Monniset myrkyllisiä?

Monnit, nuoliaiset ja muut pohjalla elävät kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Kai
Junior Member
Junior Member
Viestit: 144
Liittynyt: 13:33, 11.01.2004
Paikkakunta: Pälkäne

Monniset myrkyllisiä?

Viesti Kirjoittaja Kai »

Tuttavallani vaihdettiin tässä jokin aika siten akvaariota; operaatio sujui muuten mallikkaasti mutta suurin osa kaloista kuoli. Kalat pyydystettin vanhasta tankista suureen pesuvatiin siksi aikaa kun vanha allas tyhjennettiin ja uusi saatiin sisustettua ja täytettyä. Vanhaa vettä saatiin talteen n. 50 litraa eli suurin osa vedestä oli uutta vettä (akvan tilavuus 300 litraa). Koska vesi tuli omasta kaivosta ei osattu varoa riittävästi kaasukuplia, paine kun ei ole ihan kunnallisen verkoston luokkaa. Vedessä olis siis kuitenkin runsaasti kaasukuplia kun kalat laitettiin altaaseen. Menehtyneitä lajeja olivat leväbarbi, sateenkaarikala, raitanuoliainen. Hengissä selvisivät partamonnit, rihmakalat, neontetrat, monniset.

Olen ollut sitä mieltä että kalakuolemien syy oli se että uuden akvan vedessä oli niin paljon kaasukuplia ja syyttänyt siitä tietenkin itseäni; olinhan tuossa projektissa eräänlaisena päällysmiehenä. Luin kuitenkin uudesta Akvaristista että esim. muuton yhteydessä ei muita kaloja saisi laittaa monnisten kanssa samaan pussiin koska monniset erittävät veteen myrkkyjä. Olisiko mahdollista että kalakuolemat olisivatkin johtuneet tästä monnisten erittämästä myrkystä?
akirpap
Member
Member
Viestit: 414
Liittynyt: 16:33, 26.01.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tornio

Viesti Kirjoittaja akirpap »

Kuinka puhdas tuo vati oli? Pesuainejäämiä?
Itselläni oli n. 20 monnista 20 tetran, partiksen, töyhtökääpiöiden ja taistelukalojen kanssa 60l altaassa n. 24h altaan vaihdon yhteydessä. Altaassa oli toki hyvä suodatus/hapetus. Kaikki selvisivät hyvissä voimin, tosin ei se vielä todista monnisten myrkyttömyyttä - stressaantuneiden monnisten vesi (esim. kuljetuspussissa) haisee pahalle ts. selvästi erilaiselle kuin muiden kalojen vastaavassa tilanteessa.
Kai
Junior Member
Junior Member
Viestit: 144
Liittynyt: 13:33, 11.01.2004
Paikkakunta: Pälkäne

Viesti Kirjoittaja Kai »

Asta oli uusi, pesu- tms. ainejäämiä ei ollut
-riff-
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1299
Liittynyt: 18:04, 15.05.2005
Akvaarioseurat: TAS, HAS, Ciklidistit
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja -riff- »

Akvaristista että esim. muuton yhteydessä ei muita kaloja saisi laittaa monnisten kanssa samaan pussiin koska monniset erittävät veteen myrkkyjä. Olisiko mahdollista että kalakuolemat olisivatkin johtuneet tästä monnisten erittämästä myrkystä?
Kyllä vain, tuo on ihan tunnettu juttu. Itselläni kävi ensimmäistä muuttoa tehdessä juuri noin. Laitoin helmimonnisia ja kardinaalitetroja samaan kuljetussaaviin, jossa olivat pari tuntia. Kun päästiin perille, niin kaikki kardinaalit oli kuolleet ja suurin osa monnisista oli todella heikossa kunnossa. Kolme kuoli seuraavan päivän aikana. :(
Miikku
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1156
Liittynyt: 17:18, 18.02.2004
Paikkakunta: Jyväskylä, JAS

Viesti Kirjoittaja Miikku »

Kaasukuplatkin on kyllä saattaneet aiheuttaa kuoleman. Kuolemat tuli siis vasta siinä isossa altaassa? Luulisi että siinä tilavuudessa myrkky ei enää olisi niin tappavaa, mutta tietty jos myrkytys on tapahtunut siinä siirron yhteydessä. Ikävä juttu kyllä kaikin puolin.

Monnisten myrkky on tosiaan joo ihan tunnettu juttu, ja nehän neuvotaan yleensä pakkaamaan aina lajilleen, siis yhtä sorttia per pussi. Toisaalta, itse olen muutossa kuskannut niitä isossa saavissa kaikkien muiden kalojen kanssa ilman ongelmia.
Kai
Junior Member
Junior Member
Viestit: 144
Liittynyt: 13:33, 11.01.2004
Paikkakunta: Pälkäne

Viesti Kirjoittaja Kai »

Itselleni tämä monnisten myrkky oli ihan uusi asia, toisaalta mulla ei ole koskaan ollut monnisia niin ei ole tullut niihin sitten sen paremmin perehdyttyäkään. Hieman tässä omantunnon kolkutus alkaa hellittää jos syyllisiä tosiaankin saattoivat olla monniset.

Kuolemat tapahtuivat tosiaankin vasta isossa altaassa, mutta ennen isompaan altaaseen pääsyä joutuivat olemaan pienessä tilassa parisen tuntia. Ehkäpä tässä sitten on ollut kyseessä jonkinlainen stressin, kaasukuplien ja monnismyrkyn yhteisvaikutus. Kiitos vastauksista.
*Viltzu*
Senior Member
Senior Member
Viestit: 540
Liittynyt: 16:04, 01.07.2003
Viesti:

Viesti Kirjoittaja *Viltzu* »

-riff- kirjoitti:Laitoin helmimonnisia ja kardinaalitetroja samaan kuljetussaaviin, jossa olivat pari tuntia. Kun päästiin perille, niin kaikki kardinaalit oli kuolleet ja suurin osa monnisista oli todella heikossa kunnossa. Kolme kuoli seuraavan päivän aikana.
Mutta miten niitä monnisiakin kuoli, ei kai ne toinen toisiaan myrkytä?
VilleJ
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4745
Liittynyt: 19:55, 17.02.2002
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja VilleJ »

*Viltzu* kirjoitti:Mutta miten niitä monnisiakin kuoli, ei kai ne toinen toisiaan myrkytä?
Esmes, monnisia pakattaessa eri lajit omiin pussukoihinsa. Ei koskaan erilajeja samaan pussiin tai saattaa löytyä kelluvia kaloja.
*Viltzu*
Senior Member
Senior Member
Viestit: 540
Liittynyt: 16:04, 01.07.2003
Viesti:

Viesti Kirjoittaja *Viltzu* »

Mutta jos samassa saavissa oli siis helmimonnisia ja kardinaalitetroja. Niin sehän on ihan ymmärrettävää että kardinaalit kuoli monnisten myrkkyyn mutta miksi sitten osa monnisistakin kuoli, nehän oli kaikki samaa lajia? Ehkä eivät vaan jostain muusta syystä kestäneet kuljetusta?
tellie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 569
Liittynyt: 20:12, 11.01.2005
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja tellie »

Iikiik, nyt tuli hätä käteen: muutto edessä monnisten kanssa.

Varmistetaanpa siis että tajusin asian oikein: Kun monniset pakkaa lajilleen (eikä kaada niiden vettä tulevaan altaaseen), ei ruumiita pitäisi tulla? Onko siis niin, että monniset ovat jollain lailla immuuneja oman lajinsa myrkylle? Ts. seitsemän kuparimonnista uskaltaisi pakata yhteen saaviin muutamaksi tunniksi? Vai laittaisiko kaksi ämpäriä suosiolla...? Muuttomatka ei ole kovin pitkä.
Kissan nimi on Naunau, koiran Hauhau, kalan Pulpul, Tippi tai Sergei.
Victor von Doom
Junior Member
Junior Member
Viestit: 235
Liittynyt: 22:51, 31.05.2004
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Victor von Doom »

tellie kirjoitti:Onko siis niin, että monniset ovat jollain lailla immuuneja oman lajinsa myrkylle?
Näin ei ikävä kyllä taida olla. Kalakauppiailta olen kuullut, että kato saattaa joskus monnisia kauppaan kuljetellessakin käydä kovana, erityisesti kirjomonnisella tuntuu olevan huono maine tässä suhteessa.

Itse olen muuttanut pariinkin otteeseen mm. juuri noita kirjomonnisia, mutta aina ovat kuitenkin pussista tulleet hengissä ulos, joten turha tuota on kuitenkaan liikaa jännittää.
Kati
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1423
Liittynyt: 13:42, 22.01.2002
Paikkakunta: Helsinki; TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kati »

Aika läjää erisorttisia monnisia harrastaneena, kasvattaneena ja kuljettaneena uskallan väittää, että samanlajisia voi huoletta kuljettaa samassa pussissa. Tietysti pitää muistaa ne perussäännöt, eli ei liikaa kaloja samaan pussiin, riittävästi ilmatilaa, ei lisähappea jne.

Tuosta mainitusta kirjomonnisesta mulla ei ole kokemusta, mutta en muista koskaan itse kuullut, että se olisi tässä suhteessa jotenkin valtavirrasta poikkeava. Paitsi hei, kirjomonninen on lajina tietääkseni/muistaakseni jotenkin "epäselvä"... voihan olla, että kaikki kirjomonnisena kulkevat kalat eivät olekaan samaa lajia?

Itsekin olen muuten aikoinani tappanut liudan kaloja kuljettamalla niitä helmimonnisten kanssa samassa paketissa. Osa kaloista kuoli jo n. tunnin kestäneen siirron aikana, osa seuraavina tunteina. Mulle kyllä iski tapahtuneesta aika iso morkkis toisin kuin Kailla. Minusta syyllinen oli asiaan riittävästi perehtymätön harrastaja eikä luonnollisella tavalla harrastajan aiheuttamaan stressiin reagoinut eläin :roll:.
Victor von Doom
Junior Member
Junior Member
Viestit: 235
Liittynyt: 22:51, 31.05.2004
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Victor von Doom »

Kati kirjoitti:Paitsi hei, kirjomonninen on lajina tietääkseni/muistaakseni jotenkin "epäselvä"... voihan olla, että kaikki kirjomonnisena kulkevat kalat eivät olekaan samaa lajia?
Näin muistan itsekin jostain lukeneeni. Saattaa olla selitys kirjomonnisten huonolle kuljetuskestävyydelle. Toisaalta kalakauppiaat myös kuljettavat usein paljon nokuharrastajaa suurempia määriä kaloja, jolloin joukossa voi helpommin piileskellä väärien lajien edustajia.
teemu7117
Senior Member
Senior Member
Viestit: 958
Liittynyt: 09:34, 15.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo, Laaksolahti

Viesti Kirjoittaja teemu7117 »

Meillä viime syksynä muutto sujui ihan hyvin. Matkaa uuteen paikkaan oli alta pari kymmentä kilometria, mutta akvaariota muutettaessa tuli vaihdettua akvaario samalla 3 kertaa isompaan, joten homma ei sujunut ihan hetkessä. Kaloja muuttaessani pakkasin jokaisen kalan omaan isohkoon kalankuljetuspussiin. Eipähän kukaan kuollut mihinkään myrkytykseen. Vaiva ei ollut paljoakaan sen suurempi ja kalan kuljetuspussit ilmaisia.
kirjo
Member
Member
Viestit: 332
Liittynyt: 17:00, 24.11.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja kirjo »

Ja niitä monnisiakin kuoli tietysti siksi, koska muutama kuollut kardinaalitetra ei taatusti tee hyvää veden laadulle, ts, ketjureaktio siis.
Tetrat kuolivat monnisten myrkkyyn, saman lajiset monniset taas kuolleisiin kardinaaleihin.
Elämä on sitä mitä meille tapahtuu silloin kun teemme muita suunnitelmia.
-Thomas La Manee-
Kai
Junior Member
Junior Member
Viestit: 144
Liittynyt: 13:33, 11.01.2004
Paikkakunta: Pälkäne

Viesti Kirjoittaja Kai »

Kati kirjoitti: Mulle kyllä iski tapahtuneesta aika iso morkkis toisin kuin Kailla. Minusta syyllinen oli asiaan riittävästi perehtymätön harrastaja eikä luonnollisella tavalla harrastajan aiheuttamaan stressiin reagoinut eläin :roll:.
Tulikohan tässä nyt viestittyä jotenkin epäselvästi? :?
Kati
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1423
Liittynyt: 13:42, 22.01.2002
Paikkakunta: Helsinki; TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kati »

Kai kirjoitti:Hieman tässä omantunnon kolkutus alkaa hellittää jos syyllisiä tosiaankin saattoivat olla monniset.
Tuo kommenttini liittyi tähän.
hs75
Junior Member
Junior Member
Viestit: 126
Liittynyt: 00:07, 29.12.2003
Paikkakunta: Liminka

Viesti Kirjoittaja hs75 »

Kati kirjoitti:
Kai kirjoitti:Hieman tässä omantunnon kolkutus alkaa hellittää jos syyllisiä tosiaankin saattoivat olla monniset.
Tuo kommenttini liittyi tähän.
No, onhan se joka tapauksessa helpottavaa, jos löytyy yksi järkevä selitys epäonniseen muuttoon. Tällaisen yksittäisen tiedon puuttuminen ei tarkoita tietämättömyyttä koko akvaarionhoidon muissa osa-alueissa, etenkään kun monniset eivät ilmeisesti olleet omia.
kalaneiti
Member
Member
Viestit: 330
Liittynyt: 04:06, 24.10.2003
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja kalaneiti »

Hui, en tiennytkään aiemmin että ovat myrkyllisiä..mitenhän se on jäänyt huomaamatta kun aikanaan lueskelin paljonkin (en näköjään riittävästi tai oikeista lähteistä) monnisista. Hmm. Suunnittelen tässä lastenhuoneeseen akvaarion laittamista ja sinne yksi vaihtoehto olisi monniset, mutta uskaltaako niitä laittaa samaan huoneeseen pienen lapsen kanssa jos erittävät jotain myrkkyä veteen? Toki on tarkoitus käyttää kansilaseja ja akvaarion päälle nostettavia lamppuja, mutta eihän sitä koskaan tiedä mitä pieni tutkimusmatkailija saa päähänsä esim. aamulla kun herää ennen meitä muita..

Samaisesta syystä (myrkyllisyys) luovuin mm. myrkyllisistä/piikkisistä kasveista ja c.orientaliksestani sekä toisesta salamanterieläimestä jotka meillä oli ennen kun tytsy lähti liikkeelle.

Kertoisitteko siis tarkemmin tästä eri monnislajien myrkyllisyydestä? Allas on suhteellisen pieni, joten en mitään hurjan isoksi kasvavia lajeja valitsisi sinne - onko koolla merkitystä myrkyllisyyden kannalta?
Kaunis Ameebamutantti, Loputtoman Arktinen Navigoija ja Emeritusprofessori sekä Ihailtavan Taidokas Iskunvaimenninkauppias
IderG
Junior Member
Junior Member
Viestit: 109
Liittynyt: 14:27, 22.09.2004

Viesti Kirjoittaja IderG »

Ei tässä tapauksessa mielestäni monnisilla ollut kalojen kuolemiseen osaa eikä arpaa (jos ymmärsin hieman sekavan alkuperäisen viestin oikein).

Kalat eivät siis kuolleet siihen pesuvatiin, jossa ne oleskelivat, vaan vasta kun ne laitettiin uuteen akvaarioon?

Uudessa akvaariossa oli vain kuudesosa vanhaa vettä, loput ehkä äärimmäisen pehmeää uutta kaivovettä. Käytittekö edes vanhan akvaarion suodatinta pyörimässä uudessa? Kuinka hyvin hoidettu vanha akvaario oli? Olivatkohan vedenvaihtorutiinit olleet vähän niin ja näin?

Kyllä kalat mielestäni kuolivat liian suuren vesiarvojen muutoksen aiheuttamaan fysiologiseen stressiin.

Monniset erittävät veteen aineita, jotka eivät lukemieni lähteiden mukaan ole oikeastaan myrkkyjä. Samassa pussissa monnisten kanssa olleet kalat saattavat pikemminkin kuolla hapen puutteeseen kuin suoranaiseen myrkkyvaikutukseen. Ihmisille monnisistä ei ole muuta haittaa, kuin että kannattaa varoa rintaevien paksuja ruotoja. Pisto voi olla tavanomaista kivuliaampi.
Ivan der Grausame

"Gott erbarmt Sich, Ich nicht"
m.n
Junior Member
Junior Member
Viestit: 136
Liittynyt: 22:30, 23.07.2003
Akvaarioseurat: TAY
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Raisio

Viesti Kirjoittaja m.n »

Monniset erittävät stressitilanteessa joitain aineita veteen, jotka saattavat olla myrkyllisiä muille kaloille. Riittävän suurina pitoisuuksina ne myös voivat kuolla siihen itse. Käytännössä siis monniset aina lajikohtaisesti pussiin, eikä niitäkään liian montaa samaan. Käsittääkseni todennäköisyys, sille että saa monniset tapettua omaan myrkkyynsä on aika vähäinen mikäli kuljetusajat eivät ole kovin pitkiä. Monniset erittävät ihon pinnalle "tulehdusta aiheuttavia" yhdisteitä (tämä muistaakseni luki panssarimonnit kirjassa???) ilmeisimmin omaksi suojaksi.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Monnit ja nuoliaiset”