Uudet leopardimonniset: yksi viiksetön

Monnit, nuoliaiset ja muut pohjalla elävät kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Tuisku
Junior Member
Junior Member
Viestit: 84
Liittynyt: 12:06, 09.12.2004
Paikkakunta: Jyväskylä

Uudet leopardimonniset: yksi viiksetön

Viesti Kirjoittaja Tuisku »

Meille muutti eilen kuuden leopardimonnisen parvi. Olivat pikkuiset todella arkoja ja piilottelivat aluksi, mutta tänään porukka on jo reipastumaan päin. :)
Mutta illalla huomasin, että yhdeltä ressukalta puuttuvat viiksisäikeet käytännössä kokonaan! Myös yhdellä sen kavereista on toinen pisimmistä viiksistä kadonnut, muilla näyttäisi kuono olevan kunnossa. Vaan miten pärjää tuo kokonaan viiksensä menettänyt? Kasvaako mitään tilalle, saako syötyä normaalisti? Eilisen illan viiksetön piileskeli, tänään tuli jo toisten kanssa etualalle vähäksi aikaa syömään.
Miikku
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1156
Liittynyt: 17:18, 18.02.2004
Paikkakunta: Jyväskylä, JAS

Viesti Kirjoittaja Miikku »

Viikset kasvavat kyllä takaisin, jos olot ovat kunnossa. Todennäköisesti ne ovat syöpyneet bakteerien vaikutuksesta. Onhan akvaariossasi hiekkapohja? Teräväsärmäinen sora saattaa vahingoittaa viiksiä sekin.
Tuisku
Junior Member
Junior Member
Viestit: 84
Liittynyt: 12:06, 09.12.2004
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja Tuisku »

Olen seurannut viiksetöntäni (joka on edelleen jokseenkin viiksetön), ja olen huomannut, että se kasvaa selvästi muita hitaammin. Alussa kaikki olivat saman kokoisia, mutta nyt muut ovat kasvaneet, mutta tämä yksi on jäänyt pieneksi. Tulee kyllä syömään toisten kanssa, mutta haittaakohan viiksettömyys syöntiä vai mistä on kyse, kun ei kasva? Missä ajassa viiksien pitäisi kasvaa takaisin, jos ovat kasvaakseen? Monnisressu on muutenkin vähän vaisu, ei touhua yhtä paljon kuin muut, oleilee evät supussa pohjalla, vaikka välillä kyllä kiertelee syömässäkin - lähinnä poimii sapuskaa lehtien pinnoilta, kun toiset taas perkaavat pohjaa. Missähän ajassa viiksiä voi odottaa takaisin, jos ovat tullakseen? Kenellä on kokemusta viiksettömistä monnisista, miten pärjäävät?
Petteri76
Starting Member
Starting Member
Viestit: 7
Liittynyt: 12:17, 02.02.2005

Viesti Kirjoittaja Petteri76 »

Minulla oli kuparimonnisten kanssa vähän samanlainen tilanne. Kuudesta monnisesta kahdella oli tuo vaiva ja molemmat kuolivat parin viikon sisällä saapumisestaan vaikka yritin lääkitäkin.

Tarkastapa omiltasi ovatko myös evät ja pyrstö pyöristyneet eli syöpyneet. Saattaa olla evärutto.
VesiEläin
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5925
Liittynyt: 07:54, 04.03.2004
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lempäälä

Viesti Kirjoittaja VesiEläin »

Niin, mimmoinen pohja siinä altaassasi on Tuisku?
Ja vesiarvojakin voisi kertoilla?
Tuisku
Junior Member
Junior Member
Viestit: 84
Liittynyt: 12:06, 09.12.2004
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja Tuisku »

Pohja on kolmasosalta hiekkaa, 2/3 soraa. Monniset saavat ruoan hiekalle ja näkyvät siinä muutenkin viihtyvän (tiedän, hiekkapohja olisi paras. tarkoitus on laajentaa hiekka-alaa). Parven muut monniset ovat kasvaneet tämän kolmen viikon aikanan hyvin ja ovat muutenkin touhukkaita ja hyväkuntoisen näköisiä, tämä yksi vain, jolla siis ei ollut meille tullessa viiksiä (eli ei ole menettänyt niitä meillä), on pieni ja vaisu. Evät eivät näytä minusta syöpyneiltä, mutta kala pitää niitä supummassa kuin muut lajitoverit - no ehkä pyrstö näyttää jotenkin kapeammalta, en sitten tiedä, onko syöpynyt vai supussa.
pH on 7 (Tetran tippatesti), alussa se pyöri 7,5:n tienoilla, mutta on alkanut laskea, kun lopetin KH-plus-litkun kanssa läträämisen. KH 2, nitriitti 0. Muita testejä en omista. Kasvit kasvavat hyvin (akva 128 l siis perustettu joulukuussa), lämpötila 25.
Minun käy sääliksi sitä pienintä monnista, se vaikuttaa jotenkin väsyneeltä. "Istuu" hiekalla pitkiä aikoja paikallaan ja vain tuijottaa eteensä, kun toiset puuhailevat ympäriinsä. Ruokapelletit houkuttelevat sen kyllä onneksi vielä syömään. Mutta huolestuttaa myös, miten se tulee pärjäämään loppuviikolla, kun teemme pienen hiitolomareissun emmekä ole ruokkimassa sitä pariin päivään. Jotenkin tuntuu, että se ruoka on vielä pitänyt sen elävien kirjoissa, mutta paasto voi koitua kohtaloksi? Voi surku. :(
jumase
Senior Member
Senior Member
Viestit: 705
Liittynyt: 10:56, 17.07.2004
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja jumase »

Joskus joukkoon eksyy heikompia tai vahingoittuneita yksilöitä. Luonnon lakien mukaan ne jäävät kakkoseksi terveempien yksilöiden välisessä kamppailussa. Monnisilla keskinäinen kilpailu ei ole kovin voimakasta, vaan heikommatkin yksilöt tulevat usein hyvin toimeen. Itselläni yhdeltä kultapäämonniselta puuttui evä aivan juuresta lähtien, kun parvi saapui. Kokoero muihin lajikumppaneihin kasvaa jatkuvasti, mutta muuten on tuntunut pärjäävän oikein hyvin. Noin kuukausi sitten huomasin, että monninen vaikutti hieman kärsineeltä ja uupuneelta. Ilmeisesti tuollainen vamma vie oman energiansa ja kala ei kasva normaalisti. Nyttemmin on taas vaikuttanut huomattavasti virkeämmältä. Kala on kuitenkin pärjännyt hyvin jo puoli vuotta, joten en halua kalaa lopettaakaan. Eli vamma haittaa normaalia kehittymistä, mutta ei välttämättä ole sen vakavampaa. Loukkaantunut kala on kuitenkin alttiimpi sairauksille, joten silloin tällöin voi tulla huonompia hetkiä, kun taas muilla yksilöillä parempi immuniteetti ja paremmat energiavarastot estävät pienet sairastumiset.
Tuisku
Junior Member
Junior Member
Viestit: 84
Liittynyt: 12:06, 09.12.2004
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja Tuisku »

Pikku Viiksettömän tarina tuli päätökseensä. :(
Hiihtolomareissumme aikaisesta parin päivän ruokintatauosta se vielä selvisi, tuli toisten kanssa syömään, kun palvelu alkoi taas pelata. Akvaariokaupassa tarjoutuivat kyllä vaihtamaan kalan uuteen, mutta ajattelin, että eihän meiltä nyt pientä vammaista kyörätä pois, jos jaksaa elellä, saa olla meillä. Mutta pari päivää sitten huomasin, että se ei enää tule toisten kanssa ruokintapaikalle. Yritin etsiä sitä, mutta se oli niin visusti piilossa, etten saanut siitä näköhavaintoa. Lopulta eilen illalla heinikosta pilkisti surullinen pyrstö: pyrstöevä oli syöpynyt kokonaan pois, ja myös ihoa näytti pyrstöstä lähteneen. Kala oli niin hiljaa pohjalla, että luulin sen kuolleen ja aioin haavia sen pois, mutta haavin hipaistessa se luikkikin piiloon.
Yöllä mietin, voiko sitä vielä lääkitä, vai pitäisikö se lopettaa (ja näin unta, että partamonnissamme oli isoja valkoisia hometupsuja!). No, aamulla ei enää tarvinnut miettiä: Viiksetön löytyi pohjalta kyljeltään, kuolleena.

Nyt tarvitsisin neuvoa jatkosta:
- pitäisikö kala toimittaa johonkin tutkittavaksi, jotta sairauden syy selviää, vai onko diagnoosi selvä, evärutto? Jos kannattaa tutkituttaa, niin tekeekö niitä Jyväskylässä mikään taho, vai pitääkö pikkuinen postittaa Helsinkiin...?
- onko nyt vaara, että tauti on tarttunut toisiinkin, siis olisiko viisasta lääkitä varmuuden vuoksi? Kaikki muut leopardimonniset ovat olleet tähän asti hyväkuntoisia ja kasvaneet hienosti, mutta nyt minusta näyttää, että myös niistä yhdellä on pyrstöevä jotenkin kaventunut - samanlaiseltahan Viiksettömän pyrstöevä näytti alussa. Apua!
- uutta leopardia ei vissiin vielä kannata hakea tilalle (parvi jää nyt vajaaksi), vaan hoitaa taudit pois.

(Edit: sama kysymys laitettu myös kalataudit-palstalle ja alkeisiin!)
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Monnit ja nuoliaiset”