jarvij kirjoitti:Arvailla voit itsekin vaikka tämän listan perusteella:
http://aquahoito.info/suomi/taudit/oirmuk.php
Arvaamalla ei oireiden syy kuitenkaan selviä. Seuraus voi olla vaikka ascites eli nesteen kertyminen ruumiinonteloon ja/tai silmäkuoppiin silmien taakse.
Munuaisten toiminnan häiriö loisten tai bakteerien (virusten?) toimesta.
Mun siniseeprakala turposi parin kuukauden kuluessa palleroksi. Söi kuitenkin normaalisti ja ui vilkkaasti. Kasvu vain hidastui ja kala jäi normaalia lyhyemmäksi. Lopulta päästin kalan kärsimyksistään ja tein ruumiinavauksen.
Mikroskopoin maksan ja muita sisäelimiä. Löysin bakteeripesäkkeitä. Ainakin kalani kohdalla kyseessä oli maksan ja muiden sisäelinten toimintahäiriö, jonka johdosta ruumiinonteloon kerääntyi nestettä. Bakteeripesäkkeet eivät kyllä vaikuttaneet tuberkuloosilta. Epäilisin leväsientä... Muilla kaloillani ei ole ollut oireita kyseisessä akvaariossa. Mutta täydellistä varmuutta en tietenkään saanut, koska minulla ei ole bakteerien kasvatus/testausmahdollisuutta.
Ehdotukseni olisi siis: selkeästi sairaiden yksilöiden poistaminen mahdollisimman nopeasti taudin oireiden havaitsemisen jälkeen, jolloin mahdollisen taudin leviäminen hidastuu ainakin jossain määrin. Tai sitten sairastunut yksilö jonnekin tutkittavaksi, jotta selviää onko kyse kuinka vakavasta taudista.
Yleensä tuollaisten oireiden taustalla on sairaus, jota ei voida parantaa. Jos sisäelimet vaurioituvat pienikokoisilta kaloilta, on niitä melko vaikeaa saada korjaantumaan...
Lisäksi vielä vesipöhöstä, joka aiheutuu yleensä sekundäärisenä vaivana. Ensin kalan kunto / immuniteetti on heikentynyt ja sen jälkeen se sairastuu lisäksi vesipöhöön (useita vaihtoehtoisia aiheuttajia). Yleensä kalaa on rasittanut jo jonkin aikaa ennen pöhön ilmaantumista likainen vesi.