Diadema merisiili - onko riuttaturvallinen plus muu info?!

Meri- ja murtoveden akvaariot, kalat, tekniikka ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
mikkokoo
Senior Member
Senior Member
Viestit: 757
Liittynyt: 14:23, 07.02.2002
Akvaarioseurat: FOMA (nro4)
Viesti:

Diadema merisiili - onko riuttaturvallinen plus muu info?!

Viesti Kirjoittaja mikkokoo »

Terve,
Harkitsen mustan pitkäpiikkisen merisiilin ostoa, en ole ihan varma lajista (tai edes suvusta), mutta melko varma että se on [/i]Diadema savignyi.

Olisinkin kysellyt, että:
1. onko laji riuttaturvallinen?
2. mitä huonoja puolia siinä on (mikset laittaisi omaan riutta-akvaarioon)?
3. onko olemassa jotain samannäköisiä ja siihen helposti sekoitettavia lajeja, joille vastaukset 1 ja/tai 2 olisivat eriäviä (eli onko esim Diadema savignyi pelkkä levänsyöjä, mutta joku lähes identtisen näköinen laji hotkaiseekin mun acroporan välittömästi? TÄmä kysymys kuulostaa vähän hassulta, mutta on osoittautunut järkeväksi esittää... :D
4. Miten myrkyllinen / agressiivinen 'hyökkäämään' se on, onko kukaan joutunut myrkytyksen uhriksi?

-Mikko
mahven
Junior Member
Junior Member
Viestit: 203
Liittynyt: 14:24, 01.08.2002
Paikkakunta: Klaukkala

Re: Diadema merisiili - onko riuttaturvallinen plus muu info

Viesti Kirjoittaja mahven »

mikkokoo kirjoitti: 2. mitä huonoja puolia siinä on (mikset laittaisi omaan riutta-akvaarioon)?
Ne piikit...

Akvaariokokemusta ei ole (eikä tule), mutta muuan tarina elävästä elämästä:

Teneriffalla divemasteri kehottaa varomaan merisiilejä, ei kannata sorkkia. Pikku dyykkariakvaristi tuumaa hiljaa mielessään ettei nyt tietenkään mene moista hienoa otusta häiritsemään jos sellaisen onnistuu löytämään. Kukaan ei vaan hoksannut kertoa dyykkariakvaristille että se tienoo on täynnä niitä hemmetin neulatyynyjä (tarkemmasta lajista ei tietoa vaan pitkät piikit niilläkin oli) joten ensimmäinen kosketus pohjaan upotti muutaman tikun 7mm neopreenin läpi dyykkarin polveen. Siitä varmaan aiheutui pikku pistelystä huolimatta enemmän haittaa siilille, vaan se seuraava varomaton kädenheilautus tunki piikin ohuen hanskan läpi sormeen ja se sitten aristi muutaman päivän. En halua ajatella mitä tapahtuisi jos piikit saisi suoraan paljaaseen ihoon.

Parin sukelluksen jälkeen dyykkariakvaristi oppi jo paremmin katsomaan miten raajansa asettelee pohjan tienoilla ja pyhästi päätti että kotialtaaseen tulee korkeintaan niitä lyhytpiikkisiä versioita. (Tosin niistä siilien kanssa kimpassa viihtyvistä "spider crabeista" olisi kyllä voinut pari tunkea taskuun...)

Kaiken lisäksi viimeisessä DAN-lehdessä oli hauska juttu käteen sattuneesta merisiilinpiikistä: sisäänmenohaava umpeutui aikanaan vaan piikin kärki putkahti käden toiselta laidalta esiin joskus vuoden päästä...


M
ealex
Advanced Reefer
Advanced Reefer
Viestit: 766
Liittynyt: 13:20, 09.03.2002
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Diadema merisiili - onko riuttaturvallinen plus muu info

Viesti Kirjoittaja ealex »

Omia kokemuksia ei ole, mutta kirjojen mukaan Diadema spp. syö tehokkaasti kalkkilevää ja mukana olevaa pieneliöstöä, lisäksi niiden herkkua on Acropora palmata, mutta joskus muutkin korallit sekä sienet ja muut "encrusting invertebrates" maistuvat. Muistaisin että sitä on myös sanottu "bulldozeriksi" eli se siirtele akvaarion sisustusta ja kiinnittämättömiä koralleja.

Kerran kaveri yritti repiä yhden Diademan riutasta ja jaksoikin sitten muutamat seuraavat päivät valittaa että sormet ovat kipeitä. 8O Yhtään siiliä emme saanet irti, ja tietämättöminä päätettiin että ne on jotain kuolleita, kivettyneitä kappaleita, silloin en vielä tiennyt, että merielukat osaavat olla todella tiukasti kiinni. :)
mikkokoo
Senior Member
Senior Member
Viestit: 757
Liittynyt: 14:23, 07.02.2002
Akvaarioseurat: FOMA (nro4)
Viesti:

Viesti Kirjoittaja mikkokoo »

Kiitos vastauksisa. Kommentti, että saattaa syödä acroporia peloitti mut unohtamaan ostosuunnitelmat. Isokokoisina (kun piikit jotain 40 cm pitkiä ja siili 10-15 cm halkaisijaltaan) ovat kyllä mielestäni mahtavan näköisiä, mutta ei kiinnosta nähdä koralleja syötynä aamulla kun herää.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Meri- ja murtovesi”