Kiinankääpiötuliliskoille mahd. kotoisa ja hyvä koti

Muihin ryhmiin sopimattomat kalat (sateenkaarikalat, sädekalat, pallokalat jne.), mukaan lukien muut "örkit".

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Wilma^
Junior Member
Junior Member
Viestit: 98
Liittynyt: 11:09, 14.01.2007

Kiinankääpiötuliliskoille mahd. kotoisa ja hyvä koti

Viesti Kirjoittaja Wilma^ »

Haluaisin kysyä mielipiteitä aiheesta, mutta herppi.net ei päästänyt rekisteröitymään (?) niin laitan nyt tänne.

Olen suunnittelemeassa huoneeseeni sellaista n. 70 cm pituista akvaariota kiinankääpiötuliliskoille. Olisiko tuon kokoisessa lokoisat oltavat kahdelle tularille? Ajattelin urosta ja naarasta.

Mikä on sopivin pH, kH, gH ja NO2? Kun niitä ei lue missään :(
Lämpötilana pitäisin kesällä noin 20 ja talvella alhaiset 15 astetta. Vettä olisi pohjalla noin 15-20 cm.

Suurin kysymys on: mitkä kasvit viihtyvät noin kylmässä? Sellainenkin kasvi olisi tulareiden mielestä varmaan kiva, mikä kasvaisi vedessä mulla lehdet voisivat nousta pinnan yläpuolelle kasvamaan. Jokin miekkakasvin tapainen. Onko tällaista kylmässä vedessä viihtyvää?

Pohjamateriaalina olisi pyöreäreunainen isokokoinen "englannin jokisora". sisällä pieni/keskikokoinen suodatin. Maallenousumahdollisuudet olisi toisessa päässä akvaterraa ja maa-alueelle laittaisin ehkäpä kasvamaan suojaa antavan kultaköynnöksen. Millä tavalla kultaköynnös pärjäisi parhaiten? Mullalla pienessä ruukussa kulmauksessa vai ruukussa luuret vedessä ilman multaa.

Onko kypsytys samanlainen kuin tavallista akvaariota kypsyttäessä?

Voiko akvaariota siivotessa lisätä samalla tavalla vedenparannusainetta ja kasviravinnetta, kuin tavallisessa seura-akvaariossa? Vai onko niistä haittaa tularin herkälle iholle?

Kiitos etukäteen! :D
aquamarina
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1451
Liittynyt: 18:46, 28.07.2005
Paikkakunta: oulu/Kempele

Viesti Kirjoittaja aquamarina »

Hyvältä tuo kuulostaa. Mutta ei mitään vedenparannusaineita eikä lannotteita.
Kasveja meillä on; vedensuosikkia, intianvesitähdikkiä, ruskomelalehteä (?, punertava melalehden mallinen kasvi), argentiinavesiruttoa ja jaavansaniaista sekä -sammalta. Kasvit kasvaa kaikki hyvin, siis ei mitään leviä tms.

Tularit elää pehmeässä vedessä eli siitä voi päätellä minkälaista sen veden pitää olla. Kultaköynnös viihtyy hyvin, itse olen toiseen päähän kasannut kivillä sen "kiinni" juuret vedessä, toisessa päässä juurakossa juuret osin vedessä.( Kuvia voisin ottaa, mutta kun en ole vielä tälle iälle onnistunut ottamaan kuvaa, taso on sama kuin neljävuotiaan piirroksissa).
naatti
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1155
Liittynyt: 15:00, 10.04.2006
Akvaarioseurat: JAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja naatti »

En tiedä tuliliskoista juuri mitään, mutta sopivia kasveja (tosin ei lähelläkään miekkakasvia) taitavat olla ainakin pallolevä, vesirutto sekä karvalehti.
Wilma^
Junior Member
Junior Member
Viestit: 98
Liittynyt: 11:09, 14.01.2007

Viesti Kirjoittaja Wilma^ »

Kiitos vastauksista. Sitä vielä aidin kanssa pähkittiin, että miten esim. kesällä saa veden pysymään huonelämpötilan alapuolella? :?
Nani
Junior Member
Junior Member
Viestit: 228
Liittynyt: 22:12, 31.08.2004
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Nani »

Suunnitelmasi kuulostaa erittäin hyvältä.

Itsekin tuliliskoallasta perustettaessani painiskelin vesiarvojen kanssa. Vähitellen selvisi (Herppinetistä) ettei vesiarvoja varsinaisesti tarvitse "muokata" tulareille tietynlaiseksi. Tietenkin allas pitää kypsyttää valmiiksi kuten kaloillekin.
Veden kovuudella ja pH:lla ei ole niin suurta merkitystä. Meillä oli esim. suhteellisen kovaa kaivovettä jonka pH oli 7 pintaa... Tosin koska altaassa oli niin paljon kantoja, veden kovuus ja pH pysyi altaassa alhaisena.
Nitraattia (NO3) on hyvä seurata jollei vedenvaihtoja tee viikottain säännöllisesti. Itse en alun jälkeen mittaillut vesiarvoja ollenkaan kun altaan hoitorutiinit olivat niin säännöllisiä ja vesi oli aina kirkasta.

Jos kesällä saat lämpötilan pidettyä noin alhaisena kuin 20 asteisena, se olisi aivan täydellistä. Meillä huonelämpötila nousi välillä 32 asteeseen ja silloin altaan kansilasien päällä oli tietokonetuuletin puhaltamassa pienestä raosta hieman ilmaa altaaseen. Se piti altaan veden noin 25 asteisena huoneen korkeasta lämpötilasta huolimatta. Tosin lyhyet ajat lämpimämpää vettä ei sairastuta liskoja jos vesiolot ovat muuten hyvät ja eläimet terveitä. Mielestäni lyhyistä lämpöaalloista kesällä ei tarvitse kauheasti stressata.
Tuuletintahan kannattaa kokeilla kesähelteillä kunhan pitää huolen siitäkin ettei altaan sisällä tuule liikaa. Liskojen iho nimittäin kuivuu liikaa jos välillä oleilevat maa-alueella.
Ainakaan ei kesäkuumalla kannata heittää altaaseen jääpaloja tai vaihtaa altaaseen kylmää vettä - nämä kun ovat vain hetken helpotuksia. Jatkuva lämpötilavaihtelu varmasti enemmän stressaa liskoja kuin helpottaisi näiden oloa.

Meillä ei talvisin ole ollut vedenlämpötila koskaan noin alhainen, vaan siinä 20-23 asteista, joten en osaa sanoa olisivatko altaan kasvit kärsineet niin alhaisesta lämpötilasta. Tuliliskoaltaassani kuitenkin on aina kasvanut melalehtiä, anubiaita (sidottu juurakoihin niin että juuret ovat pinnan alapuolella, lehdet yläpuolella), jaavansaniaisia ja tavallista vallisneriaa. Juurakoiden päällä (maa-alueella) kasvaa esim. jaavansammalta.

Minäkään en suosittele minkään "kemikaalin" kaatamista altaaseen. Eli ei siis kasviravinteita eikä vedenparannusaineita tarvita. Tulareiden omat jätökset pitävät huolta kasvien ravinnetarpeesta ja vaikka liskojen iho on herkkä, en uskaltaisi siltikään lisätä altaaseen vedenparannusainettakaan.

Sisäsuodattimen käänsin tuliliskoaltaassa nurkkaan päin niin että veden virtaus olisi mahdollisimman pieni. Tosin koska veden pinta milteinpä seisoi koko ajan, muodostui veden pinnalle bakteerikalvo mutta sen saa helposti estettyä laittamalla altaaseen ilmastin. Jostain syystä pinnalle muodostuvat kuplat pitävät kalvon poissa.

Eläimille syötin isoja surviaisen toukkia pinseteillä jokaiselle yksitellen. Tämä siksi että näin kuinka paljon kukin yksilö söi (ja varmasti sai syötyä) ja siksi ettei pohjalle jäävät toukat pilaa vettä.
Myös pikkuruiset elävät kastemadot olivat suurta herkkua kuten myös satunnaisesti pienet palaset pakastekatkarapuja (vedessä liotettu ja sulatettu).

Onnea ja menestystä "uudessa" harrastuksessasi. Tuliliskot ovat kyllä erittäin suloisia otuksia :D
Altaat: 720L, 207L, 40L
kami82
Senior Member
Senior Member
Viestit: 670
Liittynyt: 13:02, 12.12.2006
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja kami82 »

Onko kukaan pitänyt, tulareiden kanssa menestyksekkäästi mitään muita eliöitä? Kaloja ei suositella, entäs kotilot, ravut, sammakot tms.?
Monsterfish
Junior Member
Junior Member
Viestit: 67
Liittynyt: 11:24, 14.11.2003

Viesti Kirjoittaja Monsterfish »

Mä olen laittanut vedenparannusainetta tulareitten altaaseen, samoin kuin kasvilannoitetta. Kasveja kun oli valtavasti... 8O Eläinkauppias käski laittaa aikoinaan, niin en ajatellut sen mitenkään vahingoittavan eläintä. Jos käytin raakaa vesijohtovettä, muuttui liskot levottomiksi.

Kasveista sen verran, että liskot pitää kasveista, jotka kestää niiden kiipeilyn. Ne ottaa siitä tukea joskus, kun käyvät pinnalla happihypyllä. Oikeiden kasvien seassa mulla oli semmonen tumma ruskeanpunainen isolehtonen tekokasvi, jota ne rakasti. Katsoivat, että sinne oli hyvä maastoutua. Myös kannot oli suosiossa. kasveja on hyvä olla muutenkin paljon, että liskot saa hangattua itseään niihin, kun luovat nahkansa.

Niillä pitäisi olla myös alue, jonka on vedenpinnan yläpuolella. Toiset liskot ei paljon vedestä nouse, mutta jotkut yksilöt viettävät paljonkin aikaa "rannalla".

Ilmastin kannattaa laittaa vaikka olisikin suodatin altaassa. Ihan sen takia että jostain ihmen syystä liskot tykkösi möllötellä kuplavirrassa. Välillä ihan todella pitkiä aikojakin. Kai se kutkutti kivasti massua tai jotain. :D

Mun tularit oli aikuisia jo hankkiessa ja mulla oli niitä alkuun 2kpl 64L vetoisessa altaassa. Eivät tapelleet. Myöhemmin saivat lisätilaa paljonkin, mutta noin alkuun se ainakin luonnistui hyvin.

Yksi asia, mikä on liskoilla tärkeää, on ehdottoman tiiviit kansilasit! Menetin ensimmäisen tularini, kun rakas, mutta erityisen utelias Ahtini päätti lähteä karkuteille akvastaan... :cry:

Joskus niillä oli pieni parvi platyja seurassaan parin kuukauden ajan, mutta yhdelle ilmestyi pyrstöön lovi ja kalat lähtivät muiden kalasten seuraan oikopäätä. Se vaan oli niin imukavasti aktivoivaa puuhaa puuhaa, kun kömpelöt liskot koettivat vaania liukkaita kalasia hirmu tosissaan. :D Parempi on kuitenkin, että liskot on liskoaltaassa ja kalat omassa akvassaan. Liskojen ihosta erittyy sitäpaitsi myrkkyä, mikäli lisko joutuu stressitilanteeseen ja joku kala voi herkempänä heittää senkin tähden henkensä.

Omat liskoni ovat nyt jo edesmenneitä. Pitkän ja vaiherikkaan elämän elivät. :)
aquamarina
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1451
Liittynyt: 18:46, 28.07.2005
Paikkakunta: oulu/Kempele

Viesti Kirjoittaja aquamarina »

Ainut mitä elämää tulareitten kanssa on, on kierteiset. Sammakothan elää veden alla kokonaan ja tulareilla taas on vähän vettä, muutenkin ne sammakot kuolis nälkään.
Ja kesällä vaihdan vettä tiuhemmin, toinen toimiva keino vois olla jääpala kuutiot tms. niitä kesä kuumalla.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Muut kalat ja eliöt”