
Akvaarion kanssa on ongelmia kerrakseen ja ajattelin kirjoittaa niistä tänne alkeet osioon, koska aloittelijoita tässä ollaan. Olen yrittänyt kyllä selata nettiä ja näitä palstoja ja akvaarioliikkeen tyttöjä on vaivattu tunti tolkulla jne. mutta nyt päätin kuitenkin itse tänne kirjottaa enivei.
Eli, akvaario hankittiin n.130L vajaa pari kk sitten. Sinne vedet, kypsytysaineet ja hiekat perään. Suodatin oli vanha Aquaball joka saatiin akvan mukana, samoin lämmitin oli vanha (en ehkä tiedä kaikkien vempeleitten oikeita nimiä joten sori siitä..) mutta käytössä heti alusta. Samoin muuten vedenparannusaine Easy-life laitettiin jossakin vaiheessa. No, kypsytys kun oli ollut vaiheessa sen pari viikkoa, hankittiin kasvit ja neljä miljoonakalaa. Hyvin meni, ja vesikin oli kirkasta. Muutaman päivän kuluttua pari kasvia lisää ja kaloja myös.
Kasveja on nyt 4 eri mallia, yksi on jonkin sortin miekkakasvi, yksi rykelmä on iso lehtisiä etualan mataliakasveja, yks on tupsumainen nopeakasvuinen ja toinen nopeakasvuinen on tuollainen pitkä about peukalonvahvuinen, jossa paljon pieniä lehtiä siis koko varren mitalta. Valitettavasti en muista näiden kasvien nimiä vaikka varmasti pitäisi tietää mitä ne on.. Kasveille Sera florenette ravinnetabletteja.
Somisteita on laivan hylky, sitten tuollainen juurakko/kanto (muovia), paljon sileitä kiviä ja yks iso kukkaruukku ja sitten ihan pieni.
Kalat:
3 taistelukalaa, 1 uros ja 2 naarasta.
6 kuparitetraa
6 mustatetraa
1 miljoonakala (kolme muuta kuoli kun "viisaina" ei tiedetty että taistelukala ei niistä tykkää ja se repi niiltä pyrstöhaituvat pikku hiljaa...

3 Piikkisilmää
3 eri kokoista imumonnia
2 monniaista (tarkoitus ottaa lisää kun parvikaloja ovat mutta ongelmien takia ei olla uskallettu vielä ottaa).
Muuten ei enempää kaloja ole ollut tarkoitus ottaa noita monniaisia lukuunottamatta.
No, alkuun olis myös leväongelmaa. Sellaista hämähäkinseittimäistä levää oli noissa kasveissa joissa on paljon pieniä lehtiä, ja sitten sellasita "normaalin" näköistä levää oli noilla etualan kasvien isoilla lehdillä, sekä kivissä samoin hiekassa oli vihreä "peitto". Joitakin päiviä myöhemmin (n. viikko takaperin) meni vesi ensin vaaleaksi (kuin maitoa olisi ollut seassa) ja jo saman päivänä alkoi vihertää iltaa kohti pahentuen ja tuli tämä keijulevä niin vahvana että aamulla ei nähnyt takaseinää enää... No, ei kun akvaliikkeeseen taas ja saatiin ohjeet pimentää koko tankki, ja vedenvaihto-ohjeet (laitettiin tuota vedenparannusainetta myös noihin sankoihin joissa vesi on kypsymässä), sekä levänestoainetta Seran algovec. Peitto päälle la-iltana, vettä vaihdettiin 1/3 joka päivä ja pohja imuroitiin samalla ja tiistaina sitten ei peittoa enää. Vihreä levä katosi, ja niin katosi kaikki muutkin levät! Vesi vain muutoin sameaksi, vaaleaksi. Myös n. kaksi viikkoa sitten liuskatesti pH näytti olevan vain reilu 5, joten nostettiin tätä pH:ta sitten Na-karbonaatilla saaden se vähän yli 6. Oikeastaan tuntuu siltä että varsinaiset ongelmat alkoivat sen jälkeen vasta... Eli tämä pH:n nostattaminen tapahtui siis ennen keijuleväepisodia. Teksti on vähän sekavaa mutta tämä nyt on tällaista sekavaa aikaa kun amatöörit on asialla... Samalla uusittiin nuo akvaarion valoputket, kun ei ollut mitään tietoa niistä jotka saatiin, että kuinka monta sataa vuotta ne oli vanhat. Ostettiin "kasvivalo" ja "kalavalo" ja liikkeen tyttö siis neuvoi mitkä kannattaa ottaa. Jaa niin ja vedenlämmitinkin on ostettu uusi jossain vaiheessa mutten enää muista sitäkään kun tässä on tapahtunut niin paljon...
Ostin sitten sellaset tippatestipakkauksen kun aloin epäillä liuskatestien luotettavuutta je nettikeskusteluista päätellen ne eivät kovin luotettavia olekkaan..
No, tippatestit näytti pimennyksen lopetettua seuraavaa: pH 7, gH 6, kH 7 ja nitriitti pahinta mahdollista 5,0mg/l

Kotiin pääsin niin vanha Aquaball hemmettiin (joka oli putsattu muuten viimeksi kahta päivää aiemmin ja oli nyt jo tukossa) ja kun nappasin sen irti niin sieltä "pölähti" kauhee mälli kaikkea kökköä veteen! Pahimmat haavilla talteen mutta vesi sotkuuntui taas entistä enemmän. Vanha suodatin muuten putsattiin joka vedenvaihdon yhteydessä pimennyksen aikana ja kalat ei saaneet siinä 3 päivän aikana ruokaa lainkaan. Eli uusi suodatin pöhisemään, ja veteen bio nitrivec. Vesi meni ihan valkoiseksi mutta niin ohjeessa lukikin että käy ja että kestää 4-24h ennen kuin kirkastuu. Sitä aqua clearia en ole uskaltanut laittaa vielä. Mutta tämä nitrivec-homma tapahtui siis eilen klo 16 maissa.
Tällä hetkellä tilanne on se, että pH on saman 7, samoin kovuus 6 ja karbonaattikovuus saman 7. Mutta #¤%"% nitriitti on EDELLEEN pahin mahdollinen 5,0mg/ml!!! Kuinka nopeasti sen pitäsi laskea tuosta kun tuo aine on sinne laitettu?? Vesi ei ole enää ihan niin sameaa kuin illalla mutta ei tuota takaseinä edelleenkään juurikaan erotu... Kalat on muuten ihan entisellään mutta mustatetrat ja kuparitetrat kummallisesti katselee tuonne pinnan suuntaan ajoittain. Näyttää siltä että "valoa kohti" tuijottelevat. Mutta muuten söivät normaalisti, kisailevat välillä ja möllöttelevät vain. Tuossa etualalla ollessaan siis eivät ole nenä vaaka-tason suunnassa vaan vähän nenä pintaa kohti. Muualla akvaariossa ihan normaalisti. Ne hengittelee ihan samalla tavalla kuin ennen, eikä muutenkaan näytä huonovointisilta. Tuossa nitrivec-pullossa luki että kalat voi laittaa veteen vasta 24h kuluttua aineen laitosta mutta silti sanottiin että ainetta voi käyttää vaikka kalat on siellä jo. Ja annostusohje oli sama kaloilla tai ilman. Voiko tämä tetrojen asento johtua tuosta nitrivecistä?
Ristus että tuli pitkä tarina, toivottavasti joku jaksoi lukea ja ehkäpä vielä auttaakin... Päällimäisenä siis kysymys; kuinka nopeasti nitriitin pitäsi laskea ja voiko tuo nitrivec aiheuttaa tetrojen (lähinnä mustatetrojen) kummallisen kenoasennon ajoittain??
Saatiin akvaario ilmaiseksi ja nyt siihen on uponnut jo melkein 500 eur rahaa ja tän piti olla niin helppoakin vielä

Kiitos ja anteeksi
