aqua2002 kirjoitti:
Toinen täällä ärsyttävä piirre on parvikalasyndrooma. Vähän jokainen laji on parvikala, jota ei saa pitää, oliko sen nyt kuutta yksilöä pienempää määrää. Onhan todella kaloja, jotka vaativat ehdottomasti parven ympärilleen. Niitä vain harvassa oikeiden parvikalojenkin joukossa.
No, aika moni akvaariokala on parvikala. Ostetuin kalaryhmä lienee tetrat ja heitäs nyt muutama tetra, joka ei ole parvikala.
Luetun ymmärtämisessä en voi auttaa. Kannattaa lukea huolellisemmin läpi mitä kirjoitin (pieni vihje ....parvikala, jota.....).
Osoita sinä minulle ne tetrat, jotka tehtyjen tutkimusten mukaan (ei mutun) kärsivät kun niitä pidetään kuutta yksilöä pienempänä parvena.
kirjo kirjoitti:
Mitä tarkoitat tällä, että "oikeiden parvikalojen joukossa harvassa"? Näytä minulle luonnosta parvikala, joka elääkin yksin? Parvikalat elävät jopa tuhansien yksilöiden parvissa, ja yksin olevat tekevät kuolemaa, eivät pysy muiden mukana sairauden vuoksi tms. Ja ne syödään heti, parvien voima on juuri niissä parvissa, joka suojaa. Et taida ihan tietää perusteita kalojen käyttytymiseen?
Kalahtiko kalikka, kun noin tuohduit? Oletkos nyt aivan varma, että esim. kaikki tetrat elävät aivan samalla tavoin parvissa kuin valtameriparvikalat, joihin aivan ilmeisesti viittaat? Tiedätkö varmasti, että parvet eivät hajaannu missään olosuhteissa ruoan etsinnässä ym. pienemmiksi yksiköiksi? Satun tietämään, että niin tapahtuu ja vieläpä usein. Asian juju on siinä, kuinka parvikala käyttäytyy yksin jäätyään. On olemassa lajeja, jotka ehdottomasti vaativat seuraa ympärilleen ja on olemassa paljon lajeja, joita täällä webissä pidetään ehdottomina parvikaloina ja jotka kuitenkin tulevat mainiosti toimeen tuota maagista kuutta pienempänä ryhmänä ja jopa yksittäin.
Ööö...tutkijan silmin? Miten ne voivat käyttäytyä normaalisti, kun normaalisti ne uivat lajitovereiden kanssa yhdessä? Se, että kala on elossa, ei tarkoita sitä että se voi hyvin. Koirakin elää "normaalisti" jos suljet sen vessaan, se syö ja ulostaa ja kävelee ympyrää saadakseen liikuntaa, koska sen on pakko yrittää liikkua, mutta hyvinvoinnin kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.
Mikä on mielestäsi poikkeuksellisen vanha? Meinaatko ihan tosissasi, että olet pidentänyt kalojen elinikää pitämällä tetroja yksin? Millä tämä selittyy mielestäsi, viihtyykö se paremmin yksin? Voitko kertoa tarkemmin esim. jonkun tetralajisi "poikkeusellisen vanhan eliniän"?
Kaikesta päätellen olet konkari täällä kirjoittamisessa. Edellä olevan perusteella ovat tainneet kirjoittamisen säännöt kuitenkin unohtua?
Asian ydin jäi kiihtyneenä havaitsematta. Halusin vain todeta, että täällä annettujen ohjeiden mukaan, noiden yksin jääneiden tetraparkojen olisi heti pitänyt menehtyä ikävään. Sen sijaan ne pärjäsivät aivan mainiosti yli keskimääräisen ko. lajien akvaarioeliniän.
Mainttakoon muuten, että pidin akvaarioita jo silloin, kun sinä vielä olit enintään huolestunut katse äitisi silmissä. Ja aivan varmasti kykenen koulutukseni perusteella havainnoimaan niiden käyttäytymistä paremmin kuin sinä.
Hyvä kun otit esimerkiksi koiran. Tuota hyvin tyypillisen laumaeläimen jälkeläistä pidetään useimmissa tapauksissa yksittäin erossa lajitovereistaan. Korvikkeena on täysin vieraan lajin yksilöitä. Mutta sehän ei ole ollenkaan niin tuomittavaa kuin neljän tetran pito akvaariossa.
Olet nyt sekoittanut ilmeisesti esim. kirjoahvenet ja vaikkapa ne tetrat keskenään. Kirjoahvenet ovat parikaloja, tetrat parvikaloja. Kirjoahvenet eivät aina tule toimeen edes vanhan kumppanin kanssa, eivätkä välttämättä hyväksy jotakuta yksilöä. Se on niille ominaista käytöstä. Parvikaloilla tätä ei esiinny, ne hyväksyvät poikkeuksetta kaikki lajitoverit iästä riippumatta. Jotkut lajit asettelevat "minireviirejä" kohdalleen etenkin uuden uroksen tultua parveen, mutta tämä ei kestä muutamaa tuntia kauempaa. Sairaat kalat voivat olla eristyksissä, mutta siitä kirjoitin jo ensimmäisessä kohdassa.
En minä sekoittanut mitään, puhuin kokemuksesta (ja paino oli sanalla kaikki). Kuinka monen parvikalalajin kokemus antaa perusteen käyttää ilmausta "poikkeuksetta". Kaloilla ei muuten ole uroksia, vaan koiraita.
Ja vähän yleisemmin. Näyttää tämä webbi olevan aikamoinen keskinäisen kehumisen kerho. Ulkopuolinen kritiikin esittäjä (esim. uunilahna) joutuu heti raivokkaan hyökkäyksen kohteeksi. Kyllä kritiikille pitää sijaa olla. Monissa tapauksissa esim. jo termien käytöstä huomaa, että alan kirjallisuus ei ole täällä ollenkaan tuttua. Aloittelevalle kyselijälle kaikenlaiset virheet ovat täysin hyväksyttäviä, mutta kyllä satoja viestejä suoltaneelle vastaajalle pitäisivät edes perusasiat olla tiedossa ja myöskin se, että harvoin monimutkaisessa luontoa koskevassa asiassa on vain yksi totuus.