Uusi harrastaja kaipaa vinkkejä!

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

pojankossi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 34
Liittynyt: 11:42, 04.01.2004
Paikkakunta: Alavieska

Uusi harrastaja kaipaa vinkkejä!

Viesti Kirjoittaja pojankossi »

Elikkäs sain pienen akvaarion - 53litraisen laatikon tuonne pöydän reunalle. Sisällä on yksi elävä kasvi (nimet on vielä hakusalla) ja muovikasvi - kukkaruukun puolikas ja sellainen putki jossa reikiä (monnin piilopaikka)... Kaloja on 4 lyhtytetraa, neontetra ja monni sekä selkäuimari (joka lienee myöskin jokin monni)...suodatinkin jollain lailla toimiva ;)

Yrittelin noita juttuja lukea, mutta kaikilla tuntuu olevan yli 100litraiset akvaariot, joten onkos näitä pikkuakvaarioihmisiä ollenkaan? Olis nimittäin oikeasti kaikki vinkit tarpeen - ei ole ennen ollut ku yks kultakala ja sekin 15v sitten...

Yks mitä mietin on tuo veden vaihto - voiko vaihtaa liian usein? Kun on nyt ollut hurjat 4 vrk ja mieli tietenkin tekis jo jotain tehdä... Nimittäin yksi noista tetroista tais kutea, mutta vaikka sellaisen verkkosysteemin virittelin ettei kaikki menis hukkaan niin neontetra oli sisällä kuitenkin herkuttelemassa... Ja vesi on kirkasta, mutta siinä on hituja aikalailla...
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Liian usein et voi vettä vaihtaa, mutta liian paljon kerralla voit.
Hyvä rytmi noin pienessä voisi olla pari kertaa viikossa yksi neljäsosa. Pienten akvaarioiden ongelma on että vedenlaatu muuttuu kovin nopeasti; ne eivät myöskään kovin helposti anna anteeksi hoitajan mahdollisia virheitä.

Isot akvaariot ovat kaikin puolin paremmin puskuroituja muutoksia vastaan.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
Lisa
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 7365
Liittynyt: 17:01, 03.10.2001
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Uusi harrastaja kaipaa vinkkejä!

Viesti Kirjoittaja Lisa »

pojankossi kirjoitti:Kaloja on 4 lyhtytetraa, neontetra ja monni sekä selkäuimari (joka lienee myöskin jokin monni)
Kalastoon on kyllä tehtävä perusteellinen remontti, sillä akvaariossa on sinne täysin sopimattomia lajeja sekä parvikaloja ilman parvia.

Lyhtytetroille allas on liian pieni ja parvi tynkäkokoinen. Sopiva (minimikokoinen) koti olisi palttiarallaa 80 litrainen ja parveen olisi hyvä lykätä esim. 10 eväkästä.

Neontetra kaipaa lajitovereiden seuraa ja voit hankkia sitä mainiosti: neontetraparvi mahtuu pyttyysi polskimaan.
Ennen uusien neontetrojen tuontia muu kalasto on kuitenkin laitettava kuntoon, joten maltti on valttia :)

Monnin laji on selvitettävä. Jos se on kääpiömallia oleva monninen, niin mahtuu (ja tarvitsee parvea), mutta esim. partamonni ei näin pieneen altaaseen mene, puhumattakaan isommista plekoista jne. Nimet esiin siis, anna vaikka hyviä tuntomerkkejä seuraavassa viestissä.

Selkäuimarimonnille allas on aivan liian pieni ja lisäksi se kaipaa lajitovereita rinnalleen. Sopiva tankki laumalle selkäisiä on n. 200 litrainen (jonkin verran pienempikin käy, jos pituutta riittää), joten pikkupyttysi ei missään nimessä sovellu tälle lajille.
Kun syö kylliksensä, ajattelee sivistyneesti ja ihmeen hienosti monesta asiasta.
Ebes
Senior Member
Senior Member
Viestit: 708
Liittynyt: 22:19, 02.10.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Ebes »

Ja tietysti vesiarvot voisit kertoa meille, niin katsotaan vielä niitäkin. PH, GH, NO2 ja NO3 ainakin. Ja jos mahdollista niin sekä akvaariosta (pari päivää vedenvaihdon jälkeen) että hanavedestä.

Kun muu kalasoppa on selvitelty, voit hankkia sinne vaikka taistelukalan jos haluat isomman ja värikkäämmän kalan. Tosin, se ei kyllä taida sopia neontetrojen lämpötilaan...

Monneja on tosiaankin yli 2500 lajia löydetty, ja yli 100 lajia on myynnissä Suomessakin akvaariokaloina. Yleisimpiä pienemmistä lajeista lienee partamonnit, monniset (kymmeniä lajeja) sekä uudenpia "löytöjä" kuten katinkultamonni. (Pakko mainita oma suosikki :) )
pojankossi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 34
Liittynyt: 11:42, 04.01.2004
Paikkakunta: Alavieska

Viesti Kirjoittaja pojankossi »

Pakko nyt kertoa että en ottanut yhtään selville akvaariojutuista ja opastus on puhelimen soiton päässä, mutta enhän minä vielä osaa edes kysyä mitä pitäis tehdä... Jotain sentään olen ohjeistusta saanut, mutta ihan tyhmääkin tyhmempi näissä asioissa olen - vakaa aikomukseni kuitenkin tulla edes keskinkertaiseksi akvaarion hoitajaksi :roll:
Monnin laji on selvitettävä. Jos se on kääpiömallia oleva monninen...
Ööh, enpä ole vielä ehtinyt etsiä kuvaa mikä monninen lie, mutta tuoksi partasellaiseksi luulen sen osoittautuvan - kokoa nyt noin 5-6 cm ja pääkin leveä kuin mikä. Eläväinen kaveri, nuohoaa pohjaa ja seinää sekä "luolaa" ahkerasti. Sillä ei ole viiksiä niinkuin tuolla selkäuimarilla vaan sellaiset pikkunysät suun ympärillä.Yritän saada kotisivun jossain vaiheessa päivitettyä ja sinne kuvia noista kaloista...
Selkäuimarimonnille allas on aivan liian pieni
Herramunjee - 200litraa... ja vielä parvikala... Ei mun varat riitä vielä 200l akvaariota laittaa :(

Neontetra: Montakos näitä vois laittaa tällaiseen akvaarioon, jos nuo lyhtytetrat & monnit sais uuden kodin? Ja vain näitä, eikös muuta?
Ja tietysti vesiarvot voisit kertoa meille, niin katsotaan vielä niitäkin. PH, GH, NO2 ja NO3 ainakin
No niin - nyt paljastan siis täydellisen tyhmyyteni, mutta ei mulla ole mitään millä mitata vesiarvoja... Millaisia systeemejä kannattais ostaa (jos niitä nyt vain kalakaupassa on - kytykaupungissa ei lie paljon valikoimaa ja Ouluun on reissu vasta kuun lopulla edessä)?

Sitten vielä: Voiko vesi kiertää liikaa akvaariossa? Pumpun kyljessä näkyi olevan 200l/h, ei tuo vaikuta pahalta virtaukselta noin vasta-alkajan silmin katsottuna...Mutta ei tuo vesi näytä samalta kuin kaverin akvaariossa (joka tosin isompi vähäsen ja erimallinen)... Siis voiko niitä ilmakuplia tehdä veteen liikaa? Ja pitäiskö pumppu olla syvällä vai likellä pintaa (mallia en nyt muista, kun en kotona ole tätä rustaamassa) mutta uppopumpputyyppinen, josta ilmaputki akvaarion ulkopuolelle (eikä toimi jos ei ole uppeluksissa)... Jos on aivan pinnan alla niin tekee paaaaljon kuplia likelle pumppua. Jos 3-4cm syvemmällä, tulee miljardi minikuplaa... Nyt on siinä likellä pintaa...
KtMan
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1160
Liittynyt: 22:44, 31.03.2003
Paikkakunta: J:pää/K-UAs

Viesti Kirjoittaja KtMan »

pojankossi kirjoitti:Ei mulla ole mitään millä mitata vesiarvoja... Millaisia systeemejä kannattais ostaa (jos niitä nyt vain kalakaupassa on - kytykaupungissa ei lie paljon valikoimaa ja Ouluun on reissu vasta kuun lopulla edessä)?

Vesitestejä saa akvaariotarvikkeita myyvistä kaupoista, itse suosin JBL:n (valmistaja) testejä. Tosiaankin tarvitset ainakin nuo yllä mainitut.
pojankossi kirjoitti: Sitten vielä: Voiko vesi kiertää liikaa akvaariossa? Pumpun kyljessä näkyi olevan 200l/h.
Ei tuolla pumpulla voi kiertää liikaa. Ehkä just- ja just riittävä [;)]
Mitä lähempänä pintaa on suodattimen ulostulo, niin sitä paremmin vesi hapettuu kun pintavesi liikkuu. Kuplista ei ole haittaa (mainitsemillesi kaloille), mutta mikäli pintavesi liikkuu riittävästi eivät ole pakollisiakaan.

T:Krisse
Mulla olis jo xyfilis, onks sulla heittää mitään vaihtareita?
Lisa
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 7365
Liittynyt: 17:01, 03.10.2001
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Lisa »

pojankossi kirjoitti:Neontetra: Montakos näitä vois laittaa tällaiseen akvaarioon, jos nuo lyhtytetrat & monnit sais uuden kodin? Ja vain näitä, eikös muuta?
Kaikki muut lajit (paitsi neontetra) ovat siis ilmeisen sopimattomia tankkiin, joten niistä on siis luovuttava. Harmillista sinänsä, ettet voi hankkia isompaa pyttyä nyt, mutta odotahan vaan... nälkä kasvaa syödessä ja harrastus räjähtää vielä hulluudeksi asti jos tosiaan annat pikkurillisi ;)

53 litraiseen tankkiin voisi kaavailla (hyvällä suodatuksella ja säännöllisillä vedenvaihdoilla) jonkinlaista neontetrojen parvea (~10-12 eväkästä) sekä ehkä kolmea nuolimonnia. Tästä "ottojen" eli nuolimonnien tilantarpeesta on palstalla väännetty kättä sen verran, että kannattaa selailla menneitä keskusteluita ja tehdä omat johtopäätökset. Toisten mielestä aivan liian vilkas kala tuohon tankkiin, toiset taas suosittelevat lämpimästi ihan pieniinkin purkkeihin.

Ottojen kanssa on muistettava pitää veden lämpötila alhaisena, sangen viileässä kun viihtyvät nämä pikkuveijarit. Sopivaa olisi n. 22 asteinen vesi, joka käy myös neontetralle ihan mainiosti :)
Kun syö kylliksensä, ajattelee sivistyneesti ja ihmeen hienosti monesta asiasta.
Ebes
Senior Member
Senior Member
Viestit: 708
Liittynyt: 22:19, 02.10.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Ebes »

Ja kun ummikoksi itseäsi vielä mainostat, niin kerrottakoon että "otot" ovat nuolimonneja. Tässä yksi linkki niistä: Nuolimonnit eli "otot" ja tuon sivun alalaidassa näkyy olevan vielä pari lisää.
GoldFin
Junior Member
Junior Member
Viestit: 61
Liittynyt: 09:12, 02.01.2004
Paikkakunta: Porvoo

Viesti Kirjoittaja GoldFin »

Kannattaa lainata tai ostaa akvaaariokirja, jos haluaa kunnolla tietoa. Lisäksi sitä löytyy netistäkin suht' paljon.
Ebes
Senior Member
Senior Member
Viestit: 708
Liittynyt: 22:19, 02.10.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Ebes »

Netistä löytyy kyllä paljon enemmän - etenkin jos vielä lukee englanninkielisiäkin (tai saksaksi!) sivuja. Vaikka onhan kirjoja aina mukavampi lukea... Kirjat vaan taitavat olla enemmän tai vähemmän vanhentuneita monilta osin.
GoldFin
Junior Member
Junior Member
Viestit: 61
Liittynyt: 09:12, 02.01.2004
Paikkakunta: Porvoo

Viesti Kirjoittaja GoldFin »

Kyllä semmoisen muutaman vuoden vanhan kirjan uskoisi sisältävän melko luotettavaa tietoa.
pojankossi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 34
Liittynyt: 11:42, 04.01.2004
Paikkakunta: Alavieska

Viesti Kirjoittaja pojankossi »

jees, elämä opettaa ja silleen... Eli yksi niistä lyhtytetroista oli pohjalla illalla hengettömänä. Ja tuo monni sai uuden kodin - 144l akvaarioon pääsi vähän uiskentelemaan - jännä kala muuten, vaihtaa väritystään :)

No, jäljellä siis kolme lyhtytetraa ja neontetra sekä selkäuimari... Laitan sinne nyt varoituksista huolimatta kaksi sentin mittaista monnia kasvamaan joksikin aikaa... Tiedä vaikka olisi pienempää mallia eikä tuollainen jätti ;)

Juu, kirja on toki josta lueskelen ahkerasti kaikkea viisasta ja vähemmän viisasta - tuo suuri akvaariokirja... Perusasiathan siinä on, mutta perusasioista täytyy lähteä.

Nautinto tämä harrastus on vaikka koko ajan saa olla sydän kylmänä että vieläkö siellä hengissä ollaan. Pari tuntia menee kevyesti katsellessa kaloja ja jollei aikaa ole paljon niin se on korvattu määrällä :mrgreen:
KtMan
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1160
Liittynyt: 22:44, 31.03.2003
Paikkakunta: J:pää/K-UAs

Viesti Kirjoittaja KtMan »

pojankossi kirjoitti:...Juu, kirja on toki josta lueskelen ahkerasti kaikkea viisasta ja vähemmän viisasta - tuo suuri akvaariokirja... Perusasiathan siinä on, mutta perusasioista täytyy lähteä...
Noniin! Olet jo erittäin hyvällä alulla! :)
Suuri Akvaariokirja on ehkä paras suomenkielellä painettu perusteos.
Lue aluksi ajatuksella "Veden hoito" otsakkeen alta väliotsikot: Kovuus, Veden pehmentäminen, pH, Veden laatu ja Typen kiertokulku.
Tämän jälkeen olet jo pitkällä!
Onnea uudelle harrastukselle! [;)]

T:Krisse
Mulla olis jo xyfilis, onks sulla heittää mitään vaihtareita?
GoldFin
Junior Member
Junior Member
Viestit: 61
Liittynyt: 09:12, 02.01.2004
Paikkakunta: Porvoo

Viesti Kirjoittaja GoldFin »

Yksi syy tulee mieleen miksi niitä kaloja kuoli jos ne kalat hankittiin hiljattain.
Jos ne kalat laitettiin kypsymättömään akvaarioon, nehän saivat ammoniakki- ja nitriittimyrkytyksen.
Ebes
Senior Member
Senior Member
Viestit: 708
Liittynyt: 22:19, 02.10.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Ebes »

pojankossi kirjoitti:Laitan sinne nyt varoituksista huolimatta kaksi sentin mittaista monnia kasvamaan joksikin aikaa... Tiedä vaikka olisi pienempää mallia eikä tuollainen jätti
Jos ne uudet poikaset on mitä tahansa imusuista mallia, niin turha luulo että jäisi sopivan pieneksi sinulle. Niin pieniä imumonneja ei olekaan (akvaariokalana ainakaan) että sopisi 53-litraiseen. :|
pojankossi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 34
Liittynyt: 11:42, 04.01.2004
Paikkakunta: Alavieska

Viesti Kirjoittaja pojankossi »

GoldFin: Myrkytys kävi minunkin mielessäni, kun ei päällepäin näkynyt mitään poikkeavaa... Tällä hetkellä toiset näyttäis voivan ihan hyvin, syövät ja liikkuvat aika paljonkin (kirja tosin väittää että lyhtytetra rauhallinen - nämä riehuu aikalailla reippaasti välillä). Testipaketti laitettiin tilaukseen kahteenkin kauppaan, joten eiköhän sellainen kohta ole tulossa. Nyt joutuvat kalapolot vielä kestämään vähän aikaa "mututuntumaa". PH sentään saa testattua, joka oli 7-7,5

Tästähän on urkenemassa ihan uusi ura - laborantti :mrgreen:
pojankossi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 34
Liittynyt: 11:42, 04.01.2004
Paikkakunta: Alavieska

Viesti Kirjoittaja pojankossi »

Innostus senkuin kasvaa, kalat ovat selvinneet hengissä tähän asti ja kivaa on... Monnivauva on nyt minulla sijaiskodissa eli saa kasvaa tuolla siihen saakka että on liian iso ja muuttaa sitten takaisin isoon akvaarioonsa... Oli puhe kahdesta, mutta toinen katosi muuttovaiheessa - ison akvaarion pulma(ko) lienee...

Selkäuimari on arkajalka ja piilottelee omassa luolassaan - onko se aina arkajalka? Vai olenko traumatisoinut sen jo liiallisella tuijottamisella :roll:

Kasveja olen saanut ja kierteismallin rehukin on innostunut kasvamaan - melkein näkee silmissä kuinka pituutta tulee lisää... Siellä on kohtapuolin ihan oikean akvaarion näköinen maisema :D Lauantaina päästään tutkimaan akvaariokauppoja Ouluun, joten onkos vinkkejä mikä kauppa on hyvä näin aloittelevalle akvaristille? Ettei tulis mitään idioottimaista tehtyä hetken mielijohteesta... Olen jo haaveillut isommasta akvaariosta eli kyllä se reilu satalitrainen mahtuis tuonne olohuoneeseen ja pieni saisi sitten jäädä vaikka poikasaltaaksi tai jotain [;)]

Rosteriverkosta tuli muuten kätevä suoja siihen kulmakohtaan josta lasi puuttuu-nyt ei kissoistani vanhinkaan pääse kalastamaan makupaloja... On sellainen katti että kalat on pian syöty jos käpälä vain sisäpuolelle pääsee 8-)
HEZZU
Member
Member
Viestit: 463
Liittynyt: 21:37, 11.12.2003
Paikkakunta: Haukipudas(Oulu)

Viesti Kirjoittaja HEZZU »

Jos ostat tarvikkeita niin suosittelen lilzoota, mutta jos kaloja ja kasveja niin senegaalia.Älä vain eksy akvaariosoppiin...
Ebes
Senior Member
Senior Member
Viestit: 708
Liittynyt: 22:19, 02.10.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Ebes »

pojankossi kirjoitti:Selkäuimari on arkajalka ja piilottelee omassa luolassaan - onko se aina arkajalka? Vai olenko traumatisoinut sen jo liiallisella tuijottamisella
Parvikala ilman parvea, ei ihmekään että on arka. Vanhana nuo yöaktiiviset monnit ei muutenkaan näyttäydy paljoa, toki poikkeuksiakin on.
meathead
Junior Member
Junior Member
Viestit: 103
Liittynyt: 17:23, 08.01.2004
Paikkakunta: Hämeenlinna

Viesti Kirjoittaja meathead »

Siitä se lähtee. akvaarioharrastus vie mennessään. :)
Varsinkin kun täällä keskustelee muiden harrastajien kanssa, into vain lisääntyy. Pakko saada isompi ja isompi akvaario ja monta kappaletta ;)

Ensimmäisinä kasveina kannattaa hankkia jotakin helppoa, itse otin ensimmäiseeni muistaakseni ainakin vesitähdikkiä ja vedensuosikkia. Vedensuosikki on kaunista ja helppoa.
Tärkeitä välineitä akvaarion hoidossa on esim lappo (letkuhäkkyrä jolla putsataan pohjasoraa, siis jos sinulla soraa on pohjalla), leväraappa, vesitestithaaveja ja yms. Jos ei ole moisia kannattaa ne ainakin hakea kaikki samaan syssyyn kaupunkikierroksella.

Onnea uudelle harrastukselle :)
Mihin sitä fiksut tietoa käyttäisi jos ei meitä kysyjiä olisi.
Cofu
Member
Member
Viestit: 370
Liittynyt: 21:54, 14.01.2004
Paikkakunta: Kouvola, Klas

Viesti Kirjoittaja Cofu »

Oikeen tulee muistot mieleen, kun itse aloitin :mrgreen: . Tosin hävettää myöntää että purkin koko oli vajaan 30L mutta tyhjästä aloitin, nyt 550L:n allas ja 60L:nkin vaihtuu kohta reiluun pariinsataan kun löytyy hyvä allas. Tosiaan, kun tälle harrastukselle antaa pikkurillin, se vie helposti koko käden. Kun sain plekoinnostukseni tyydytettyä, nyt ovat vuorossa ahvenet. Puolen tunnin välein täytyy käydä katsomassa mitä tänään hankituille tulokkaille kuuluu :D .

Itse aloitin miljoonakaloilla, tänään luovutin viimeiset poikaset akvaarioliikkeeseen. Se ura loppui nyt. Oli palkitsevaa nähdä milliksien lisääntyvän jatkuvalla teholla, sen jälkeen aloittivat partamonnit, akvaarion koko oli tosin vain tuo 60L. Helpointa on aloitella miljoonakaloilla, ne on jokseenkin vaikea "saada" kuolemaan. Itse onnistuin tappamaan silloiset neontetrat ja pysyin vuosia pelkissä miljoonakaloissa. Kunnes tuli iso allas ja kaikki piti opetella uudessa mittakaavassa uudelleen, taistelu oli verinen, kaloja kuoli, vesiarvot heittelehtivät miten sattui, tauteja tuli, nyt puolentoista vuoden jälkeen kaikki on tasapainossa ja kyllä se on hyvännäkönen :P .

Omat kissat ei hirveämmin kaloista perusta, kalankakkaista vettä vaan on kiva juoda, maistuu ehdottomasti paremmalle kuin kupista. Ehkä nuo kaupunkilais neidit vaan ei ymmärrä niiden päälle. Haimonnia on tosin kiva kytätä lasin läpi.
pojankossi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 34
Liittynyt: 11:42, 04.01.2004
Paikkakunta: Alavieska

Viesti Kirjoittaja pojankossi »

Melkein pakahdun jo - huomenna pitäis liikkeisiin päästä katselemaan mitä kaikkea sitä voikaan olla ja mihin pitäis pyrkiä :D

Mutta onkos noista vesiosuuskunnan vesiarvoista mitään hyötyä? Kysyin ja sain vastauksen eli sivuston jossa vesiarvot on mitattuna... Siellä on kaikkea maan ja taivaan väliltä taulukoituna ;) Mietin vain, onko kukaan tehnyt vertailua vesiosuuskunnan mittausten ja akvaariovetenä käytetyn veden vivahde-eroista ja esim. miten vaikuttaa 1/5 veden vaihto suhteessa 1/4 veden vaihto akvaarion omaan vesiarvoon suhteessa siis noihin vesiosuuskunnan mittausarvoihin...

Ja taasen tein uuden havainnon - kalenteri on kova sana... Ainakin mulla on harva pää ja huono muisti, joten nämä veden vaihdot/kasvien lisäykset/ym. havainnot taitaa olla parasta laittaa allakkaan ylös... Alkaa jo nyt olla muistivaikeuksia mitä tuli minäkin päivänä tehtyä ja mitä ei...

Yhä edelleenkin jaksan tuijotella kaloja - ihmeellistä kuinka vetää puoleensa kuin magneetti rautaa :mrgreen: Ja kaikesta tästä olen ollut täysin ulkopuolinen vuosikausia, vaikka mahdollisuus omistamiseen olisi ollut jo kauan... Hih, otetaan menetetty aika takaisin korkojen kera...
Ebes
Senior Member
Senior Member
Viestit: 708
Liittynyt: 22:19, 02.10.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Ebes »

pojankossi kirjoitti:Mutta onkos noista vesiosuuskunnan vesiarvoista mitään hyötyä? Kysyin ja sain vastauksen eli sivuston jossa vesiarvot on mitattuna... Siellä on kaikkea maan ja taivaan väliltä taulukoituna ;) Mietin vain, onko kukaan tehnyt vertailua vesiosuuskunnan mittausten ja akvaariovetenä käytetyn veden vivahde-eroista ja esim. miten vaikuttaa 1/5 veden vaihto suhteessa 1/4 veden vaihto akvaarion omaan vesiarvoon suhteessa siis noihin vesiosuuskunnan mittausarvoihin...
On niistä jotain hyötyä, mutta ei kerro minkälaista vettä akvaariossa lopulta on. Kertoo kyllä lähtötilanteen ja auttaa arvailemaan.
Kova ja emäksinen - kaikella todennäköisyydellä tulee olemaankin kova ja emäksinen.
Pehmeä ja emäksinen - luultavasti tulee olemaan pehmeä ja suht neutraali.
Pehmeä ja hapan - tulee olemaan pehmeä ja vielä happamampi.
Tässä tapauksessa kun tarkoitan "pehmeää" tai "kovaa", puhun alkaliteetista (KH). GH kertoo minkälaisia kaloja voit ottaa ilman erikoistoimenpiteitä. Fluori / kloori yms. kertoo tarvitaanko vedenparannusainetta vai ei.

Kerro niitä arvoja ja arvaillaan sitten.
pojankossi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 34
Liittynyt: 11:42, 04.01.2004
Paikkakunta: Alavieska

Viesti Kirjoittaja pojankossi »

Nyt on mitattu arvot akvaariovedestä 2 vrk vedenvaihdosta...

ph 7, KH 12, NO3 12,5mg/l, NO2 O,3 - noin ohjekirjojen mukaan näyttäis ihan hyvältä paitsi KH ei ole alle 10... Testien nimet kaivan iltapäivällä esiin, nyt täytyy taasen kiiruhtaa etsimään vinkkiä pohjamateriaaliin...

Ai niin, lyhtytetrat on muuttaneet "tetra-akvaarioon" ja neontetroja on kaikkiaan 11 (otin varalta 10 että jos joku kuolee matkalla) - onnellinen on nyt yksi iso neon kun ympärillä pieniä vilisee :mrgreen:
Ebes
Senior Member
Senior Member
Viestit: 708
Liittynyt: 22:19, 02.10.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Ebes »

NO2 ei ole OK jos on 0,3 mg/l. Se on OK siinä vaiheessa kun testi näyttää alinta mahdollista tulosta, ja mielellään suht tarkka testi. (Esim. Tetran testissä alin arvo on <0,3, eli ei kovin tarkka testi.)
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”