Hankaluuksia liivatteen kanssa
Valvoja: Moderaattorit
Hankaluuksia liivatteen kanssa
Niinpä niin...
Koitin vihdoin siirtyä tavallisen hiivalitkun käytöstä liivateversioon, mutta se osoittautuikin hankalammaksi kuin luulin...
Liivate ei nimittäin hyydy tarpeeksi, vielä vuorokaudenkin jälkeen pulloa kallistaessa tökötti on melko nestemäistä. Missä siis vika?
Mielestäni tein kaiken juuri niin kuin ohjeessa Jukka Järven sivuilla neuvotaan, muta olen ilmeisesti kuitenkin käyttänyt liian kuumaa tai viileää vettä tai muuten tehnyt väärin.
Entä voiko litkuja jotenkin vielä hyödyntää, lämmittää uudelleen ja jakaa kahteen osaan joihin lisäisi sitten liivatejauhetta lisää tai jotain, etteivät ne menisi hukkaan?
Tuli myös mieleeni että olisiko liivatteen tilalla mahdollista käyttää agar-agaria?
lotta
Koitin vihdoin siirtyä tavallisen hiivalitkun käytöstä liivateversioon, mutta se osoittautuikin hankalammaksi kuin luulin...
Liivate ei nimittäin hyydy tarpeeksi, vielä vuorokaudenkin jälkeen pulloa kallistaessa tökötti on melko nestemäistä. Missä siis vika?
Mielestäni tein kaiken juuri niin kuin ohjeessa Jukka Järven sivuilla neuvotaan, muta olen ilmeisesti kuitenkin käyttänyt liian kuumaa tai viileää vettä tai muuten tehnyt väärin.
Entä voiko litkuja jotenkin vielä hyödyntää, lämmittää uudelleen ja jakaa kahteen osaan joihin lisäisi sitten liivatejauhetta lisää tai jotain, etteivät ne menisi hukkaan?
Tuli myös mieleeni että olisiko liivatteen tilalla mahdollista käyttää agar-agaria?
lotta
Re: hankaluuksia liivatteen kanssa
Liian vähän liivatetta?lotta kirjoitti:... hyydy tarpeeksi, vielä vuorokaudenkin jälkeen pulloa kallistaessa tökötti on melko nestemäistä. Missä siis vika?

Kyllähän ne putelit käyvät, vaikka liivate olisikin lötkömpää. Kuluu vain nopeammin ei sen kummempaa.Entä voiko litkuja jotenkin vielä hyödyntää, lämmittää uudelleen ja jakaa kahteen osaan joihin lisäisi sitten liivatejauhetta lisää tai jotain,
Kattilassa liivatteen kuumentaminen ei kannata. Vaikka kuinka varoisi liiallista kuumentamista lienee pohja kuitenkin niin kuuma että kaiken liivatteen liuettua on osa siitä mennyt jo pilalle?
Olen onnistunut sekä räkmix:n että hiivatelitkun kanssa kunnolla kun olen ensin kuumentanut vettä kiehuvaksi ja sitten kaatanut sitä liivatejauheen joukkoon vähän kerrallaan jatkuvasti sekoittaen.
Itse myös kuumentelin aluksi jauhetta kattilassa ja tuli aikas litkua
Olen onnistunut sekä räkmix:n että hiivatelitkun kanssa kunnolla kun olen ensin kuumentanut vettä kiehuvaksi ja sitten kaatanut sitä liivatejauheen joukkoon vähän kerrallaan jatkuvasti sekoittaen.
Itse myös kuumentelin aluksi jauhetta kattilassa ja tuli aikas litkua

-
- Member
- Viestit: 285
- Liittynyt: 17:40, 08.10.2002
Minä luulin myös, että liivatelitku oli jotenkin epäonnistunutta, kun ei se todellakaan pulloa kallistellessa paljon veden liikehdinnästä eronnut.
Laita vaan rohkeasti se hiiva sekaan, kyllä sen pitäisi siihen liivateseoksen päälle jäädä. Ja jos tosiaan tuntuu ettei hiilidioksidituotanto kestä sen pidempään kuin tavallisella sokerivedelläkään, niin sitten voi olla jo kyse jostain mittausvirheestä tai muusta.
Laita vaan rohkeasti se hiiva sekaan, kyllä sen pitäisi siihen liivateseoksen päälle jäädä. Ja jos tosiaan tuntuu ettei hiilidioksidituotanto kestä sen pidempään kuin tavallisella sokerivedelläkään, niin sitten voi olla jo kyse jostain mittausvirheestä tai muusta.
Jääkaapissa ovat (yhä) ja laitoin jauhetta kyllä ihan ohjeen mukaan kuten sanoin. Enpä tiedä olisiko vika sitten siinä veden kattilassa lämmittämisessä...ensimmäiseen pullolliseen lämmitin veden mikrossa ihan kiehuvaksi ja toiseen taas käytin kattilaa ja sama oli lopputulos. Täytyy testailla ensi kerralla eri tapoja.
No, hyvä kuitenkin että litkumpaakin liivatelientä voi siis käyttää
No, hyvä kuitenkin että litkumpaakin liivatelientä voi siis käyttää

-
- Elite Senior Member
- Viestit: 15316
- Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
- Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
- Viesti:
Ainakaan sitä liivatetta ei saa keittää eli ei sekoiteta kiehuvaan veteen.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
Liian vähältä liivatemäärältä tuo kyllä kuulostaa.
Minä olen tehnyt yleensä 1 1/2-kertaisen liivatemössön liivatepurkin ohjetta mukaellen. Siitä on tullut sopivaa.
En kyllä ole nyt kovinkaan hyödyllinen kun en ihan tarkkaan muista sekoitussuhdetta, liivatepöntöt ovat nyt jääneet turhina pois siksi aikaa kun minulla on vain tämä 60-litrainen. Yhden pullon jaksaa kerran viikossa säätää uudelleen. =)
Minä olen tehnyt yleensä 1 1/2-kertaisen liivatemössön liivatepurkin ohjetta mukaellen. Siitä on tullut sopivaa.
En kyllä ole nyt kovinkaan hyödyllinen kun en ihan tarkkaan muista sekoitussuhdetta, liivatepöntöt ovat nyt jääneet turhina pois siksi aikaa kun minulla on vain tämä 60-litrainen. Yhden pullon jaksaa kerran viikossa säätää uudelleen. =)
-
- Senior Member
- Viestit: 561
- Liittynyt: 12:04, 07.07.2002
- Paikkakunta: Susiraja, SAS ry
- Viesti:
Omien kokemuksieni mukaan tasapäisistä ruokalusikallisista liivatetta tulee aivan löllöä hyytelöä, joka kestää pullossa noin 2 viikkoa. Kun laitoin kukkuraisia lusikallisia, hyytelöstä tuli tanakkaa, ja hiivatepullo kävi reippaasti puolitoista kuukautta.
Tuosta agar-agarin käytöstä ei vielä ole kokemuksia, mutta nyt liivatejauheen loputtua aion sitä kokeilla, sen verran oksettaa tuon jauheen haju
.
Tuosta agar-agarin käytöstä ei vielä ole kokemuksia, mutta nyt liivatejauheen loputtua aion sitä kokeilla, sen verran oksettaa tuon jauheen haju

Liivatejauhetta mitatessa kannatta käyttää ruokalusikan vetoista mittaa = 15 ml. Ruokalusikalla mitattaessa vastaava määrä on melko kukkurallinen lusikallinen.
Liivatejauhe sekoitetaan pieneen kattilaan kylmään veteen, annetaan turvota muutama minuutti ja lämmitetään koko ajan sekoittaen ettei pala pohjaan.
Liivatejauhe sekoitetaan pieneen kattilaan kylmään veteen, annetaan turvota muutama minuutti ja lämmitetään koko ajan sekoittaen ettei pala pohjaan.
Mun resepti on kattilaan 0,75 dl kylmää vettä, siihen puolitoista ruokalusikallista liivatejauhetta turpoamaan. Sillä aikaa sotketaan hyvin lämpimään veteen (ihan "hanakuuma" käy, määrä 0,5 litraa) 2 dl sokeria. Kun liivate on kirkasta tököttiä, laitetaan kattila liedelle ja levy täysille. Sekoita heti kun liivate vähänkin alkaa pehmetä. Siitä tulee nestettä jo paljon ennen kiehumispistettä, itse asiassa sitä sietää vielä koskea sormella. Heti kun aine on juoksevaa, kattila ylös ja kaadetaan litku sokeriliemeen, näin ei ole vaaraa että ainetta tulisi keitettyä. Soppa pulloon ja jääkaappiin, aina on jämähtänyt yössä sellaiseksi hyllyväksi hyytelöksi joka ei pullosta tipahda vaikka ylösalaisin kääntäisi. No, parempi olla ravistamatta... Sitten kun tarvitaan, lämpimään veteen (vajaa 1 dl, en tätä mittaile) pöläys kuivahiivaa (määrällä ei ole mitään väliä, se lisääntyy kumminkin ja pussillinen toimii yhtä hyvin kuin puolikas teelusikallinen) ja ruokalusikallisen verran sokeria starttiavuksi ja hyytelön päälle pulloon. Kestää reilun kuukauden.
Mika
Mika
Kyllä sen voi kuumaan veteenkin sekoittaa, niin ei tarvitse varoa pohjaanpalamista. Liukenemisessa tosin menee hetki. Liivatetta käytän kaksi ruokalusikallista, "lievästi kukkurallisia".blackbird kirjoitti:Liivatejauhe sekoitetaan pieneen kattilaan kylmään veteen, annetaan turvota muutama minuutti ja lämmitetään koko ajan sekoittaen ettei pala pohjaan.
Itse teen yleensä useamman pullollisen kerralla. Aloitan kuumentamalla vettä vedenkeittimellä. Sillä aikaa mittailen sokerin limupulloihin, ja ekan satsin liivatejauhetta kahvikuppiin. Kun vesi on kuumaa, kaadan sitä vajaat pari desiä liivatteen sekaan kahvikuppiin. Hanasta lirutan muutaman desin suht lämmintä vettä kaikkiin pulloihin sokerin joukkoon ja ravistelen ne sekaisin. Kun liivate on sulanut kuumaan veteensä, kaadan senkin pulloon, ja laitan kuppiin uuden jauhesatsin liukenemaan seuraavaa pulloa varten. Jos pulloon jäi tilaa, täytän sen suoraan hanasta ja ravistelen vielä vähän. Sitten se joutaa pihalle viilenemään. Kun kaikki pullot ovat viileitä, siirrän ne jääkaappiin etteivät jäädy.
Kati
Kokemuksesta sanoisin, että jos aikoo saada kunnon hyytelön pitää joko
A) käyttää uusia pulloja, tai
B) pestä entiset pullot pirun hyvin ettei niihin jää yhtään hiivaa.
Väittäisin nimittäin, että jos pullossa on pohjalla hiivaa, niin se ei hyydy. Älkää kysykö mistä tämä johtuu, mutta näin olen empiirisesti havainnut.
A) käyttää uusia pulloja, tai
B) pestä entiset pullot pirun hyvin ettei niihin jää yhtään hiivaa.
Väittäisin nimittäin, että jos pullossa on pohjalla hiivaa, niin se ei hyydy. Älkää kysykö mistä tämä johtuu, mutta näin olen empiirisesti havainnut.
Kiirestä pääsee parhaiten eroon istumalla alas hetkeksi. Toimii erityisen hyvin rautatieasemalla.