KatjaN kirjoitti: Kyseessähän ei nyt siis olleet kidusloiset, vaan mitä ilmeisemmin Hexamita. Kalat eivät 3kk:n aikana ole osoittaneet minkäänlaisia huomiotaherättäviä oireita, lukuunottamatta tämän kuolemantapauksen jälkeen ilmestynyttä muutamaa finniä.
Ymmärsin alkuperäisestä viestistä tuon, enkä tarkoittanutkaan sitä, vaan seuraavaa kommenttiasi.
KatjaN kirjoitti: Vastaisuudessa laitan kyllä kaikki uudet kiekot ensin loiskuurille.
Voithan ne loiskuurittaa halutessasi, omia kalojasihan ne on, mutta minä antaisin kalojen ensin kotiutua rauhassa ilman lääkkeitä seuraten niitä ensin, hyvissä vesiolosuhteissa. Lääkitseisin vasta sitten jos ne lääkettä kaipaisivat.
KatjaN kirjoitti:Villeillä kiekoilla taitaa kidus- ja sisäloisia melko suurella todennäköisyydellä kuitenkin olla. Tulevaisuudessa, kun oma asunto on ostettu ja kiekot muuttavat 800l. altaaseen on nykyisten manacapuru sinikiekkojen seuraksi tarkoitus ottaa iso satsi jotain muuta villiä, tietenkin parin kuukauden karanteenin kautta. Selvästi ei voi luottaa siihen, että kalat voivat hyvin, kun näyttävät hyviltä, syövät hyvin ja ovat pirteitä, koska juurikin sellainen kiekko minulta siis pari päivää sitten kuoli. Siksi on herännyt ajatus, että seuraavat kalat saavat karanteenissa loishäädön, ennen pääsyä pääaltaaseen.
Tuohon villien loistartuntoihin en ota kantaa, niitä on löydetty niin villeistä kuin viljellyistäkin kiekkokaloista.
Mutta oletkos kuullut niinsanotusta "rokotuksesta" Eli kun hankit uusia kiekkokaloja ja olet karanteenannut niitä riittävän ajan (mikä se nyt kenenkin mielestä onkaan, minun mielestäni kuukaudesta =>) ja huomaat että kalat ovat karanteenissa hyväkuntoisia ja alat suunnitella niiden siirtoa pääaltaaseen, voi tehdä seuravaa.
Laitat pääaltaastasi ensimmäisenä päivänä hyvin pienen määrän akvaariovettä esim 1 ml karanteenialtaaseen ja päinvastoin, näinollen jatketaan seuraavana päivänä 2 ml vettä pääaltaasta karanteeniin ja päinvastoin. Näin jatketaan esim 2 viikkoa, annosta jokapäivä puolella lisäten, näin ollen kalasi kummassakin altaassa totutetaan toistensa bakteerikantaan pikkuhiljaa ja varsinaisessa siirrossa kummallekkaan porukalle se ei tule ns kertarysäyksenä. Kutsuisin tätä mielummin siedätyshoidoksi etukäteen kuin rokotukseksi. Vedenvaihdot tietysti tehdään tänä aikana normirutinien mukaan. Jos oikein varovainen haluaa olla aloittaa siedätyshoidon yhdellä tipalla.
Villien kiekkojen omituiset kuolemat voivat johtua yhtähyvin vanhuudestakin, kuin sairauksista. Jos ostaa täysikasvuisia suuria villejä kiekkokaloja harvalla harrastajalla on taito yrittääkkään määrittää niiden ikää, ei niillä ole henkkareita saapuessaan. Aika pitkälle kokennut harrastaja pystyy päättelemään villienkin kiekkokalojen iän, seurattuaan vuosikausia kiekkokaloja altaissaan kuinka niiden ulkonäkö muuttuu iän myötä.
Timppa