Tuo liimaniksi vaikuttaa lupaavalta! Käyn ensiviikolla akvaarioliikkeessä, niin otan sieltä kasvipinnien lisäksi tuota tai jotain muuta saatavilla olevaa liimaa.
Parin yhteiselämä on nyt eilisen ja tämän päivän aikana tasoittunut, mahdollisesti noiden kahden askartelemani muovimustekalan avustamana. Sain alkuviikosta tilattua runsaan kasvipaketin, jonka myyjä lupasi laittaa postiin ensi maanantaina, joten ensi viikolla pitäisi olla vähän luonnollisempaa suojaa tarjolla.

Yhä edelleen uros hieman uhittelee ja käy jahtaamassa toista toiselle puolelle akvaariota, mutta kyllä esim. eilen illalla pienempi mahtaili ja näykki suuremman kylkeä takaisin. Välillä mietin sainkohan oikeasti parin vai ovatko samaa sukupuolta.

Tänään ovat siis olleet rauhallisimmillaan, ja toistensa kanssa uivat yhtä matkaa pidemmänkin aikaa jossain kohtaa. Naaraan väri on myös pysynyt suurimman osan ajasta kirkkaana, välillä hätyyttelyn aikana hieman kalpenee, muttei läheskään niin paljoa kuin tiistaina ja vähemmän kuin eilen. Jospa nämä siis tulisivat juttuun!

Mikäli tilanne uudelleen pahenee niin mietin erottamista, kunnes sukupuolet varmasti selvät.
En tuota 30 l pysyväksi asumukseksi tarkoittanutkaan, vaan juurikin väliaikaratkaisuksi. Kokoa näillä on jo melkoisesti, en ole aikuista perhosta nähnyt akvaariossa, mutta luulisin näiden kasvavan enää sen pari senttiä. Ostin kaupasta siis vähän kalliimmalla näitä vähän kookkaampia yksilöitä, pienempiä oli halvemmalla tarjolla, mutta isojen sukupuolien piti olla selvät. Sain kuulemma erän viimeisen naaraan

Sukupuolimerkit omaan silmään näillä kyllä vähän hukassa, molemmilla mustassa kylkilaikussa sinisiä pisteitä (naaraan merkki kai?) ja naaraaksi väitetyllä ei kyllä oikein vatsa punoita.

Varmaan siis väritys vielä ainakin syvenee/muuttuu, tai näin toivon.
pH laski 7,0:aan melkolailla itsestään, tai mahdollisesti noiden 1,5 catappa lehden voimin. Tänään aamulla siis 7,0 pH ja nyt illalla oli jo 6,9. Nitriittilukema on pysynyt siinä 0,025 paikkeilla, selkeästi 0,05 alapuolella kuitenkin. Huomenna olen lähdössä viikonlopuksi mökille, joten kalat joutuvat olemaan melkein kaksi vuorokautta ilman ruokaa - perjantai iltapäivästä sunnuntai iltapäivään. Luulisin niiden kuitenkin pärjäävän. Nitriitti ja pH ovat onneksi olleet tasaisehkoja, joten ne eivät toivottavasti ehdi heilahtaa sen kummemmin. Palattuani ajattelin tehdä pienen vedenvaihdon ja toisen samanlaisen kasvien saapuessa viikolla. Akvaarioliikkeessä käyn viimeistään torstaina, jolloin ajattelin napata turvesuodatuspalleroita mukaan ja testata miten pienehkön määrän lisääminen suodattimeen vaikuttaisi veteen.
Eli perhoskirjoahvenet ovat seurannassa, pH kohdillaan ja tällä hetkellä kaikki toimii lupaavasti. Nyt kuitenkin herännyt lisää kysymyksiä, kaipaisin nimittäin apua kalojen ruokintaa koskien. Akvaariokauppiaiden erimielisyyksien vuoksi haluaisin myös vielä kerran varmistella monnisten sopivuutta akvaarioon
Eli ensiksi: paljonko kaloja pitäisi ruokkia? Tai tarkemmin, paljonko niiden pitäisi syödä pysyäkseen terveinä? Monesti neuvotaan että ruokkisi sen verran kun 2-3 min aikana syövät, pari kolme kertaa päivässä. Nyt ainakin olen käyttänyt ruokintaan pidempään, ekoina päivinä perhoset eivät nimittäin meinanneet tulla pintaan syömään - tai oikeastaan syöneet ennen kuin ruoka tippui nenän eteen. Nyt tulevat paremmin syömään ja ajoittain spurttaavat tippuvalle ruoalle, vaikka ovat välillä kyllä melko hitaita huomaamaan ateriointia. Ruokkinut olen 2-3 krt päivässä, vikat ruokailut melko lähekkäin toisiaan illalla. Ruokana on TetraPro Colour Multi-Crisps hiutaleita, joita akvaariomyyjä suositteli. Näitä vähän muserran ripotellessani, jotta mahtuu niin miljoonakalojen kuin perhostenkin suuhun paremmin.
Mutta siis, paljonko nyt suunnilleen pitäisi ruokaa varata per kala, esim. per miljoonakala tai muu pienempi? Per päivä tai per ruokinta? Olen nyt melko varmasti yliruokkinut ruokakerroilla, mutta napsivathan nuo päivällä aamun hiutaleita pohjasta/kannoilta. Yritän siis lähinnä hahmottaa, että kannattaako tuonne heittää hiutale per naama per ruokailu, puolet siitä vai ainakin tuplasti.
Perusruoan lisäksi mietin surviaisten tms tarjoamista, kuinka usein tämä kannattaisi? Joka päivä, joka toinen, kerran viikossa? Tai miten nuo kananmunankeltuais ja kurkkuhommelit, onko kurkusta iloa lähinnä monneille ja plekoille? Noiden TetraPro hiutaleiden ei pitäisi pilata vettä yhtä tehokkaasti kuin muiden ruokien, joten ainakin nyt alussa ajattelin olla melko varovainen muiden ruokien suhteen. Tarjoaisin kuitenkin mielelläni monipuolista ruokaa, ja netistä eri ruokia selatessa menee pää pyörälle, että mitkä näistä nyt oikeasti olisivat hyviä ja minkä verran ruokia menee käytössä esim. kuukaudessa. En erityisesti haluaisi ostaa isoa ruokapurkki vain huomatakseni sen ehtivän mennä huonoksi ennen puoltaväliä...
Ruokinnan lisäksi lisää varmistusta monnisista: kahden läheisimmän varsinaisen akvaariokaupan myyjistä toisen mielestä monnisista tuonne menisivät melko monet, ja esim. kuparimonniset, helmimonniset tai täplämonniset sopisivat kuulemma hyvin. Toisen kauppiaan mielestä 26-27°C lämpöön menevistä monnisista yksikään ei mene alle 80cm pitkään altaaseen (eli esim kuparimonninen vaatisi 80cm pitkän altaan ja täplämonniselle olisi turhan lämmin, nyt esimerkiksi). Yrittääkö ensimmäinen liike vain rahastaa vai onko toisen liikkeen kauppiaalla liian tarkat rajanvedot lämpötilojen/altaan koon suhteen? Vai onko monnisten otto 100l akvaarioon 26-27°C lämpöön vähän harmaata aluetta?

Kuparimonniset yllättäen ihastuttivat kaupan altaissa enemmän kuin etukäteen katsomissani kuvissa. Olisiko tuo 100l (75x35x40 mitat) tarpeeksi suuri niille?

Useammassa lähteessä kuparimonnisia näkee suositeltavan minimissään 80l akvaarioon, mutta lähteiden paikkansa pitävyyttä on hankala tarkastaa. Toisaalta pienemmät monniset saattaisivat viihtyä tilan puolesta paremmin, jos vain sietävät tuota lämpöä. Mitä olette mieltä? Jos kuparimonniset eivät oikein mahdu niin voisin ottaa jotain pienempää monnislajia (esimerkiksi näitä aiemmin keskustelussa mainittuja) myöhemmin, kun olen hankkinut uuden lämmittimen tuohon 30l nanoon. Nykyinen pitää lämmön 25°C kohdalla, mutta sitä ei voi säätää muuhun lämpötilaan. Säädettävän lämmittimen avulla voisin pikkuhiljaa totuttaa monnisia lämpimämpään ja seurailla niiden viihtyvyyttä lämpötilan noustessa. Ja mahdollisesti odottaa niiden varttuvan vähän isommiksi, jos aikuisena viihtyvät paremmin lämpimämmässä - mikäli eivät tottuisi, niin pääsisivät toki eteenpäin, eivät tuohon 30l tietenkään mahtuisi. Pitäisi myös varmaankin aloittaa hyvin pienellä parvella, että tila riittäisi edes jotenkin. Mitä mieltä olisitte tästä, kannattaisiko totutus, jos sen joutuisi toteuttamaan näin pienessä altaassa? Tämä akvaariokauppias vähän pelästytti tuon lämpötilan suhteen.
Nopeana lisäkysymyksenä vielä, että mitenköhän altaan kypseneminen/bakteerikanta etenee, voisiko tuonne jo ensiviikolla ottaa lisää kalastoa vai onko liian aikaista? Akvaarioliikkeeseen on tulossa ensiviikolla myyntiin hunajarihmakaloja, niin voisin tuon kasvipaketin saavuttua harkita niiden tuomista altaaseen. Sitten olisi ne itselle tärkeimmät eli ahvenet ja rihmakalat hommattuna
------------------------------
Tulipas pitkät sepustelut

Kiitos jos jaksoitte lukea!