Elohopealampun tehot

Valaisimet, suodattimet, lämmittimet ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Paula Luotola
Member
Member
Viestit: 276
Liittynyt: 01:23, 31.10.2002
Paikkakunta: Oulu

Elohopealampun tehot

Viesti Kirjoittaja Paula Luotola »

Sain tutulta ilmatteeksi Osramin lampun, lampussa merkinnät HQL 80 w. Kyseessä siis sellainen yksilö, jossa heijastin sijaitsee "polttimossa". Ongelma-akvaario on 130 cm pitkä 60 cm syvä allas, jossa nyt valaistuksena kaksi loisteputkea (olisko 120 cm, 36 W???) ja valoa ei todellakaan ole riittävästi. :cry: Kysymys kuuluukin: koska monimetallit eivät juuri nyt budjettiini mahdu, niin saisinko tuosta lampusta mitään apua, esim halogeenispottien kanssa yhdistettynä? Ovatko "elohopeavatit" jollain tapaa parempia tai huonompia kuin "loisteputkivatit? Ja jos tuosta lampusta on apua saatavissa, niin mistähän löydän siihen uuden polttimon, ja paljonkohan mahtaa maksaa?

Nim. Valaistus-imbesilli ja ylpeä siitä :mrgreen:
Tessu-
Member
Member
Viestit: 302
Liittynyt: 14:44, 16.06.2003
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Tessu- »

siis sait koko lampun (polttimoineen) vai pelkän polttimon?

Halogeenispottien arvo valaistuksessa on surkea -> Hirveästi lämpöä suhteessa valoon. Kieltämättä niillä saa tarvittaessa kauniin "iltavalaistuksen".
----
><////o>
saurama
Valopää
Valopää
Viestit: 1880
Liittynyt: 13:54, 12.06.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja saurama »

Elohopean hyötysuhde on noin puolet loisteputkesta/monimetallista. Vastaavasti hehkulampun tai halogeenin noin kuudesosa. Toisinsanoen saadaksesi saman määrän valoa kuin loisteputkesta tarvitset tuplasti tehokkaamman elohopealampun tai 6x tehokkaamman halogeenin (lopputeho menee lämmöksi). Tämä tietysti pätee vain siihen, paljonko "hehkulangasta" irtoaa valoa. Heijastin vaikuttaa erittäin paljon siihen, minkä verran valoa päätyy kohdealueelle. Esimerkiksi sisustushalogeneista suurin osa sellaisia, että niissä on hyvä heijastin valmiina ja hukkavaloa ei tule pahasti. Aina siis täytyy ottaa huomioon, kuinka isolle alueelle valo jakautuu.

Toinen asia, joka lampuissa on selvänä erona, on väritoisto. Sekä värisävy (lämmin eli punertava - kylmä eli sinertävä) että kyky toistaa värejä (puhtaat värit - kelmeä maisema) ovat eri lampputyypeillä erilaiset. Loisteputkissa ja monimetalleissa on malleja, joiden värintoistokyky on erinomainen - ja malleja, jotka eivät ole ihan hirveän hyviä. Elohopean värintoistokyky on huonompi, allas tuppaa aina näyttämään kellanvihreältä. Hehkulamppujen ja halogeenien selvin piirre on niiden lämmin sävy.

Lyhyt teoria akvaariovaloista päättyy tähän. Seuraava saa jatkaa. Aiheesta vain sen verran, että lähes jokaisella lampputyypillä on saatu vihanneksia kasvamaan vaihtelevalla menestyksellä...
Samu Saurama
www.AudioVideo.fi - ilmaiseksi kaikki viihde-elektroniikasta
Paula Luotola
Member
Member
Viestit: 276
Liittynyt: 01:23, 31.10.2002
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Paula Luotola »

Sain siis valaisimen polttimoineen... Jos se nyt edellisessä viestissä oli jotenkin epäselvästi ilmaistu. :mrgreen:

Eli jos oikein ymmärsin, niin tuo 80 watin elohopealamppu vastaisi siis 40 watin loisteputkea. Tuossa mittailin ja mallailin, jos siirrän nykyisen loisteputkivalaisimen etureunaan ja valaisen tuolla spottimallisella toisen reunan, niin allas on varsin kauniisti valaistu. Ainoa ongelma on toinen takakulma, joka tällöin jää varsin pimeäksi... Mitähän kivaa sinne keksis? :roll:
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Tekniikka”