Lehtikalojen poikaset, apua tarvitaan!

Kirjoahventen hoito, ongelmat ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
joiku*
Starting Member
Starting Member
Viestit: 11
Liittynyt: 19:41, 27.06.2006

Lehtikalojen poikaset, apua tarvitaan!

Viesti Kirjoittaja joiku* »

Meidäm kaksi mustaa lehtikalaa onnistui viimein saamaan kasvatettua poikasesa ns. uiviksi. Eli poikasia on n. 50, vielä, ja ovat nyt pari päivää jo uiskennelleet jättiläismiekkasvin ja vanhempien suojeluksessa. Eli ruskuasipussi alkaa olla käytetty. Allas on 325 litranen ja muuta kalastoa aikas runsaasti eli ahneita suita riittää kyllä napsimaan nyt n. 2-3 milliset lehtisvauvat. :(
Kysymys kuuluukin, kun noi äiti ja iskä näyttävät huolehtivan katraastaan todella huolella (toistaiseksi) niin voiko vauvelit jättää vielä toistaiseksi sera-akvaarioon kasvaan? Mulla on kyllä mahollisuus jatkossa saaha ehkä pienempi allas poikasaltaaksi, lämmitin löytyy, ja mietin et jos siirtäs ton Eheimin sisäsuodattimen sit siihen poikasaltaaseen. Isossa on myös Renan iso ulkosuodatin jonka periaatteessa pitäis riittää siihen.
Missä vaiheessa siirto järkevin tehdä? Otanko veden isosta altaasta? Minkälainen "purkki" riittää? Kuinka tiuhaan vettä tulee vaihtaa? Mitä poikasille ruuaksi? Mulla on artemix suolaseos muhimassa, mut miten sitä käytetään oikeaoppisesti? Pitääkö noi pikkuöttiäiset ensin huuhtoo ja sit vaikka ruiskulla ruiskuttaa isoon altaaseen poikasille vai? Oon ihan hiutaleita nyt murskannut, tiijä sitte riittääkö ravinnoksi?

Todella kiitollinen olen jos apua saan näihin aloittelevan kalankasvattajan ongelmiin. :D

Noi vauvat on kyllä sulosia. =)

Edit: korjattu välilyöntejä välimerkkien jälkeen (automaattinen rivitys ei toimi muuten)
Channara
Starting Member
Starting Member
Viestit: 43
Liittynyt: 01:13, 30.07.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja Channara »

Itse kyllä valmistautuisin siirtämään pikkuiset turvaan. Yleensä seura-akvassa on sen verran paljon ja ahnetta porukkaa, että ne poikaset ei montaa päivää selviä. Yleensä aina joku onnistuu livahtamaan valppaiden vanhempien ohi, ja se oli sitten siinä. Eikä sen syöpön tarvi onnistua kuin kerran :(
Channara
millia
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5666
Liittynyt: 16:10, 10.11.2001
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hämeenlinna
Viesti:

Viesti Kirjoittaja millia »

Olisikohan sinulla jotain synnytys- tai verkkohäkkiä? Poikaset nimittäin tulevat yksi toisensa jälkeen jäämään isomman kalan syömäksi. Jos vetoa pitäisi lyödä, vaikkaisin että neljän päivän sisään on kaikki poikaset syöty. Seura-akvaariossa lehtikalavanhemat vaan eivät yksinkertaisesti pysty pitämään tenaviaan ja akvaarion muita asukkaita aisoissa yötä päivää.

Saisit poikaset nyt heti johonkin kippoon turvaan kunnes sitten parin päivän päästä saisit vähän isomman altaan niille. 50 poikaselle riittäisi sellainen 60-litrainen. Niitä voi siinä kasvattaa n. 2 cm pituisiksi ja sitten ne ovat jo niin suuria että ihan mikä kala vaan ei niitä saa syötyä. Suodattimeksi on hyvä laittaa pillifiltteri ja jos lämpö ei muuten riitä, niin lämmitin pitämään sen hyvänä. Pikkuakvaarion saat kypsytettyä ottamalla kypsästä akvaariosta vaikka muutaman kiven ja kourallisen kasveja. Vanhaa vettä voisit myös ottaa n. 75% jotta muutos ei olisi poikasille liikaa. Pikkuakvaarion pohjalle ei kannata laittaa mitään, jotta saat helpommin siivottua sieltä ruoanjämät ja sonnat pois.

Artemian kasvattamisesta löydät varmasti haulla enemmän juttua kuin halusitkaan.
joiku*
Starting Member
Starting Member
Viestit: 11
Liittynyt: 19:41, 27.06.2006

tilannetiedotusta poikasista

Viesti Kirjoittaja joiku* »

Ahne possu kääpiörihmakalapoika kerkes napsia tossa iltapäivän aikana suurimman osan siimahännistä vaikka vanhemmat urhoollisesti suojelivat vauvojaan. No kaveri toi mulle 60-litrasen jonka nyt sit viritin kypsymään ja sielon myös vanhaa vettä, kanto, kasveja pikkasen soraymppiä, lämmitin vanhasta sisäsuodattimesta yks osa ja se kääpiörihmakala sai sinne passit. Sielä se ny yksin murjottaa. Muut seuraakvaarion kalat ei oo niin hanakkaasti ollenkaa poikasten kipmussa. Pistin sinne 60-litraseen myös yhen Bactozym-kapselin, on sitte hyötyä tai ei. Jos huomenna on vielä siimahäntien vipatusta nii siirrän ne sitte sinne 6-kymppiseen ja käääpiörihmiksen takasin isoon. Ja artemiaa on kasvamassa. Hitsi, tää kasvattelu on kivaa. =)
Lisävinkkiä ja kokemusta lehtispoikasten kasvattelusta otetaan vastaan suurella mielenkiinnolla!

Edit: Lisäytty välilyönnit välimerkkien jälkeen.
-Ylläpito
JuuLia
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1216
Liittynyt: 15:22, 29.08.2004
Paikkakunta: Äänekoski

Viesti Kirjoittaja JuuLia »

Itselläni lehtikalat ovat harjoitelleet muutaman kudun mutta kutu tulee tuolla seura-altaassa syödyksi jo ennen kuin kuoriutuu. Olisiko mahdollista siirtää jo tuo kutu eli napata kutualustana toiminut lehti erilliseen akvaarioon ilman vanhempia? Mahdollisia poikasaltaita olisi 20- ja 40-litraiset eli ihan mahdottomaa määrää noissa ei voi kasvattaa mutta varmaan kuitenkin parikymmentä poikasta? Kuinka nopeasti lehtikalan poikaset voivat syödä vastakuoriutunutta artemiaa?
Kiiki74
Senior Member
Senior Member
Viestit: 581
Liittynyt: 23:09, 26.05.2006
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Kerava

Viesti Kirjoittaja Kiiki74 »

Poikaset alkavat syödä artemiaa käytettyään ruskuaispussinsa. Eli noin 5 päivän ikäisinä. Meillä on siirretty kutu alustansa kanssa poikasakvaarioon, josta kutu tippui pohjalle ja lähti parin päivän päästä siitä uimaan. Poikaset ovat syöneet pakastettua kyklooppia täällä ja kuivamuona-jauhoa on annettu jo. Ovat kohta kuukauden ikäisiä. Meillä kuoli suurin osa siinä vaiheessa kun en saanut artemiaa itse kasvatettua ja ruokinta ei oikein toiminut. Nyt on noin 300:sta munasta 20 jäljellä. Siinäkin on ihan riittävästi.

On todella kivaa ja antoisaa kasvattaa poikasia. Niiden kysyntä on vaan aika heikkoa, joten en suosittele suurempaa kasvatusrojektia. Voipi antaa kalojen harjoitella kutemista muutamia kertoja ja kun ovat saaneet poikaset uimakuntoisiksi, niin ottaa niitä sitten täysin puhtaaseen pieneen altaaseen (jossa vettä isosta altaasta) ja laittaa ne sinne. Sitten vaan artemiaa perään ja huolehtii ilmastamisesta ja suodattamisesta. Ruokintaa pitäisi sitten tehdä vähintään sen kolmesti päivässä. Parikytä poikasta jos saa elämään niin sehän on varmaan ihan tarpeeksi, kukaan saa satoja poikasia mihinkään.
Tyhjänä ja myynnissä on 90 ja 412 litraiset jalustalliset kehysakvat.
JuuLia
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1216
Liittynyt: 15:22, 29.08.2004
Paikkakunta: Äänekoski

Viesti Kirjoittaja JuuLia »

Jep, tuota minä vähän pelkäänkin että jos koko kudun siirrän niin poikasia voi jäädä kasvamaan liian monta, parikymmentäkin voi olla vaivalloinen uudelleen sijoittaa. Sama ongelma syntyi kasvattaessani taistelukaloja kun niitä ei sitten pelotteluista huolimatta kuollutkaan juuri ainuttakaan. Kuoriutumaan en usko tuolla seura-altaassa pääsevän yhdenkään, liian ahneita allaskavereita, mutta josko ensi kudusta osan ottaisin talteen ja katsoisin kuinka niiden kanssa käy. Artemian kasvatus onkin jo onneksi ihan tuttua puuhaa.
joiku*
Starting Member
Starting Member
Viestit: 11
Liittynyt: 19:41, 27.06.2006

sinnehän ne hävis sitte

Viesti Kirjoittaja joiku* »

muiden kalojen suuhun ne viimeiset viis siimahäntääkin jo sillon seuraavana aamuna.No, nyt mulla on 60 litranen valmiudessa ottamaan vastaan mahdolliset tulevat lehtispoikaset.Se kääpiörihmakalapoika on majoittunut siihen purkkiin ja nauttii olostaan täysin siemauksin.Puhaltelee kuplia kovasti pintaan lostoväreissä,mut taidampa jättää sen tyttöystävän kuites siirtämättä etteivät nämä kaks ala poikuetta touhuamaan,sitte tulis taas onkelma :D
60 kymppisessä mulla siis nyt vaan vesi,osa vanhasta,vanha pieni kanto,kelluskasveja et se rihmis viihtyypi ja vähäsen soraymppiä yhessä nurkassa.Poikasallas varmaankin järkevämpi pitää pohja paljaana,helpompi puhistaa.Ois mulla kyllä sinne valmista puhasta soraa,kannaskos laittaa,mitä ootta mieltä?Eihän sitä tiijä vaikka menis useampi kuukausi ennekuin taas innostuvat kutemaan noi lehtarit.Vaikka kun tuo rihmis kyllä varmaan pärjää tossa hieman askeettisemmassakin ympäristössä.hyvin syö ja jätettäki tulee ihan riittävästi,näppärä napata kikurat pois pohjalta.
Että tämmösiä tälläkertaa, innolla täälä jo uutta poikuetta ootellaan tulevaks,miekkakasvin lehtiä nuo taas putsailevat.. [;)]
Jos siirtäs sitte vaikka siinä vaiheessa ku kuoriutuvat,hyvin ne vanhemmat sai niistä huolehittua kyllä siihen asti kun uimaan lähtivät.
Mukava lueskella muidenkin kokemuksia poikaskasvattelun ihmeellisestä maailmasta.

----------------------

tossa silmäilinki tuota kaverilta lainassa olevaa allasta et iso on 60kymppiseks.No yllätysyllätys,mitat onkin 70*40*41 eli sehän n.112 litranen,hups :D N, hyvä niin,rihmiksellä kyllä lokoisat oltavat...Ja mahtuupi enempi sitte niitä vauveleitaki kasvamaan.
Vähä nolo kyllä kun vasta nyt tuli ajatelluks koko asiaa,piti vaa asiaa selvyytenä :roll:
Kiiki74
Senior Member
Senior Member
Viestit: 581
Liittynyt: 23:09, 26.05.2006
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Kerava

Viesti Kirjoittaja Kiiki74 »

Suosittelen näin ensimmäisen poikasten kasvatajana jättämään sen pohjan puhtaaksi. Se on vain helpompaa putsata pohja niistä jätöksistä. Meillä sitä tulee aikas runsaasti ainakin. Toiseksi myös jos suodatin ei ole samassa vedessä kuin mihin kalat kutevat sen tulisi olla puhdas silloin kun poikaset laitat altaaseen tai ne munat. Siinä on samaa periaatetta kuin kalojen kotiuttamisessa=kaloille ideaallinen vesi. Olen ymmärtänyt, että poikaset ovat myös herkkiä veden laadun suhteen. Siksi niille tuleekin tarjota pitkään alussa vain kutualtaan vettä vedenvaihtojen yhteydessä.
Tyhjänä ja myynnissä on 90 ja 412 litraiset jalustalliset kehysakvat.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kirjoahvenet”