lauman poikasia kaverille kasvatettavaks. Ja kaksi kalaa ol niin sairaannäköisiä, että jouduin ne lopettamaan :( Mutta sen jälestä ei ole sitä valkoista näkyny. Kummista lie johtunut.
vaihda vettä kahdessa osassa 40 %, näin ei mene kipon vesi uusiksi liian nopeasti. Odota vaihtojen välissä tovi.
Ohjeessa luki, että 6h ja sit ainakin 80% vedenvaihto. Kauan tuo tovi suunnilleen on? Onko siitä ylimääräisestä ajasta haittaa?

Lisäksi laskeskelin tuossa, että jos ensin vaihtaa 40% ja vähän ajan päästä 40% niin silloin lääkevettä lähtee pois ainoastaan 64%
Jos ensin vaihtaa 60% ja sit 50% niin tulis se 80%
Jos jakaa kolmelle vaihdolle, 40%+40%+45% niin silloin se vaihto menis aikalailla myös siihen 80%

Mikä noista ois paras kaloille? Suoralt kädelt aateltuna toi vika, mutta kuin paljon haittaa että ne on siinä lääkevedessä kauemmin? Eikös se kuitenkin kannattais olla koko 6 tuntia 100%, että kuolis toivon mukaan varmasti.
Tällä hetkellä 180 litranen mielenlepuuttaja. Pian jokusen verran isompi :)
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: GH:ta tarvis nostaa, mutta ph ei saisi nousta. Aineet so

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

Useinhan ajatellaan, että tämä riski ei minua koske, kunnes kantapään kautta opitaan....Itselläni ei koskaan pilkkua näkynyt täällä tai joukkoepidemiaa, mutta millisten melkoinen kidusepidemia siihen voidaan jo varmasti laskeakin....sen jälkeen myös, kun näin mikroskoopilla liikkuvia matoja partiksen suolessa, tapahtui melkoinen karanteeni-matodus-myönteisyys itselleni, joka jatkunee hamaan hautaan. :P Myös ennaltaehkäisy on paljon kivempaa, kuin epätoivoiseen tilanteeseen joutuminen....

Juu, vesiarvot kaiken perusta, että sopivat.

Hyvä, että olet tarkka noissa prossalaskuissa. :D Itsekin olen suht tarkka, mutta en noista kovin suurta painetta ota, litra tai minuutti sinne tai tänne. Itse kun kerroin 80 % vedenvaihdossa tunnetussa akvaliikkeessä Ruoholahden suunnilla, niin tuli päivittelyä, että 80 % kertavaihto ei suotavaa. No, itse vaihdan aina vedet ennen lääkitystä ja jälkeen, joten supermuutosta ei tule. Mutta useimmiten teen niin, että vaihdan reilusti vettä kahteen kertaan esim. n. tunnin välein. Näin vesiarvot eivät hypi liian paljon. Itselleni ei ole koskaan tullut ongelmia lääkityksen kanssa. Vain haarniskamonnit ja flubenol on oma ikävä yhdistelmänsä, mutta edes pikku pennut eivät koskaan ole ottanut nokkiinsa.

Huonokuntoiset kalat voivat toki keikahtaa, jos kidukset menneet huonoon kuntoon. Ei niitä aina voi pelastaa mikään....

Joo, tuo karanteeni on kova sana. Itse madotan fisut joka kerta siellä. Näin säästyy pääakva ongelmilta. Matoja kun ei välttämättä havaitse, ennen kuin on katastrofi.

Tuo vaalea uloste voi olla stressinkin oire. Niin kerran tosin uskottelin itselleni tuon partiksen suhteen....joka kuoli Capillaria-hiusmatoon lopulta. Siksi otan asian nykyisin joka kerta erikoissyyniin....

Tosiaan, jos aiot vielä millejäsi madottaa, suosittelen Camacelliä, akvaarioon.fi:stä. Se on laajakirjoisempi kuin Trema ja hoito on 5 päivää. Mutta seuraa tilannetta tarkalla silmällä:).
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
haaveilija
Starting Member
Starting Member
Viestit: 39
Liittynyt: 15:33, 11.04.2015
Sukupuoli: Nainen

Re: GH:ta tarvis nostaa, mutta ph ei saisi nousta. Aineet so

Viesti Kirjoittaja haaveilija »

Kalojen madotushoito tul eilen tiensä päähän.
Kahessa osassa vaihdoin veden.
Hyvin näyttävät voivan. Väki on lisääntynyt, kun joku päätti alkaa synnyttämään juuri sen 6 tunnin aikana, kun lääke ol vaikuttamassa. Aikuisten uhrien lukumäärä jäi yhteensä kahteen.

Tuohon madotukseen vielä
jos aiot vielä millejäsi madottaa, suosittelen Camacelliä
Camacell ja Nematol tappaa sitten kotilot ja sukikset, joten se huomioitava. Trema ei sitä tee.
Miulla noita sukarapuja on, joten se Camacell on näköjään poissa laskuista. Ellei sitten jonkinnäköiseen karanteenialtaaseen laita hoidonajaksi. Niin no tietty uusien kalojen madotus ennenkuin laittaa pääakvaarioon hoituis kyllä sillä.




Nyt mittailin arvoja uudestaan.

Liuskatestien tulokset:
Gh 4,5
Kh 4,5
Ph 6,8 (värissä selvä muutos aiempiin liuskatesteihin)

Tippatestin mukaan ph on sen 7,5-8. Edelleen ne on miun silmiin samanväriset, joten en osaa sanoa kumpi.

Sitä kipsijauhetta käin kattomassa askartelukaupassa. Vaihtoehtona ol yhtä ainutta: Cera-mix standard. Pussin kyljessä ei lukenu onko siinä mitään muuta seassa eikä myyjäkään tienny, joten en sit uskaltan arviosta alkaa testaamaan.
Kunhan pääsen kaupunkiin, jos vaikka löytyis toinen kauppa joka myis sellasta jossa varmasti ei oo mitään lisäaineita.

Jos liuskatestien perusteella etenee, niin eikö pienen noston voi tehä myös sillä Aquadurilla?
On sen verran alhaalla kaikki.
Voipi mennä aikaa kunnes seuraavan kerran pääsen kaupunkiin kipsiä etsimään.
Tällä hetkellä 180 litranen mielenlepuuttaja. Pian jokusen verran isompi :)
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5539
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: GH:ta tarvis nostaa, mutta ph ei saisi nousta. Aineet so

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Ihan ensinnä epäilen testituloksia. Liuskatestit näyttää mitä näyttää, varsinkin kovuuksissa. Suosittelen lämmöllä hankkimaan (JBL) tippatestit niin päästään kärryille, millaista vettä siellä altaassa tosiasiassa on.

Kalojen oirehtiminen sopii hyvin yhteen vääränlaisten vesiarvojen kanssa. Lääkekuuri oli mitä luultavimmin turha ja sen seurauksena vesiarvot heittelehtivät miten sattuu. Lääkkeet nimittäin monesti tappavat myös altaan hyödyllistä (ja haitallista) elämää joilla tulisi olla suunnilleen tasapaino.

Mun vinkki on, että annat nyt asiat olla just niinku ne on siihen asti kunnes saat hankittua tippatestit ja sen kautta varmuuden vesiarvoista. Sen jälkeen voidaan miettiä, mitä pitäisi tehdä.
haaveilija
Starting Member
Starting Member
Viestit: 39
Liittynyt: 15:33, 11.04.2015
Sukupuoli: Nainen

Re: GH:ta tarvis nostaa, mutta ph ei saisi nousta. Aineet so

Viesti Kirjoittaja haaveilija »

Teemu Salonen kirjoitti:Ihan ensinnä epäilen testituloksia. Liuskatestit näyttää mitä näyttää, varsinkin kovuuksissa. Suosittelen lämmöllä hankkimaan (JBL) tippatestit niin päästään kärryille, millaista vettä siellä altaassa tosiasiassa on.
Liuskatestit voi tietty näyttää mitä sattuu, mutta en kyllä ymmärrä tuon JBLn Ph tippatestin päällekään. Tippojen laiton jälkeen ja sen 3 minuutin oottelun jälkeen akvaariosta otettu vesi on himpun verran vaihtanu väriä, että siitä just saa selvää, että väri on ollut vihreä ja tokalla kerralla, että se ei ollut keltavihreä vaan enemmän siniseen päin. Silti ongelma tulee viimeistään siinä, kun 7,5 ja 8 on miun silmiin samanväriseks. Oikeen kun siristi silmiä 7,5 saattaa olla aavistuksen tummempi, mutta sitä haljua vedenväriä vasten se voi olla ihan kumpi tahansa tai voihan se olla myös sitten se 8,5, joka on oikein tumman vihreä, mutta onhan sekin monta kertaa haalennettuna aikas sama väri. Eli onko kaikki tippatestit yhtä helposti tulkittavia?
Ei sinänsä liuskatesteissäkin värien tulkinta päältä katottuna on puoliksi arvailua. Niin haaleat värit. Paitsi tänään ph:ssa. Gh:n siitä ymmärtää, kun siinä on ne neljä neliötä ja riippuen kuin moni muuttuu vihreäksi ja kuin moni punaiseksi niin saa suuntaa. Mutta joo se että näyttääkö ne totta, se on ihan eri juttu.

Lauantaina meen kaupunkiin, joten saan sieltä samalla niitä tippatestejä. Onko jotain sellaista tippatestiä, joka ois selkeä tulkita ja näyttää totuuden?
Teemu Salonen kirjoitti:Kalojen oirehtiminen sopii hyvin yhteen vääränlaisten vesiarvojen kanssa. Lääkekuuri oli mitä luultavimmin turha ja sen seurauksena vesiarvot heittelehtivät miten sattuu. Lääkkeet nimittäin monesti tappavat myös altaan hyödyllistä (ja haitallista) elämää joilla tulisi olla suunnilleen tasapaino.
Ennen tätä kevättä kalat on eläny siinä hanasta tulleesta vedessä. Vedenparannusainetta vaan lisänny vedenvaihtojen yhteydessä. Ja kasviravinnetta silloin kun oon muistannu. Liuskatesteillä välillä kattonu, mutta en nyt niistä sen enempää ymmärtäny kuin että ok:n rajojen sisäpuolella kun on ollu niin ei mitään hätää.
Hyvinvoivilta ovat näyttäneet.
Keväällä ostettujen puna-aavetetrojen mukana tullu pilkkutauti vei timanttitetrat ja leväbarbit mennessään. Kun päädyin että voisin pohjaväkeä lukuunottamatta pitäytyä ainakin toistaiseksi vaan noissa miljoonakaloissa, hommasin lisää miljoonakaloja. Aiemmat ol kaikki syntyny täällä akvaariossa. Eläinkaupan nainen sanoi, että heillä myytävät miljoonakalat on niin pitkälle jalostettuja, että vettä pitää kovettaa tai kuolevat samantien. En kyllä ostanu uusia kaloja sieltä (ihan syystä, että ol sama kauppa josta ostin pilkkutautiset kalat), mutta päädyin että voisihan sitä vettä kovettaa, kun kerta miljoonakaloja pitäisin eikä se kovin vaativalta hommalta kuullostanu.
Sen jälkeen alamäki alkoi.

Kaloissa oli monia oireita, jotka viittasi loisiin+yksi lempparimiljoonakaloista(täysin kirkkaan keltainen) teki kuolemaa, joten pelasin varman päälle lääkityksen suhteen. Ikävä kyllä se kala heitti henkensä...

Kun suurin osa kaloista on syntyny tuossa pehmeässä vedessä, tarviiko ne sellaista kovaa vettä ollenkaan? Tai ainakaan mitään tosi kovaa niinkuin ne boikottikaupan kalat ois tarvinnu GH 15. Tai yleensäkään suurempaa veden muokkausta. Näitten epidemioitten aikana akvaariossa syntyneet on mennä porskuttanu ihan kuin ei mitään ihmeempää tapahtuis.

Mutta jokatapauksessa tietty ihan fiksuahan ne tarkat vesiarvot on selvittää. Haluun kuiteski, että kaloilla on hyvä olla.
Tällä hetkellä 180 litranen mielenlepuuttaja. Pian jokusen verran isompi :)
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: GH:ta tarvis nostaa, mutta ph ei saisi nousta. Aineet so

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

JBL:n ainakin yksi tippatesti on ikävästi asteikko niin, että hiven korkeammissa ph-arvoissa alkaa sössiä. Asteikko kun on 6-7.6...
http://www.akvaarioon.fi/epages/TP.sf/f ... 4162253460
Kun ph alkaa olla ylärajalla, se alkaa sössiä arvoja.... siksi harvemmin käytän sitä vaan Tetran, vaikka on hieman tulkinnanvaraisempi sinäänsä. Liuskatestit taas näyttää mitä sattuu....

Yleensä sisämatolääke tappaa kotilot ja sukikset, joten vaihtoehtoja ei ole. Trema on hyvä lääke, mutta tappaa vain kidusloiset ja heisimadot. Camacell on laajakirjoisempi. Nematol taas tappaa Nematodit (pyöreät sisäloismadot), joten Tremazolin kanssa täydentävät toisiaan. Camacell taas toimii periaatteessa ihan yksinkin kun on niin laajakirjoinen.

Sukikset kärsii kauan lääkinnän jälkeen...joten pitkä käpykaarti pitää olla. Pohjassa on kuitenkin lääkejämiä ja herkät sukikset ainakin lakovat kauan, vaikka lappoaisi pohjan, vaihtaisi vettä ja putsaisi suodattimet....
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5539
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: GH:ta tarvis nostaa, mutta ph ei saisi nousta. Aineet so

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Olen viimeaikoina kuullut, että joillakin olisi ollut ongelmia jonkin JBL:n pH-testin tulosten tulkitsemisen kanssa. Tiedossa sen sijaan ei ole, mistä pH-testistä on kysymys. JBL myy kolmea erilaista pH-testiä. Omalle kohdalle ei ole koskaan sattunut tilannetta jossa testitulos olisi jättänyt jotain tulkinnan varaa.
haaveilija
Starting Member
Starting Member
Viestit: 39
Liittynyt: 15:33, 11.04.2015
Sukupuoli: Nainen

Re: GH:ta tarvis nostaa, mutta ph ei saisi nousta. Aineet so

Viesti Kirjoittaja haaveilija »

Miul on JBL pH TestSet 3.0-10.0
Tällä hetkellä 180 litranen mielenlepuuttaja. Pian jokusen verran isompi :)
haaveilija
Starting Member
Starting Member
Viestit: 39
Liittynyt: 15:33, 11.04.2015
Sukupuoli: Nainen

Re: GH:ta tarvis nostaa, mutta ph ei saisi nousta. Aineet so

Viesti Kirjoittaja haaveilija »

Tässä kuva tosta miun tippatestistä.
Näköjään valokuvan kautta erottuu että toi 7.5 on aavistuksen tummempi. En silti osaa sanoa kumpi noista se on.
Liitteet
2015-04-22 16.22.08.jpg
Tällä hetkellä 180 litranen mielenlepuuttaja. Pian jokusen verran isompi :)
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: GH:ta tarvis nostaa, mutta ph ei saisi nousta. Aineet so

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

Itse en nykyisin ph:ta pidä niin super super millintarkkana, etteikö pientä vaihteluväliä voisi olla. Ja voithan ajatella, että on noiden välissä, jos ei varmaa selvästi kumpi eli 7.8 -luokkaa, joka hammaskarpeille ihan ok minusta. Ja vuorokaudenaikakin hieman vaikuttaa arvoon (hiilidioksidi, kasvien yhteyttäminen, vedenvaihdot, typpiyhdisteet). Kunhan 7.5-8 välillä on, niin minusta ok....

Tee akvaariovedestä omaan kippoon testivesi ja laita hieman lisää aquaduria, katso, miten näyttää testi sitten.....Jotain varmoja etappeja testaisin testerinä. Esim. halpa akkuvesi on arvoa ph7 ja voi sitten testailla, onko 7 myös testin mukaan.
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
haaveilija
Starting Member
Starting Member
Viestit: 39
Liittynyt: 15:33, 11.04.2015
Sukupuoli: Nainen

Re: GH:ta tarvis nostaa, mutta ph ei saisi nousta. Aineet so

Viesti Kirjoittaja haaveilija »

Nyt on tippatestit tehty:
Gh 4
Kh 4.5
Ph 7.5-8
Tällä hetkellä 180 litranen mielenlepuuttaja. Pian jokusen verran isompi :)
haaveilija
Starting Member
Starting Member
Viestit: 39
Liittynyt: 15:33, 11.04.2015
Sukupuoli: Nainen

Re: GH:ta tarvis nostaa, mutta ph ei saisi nousta. Aineet so

Viesti Kirjoittaja haaveilija »

Haaveena ois hankkia sinne lisää sukarapuja. En oo ihan varma vielä väristä/väreistä. Haluaisin useampaa kuin yhtä, mutta yrityksenä on selvittää mitkä niistä oli sillä tavalla sukua, että risteytyisivät keskenään. Tarkoituksena estää se keskenään risteytyminen.

Jos oikein ymmärsin, nekin kaipaavat kovempaa vettä, kuten millikset. Ongelman tuottaisi tuo pH:n korkeus. Oiskohan se ollu 6.5-7.
Tällä hetkellä 180 litranen mielenlepuuttaja. Pian jokusen verran isompi :)
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: GH:ta tarvis nostaa, mutta ph ei saisi nousta. Aineet so

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

haaveilija kirjoitti:Haaveena ois hankkia sinne lisää sukarapuja. En oo ihan varma vielä väristä/väreistä. Haluaisin useampaa kuin yhtä, mutta yrityksenä on selvittää mitkä niistä oli sillä tavalla sukua, että risteytyisivät keskenään. Tarkoituksena estää se keskenään risteytyminen.

Jos oikein ymmärsin, nekin kaipaavat kovempaa vettä, kuten millikset. Ongelman tuottaisi tuo pH:n korkeus. Oiskohan se ollu 6.5-7.
Tuo ph on juuri sopiva hammaskarpeille ja sukiksille (ph 7.5-8). Milliksille pitäisin GH 6-12 haarukassa ja sukiksille yleensä ok.

Kalkkikuoristen kuori liukenee eikä muodostu, jos vesi on hapan eikä GH ole riittävän korkea.
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
haaveilija
Starting Member
Starting Member
Viestit: 39
Liittynyt: 15:33, 11.04.2015
Sukupuoli: Nainen

Re: GH:ta tarvis nostaa, mutta ph ei saisi nousta. Aineet so

Viesti Kirjoittaja haaveilija »

Tuo ph on juuri sopiva hammaskarpeille ja sukiksille (ph 7.5-8). Milliksille pitäisin GH 6-12 haarukassa ja sukiksille yleensä ok.
Eli GH ylös muutaman asteen sillä kipsijauheella, kunhan löydän varmasti puhdasta sellaista jostain.
Miten toi KH? Onko liian matala?
Tällä hetkellä 180 litranen mielenlepuuttaja. Pian jokusen verran isompi :)
haaveilija
Starting Member
Starting Member
Viestit: 39
Liittynyt: 15:33, 11.04.2015
Sukupuoli: Nainen

Re: GH:ta tarvis nostaa, mutta ph ei saisi nousta. Aineet so

Viesti Kirjoittaja haaveilija »

Jostain luin että myös simpukat nostaa GHta. Nostaako ne pysyvästi vai vaan hetkellisesti?
Tällä hetkellä 180 litranen mielenlepuuttaja. Pian jokusen verran isompi :)
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5539
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: GH:ta tarvis nostaa, mutta ph ei saisi nousta. Aineet so

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Simpukoiden ja kotiloiden kuoret taitaa vaikuttaa enemmän siihen KH arvoon.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”