Apua! Kalat voi huonosti

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
affenaario
Starting Member
Starting Member
Viestit: 9
Liittynyt: 12:27, 16.08.2005
Paikkakunta: LAITILA

Apua! Kalat voi huonosti

Viesti Kirjoittaja affenaario »

Meillä on 1200-litrainen akvaario, jossa on yksi mustahuulibarbi, kaksi tiikeriseisojakalaa, haibarbeja, sateenkaarikaloja, keltabarbeja, pari imumonnia, kaksi ripsimonnia, okamonni ja kaksi lehtikalaa. Tiistaista asti kalat ovat voineet huonosti aina iltaisin. Ne huohottavat voimakkaasti lajista riippuen joko pinnassa tai pohjassa. Kaikki kalat oireilevat.

Lämpötila akvaariossa on 24 (kahdella eri mittarilla mitattuna), mikä se on ollut aina ennenkin. Nitraatti on 20, nitriitti 0 ja pH 7.0. Kokonaiskovuus ja garbonaattikovuus ovat molemmat noin 5. Suodatin ja hapetin toimivat. Akvaariossa on osittainen pohjasuodatin.

Vaihdoimme vedestä tiistaina sekä eilen noin 1/4. Vedenvaihdon jälkeen kalat lakkasivat huohottamasta ja muutenkin piristyivät välittömästi. Mikä ihme kalojamme vaivaa?

Osa sateenkaarikaloista hankittiin vasta puolitoista viikkoa sitten. Voisiko niiden mukana olla tullut jokin tauti, joka aiheuttaa tälläistä?
parodie
frank
Member
Member
Viestit: 363
Liittynyt: 07:25, 12.02.2003
Paikkakunta: Helsinki HAS

luulen

Viesti Kirjoittaja frank »

..että pohja on tukossa(?)
Tyhmä saa olla muttei köyhä!
minerva
Junior Member
Junior Member
Viestit: 136
Liittynyt: 00:27, 19.06.2003
Paikkakunta: pohjanmaa

Viesti Kirjoittaja minerva »

Olisiko hapenpuute mahdollinen syy?
Liikkuuko pintavesi riittävästi?
:?
Miikku
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1156
Liittynyt: 17:18, 18.02.2004
Paikkakunta: Jyväskylä, JAS

Viesti Kirjoittaja Miikku »

Alkaako huohotus valoisaan aikaan vai valojen sammuttamisen jälkeen? Onko akvaariossa kasveja? Jos hapenpuutteesta on kyse, sen luulisi vaivaavan enemmän öisin ja juuri valojen syttymisen jälkeen, jolloin kasvitkin käyttävät happea, eivätkä tuota sitä. Pintavedenkiertoa kannattaa lisätä joka tapauksessa, että hapelle tulee enemmän liukeamispintaa.

Karanteenattiinko uudet kalat? Onko mitään muita merkkejä oudosta käytöksestä, väristelyä, kidusten rapsuttelua esim. pohjaan, kidusten punotusta tms.? Jos kyseessä ovat kidusloiset, tuon vesimäärän lääkitseminen onkin jo aika iso juttu. Toisaalta tuntuisi oudolta, että loiset vaivaisivat kaloja vain tiettyyn aikaan vuorokaudesta, vai tarkkaillaanko akvaariota sitten enemmän iltaisin, jolloin oireet tietysti havaitsee helpommin?

Kannattaa katsella vinkkejä esim. täältä www.aquahoito.info siellä on hyviä juttuja erilaisista sairauksista ja niiden oireista.

Komeankokoinen akvaario teillä muuten :D
affenaario
Starting Member
Starting Member
Viestit: 9
Liittynyt: 12:27, 16.08.2005
Paikkakunta: LAITILA

Viesti Kirjoittaja affenaario »

Akvaariossa ei ole kasveja, koska tiikeriseisojat repisivät ne yhdessä vuorokaudessa silpuksi. Oireet alkoivat kolmena peräkkäisenä iltana aina noin klo 16 ja 19 välillä, eli valoisaan aikaan. Uusia kaloja ei karanteenattu, koska meidän karanteeniakvaariossa on tällä hetkellä tiikerinuoliaisia, joiden terveyttä ei haluttu riskeerata, kun ne ovat niin herkkiä kaikenlaisille iho- yms. taudeille. Toinenkin karanteeniakvaario olisi ollut, mutta se ei kalojen ostohetkellä ollut käytössä. Kalat ostettiin ihan hetken mielijohteesta, kun sattui löytymään sellaisia sateenkaarikaloja, joita oltiin pitkään haluttu. Hyvämaineisesta liikkeestä ostettiin, mutta eihän se aina mitään takaa.

Vaihdettiin vettä vielä kolmantena iltana ja putsattiin vähän suodatinta. Suodattimen kierrätysteho nousi puhdistuksen jälkeen. Sen jälkeen kalat eivät ole oireilleet.
parodie
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”